Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny używane do 4000zl do Pioneera SX-980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Szukam kolumn do swojego amplitunera, Pioneer SX-980. Gra razem z Revoxem B126 i streamerem Audioengine B1. Preferowane brzmienie ciepłe, z dobrym wykopem ale i wyraźną średnica, uwielbiam kobiece wokale. Muzyka to alternatywny pop, lata 80-90te, delikatny rock. Kolumny w przedziale cenowym do 3500-4000zl za używki. Rozważam też tańsze opcje, może do 2000-2500zl. 

Do tej pory myślałem min. o T+A T120 (tańsza opcja), Arcus TL500 (górna granica budżetu), Quadral Amun MkII/MKIII. Mam na oku ładne T+A, właśnie 120 ale boje się że będzie to dla mnie brzmienie zbyt suche, analityczne. Myślałem też o Infinity Kappa 8.2 ale podobno wymagają mocnego pieca. Pomieszczenie w którym słucham 22m2. Kolumny jakieś 40cm od ściany niestety więc raczej linia transmisyjna lub obudowa zamknięta ew BR z przodu. Aczkolwiek bas najbardziej odpowiada mi właśnie z zamkniętych skrzynek lub LT (znajomy ma T+A T160).

Dzięki za info i sugestie, pozdrawiam. 

Edytowane przez Stefanrsko

Hmm. Powiem szczerze że celuje w używki ze względu na cena/jakość. Bo np te Arcusy TL500 jako nowe kosztowały 6000 marek, czyli wysoka półka. Myślę że można więcej osiągnąć w tym budżecie niż przy nowych konstrukcjach. Ale zerkne na model który podałeś, dzięki ?

Musisz posłuchać jak co gra. Weź swój wzmak do sklepu . Bo raczej nikt takiego nie ma . Inaczej nie masz odniesienia co Ci pasuje i jak gra. 

Na tą chwilę mam na oku dwa modele. Jest Criterion TMR 100 i Blaupunkt Artech L-200. Jedno i drugie w podobnej cenie. Macie może doświadczenie z jednymi albo drugimi kolumnami? Ktoś jest w stanie napisać kilka zdań? Dzięki ?

48 minut temu, Stefanrsko napisał:

Nie wiem czy komuś się ta wiedza przyda, ale kupiłem kolumny Blaupunkt L-200, seria Artech. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Miałem napisać o Blaupunkt L-200, bo miesiąc temu osłuchiwałem je przez ponad 3 godz. na zmianę z Dali 850. Kupiłem Dali ze względu na lepszą w/g mnie muzykalność. L-200 też fajnie z super szybkim basem z linii transmisyjnej i wysoką detalicznością ze wstęgi, ale średnica schowana i...prądożerne bestie. Mocnego wzmacniacza potrzebują.

Edytowane przez marian.ch

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Nie wiem jak z prądożernoscia, u mnie chwilowo grają z Revoxem B251 bo Pioneer na przeglądzie i dają radę. Bas jest owszem, niesamowity nisko schodzi i ciężko pod względem basu podać coś tym kolumnom żeby nie dały sobie rady. Ze wstęgami mam podobne odczucie, dla mnie grają ciut ostro ale może tak mają z Revoxem, a z Pioneerem powinno być bardziej miękko. Na tą chwilę jestem zadowolony. Stosunek ceny do jakości też bardzo dobry.