Skocz do zawartości
IGNORED

monitory do lampy na Esotec D260

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,
Posiadam dwa głośniki Dynaudio Esotec D260 z rozbiórki kolumn Radmor LS40. Chciałbym te kopułki zastosować do budowy monitorów które w ,niedalekiej mam nadzieję, przyszłości będą grały ze wzmacniaczem lampowym. Nie wiem na jaką lampę albo markę padnie ani czy lampa zostanie ze mną na zawsze ale monitory powinny być w pierwszej kolejności przyjazne dla wzmacniaczy właśnie lampowych. Myślałem o konstrukcji dwudrożnej. Pomieszczenie 20m2.  Gabarytowo obudowa do 20l. Prośba o jakieś sugestie co do drugiego głośnika. Stawiam na muzykalność, plastyczność, "przyjemność". Gdzieś tam tradycyjnie przypisuję te cechy wzmacniaczowi lampowemu więc może brzmienie kolumn powinno być neutralne. Przedział cenowy, nasuwa mi się, dopasowany jakościowo do D260 ale realnie do ok 800zł za sztukę. 
Próbowałem pobawić się XSim'em i zasymulować coś na wzór 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i pokazanej tam zwrotnicy z tą różnicą że dla jednego głośnika niskootonowego ale wyszły mi jakieś bzdury:) Więc odpowiednia zwrotnica będzie kolejną kwestią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/153058-monitory-do-lampy-na-esotec-d260/

Jeśli nie masz doświadczenia w budowie zespołów głośnikowych oraz systemu pomiarowego, to odpuść.

Masz komplet d260, to rzeczywiście bardzo dobre głośniki wysokotonowe i szkoda ich nie wykorzystać.

Ja na Twoim miejscu szukałabym używanych kolumn Dynaudio ze zniszczonymi kopułkami i dokonałbym podmiany. 

Monitory od Dynaudio charakteryzują się miękkim, przyjemnym brzmieniem i już nawet podstawowy model sprzed lat Audience 40 potrafi pozytywnie zaskoczyć. Kiedyś używałem takich z lampowym wzmacniaczem PP na 6v6gt i grało to bardzo satysfakcjonująco.

Większe Audience 50 czasem widuję na aukcjach, na znanych portalach w całkiem sensownych pieniadzach i na te radził bym zapolować.

Czy to są sensowne pieniądze za lekko podniszczone kopułki?

Ukryta Zawartość

Nie wiem co rozumiesz przez doświadczenie. Praktycznego nie mam. Natomiast trochę opanowałem soft ? VituixCAD i XSim.
Stolarsko ogarnę. Mam świadomość, że to może być za mało i bez pomiarów taki konstrukt może być, delikatnie powiedziawszy, nie zoptymalizowany.
Rozważam też zlecenie takiej konstrukcji ale nie wiem komu i jakie byłyby to koszty.

Ukryta Zawartość

Rozumiem przez to, że potrafisz jasno określić jakiego brzmienia oczekujesz i potrafisz tak dobrać części, zrealizować konstrukcję zespołu głośnikowego aby to osiągnąć. 

To już lepsza oferta: 

Ukryta Zawartość

Pewnie za 1kzł kupisz. Wymienisz wysokotonówki na swoje d260, położysz fornirek i będą fajne paczki. 

Tak jak pisałem wcześniej, są łatwe do napędzenia i nieźle współpracują z lampą. Niejedne większe kolumny nie mają takiej skali dźwięku.

Ukryta Zawartość

Te Audience 42 = 4omy i 86dB . To na pewno dobrze się paruje z lampą? Ja zatrzymałem się na 8om i 90dB jako minimum:) Te fora nieźle mącą w głowie.
I faktycznie nie mam takiego doświadczenia o jakie Ci chodzi...

Edytowane przez ibuks
13 minut temu, rambo54 napisał:

W seri Audience jest D/28 a nie D260. 

Dunczycy kłamią 

Duńczycy nie kłamią. Trzeba wiedzieć w których modelach Audience jest D28 a w których D260.
1x.jpg

W audience 40 był D260, AW późniejszych 42 już d28/2.

Cena została ta sama?

Rynek jednak to zweryfikował i dziś, po latach starszy model chodzi w obrocie wtórnym drożej.

Tą efektywnością i impedancją za bardzo się nie przejmuj. Mnie też zaskoczyło to, że one dobrze współpracowały z moją 10w lampką. Lepiej niż  niejedne, które miały dedykowane 90db i ponad oraz 8 ohm.

Mój D260 wygląda tak.

Ukryta Zawartość

Może duńczycy zmienili głośnik ale nadal nazywali go D260.
Czyli w Audience 42 jest D28. Pytanie czy w takim razie można je podmienić na D260 bez zmiany zwrotnicy (sprzedający załączył jakieś dane techniczne i podział jest 1800Hz) i czy to w ogóle ma sens?
Nadal pozostaje opcja nowej konstrukcji. Tomek 1685 liczyłem, że ze wsparciem forum coś dobiorę.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ibuks napisał:

Mój D260 wygląda tak.

Może duńczycy zmienili głośnik ale nadal nazywali go D260.

Ty masz D260 Esotec, a w Audience montowano D260 Audience. Różnicą jest kształt komory za magnesem.

Jak liczysz na wsparcie forum, to się przeliczysz. Nie dostaniesz tutaj gotowej recepty na Twoje przyszłe kolumny.

Ostatecznie będziesz miał ileś tam sugestii od zwolenników tej, czy innej marki głośnikowej.

Chcesz mieć większy kłopot, to poszukaj jakiegoś gotowego projektu na stronach DIY jak na przykład tą prowadzoną przez Troelsa Grawesena, czy na sąsiednim forum DIYaudio.pl.

Moja sugestia z gotowymi paczkami i przeszczepem to najprostsza i najmniej ryzykowna droga.

19 godzin temu, McGyver napisał:

Duńczycy nie kłamią. Trzeba wiedzieć w których modelach Audience jest D28 a w których D260.

Wszystkie te tweetery 28mm z początkiem numeru seryjnego 814XXX to są wersje D28/2, ewentualnie z elementami typu puszka czyt front od D260.

Pełno prawne D260 Esotec są od numeru seryjnego 816XXX.

Były one chyba w Audience 52 SE tylko tak naprawdę.

Miałem dokładny artykuł o tym. Duńczycy jednak kłamią. IMHO.

Ciekawe kto napisał ten artykuł i na jakiej podstawie... 
Miałem tych tweeterów Dynaudio multum, począwszy od najstarszego D28 z plasticzanym frontem (te grały aż do przesady "kremowo"). Później były D28 z blaszanym cienkim frontem przykręcanym do magnesu czterema śrubkami na krzyżak, zmienione wkrótce na tylko trzy takie same śrubki. Potem z kolei wprowadzono wersję z grubszym aluminiowym frontem takim jak w Esotec. Te grały lepiej od wcześniejszych wersji, nie tak ciemno i z lepszym detalem. 
Membrany D28 różniły się od membran Esoteców sposobem powlekania, ale było to widoczne niestety tylko od tylnej strony membrany. Niemniej sprawdzałem, membrany w D260 Audience miały takie samo powlekanie jak membrany w D260 Esotec. 
I tu ciekawostka o której mało kto wie, otóż membrany Esotara T330 którego masz w awatarze były takie same jak w D28/2 tylko układ magnetyczny był tam większy. Parkę Esotarów mam zresztą do dziś, i chyba ich już nie wykorzystam nigdy.

MCGyver czy wg ciebie można podmienić kopułki w tym Audience 42 na D260 bez zmiany zwrotnicy?
Bo jak nie to znowu wchodzimy w jakieś pomiary o których wspominał Tomek 1685.

Wracając do mojego pierwotnego pytania. A jakby tak sparować je z np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .
Obliczyć skrzynie, baffle step np. w Edge, uwzględnić go w zwrotnicy i gotowe. (Nie dodałem wcześniej że ew. bass reflex powinien być do przodu bo będą stały raczej blisko ściany. Dlatego Audience średnio mi pasują) Nie oczekuję jakiegoś high endu. ew zrobić skrzynie prototypowe i stroić zwrotnicę na ucho lub z prostych pomiarów. Wiem, że to nie profesjonalne ale też nie mam takiego zboczenia że charakterystyka musi być płaska jak stół najlepiej od 20Hz do 20kHZ bo inaczej to nie zagra.

Edit:
Właściwie to sobie sam odpowiedziałem... Ale może ktoś wypowie się o tym Monacor i przyjętej metodyce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ibuks

Ja myśle że podmienić można ale D260 jest trochę skuteczniejszy od D28/2 i po podmiance, trzeba pewnie będzie zwiększyć wartość rezystora do tłumienia wysokich tonów. Zwrotka Audience 42 jest absurdalnie prosta. Można by się tu pokusić by  dać tam jakiś porządny kondensator do filtrowania tego Esoteca, np minimum Mundorf Supreme, a same rezystory ceramiczno drutowe też zmienić na coś audiofilskiego, np Ohmite AG. 

Kable też mogą być już mocno zzieleniałe przy końcówkach, też można by dać coś nowego, nie utlenionego, no i najważniejsze, stan gumowych resorów w 15W75.

Sprawdź w ogóle czy front D260 nie ma większej średnicy od tego D28/2 zebyś jeszcze nie musiał rąbać obudowy w tych Audience.

Mam zbliżone głośniki do Audience 40, tj Dynaudio Gemini.

2x15W75 i Esotec w D/Appolito.

Podłączałem to pod lampę ale za Chiny ludowe lampa tego nie ciągnęła, mimo że skuteczność zespołu nie jest niska. (ok89dB)

Te duże cewki Dynaudio grają dopiero imho, pod elektrowniami typu KRELL itd.

W dniu 29.11.2020 o 14:48, rambo54 napisał:

Ja myśle że podmienić można ale D260 jest trochę skuteczniejszy od D28/2 i po podmiance, trzeba pewnie będzie zwiększyć wartość rezystora do tłumienia wysokich tonów. Zwrotka Audience 42 jest absurdalnie prosta. Można by się tu pokusić by  dać tam jakiś porządny kondensator do filtrowania tego Esoteca, np minimum Mundorf Supreme, a same rezystory ceramiczno drutowe też zmienić na coś audiofilskiego, np Ohmite AG. 

Zwrotnica strojona jest pod konkretne głośniki. Zmiana jakiegokolwiek elementu inna wartość, czy tym bardziej głośnika, skutkować będzie rozstrojeniem kolumny.  Oczywiście grać jakoś tam będzie, ale nie będzie tak, jak być powinno. Idealne zgranie fazy górników w punkcie podziału, ma bardzo duże znaczenie. Głośniki mierzy się w fazie i przeciw fazie, dobierając wartości elementów tak, żeby było idealne zgranie fazowe i uzyskać  też w miarę równe pasmo przenoszenie. 

Wymiana elementów na audofilskie, nic nie da, jeśli układ, zwrotnica głośniki, będzie rozstrojony.       

Edytowane przez Roman_66094
  • 3 tygodnie później...
W dniu 28.11.2020 o 22:55, McGyver napisał:

I tu ciekawostka o której mało kto wie, otóż membrany Esotara T330 którego masz w awatarze były takie same jak w D28/2 tylko układ magnetyczny był tam większy. Parkę Esotarów mam zresztą do dziś, i chyba ich już nie wykorzystam nigdy.

Mam kolejną parę kolumn Dynaudio na stole, i one też mają tweeter oznaczy S\N tak jak D28/2 i D260 czyli 814XXX.

Wnioskuje że D260 ESOTEC są od 816XXX, a wcześniejsze hybrydy D28/2 i D260 poprostu tak były oznaczane, czy to w Audience czy Contour, dopiero wersje D260 816XXX są oznacze jako Esotec.

Widze to też po skuteczności, ten D260 mam wrażenie że gra ciszej bo w towarzystwie dwóch midwooferów nie ma tłumienia szeregowego rezystorem a w innej kolumnie z prawdziwym D260 Esotec, tweeter jest ściszony rezystorem, względem również dwóch midwooferów.

Tak jak midwoofery 17W75 Esotec mają aluminiowe kosze, a tańsze i starsze mają blaszane (nie Esotec)

Mak, po czym rozpoznać od środka membrane tweetera, które to są te lepsiejsze a które gorszejsze ?

W dniu 28.11.2020 o 22:55, McGyver napisał:

Miałem tych tweeterów Dynaudio multum, począwszy od najstarszego D28 z plasticzanym frontem (te grały aż do przesady "kremowo"). Później były D28 z blaszanym cienkim frontem przykręcanym do magnesu czterema śrubkami na krzyżak, zmienione wkrótce na tylko trzy takie same śrubki. Potem z kolei wprowadzono wersję z grubszym aluminiowym frontem takim jak w Esotec. Te grały lepiej od wcześniejszych wersji, nie tak ciemno i z lepszym detalem. 

McGyver, 

Czy możesz coś powiedzieć na temat tweeterów (na zdjęciach), które znajdują się w zakupionych ostatnio przeze mnie Contour 1,8 mk2. , czy to jest wersja standardowa tych głośników, czy też jakaś kolejna ich wersja - mają dwa magnesy. Trochę się zawiodłem, bo myślałem że będą D260 Esotec. Jak je pozycjonujesz w porównaniu do D260 Esotec ?

Życzę również Wesołych, zdrowych i pogodnych Świąt Bożonarodzeniowych 

Ukryta Zawartość

20201223_162246.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość