Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do TANNOY DC6T SE

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

proszę o poradę odnośnie wzmacniacza do głośników TANNOY DC6T SE w budżecie do około 2000 - max 3000pln.

Głównie ciche odsłuchy wieczorami w dolnej skali głośności (dziecko), muzyka jazz, pop, blues, rock - raczej na spokojnie bez muzyki ciężkiej i elektronicznej.

Pokój 23m2, głośniki oddalone od siebie 3m.

Wcześniej miałem marantz PM7004 oraz PM8005 oraz NAD c375bee oraz c356bee.

PM7004 było w miarę ok, jednak czegoś brakowało. Zamiana na PM8005 poprawiła brzmienie, rozszerzyło scenę, jednak przy dłuższych odsłuchach muzyka stawała się dla mnie męcząca/drażniąca.

Niestety trafiłem w obu na nierówno pracujące potencjometry w początkowej skali głośności, co strasznie przeszkadzało w cichych odsłuchach.

NAD C375bee wydawał się zbyt ciężki - basu było dla mnie za dużo.

NAD C356bee najbardziej mi się podobał, było wszystko ok, ale dostałem super ofertę i sprzedałem szukając czegoś nowego.

I tu powstaje pytanie co dalej?

Budżet mało imponujący, a wymagania duże:

-kolor czarny!!!

-najlepiej cyfrowa regulacja głośności lub sprawdzone typy wzmacniające równomiernie siłę głosu,

-miło byłoby mieć wejście main in (power amp direct in) do podłączenia z amplitunerem, chociaż podłączenie pod aux i ustawienie zadanego wcześniej podgłośnienia nie sprawia problemu.

Głównie chciałbym uzyskać możliwie najlepszą/przejrzystą scenę umożliwiającą długie i ciche odsłuchy, tak żeby nie stawały się męczące.

Najchętniej wzmacniacz nowy, bo z używanymi zazwyczaj zaliczam wpadki i zawsze coś jest nie tak.

Przetwornik DAC na pokładzie nie jest niezbędny, docelowo zamierzam połączyć z WXAD-10 (tidal, spotify).

Być może przy zbliżającymi się wyprzedażami uda mi się w tym skromnym budżecie coś kupić.

Tak więc proszę o sugestię i pomoc.

Pozdrawiam

Jacek

Edytowane przez sul76
https://www.audiostereo.pl/topic/153015-wzmacniacz-do-tannoy-dc6t-se/
  • sul76 zmienił(a) tytuł na Wzmacniacz do TANNOY DC6T SE
27 minut temu, dlmtb napisał:

Przy tym budżecie na nowy to nie widzę szans. To będą budżetowe klocki dla poczatkujacego w tym hobby.

Tak wiem, że budżet skromny, może jeszcze trochę mógłbym dołożyć.

Mogę też kupić raz jeszcze sprawdzony nad c356bee, ale lubię zmiany i liczę na jakieś promocje.

Z używanych trudno znaleźć z pewnego źródła, może szukać demo sklepowych z pełną gwarancją?

Pozdrawiam

17 minut temu, sul76 napisał:

Tak wiem, że budżet skromny, może jeszcze trochę mógłbym dołożyć.

Mogę też kupić raz jeszcze sprawdzony nad c356bee, ale lubię zmiany i liczę na jakieś promocje.

Z używanych trudno znaleźć z pewnego źródła, może szukać demo sklepowych z pełną gwarancją?

Pozdrawiam

Ja osobiście nie boję się używanych. Wyższe modele z reguły są szanowane i rzadko zdarzają się problemy. Też miałem Marantz tylko PM 8006. Ten modele grał całkiem nieźle i co ważne ma czyfrową regulację głośności czyli nie ma klasycznego potencjometru i oba kanały od zera idą idealnie równo. Ostatnio zminiłem go na PM 14s1 SE i to jest ogromny skok w jakości brzmienia. Rozejrzyj się za modelm PM 15 czyli poprzednikiem PM 14. Dźwiękowo powinno być znacznie lepiej niż PM 8005 a cena 15-tki oscyluje w okolicach 3000 zł. A i on też na cyfrową regulację głośności.

Dzień dobry,

pm14s1se miałem kupić, ale niestety nie zdążyłem i się wyprzedały.

Pm8005 kupiłem w UK za 3000pln i była to dobra cena, a nowy 8006 jest wg mnie nie wart 5500pln. Używanych mało.

Jeżeli mowa o nowych i jakby odrobinę podwyższyć budżet to mógłbym spróbować np rotel A12, który w sieci podobno ma dobre opinie jako napędzający tannoy.

Jakieś inne sugestie?

Może na Black friday coś się uda trafić.

Jak nie, to będę szukał z drugiej ręki, albo ostatecznie powrót do c356.

Pozdrawiam

26 minut temu, sul76 napisał:

Dzień dobry,

pm14s1se miałem kupić, ale niestety nie zdążyłem i się wyprzedały.

Pm8005 kupiłem w UK za 3000pln i była to dobra cena, a nowy 8006 jest wg mnie nie wart 5500pln. Używanych mało.

Jeżeli mowa o nowych i jakby odrobinę podwyższyć budżet to mógłbym spróbować np rotel A12, który w sieci podobno ma dobre opinie jako napędzający tannoy.

Jakieś inne sugestie?

Może na Black friday coś się uda trafić.

Jak nie, to będę szukał z drugiej ręki, albo ostatecznie powrót do c356.

Pozdrawiam

W Polsce PM 8006 jeszcze z gwarancją używany kupisz bez problemu za 3200-3500 zł. Co do PM 14s1 SE to ceny oscylują w granicach 6500 tyś ale to dwa razy więcej niż twój budżet. Ten Fotel to będzie cienizna.

Edytowane przez dlmtb
18 godzin temu, Sine Metu napisał:

Dwa tysiące razy więcej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzień dobry,

faktycznie jednostki trochę się pomyliły.

Wracając do tematu, poza wzmacniaczami marantz (najchętniej szukałabym pm8006 używanego bo najświeższy), jakich jeszcze szukać/próbować?

Budżet około 3000-3500, wymagane strumieniowanie muzyki Spotify/tidal albo z zewnętrznego streamera np. wxad-10 albo przez wzmacniacz.

Jakieś inne sugestie?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Szukałbym atoll in80se ma trochę inny charakter brzmienia niż 100ka ale nie wiem czy ma main in. 

Moze roskan kandy k2 bardzo dobra opcja ma main in i jest bardzo chwalony, cena okolo 2200-2400.

Może jakis electrocompaniet starszy ale to  trzeba bylo odsłuchać. 

Spróbuj może coś z Rotela. Starczy na model A11. Teraz jest w mega cenie. Sam sprawdź.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

14 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Spróbuj może coś z Rotela. Starczy na model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Teraz jest w mega cenie. Sam sprawdź.

Dziekuję za podane przykłady.

Chyba sporo czytania, sprawdzania i testowania przede mną...

Odnośnie rotel A11 cena super, tylko czy nie nie będzie to słabszy wzmacniacz niż np. nad c356, którego gra w moim systemie podobała mi się.

Nie chciałbym  kupować sprzętu słabszego niż np. nad c356, na którego może z małym rabatem mógłbym sobie pozwolić.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

38 minut temu, sul76 napisał:

Dziekuję za podane przykłady.

Chyba sporo czytania, sprawdzania i testowania przede mną...

Odnośnie rotel A11 cena super, tylko czy nie nie będzie to słabszy wzmacniacz niż np. nad c356, którego gra w moim systemie podobała mi się.

Nie chciałbym  kupować sprzętu słabszego niż np. nad c356, na którego może z małym rabatem mógłbym sobie pozwolić.

Pozdrawiam

nie będzie. Rotelowskie waty są inne ? Jak w Naimie. Spokojnie ogarnie te kolumny mocowo. Nie musisz się bać. Idź na odsłuch z kolumnami swoimi póki jest taka cena, bo to może być strzał w 10 zważywszy na aktualną cenę.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

22 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nie będzie. Rotelowskie waty są inne ? Jak w Naimie. Spokojnie ogarnie te kolumny mocowo. Nie musisz się bać. Idź na odsłuch z kolumnami swoimi póki jest taka cena, bo to może być strzał w 10 zważywszy na aktualną cenę.

Dzień dobry,

przywiozłem wieczorem do domu rotel a11 (głównie za sprawą ceny, bo nie interesowałem się wcześniej rotelem) i zrobiłem porównanie z pożyczonym nad c356bee oraz pm8005.

Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że stwierdzenie "strzał w 10" jakby się sprawdziło.

Scena w stosunku do nada stała się otwarta, szeroka, nieprzytłumiona. Głośniki jakby odżyły.

Wzmacniacz bardzo muzykalny i niemęczący/niedrażniący MNIE w górnych rejestrach jak pm8005 (ja mam takie odczucia).

Cyfrowa regulacja głośności to jest to czego mi brakowało, jest precyzja i nie ma problemów ze skokową zmianą ani brakiem balansu.

Podsumowując do moich kolumn, w moim pokoju i wg mnie ten wzmacniacz jest rewelacyjny. Jestem z niego bardzo zadowolony.

Dziękuję za wszystkie opinie.

Pozostaje teraz wybór streamera do spotify i tidal.

Wybieram pomiędzy wxad-10 (700pln) , zwiększając budżet wxc-50 (1600pln) , np-s303 (1300pln) lub ?

Nie wiem tylko jak będzie ze wsparciem softwarowym np. yamachy za 2-3 lata (bo to już leciwe streamery i nie chciałbym żeby skończyło się jak w pioneer).

Właśnie proszę o jakieś wskazówki w podanym budżecie...

Pozdrawiam

Edytowane przez sul76

Ja gram na Roksan Kandy K2 i to jest synergia. Wcześniej próbowałem je łączyć z Marantzem i Rega. Roksan wygrał zdecydowanie. 

Edytowane przez bartoszek32

Dzień dobry,

z uwagi na brak streamera do Spotify oraz tidal, do przesyłu danych (muzyki) użyłem wbudowanego a11 modułu bluetooth.

O dziwo dźwięk jest całkiem całkiem.

Wyczytałem jednak, że bluetooth jako transmisja stratna mimo protokołów występujących w A11 powoduje degradację jakości.

Pytanie do Państwa, czy ktoś porównywał jakość odsłuchu jednocześnie na jednym sprzęcie używając raz wifi, a raz bluetooth.

Czy pogorszenie jakości jest słyszalne (jeżeli tak, to w jakim stopniu), czy możnaby na razie wstrzymać się z zakupem streamera i grać przez bluetooth?

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Dobry wieczór,

chciałem zakończyć rozpoczety wątek.

Po krótkiej przerwie i wielu godzinach odsłuchów poczyniłem wiele zmian.

Rotel A11 został sprzedany, a jego miejsce zajął używany PM8006.

Dc6t se Tannoy zastąpiłem z  niewielką dopłatą fyne f501.

Gra jak dla mnie super, pojawiło się więcej/ znacznie więcej basu (aż za dużo czasami), ale jest mega muzykalnie i czytelnie.

Można słuchać i słuchać.

Pozdrawiam

16 godzin temu, sul76 napisał:

Dobry wieczór,

chciałem zakończyć rozpoczety wątek.

Po krótkiej przerwie i wielu godzinach odsłuchów poczyniłem wiele zmian.

Rotel A11 został sprzedany, a jego miejsce zajął używany PM8006.

Dc6t se Tannoy zastąpiłem z  niewielką dopłatą fyne f501.

Gra jak dla mnie super, pojawiło się więcej/ znacznie więcej basu (aż za dużo czasami), ale jest mega muzykalnie i czytelnie.

Można słuchać i słuchać.

Pozdrawiam

Brawo, miałem PM 8006 i potwierdzam że to optymalny wybór w tym budżecie. Następny krok to PM 14s1 SE. Trzymaj się marki jeżeli odpowiada ci jej charakter brzmienia a przechodząc w przyszłość na wyższy model otrzymasz tę sygnaturę dźwięku lecz w znaczenie lepszym wydaniu. 

13 minut temu, dlmtb napisał:

Witam,

O ile wcześniej PM8005 z tannoy dc6t se byl dla mnie z czasem męczący, o tyle pm8006 z fyne f501 to już inne granie, które zdecydowanie mi odpowiada.

Rotel A11 podobał mi się pod względem wykonania i rozwiązań (regulacja głośności, ustawianie konkretnych wejść itd) do tego stopnia, że miałem ochotę sprawdzić wyższy model A14 z fyne f501 i porównać do marantza.

Może to zrobię z czystej ciekawości, choć wątpię że zagra lepiej od PM8006.

Tak czy inaczej dziękuję za pomoc i wskazówki.

Pozdrawiam