Skocz do zawartości
IGNORED

[soundbar] JBL Bar 3.1 czy Philips TAB8805/10

Rekomendowane odpowiedzi

Kupuje telewizor LG OLED55CX3LA i chciałem sprawić sobie do niego nagłośnienie i tu mam dylemat. 

Do wyboru mam :

JBL Bar 3.1 specyfikacja i cena : 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Philips TAB8805/10 specyfikacja i cena : 

Ukryta Zawartość

... o ile sporo można poczytać o JBL o tyle o Philipsie nie wiele jest recenzji i opinii. Soundbar będzie umieszczony w salonie 25m2. TV na ścianie, pod nim na komodzie cały zestaw (może z racji ze subwoofer jest bezprzewodowy będzie stał z drugiej strony pokoju) . Pokój na piętrze. Podłoga z paneli, pod nimi deski i płyty OSB (nie wylewka). Ktoś może coś doradzić ewentualnie coś bliżej powiedzieć o nagłośnieniach philipsa?

JBL juz na pierwszy rzut oka ma większy, solidnijeszy i cięższy subwoofer z głośnikiem skierowanym w podłogę. Nie wiem czy przy mojej podłodze (bez wylewki) nie będzie to kłopot z przenoszeniem drgań itd. Phipips z kolei jest droższy, ale tu cena może być  wyższa z uwagi na funkcje multiroom, gdzie raczej zakupionego zestawu soundbara nie będę poszerzał o dodatkowe głośniki itd. 

Na TV będzie głównie będzie netflix oraz jakieś materiały na youtube prawdopodobnie tez muzyka z youtube. Z tego co wiem oba zestawy dają możliwość sterowania jednym pilotem od TV z uwagi na obsługę HDMI ARC na czym mi głównie zależy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, psychoderyna napisał:

(może z racji ze subwoofer jest bezprzewodowy będzie stał z drugiej strony pokoju)

Bzdura. Może jeszcze przeniesiesz go na korytarz, żeby nie zagracał pokoju?

Nie wiem jaka bzdura jak widziałem tak ustawione zestawy i grały tak samo jak subwoofer koło soundbara. U mnie druga stronę pokoju to też nie jest nie wiadomo jak daleko ale 2m.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Może wsadzę kij w mrowisko, ale dla mnie śmieszne chińskie edifiery 2.0 za pięć stówek grają o niebo lepiej jak te listewki zwane soundbarami.

pozdrawiam

Wybór padł na Philips bo ma Atmos, szkoda mając w tv obsługę tej technologii nie wykorzystywać jej.

Co to wypowiedzi powyżej z tymi technologiami co są teraz jak:

Dolby Atmos, Dolby Audio, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DolbyTrue HD

Wątpię 2.0 już zostaje w tyle.

Nie neguję wyboru bo nie jestem specem a jedynie miałem możliwość porównania paru soundbarów ze stereo, dlatego mam pytanie. Co mają wspólnego te wielokanałowe formaty z soundbarem w którym głośniki (pomijając subwoofer) znajdują się centralnie przed słuchaczem?

To chyba pytanie do specjalistów. Gdybym miał tak zaawansowana wiedzę to nie potrzebowałbym pomocy. Jasne że zamiast soundbara.mozna za te pieniądze mieć całkiem przyzwoite kino domowe, ale kino też żeby grało musi być odpowiednio ustawione a na to potrzebne miejsce.
Ja z uwagi na to że w jednym rogu pokoju mam rogowke, w drugim rogu mam szafę, w trzecim rogi jest skos i zejściena parter a w czwartym rogu mam skos i kwietnik a sam TV będzie umieszczony na ścianie nad komoda gdzie ściana ma szerokość 140zl a sam TV 128cm nie mam miejsca na kino domowe.
Jedyne miejsce to soundbar na koncie i z boku gdzieś subwoofer.

I owszem mogę wybrać subwoofer do 1000zl ale, nie na darmo w tych droższych są te technologię, które również są w zestawach domowego. Technologie dźwięki jak i ARC które daje możliwość sterowania TV i soundbarem za pomocą jednego pilota, bluetooth, wifi które daje możliwość sparowania urządzeń gdzie zasięg Bluetooth nie wystarcza, możliwość stworzenia systemu Multiroom czy chodzby te kanały 3.1.1, które jednak dają jakiś efekt przy oglądaniu filmów. Środkowe.kanaly z tego co wiem odpowiedzialne są na wysyłanie dźwięku w stronę sufitu gdzie dźwięk odbija się o trafia do odbiorcy z góry.

Podobnie jak technologia OLED. Przecież matryca jest ta sama w każdym OLED bo LG produkuje matryce na wszystkiem TV OLED, a jednak jakość wyświetlania obrazu jest zupełnie inna. I tak OLED za 4000zl ma taką sama matryce jak OLED za 9000zl ale technologia robi swoje (szybszy czas reakcji, lepsza obsluga, lepsze nasyceniem kolorów, format 8K, mniejszy input lag itd, technologia ambilight ).