Skocz do zawartości
IGNORED

tani odtwarzacz DVD + drogi amplituner

plankton

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o kino domowe to jestem zupełnym laikiem. Chciałbym kupić zestaw do ok. 1500 PLN i nie wiem czy połączenie taniego odtwarzacza DVD (np. CyberHome 462) z drogim amplitunerem (np. Denon 1705 lub Yamaha RVX 450) ma jakikolwiek sens. Do tego chciałbym kupić na początek dwie kolumny (np. Tonsil Fenix albo Cat). Prosiłbym wszystkich tzw. "starych wyjadaczy chleba" o rade albo jakies inne propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/15290-tani-odtwarzacz-dvd-drogi-amplituner/

A z jakiego powodu chcesz podłączać takie dziwne DVD ? Przecież najlepszy odtwarzacz renomowanej firmy Sony kosztuje obecnie około 300zł, więc chyba nie ma problemu. Natomiast jesli już kupisz odtwarzacz to:

1- obraz i tak podłączasz przez Euro RGB wprost do TV

2- dźwięk i tak ograniczany jest słabą jakością przeciętnych płyt CD. Jeśli będziesz chciał podskoczyć wyżej na sprzęcie wielokanałowym to i tak bedziesz musiał kupić SACD, chociaż takie odtwarzacze też spadły do około 300-500zł- Philips i Sony.

Pozdrawiam

Ano dlatego, że czyta duuużo formatów i znalazłem kilka dobrych opinii na jego temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jakość dzwięku zależy tylko od amplitunera czy odtwarzacz też odgrywa tutaj ważną rolę?

Jeśli już mówisz o Sony to jaki model miałeś na myśli?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktoś kiedyś stwierdził , że największy wpływ na jakość dżwięku mają kolumny , potem wzmacniacz a stounkowo najmniej żródło - w tym wypadku dvd. Proporcje wpływu poszczególych mają się jak 70%-20%-10%. Ja się z tą opinią w pełni zgadzam , stanowczo lepiej będzie gdy zainwestujesz w dobry amplituner niż DVD. Pzdr.

...no i kolumny. A jak chcesz słuchać też CD to poszukaj z drugiej ręki Philipsa DVP 630/632. Niewiem jak gra ten CyberHome, ale ostatnio testowałem WIWe i muzyki było o połowę mniej niż z CD Technicsa SL-PG 360. A Philipsa porównywałem z CD Yamahy CDX 593 i było całkiem znośnie.

pzdrv

123... test

poza tym nie oszukujmy się... Nazywanie Denona 1705 czy Yamahy 450 drogim amplitunerem jest po prostu nieporozumieniem. Ale oczywiście tak nalezy robić (w kolejności istota komponentu w zestawie) -> kolumny, amplituner, odtwarzacz (w dużym uproszczeniu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.