Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny i kable do MF A3.2

Lukrecja

Rekomendowane odpowiedzi

Niedwano zostałam posiadaczem MF A3.2 CD + A3.2 integra. Na razie jest podłaczony do tymczasowych kolumn zwykłymi kablami. Szukam więc kabli, interkonektów (200- 300 PLN max) i kolumn podłogowych, ale nie za dużych pudeł do ok. 3.000 – 3.500 PLN, albo i taniej.

Jezeli chodzi o interkonekty to CD ma wyjscia optyczne i cyfrowe, ale wzmacniacz ma tylko Cinche. Czy w takim wypadku warto/mozna zastosować kable cyfrowo analogoiczne?

W związku z tym, że MF nie ma żadnych regulacji wysokich i niskich tonów jestem zmuszona do dokładnego doboru kolumn. A z tego co wiem nie ma już tego modelu w sprzedaży w Polsce i trudno jest o odsłuch w sklepie. Dlatego też proszę posiadaczy MF A3.2 o poradę w tej sprawie. Z góry dziekuję za sugestie.

Inne dane:

• Pokój 24 m (niski 2.6m) otwarty częsciowo na hall i kuchnie

• Lubie klarowność i wysokie tony co nie oznacza jednak syczenia, a w basie nie lubię ogólnego dudnienia.

• Muzyka – pop rock, soul, black pop, Mozart

https://www.audiostereo.pl/topic/15288-jakie-kolumny-i-kable-do-mf-a32/

Lukrecjo

jeżeli Twój zestaw jest podobny do mojego MF A300+A3cd, do muzyki któą słuchasz, ale i do każdej innej (wiem co piszę!) spróbuj przynajmniej Paradigm Studio 20 wersja 3, z podstawkami zmieścisz się w bud żecie (choć warto zainwestować w na prawde dobre standy, różnica duża).

wiem, podstawkowe, ale ja mam pokój większy i gra super

wypróbuj! (każdy ma inne uszy w końcu :)

przeszukaj też wątki, było trochę o wyborze kolumn do MF, może coś z używanych AP, może triangle

w kable warto zainwestować więcej, próbuj Kimbera, Audioquesta, Goertza

PS ,

Połączenie cyfrowe nie wchodzi w grę. Wyj. cyfrowe w CD służą do podłączenia zewnętrznego DAC, lub CD-Recordera. W sprawie kolumn mogę pomóc, zapraszam na odsłuchy, info będzie wkrótce tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub na priva (w "o mnie")

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sprawdź także jak ci odpowiadają Triangle oraz Monitor Audio. Może podstawkowe Tabletki Proac`a choć to już chyba ok 4000zł, ale używane mogą być tańsze.

Zastanawaim sie jeszcze jak by to zagrałó z AA Mimas II, ewentualnie podstawkowyi Dionami. Same w sobie , kolumny Aaudio Academy świeytnie się w tym repertuarze spisują, nie jestem tylko pewien jak wypadną w kompletem MF`a, zwłaszcza najniższy zakres. Warto sprawdzić poineważ ceny są wg mnie bardzo atrakcyjne w stosunku do dźwięku jaki oferują. Sprawdź wyszukiwarkę - o więszości tych kolumn sporo tu napisano.

Znam dźwięk MF i uważam, że należy stosować do tych systemów wysoko skuteczne głośniki i kable ze stajni Nordost. Ja używam Flatline Gold i we wzmacniaczu (A2) i w kolumnach wymieniłem kable też na Goldy. Interkonekt będzie pasował Też Nordost ale nie Black Knight, bo ten jest za ciemny. Osobiście zastosowałem srebrny Solid Core własnej roboty i to mnie satysfakcjonuje. Ogólnie systemy Musicala nie są zbyt szybkie i dodanie im tej cechy bardzo poprawia brzmienie, a Nordosty są bardzo szybkie i zdecydowanie tańsze od Siltecha, który też się tutaj sprawdza. Za skuteczne kolumny uważam te powyżej 90 dB.

burza > A po co MF az takie skuteczne kolmny 90dB to juz wystarcza slabym wzmacniaczom lampowym moje Cabasse Jonqe 301 maja 90 dB i radzi sobie znimi AN Oto SE a NAWET Meishu AN ktory ma 9 W na kanal cos chyba przesadziles. Triangle dobrze graja z lampa wiec z MF powinno byc ok bo uchodzi za brzmienie cieple i nie bedzie za ostro w innym przypadku krew z uszu. Gdzies widzialem w ogloszeniach Cabasse Farella 400 to duze podlogowe kolumny 93 dB skutecznosci swietnym wygladzie (naturalny fornir BUBINGA) taki piesek salonowy podoba sie znajomym i do tego rewelacyjnie gra cena 3000zl nowe 6800 WARTO. Posluchalbym tez koniecznie AA MIMAS II na spotkaniu w Delta Studio graly z CD MF i wzmacniaczem Delty KT88 i Iharp KT88 15W na kanal i sobie poradzil z nimi bez problemu.

Anthony Michelson swego czasu uruchomił produkcję firmowych kolumn Kely Transducers i miały one zawsze wysoką skuteczność i zbudowane wg. recepty d'Apolito. Z moich doświadczeń wynika, że zawsze MF lepiej brzmi ze skutecznymi kolumnami. Myślę, że wynika to z konstrukcji wzmacniaczy, które zawsze pracują blisko klasy A. Wtedy zasilacz pobiera duży prąd bez wzgledu na poziom wysterowania. Skuteczniejsze kolumny są więc lżejszym obciążeniem.

To widać jak przestudiujemy ofery MF. Zawsze, jak chcą "abgrejdować" sprzęt, to dodają mu lepszy zasilacz. Ja zrobiłem to samo i mój A2 ma teraz 500VA trafo i dużą baterię kondensatorów. Obecnie skłaniam sie do budowy kolumny na przetworniku szerokopasmowym o dużej skuteczności. To jednak kosztuje i muszę jeszcze poczekać.

Dziękuje wszystkim za porady. Sama oczywiście przeszukałam na forum podobne tematy i jeżeli chodzi o kolumny to potencjalne typy dla MF A 3.2 to :

Proac studio 100, albo 125, Agros Beta, może B&W 804, Centurion (ale chyba jest za drogi). Z kolei VA Mozart nie dostał pozytywnych opinii w zestawie z MF.

Jezeli chodzi o interkonekty to znalazłam zadowolonego uzytkownika polskiego Proteusa. Znalazłam tez pozytywne opinie o kablach Gotham.

Teraz czeka mnie sporo szukania i słuchania. Jednakże przed udaniem sie do sklepu muszę sie przygotować, by nie dostać gorączki i nie dać się zwieść sprzedawcom. Poza tym będe szukać promocji cenowych - przy tak niskim kursie EUR i USD ceny powinny spadać.

Burza,

Anthony Michaelson faktycznie buduje prądożerne urządzenia. Nowy MF 5 to 2 x 250 Watt to razem ponad 500 Wattów.

W załączeniu link do strony na której można zobaczyć wnętrzności MF 5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Prawie pusty w środku, ale na pewno ktoś zapłaci GBP 1,500 za sztukę.

Jest również wzmacniacz KW 500 2 x 500Watt za jedyne GBP 4,000. To już chyba zbytek w małych mieszkaniach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Centuriony były niedawno wystawiane w ogłoszeniach, sprzedaje ktoś z forum więc może cena będzie przystępna. Co do mariażu sprzętu z tymi kolumnami poszukaj wątku o Centurionach, kolega Leszek ma teraz włąśnie takie zestawienie więc może sie wypowiedzieć jak to razem wypada.

VA Moart coćsame w sobie b. dobre, świetnie sie komponują z integrą A3.2 i A3 ale w połączeniu z energetycznym CD - np: Arcam. Zestaw firmowy MF`a + VA Mozart to jużniestety nie jest dobry związek , z winy bardzo charakternego CD. Stąd do kompletu MF`a potrzeba "lżejszych" kolumn - nie tak soczystych w brzmieniu.

Właściwie ekspertem w tej dziedzinie jest PMD, bo ma ten zestaw MF i walczy, żeby zagrało to jak należy z VA Mozart, co będzie raczej bardzo trudne. Kierunek Monitor Audio jak najbardziej godny rozważenia, Triangle - hmm możliwe ja mam jakąś awersję do nich ale pod względem charakteru mają szansę nieco rozruszać nieco ciastowatą kombinację 3.2. Co jeszcze? Może coś chłodniejszego? Używane JMLaby? Starsze Cabasse? ELAC? Wreszcie jakieś DYI szyte na miarę. Unikałbym głośników miękko, ciepło , lub spokojnie grających - Qba, Esa, KEF, Sonus Faber, Dali (te moze nie aż tak spokojne, ale raczej nie będzie to zestawienie ok). Prywatnie jakoś wyżej cenię CD MF niż wzmacniacz, CD A3 parę razy słyszałem w systemach które grały naprawdę wybitnie. Powodzenia!

Takie oto zdania napisałem na priva jednemu forumowemu Koledze:

Wpierw słuchałem Centurionów z Primarem A20+D20 później z MF i uważam,że jest idealnie.Dużo szczegółów,przestrzeń,wyrazistość.Jest jeszcze jedna zaleta/wada? są bezwzględne dla kiepsko nagranych płyt CD!!!Mam 3 ostatnie płyty Slayera i po prostu jest tak płasko i bez wyrazu,że ciężko mi się ich słucha.Słucham przeważnie rock`a i i od czasu do czasu klasyki.Charakter Centurionów jest zbliżony do Pretorianów(tych słuchałem u Martin`a w Krakowie)

Ja słuchałem MF z Mozartami w Top hifi na Andersa i było kiepsko!!!Fakt,że MF był nie wygrzany,ale niewygrzanego też słuchałem już u siebie z Centurionami i było OK.W ogóle ja lubię dzwięk sterylny-wyrazisty i w tej chwili taki mam.

I to by było na tyle :O)

Lukrecjo - u mnie gra z Argosami Beta na dosc budzetowych kablach (interkonekt Albedo Blue, glosnikowe QED Silver Anniversary) i naprawde trudno znalezc mi powod do narzekan. Z dobrze zrealizowanymi nagraniami jest wrecz fantastycznie. Dzieki firmie Argos mam duze ulatwienia w testowaniu kabli Albedo (tez z Bydgoszczy). Nie pialem wczesniej, bo w podanym budzeie nie zmiescilabys sie z Betami, ale i tak warto z Argosem sie skontaktowac, bo moga ci przygotowac kolumny na glosnikach tanszych niz Scan-speaki.

Lukrecjo, a czy Ty jesteś z Krakowa ? Bo liche :-) dane są w "o mnie", więc nawet nie ma jak skreslić emaila do Ciebie.

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

• 5 miesięcy później...

Lukrecja jak tam kolumny?

W dziedzinie kabli mogęna razie nadmienić, że warto sprawdzić IC Fadela powyżej podstawowego modelu, efekt naprawdęyśienity, choć niestety kosztowny. Kolumnowe to już zależy z jakimi kolumnami.

• 1 miesiąc później...

Na razie nic nie kupiłam.

U kolegi forumowego słuchałam Centurionów. Dla mnie poza tym, że za drogie, były chyba za bardzo krystaliczne.

Słuchalam polskich wynalazków i bardzo się zawiodłam, bo po prostu charczały w jednym głośniku (w salonie). Nie będę podawać nazwy, bo może był to przypadkowy wybrak. Jednak to mi dało do myślenia. Po za tym jakoś mnie nic nie ruszyło.

Natomiast spodobały mi się Cabasse Jersey (były wtedy po 3,500 Pln), ale przypietych do starego MF electra. Spodobały mi się głównie z powodu przestrzeni, no i nie charczły przy basie. Cena jednak była dla mnie nie do przyjęcia.

Teraz Cabasse Jersey 360 mozna kupic za 400 Eur we francuskim internecie, a jeszcze nie dawno byl po 800 Eur. W Polsce wczoraj przypadkiem widziałam Cabassy po 2,200 Pln. Tu znowu znak zapytania - czy cos jest nie tak z tą serią.

Moźe zaczekam do jesieni na dixons, bo niestety obecne polskie ceny sa wyższe niż na zachodzie.

zbyt krystalicznie mówisz? Hmm.

Trudno wobec tego coś doradzić, zwłąszcza, że to co rozpatrujesz cenowo jest zdecydowanie poniżej klasy samego sytemu.

LEcz jeśłi na razie szukasz dźwięku to może wobec tego posłuchaj Proac`a , starego 125 lub nową wersję czyli 130, tudzież monitory Proac 100 (nie pamiętam do jakiego pomieszczenia tego szukasz). Będzie pastelowo.

Jeśli wpadnie ci w ucho szukąłbym używek za 50% ceny nowych.

Jwśłi podobjąci sie Cabase posłuchaj innych francuskich producentów, np: Triangla, sąnowe cel;isuy a jeśłi to dużó za drogo, masz jeszcze 3 modele poniżej.

Myśłę, że warto też posłuchać tego zestawu z nowymi modelami Eppos`a mam na myśli większe podłogówki, chyba 15.2 czy jakoś tak. Może być fajnie, a i cena powinna być w okolicy planowanego wydatku.

Lukrecja => koniecznie posłuchaj z Trianglami Celius 202 , znajomy miał takie zestawienie przez ponad rok i słuchalem tego często. Razem przed zakupem Triangli wiele kolumn przesłuchaliśmy.

Triangle zagrały z M.F. A3 synergicznie !

Lukrecja - chyba jakiś kotek z bajki tak sie nazywał.

Właśnie w sobote zrobiłem fotki nowej konstrukcji za 3900zł, na Vifie XT i Seasie KT 28F. Postaram sie je dzisiaj lub jutro zamieścić. Są w bardzo ładnym egzotycznym fornirze. Jak by ci sie spodobały wizualnie i brzmieniowo, to jako pierwsza forumowa klientka, będziesz miała zniżkę 1000zł.

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.