Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Pomierzyłem trochę swojego Sansuix'a i tak 

Pasmo przenoszenia 100kHz w praktyce bez zmiany amplitudy i 110kHz -3dB . Pomiar przy obciążeniu 8omów i amplitudzie wyjściowej 1Vrms. czyli chyba tak jak powinno być

Moc wyjściowa 

Obciążenie 8 omów. Bez wysterowania napięcie B1 (anodowe) 415V, B2 (siatkowe) 330V

Wysterowany jeden kanał napięcie 13,2Vrms moc ok 20W. Napięcie anodowe B1 400V, B2 247V

Wysterowane oba kanały moc 2x 13,5W napięcie anodowe 396V, B2 230V 

Potwierdza to łatwy do przewidzenia problem z zasilaniem. Przy obciążeniu obu kanałów mamy B2 230V (zamiast ok 300V) , a z tego napięcia jest robione napięcie B3 czyli anodowe odwracacza fazy. po wysterowaniu obu kanałów zaczyna się problem. 

Napięcie anodowe jest ok. Najprawdopodobniej trzeba zrezygnować z rezystora R121 o wartości 8,2K (10k) i wrócić do oryginalnego układu z rezystorem szeregowym 2k i 12k z punktu B2 do masy. Oczywiście jak komuś ta mniejsza moc przeszkadza. 

Nie mam takich rezystorów żeby sprawdzić, ale być może zamówię. 

4 godziny temu, Pietuisza napisał:

Czy tylko w Polsce ludzie odkryli, że Sansui AU-70, to jedyny w swoim rodzaju wzmacniacz? Bo na innych światowych forach niewielu o nim słyszało... zazwyczaj piszą o Leak, Fisher, Dynaco? Dodatkowo, według wielu zachodnich kolekcjonerów, wybitnie granie, to tylko konstrukcje z lat 50. Ciekawe.....

Nie odkryli, to tylko czysta komercja... nie stracić a wielokroć zarobić. Tak tworzy się "legendy".

12 godzin temu, ampman napisał:

Nie odkryli, to tylko czysta komercja... nie stracić a wielokroć zarobić. Tak tworzy się "legendy".

Co wy z tym zarobić, komercja, to jakaś fiksacja tego forum. Dzięki temu projektowi powstały wysokiej jakości transformatory, płytki , obudowy i całe know-how. A że tego nie rozdają za darmo na rogu, czy nawet nie robią po kosztach, no trudno,  Gdyby to wszystko można było kupić na Ali to by nie było sprawy i nikt by nie narzekał , ale jak to robią nasi producenci to zaraz wielkie pretensje, że zarobią.  A zarobić powinni, bo nawet klonowanie wymaga pracy. A praca kosztuje i to sporo.

Legenda czy nie wzmacniacz gra według mojej opinii bardzo dobrze. Zbiorowym wysiłkiem udaje się poprawić błędy i niedoróbki obu konstrukcji i wynik już jest bardzo dobry. 

Dzięki pomiarom u @madras dowiedziałem się, że mam problem z pasmem. Zmierzyliśmy niewiele ponad 20 kHz. Odsłuchowo praktycznie ciężko byłoby to odróżnić, ale mój wzmacniacz odstawał od oryginału. Wyizolowaliśmy problem do potencjometru balance, zastąpienie go zworą podniosło pasmo do zgodnego z oryginałem. W toku jego pomiarów klona okazało się, że źródło problemu u mnie jest to samo - ekranowany przewód o wysokiej pojemności, którego użyłem do połączenia potencjometru balance z moimi płytkami. Potencjometr zastosowałem jak w oryginale - zwykły, podwójny liniowy potencjometr 500k, który w ustawieniu środkowym tłumi oba kanały o połowę. Przy tak wysokiej impedancji wyjściowej samego dzielnika te kilkadziesiąt pikofaradów przewodu już może mieć wpływ. Zamiana na zwykłe trzy skręcone kabelki bez ekranu podniosła pasmo do 63 kHz - to mniej, niż przy zastąpieniu balance zworą, ale w paśmie audio już nie ma tłumienia, które miałbym szansę usłyszeć.

Co jest istotne dla właścicieli klonów projektu RSa - w nich nie ma potencjometru balance, ale został on tam zaimitowany poprzez dzielnik rezystancyjny, co daje podobną impedancję wyjściową płytki preampu jak potencjometr balance. Kolega, do którego należy klon mierzony przez Madrasa niefortunnie wybrał przewód o wyjątkowo wysokiej pojemności (Tasker C113, 460 pF na metr!). Z innym przewodem ekranowanym problem może nie być aż tak zauważalny. 

Podrzucam zbocza prostokąta w moim wzmacniaczu już po poprawie przewodów do potencjometru balance. Ustawione 2W (1W sinusa o tej samej amplitudzie na obciążeniu 8 omów na właściwym odczepie), elementy w anodzie pentody 6AN8 22k+100pF, trafa od @lis1984 z wczesnej produkcji, sygnał pobrany z odczepu czarnego (sygnał na obu końcach odczepu 8 omów ma ten sam kształt, tylko inną amplitudę względem masy).
Moim zdaniem - idealny kompromis pomiędzy szybkością wzmacniacza a dzwonieniem.

A z innych wniosków - po zobaczeniu czterech wzmacniaczy na żywo chylę czoła przed @madras i jego płytkami PRO. Porządek we wnętrzu obudowy zawstydza spaghetti kablonara pozostałych wzmacniaczy. Zostawię mu prezentację pomiarów swojego dzieła, ale nawet widząc projekt płytki i porządek w obudowie wyniki separacji kanałów i przydźwięku były dla mnie zaskoczeniem. Żeby te płytki były jeszcze pasujące do wzmacniacza budowanego symetrycznie... coraz bardziej korci mnie, by zrobić swoją wersję PRO pod moją wizję wzmacniacza 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1ecacaed-6912-4fc7-8f3a-fdcb576f4137.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokonałem dwóch pomiarów połączenia preamp-końcówka - pojemności wejściowej końcówki i oporu wyjściowego prempu.

Poprzez wpięcie się generatorem na samą końcówkę przez rezystor 1M sprawdziłem pojemność wejściową końcówki. Pasmo osiągnięte w ten sposób to niecałe 40 kHz - powinienem był użyć większego rezystora, bo pasmo końcówki sterowanej z niskiej impedancji to 88 kHz, ale i tak pojemność wejściowa wychodzi znikomo mała - rzędu 4 pF. Można ją pominąć w rozważaniach obcięcia pasma przez przewody łączące preamp i końcówkę.

Opór wyjściowy preampu wyszedł mi prawie równo 1k. Mierzyłem poprzez pomiar napięcia wyjściowego bez obciążenia i z obciążeniem 10k. Zaznaczę, że mój preamp nie jest wykonany zgodnie z oryginałem - zamiast rezystora o wartości 100k w sprzężeniu zwrotnym zastosowałem 33k. Pasmo tak obciążonego preampu to 350 kHz. Zmniejszenie pasma preampu jest normalne, w miarę jak zaczyna brakować zapasu wzmocnienia dla pętli opór wyjściowy wzrasta. Nadal jest to pasmo grubo ponad akustyczne, więc obciążenie nie powinno mieć to znaczenia na brzmienie. Nie zmierzyłem zmiany THD bez/z obciązeniem - nie mam wystarczająco czułego sprzętu na taki pomiar.
W układzie oryginalnym spodziewałbym się trzykrotnie większego oporu wyjściowego. Nie jestem pewien, czy modyfikacja RSa (zmiana wartości rezystora katodowego zamiast tego w sprzężeniu zwrotnym) da identyczny efekt jak u mnie - nie próbowałem zmieniać punktu pracy żadnej z lamp. Być może jego pomysł ma jakieś zalety techniczne, ja wolę swoje, mimo że prostokąt ma delikatny overshoot na wyjściu prempu. 

W każdym razie opór wyjściowy preampu jest pomijalny w kontekście potencjometru balance/dzielnika i przewodów. Myślę, że potencjometr balance można zastosować bezpiecznie o wartości niższej niż w oryginale.

Potrzeba używania balance jest tak sporadyczna wręcz żadna, czy nie lepiej skupić się na wersji bez tej regulacji? Kto ostatnio mijał faktyczną potrzebę kręcenia tym?  

to nie balance, a presence regulowany, tez uważam ze jest zbędny, na obudowie  tylko gałka volume nic więcej, ze względów wizualnych, zadnych dzyndzli jak filtr loudness na obudowie lepiej nie umieszczać.

Edytowane przez januszowe
5 godzin temu, Inmark napisał:

Potrzeba używania balance jest tak sporadyczna wręcz żadna, czy nie lepiej skupić się na wersji bez tej regulacji? Kto ostatnio mijał faktyczną potrzebę kręcenia tym?  

Mi się przydaje. Dlatego u siebie go zainstalowałem. A że przez imitowanie go na płytkach RS dzielnikiem rezystancyjnym (co wcale nie jest tak głupie, jak pozornie się zdaje) interakcja z pojemnością przewodu jest tam również obecna to uznałem, że podzielę się swoimi obserwacjami i pomiarami, bo mogą być przydatne właścicielom klonów.

5 godzin temu, januszowe napisał:

to nie balance, a presence regulowany, tez uważam ze jest zbędny, na obudowie  tylko gałka volume nic więcej, ze względów wizualnych, zadnych dzyndzli jak filtr loudness na obudowie lepiej nie umieszczać.

Presence regulowany to inna gałka we wzmacniaczach moim i Madrasa 😉 I sobie go chwalę, wciąż jeszcze nie zdecydowałem, jaka pozycja jest najlepsza. Na pewno nie skrajna. 
Balance można wyprowadzić na tył, bo to jest coś, co zazwyczaj reguluje się raz. U mnie oryginalnie miał być z tyłu, ale zrezygnowałem ze światełka na froncie obudowy (podświetlane wskazówki wystarczą) i została mi dziura do zapełnienia. 

34 minuty temu, tenkowal napisał:

Mi się przydaje. Dlatego u siebie go zainstalowałem. A że przez imitowanie go na płytkach RS dzielnikiem rezystancyjnym (co wcale nie jest tak głupie, jak pozornie się zdaje) interakcja z pojemnością przewodu jest tam również obecna to uznałem, że podzielę się swoimi obserwacjami i pomiarami, bo mogą być przydatne właścicielom klonów.

Presence regulowany to inna gałka we wzmacniaczach moim i Madrasa 😉 I sobie go chwalę, wciąż jeszcze nie zdecydowałem, jaka pozycja jest najlepsza. Na pewno nie skrajna. 
Balance można wyprowadzić na tył, bo to jest coś, co zazwyczaj reguluje się raz. U mnie oryginalnie miał być z tyłu, ale zrezygnowałem ze światełka na froncie obudowy (podświetlane wskazówki wystarczą) i została mi dziura do zapełnienia. 

Podziel się proszę jak u Ciebie jest rozwiązana regulacja presence. Na płytkach Madrasa spisuje się bardzo dobrze, rozwiązanie jest dużo bardziej praktyczniejsze, niż on/off. Chyba, że piszesz jedynie o kwestii wizualnej 🙂
btw Pisałem to już wcześniej, ale napiszę jeszcze raz - połączenie w tym wzmaku loudness i presence powoduje, że to chyba najlepiej grający wzmaczniacz jaki słyszałem (mowa oczywiście o cichym słuchaniu) - to taka wrzuta, jakby ktoś zastanawiał się nad sensem tych filtrów. ps loudness jest zrealizowany na 33k i 120pF (parametry takie, jakie dobrał Reduktor w swoim kicie; fabrycznie jest 50k i 150pF).

Edytowane przez gruchugruch
11 minut temu, gruchugruch napisał:

Podziel się proszę jak u Ciebie jest rozwiązana regulacja presence. Na płytkach Madrasa spisuje się bardzo dobrze, rozwiązanie jest dużo bardziej praktyczniejsze, niż on/off. Chyba, że piszesz jedynie o kwestii wizualnej 🙂
btw Pisałem to już wcześniej, ale napiszę jeszcze raz - połączenie w tym wzmaku loudness i presence powoduje, że to chyba najlepiej grający wzmaczniacz jaki słyszałem (mowa oczywiście o cichym słuchaniu) - to taka wrzuta, jakby ktoś zastanawiał się nad sensem tych filtrów. ps loudness jest zrealizowany na 33k i 120pF (parametry takie, jakie dobrał Reduktor w swoim kicie; fabrycznie jest 50k i 150pF).

Skopiowałem pomysł Madrasa. Ja po zastąpieniu przełącznika presence potencjometrem przestałem czuć potrzebę posiadania filtru loudness. 

Wy dyskutujecie, a ja słucham i staram się udoskonalić resztę zestawu dla gotowca SansuiX AU70.

Zawitałem do znajomego, który ma sporo sprzętów i napiszę Wam, że po żmudnym, czasochłonnym ale  odpowiednim dobraniu źródła, kabli i głośników szczena mi opadła po raz kolejny. 

Jak ten SansuiX AU70 z kondensatorami olejowymi gra! 

😚

Odsłuchy SansuiX AU70 (M.oil) i porównania do top wzmacniaczy tranzystorowych Sansui. 

Wydaje się, że w bezpośrednich porównaniach, dźwięk końcówki SansuiX AU70, jest najbardziej podobny do tego, jaki można uzyskać w bezpośrednim połączeniu pre do końcówki wzmacniacza zintegrowanego SANSUI AU-α907XR. 

W lampowej, scena jest bardzo podobna - otwarta. Ale w średnim zakresie, trochę wysunięta do przodu, a dźwięk, odrobinę ale bardziej konturowy. 

Edytowane przez LJ3

2 godziny temu, LJ3 napisał:

Odsłuchy SansuiX AU70 (M.oil) i porównania do top wzmacniaczy tranzystorowych Sansui. 

Wydaje się, że w bezpośrednich porównaniach, dźwięk końcówki SansuiX AU70, jest najbardziej podobny do tego, jaki można uzyskać w bezpośrednim połączeniu pre do końcówki wzmacniacza zintegrowanego SANSUI AU-α907XR. 

W lampowej, scena jest bardzo podobna - otwarta. Ale w średnim zakresie, trochę wysunięta do przodu, a dźwięk, odrobinę ale bardziej konturowy. 

A w pfb czy cfb?

W dniu 14.10.2023 o 20:27, lis1984 napisał:

A w pfb czy cfb?

Nic nie zmienione i dlatego bardziej konturowy. 

Edytowane przez LJ3
W dniu 7.10.2023 o 18:41, igsaudio napisał:

Proszę zmierzyć jeszcze raz na wyjściu 8 Ohm używając obciążenia 8 Ohm. Jestem pewien, że nowy wzmacniacz ma 20W. Mierzyłem to wiele razy.

Ten egzemplarz co mam na stole teraz też ma 20W, ale tylko jak gra jeden kanał. 😉

W dniu 8.10.2023 o 14:57, igsaudio napisał:

Madras, możesz zmierzyć napięcie anodowe, przy którym był robiony pomiar mocy? 

Anodowe w normie około 410V DC, zgodnie z nadrukiem na PCB.

Nagrałem film z pomiaru na obciążeniu 8om oraz pomiar napięć (po przecięciu ścieżek sprzężenia katodowego, bo bez tej operacji Sansuix się wzbudza z powodu niesławnego błędu konstrukcyjnego):

Jak widać Sansuix osiąga ledwo 2x13W na 8om, zamiast 2x20W jak oryginalny Sansui AU-70. Także to co jest napisane w EP daleko rozmija się z prawdą:

Ukryta Zawartość

W dniu 9.10.2023 o 17:56, tomek_j napisał:

Wysterowane oba kanały moc 2x 13,5W napięcie anodowe 396V, B2 230V 

Potwierdza to łatwy do przewidzenia problem z zasilaniem. Przy obciążeniu obu kanałów mamy B2 230V (zamiast ok 300V) , a z tego napięcia jest robione napięcie B3 czyli anodowe odwracacza fazy. po wysterowaniu obu kanałów zaczyna się problem. 

Dzięki za potwierdzenie mojej obserwacji. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras

Nie ma tutaj Sanuix dobrej prasy. Z mojego punktu widzenia zupełnie nie zasłużenie. Prawda, że ta konstrukcja ma kilka błędów. Ale są to błędy, które łatwo poprawić. Pomijając błędne połączenie sprzężenia i najprawdopodobniej zasilanie limitujące moc wyjściową, to PCB jest dobrze zaprojektowane. Wzmacniacz się nie wzbudza i nie ma problemów z przydźwiękiem czy szumami. Jest łatwy w montażu i uruchomieniu. I co ważne bardzo dobrze brzmi.  I jeszcze jedna ważna cecha - charakteryzuje się bardzo dobrym stosunkiem cena - jakość. Według mnie ta konstrukcja ma bardzo duży potencjał i po poprawieniu błędów na PCB będzie znakomita.   

56 minut temu, voltamper napisał:

Widzisz cały problem polega na tym, że z obiema konstrukcjami tak naprawdę nie ma żadnych problemów. Wystarczy jedynie zamienić sprzężenia a całą resztę zrobić tak jak jest faktycznie na schemacie-to tyle. Co do kwestii czysto brzmieniowych nie liczyłbym na zbieżne opinie. 

To jak brzmi SansuiX AU70 bardzo zależy od jakości reszty toru, t.j. źródła, pre, kabli i głośników oraz jakości nagrania. 

Pisałem już to. Jest to wzmacniacz "z pazurem", nic nie ukrywa, nie zaciemnia, nie wygładza i od razu obnaża w przekazie każde słabe ogniwo. 

Dlatego, moim zdaniem, jeżeli nie ma się dobrych elementów w torze, czy dobrej klasy nagrania, należy bardzo uważać w ocenach. 

To jak brzmi SansuiX AU70 bardzo zależy od jakości reszty toru, t.j. źródła, pre, kabli i głośników oraz jakości nagrania. 

Pisałem już to. Jest to wzmacniacz "z pazurem", nic nie ukrywa, nie zaciemnia, nie wygładza i od razu obnaża w przekazie każde słabe ogniwo.

Ten twój pazor i wrażliwość na tor może spowodowana być właśnie jego wzbudzaniem . Z jednym sprzętem będzie działać ok , z drugim wzbudzać , a sam charakter tego wzbudzania to nie jakiś pisk czy inne takie , są to artefakty daleko po za pasmem słyszalny , lecz mający bardzo duży wpływ na brzmienie.Twoja deska nie dość że jest w pfb to jeszcze nie ma nic poprawionego przy 6an8 aby się to nie wzbudzało.

2 minuty temu, lis1984 napisał:

Pisałem już to. Jest to wzmacniacz "z pazurem", nic nie ukrywa, nie zaciemnia, nie wygładza i od razu obnaża w przekazie każde słabe ogniwo.

Ten twój pazor i wrażliwość na tor może spowodowana być właśnie jego wzbudzaniem . Z jednym sprzętem będzie działać ok , z drugim wzbudzać , a sam charakter tego wzbudzania to nie jakiś pisk czy inne takie , są to artefakty daleko po za pasmem słyszalny , lecz mający bardzo duży wpływ na brzmienie.Twoja deska nie dość że jest w pfb to jeszcze nie ma nic poprawionego przy 6an8 aby się to nie wzbudzało.

Tu masz jak na dłoni jak się zachowuje  egzemplarz taki jak twój :

Proszę nie wypisuj tu głupot o jego walorach do puki czegoś z tym nie zrobisz . Bo jest to nie wiarygodne przez charakter działania 

Pozdrawiam 

3 godziny temu, LJ3 napisał:

Pisałem już to. Jest to wzmacniacz "z pazurem", nic nie ukrywa, nie zaciemnia, nie wygładza i od razu obnaża w przekazie każde słabe ogniwo. 

Dlatego, moim zdaniem, jeżeli nie ma się dobrych elementów w torze, czy dobrej klasy nagrania, należy bardzo uważać w ocenach. 

Boże ...... piszesz te pierdoły już chyba raz piędziesiąty, dotarło.

Niewiem czy pracujesz dla Igora, czy dostales wzmaka za fryko i musisz teraz go wychwalac ile sie da, daj spokoj z tym spamowanien. Popraw bląd w swoim wzmaku, podziekuj madrasowi/tenkowal ze podają ci to na tacy i git. Moje trzy grosze.

Edytowane przez kawulski

Pozwolę sobie skomentować te wyniki i trochę się nie zgodzić z  z częścią wniosków. Zrobiłem zestawienie porównawcze i chociaż wzmacniacz Madrasa ma lepsze parametry, to różnice są minimalne i w praktyce zapewne pomijalne.   

Ukryta Zawartość

Główny problem, to różnice w zmierzonym przydźwięk 50Hz i jego harmonicznych. To on degraduje wyniki pomiaru szumów, a co za tym idzie współczynnika dynamiki. Czy to problem braku metalowej obudowy i ekranowania? To trudno stwierdzić bo może to być też problem ustawienia trafa sieciowego i jego odległości od lamp, czy prowadzenia przewodów zasilania. W takim przypadku potencjometry symetryzacji napięcia żarzenia nic nie zmienią. Jedyną skuteczną metodą są próby ustawienia traf,  wykonywania pomiarów i za każdym razem ocena zmian. Wzmacniacz ze zdjęcia ma trafa ustawione dość blisko płytki i być może ich inne ustawienie coś pomogą. Według mnie przydźwięk 50Hz na poziomie - 70dB nie ma prawa być słyszalny. W każdym razie u mnie na kolumnach o skuteczności 91dB nie jest słyszalny. Trafa są ustawione podobnie jak we wzmacniaczu Igora. 

Dużo ciekawsze są pomiary wzmacniacza z błędnym połączeniem sprzężenia zwrotnego. Wzrosły zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne (głównie) ale nie do poziomu, który byłby słyszalny. Ciekawy jestem opinii kolegów co o tym sądzą. Jest tu wiele bardzo kategorycznych stwierdzeń, że błąd powoduje jakieś straszne rzeczy w sygnale. Pomiary tego nie potwierdzają. żeby nie było - ja nie bronię konfiguracji z błędem. Bezwzględnie powinna być poprawiona.   

Ukryta Zawartość

Dziś miałem chwilę by zweryfikować pomiary @madras i wychodzi mi to nieco inaczej. 

- Po przeróbce podłączenia katod nie zauważyłem żadnych problemów ze wzbudzaniem.
- Przed przeróbką zasilacza wzmacniacz rzeczywiście miał około 13W. (20W dawało się uzyskać podając sygnał na jeden kanał i to był mój błąd, który popełniłem w pomiarach). Po przeróbce zasilacza wzmacniacz ma około 2x21W.

IMG-8753.thumb.jpeg.974764b95730a0c4a558d016567af4dd.jpeg

- Nie stwierdzam żadnych problemów z brumem czy szumem. RMA mierzy zakres dynamiki na poziomie -95dB oceniając ten wynik jako Excellent. Harmoniczne prawdopodobnie biorą się z braku obudowy/ekranowania. Ale na poziomie -100dB nie będą słyszalne nawet na kolumnach o najwyższej skuteczności.

dynamics.thumb.png.e9d6ace8ff94fb75392d6c46d7826d51.png

- Napięcie wejściowe potrzebne do pełnego wysterowania wzmacniacza to 1.38V RMS. Czułość jest więc całkowicie wystarczająca w obecnych czasach.

Podsumowując, mam wątpliwości, czy mierzony przez @madras wzmacniacz, jako konstrukcja DIY, był wykonany prawidłowo. Nie wiem w jakiej kondycji były lampy, nie jestem w stanie stwierdzić, np, czy obudowa potencjometru była podłączony do masy. Może to mieć wpływ na poziom przydźwięku sieciowego.

Z mojej strony należą się podziękowania dla @madras za pomoc w znalezieniu istotnych błędów w mojej (i nie tylko) konstrukcji. Są one dość proste do wyeliminowania. Obecnie wykonałem dwie nowe wersje PCB, na których błędów już nie ma. Pierwsza wersja to poprawiona końcówka mocy, druga wersja to pełny tor Sansui, wraz z przedwzmacniaczem i filtrem Loudness. Pewną ciekawostką jest możliwość użycia lamp 6N2P-EV w przedwzmacniaczu. Są one tańszą i bardzo ciekawą alternatywą dla lamp 12AX7. 
Screenshot2023-10-18at13_48_40.thumb.png.4d1330f840ec44f1c26945f7d8d4ad73.png

Wszystkim zainteresowanym, którzy kupili poprzednie wersje płytek wymienimy je na nowe za darmo. Wszystkie sprzedane gotowe wzmacniacze również poprawimy gratis. 

48 minut temu, igsaudio napisał:

Po przeróbce zasilacza wzmacniacz ma około 2x21W.

Jaka to przeróbka? Zaaplikuję w moim Sansuixie i zrewiduję pomiary mocy.

48 minut temu, igsaudio napisał:

druga wersja to pełny tor Sansui,

Bardzo ładna płytka, podoba mi się prowadzenie masy w gwiazdę, tak jak powinno być. Dzięki, że uwzględniasz sugestie. Chętnie bym porównał wersję classic, bo to jedyna prawilna z pełnym torem sygnałowym 😄 

3 godziny temu, LJ3 napisał:

Czy i jak to wpływa na dźwięk? 

Czy wzbudzenie wpływa na dźwięk sie pytasz? 😮 

Godzinę temu, tomek_j napisał:

Madrasa ma lepsze parametry, to różnice są minimalne i w praktyce zapewne pomijalne.   

Są lepsze i to nawet gdy mam dodatkowy stopień, którego Sansuix nie ma. Preamp pogorszy znacznie pomiary brumu - kto konstruuje wzmacniacze ten wie, że najwięcej śmieci wnosi się przedwzmacniaczem. Sama końcówka mocy jest nie aż tak wrażliwa. Mi udało się bardzo zredukować brum i szum mimo użycia preampu.

Bardzo ciekawić mnie będzie wersja SANSUIX CLASSIC, bo to tak naprawdę będzie odpowiedni konkurent do AU-70 PRO i DreamAmpa. Chętnie przetestuję ten wariant. Trzeba pamiętać, że w starciu samej końcówki mocy vs pełny wzmacniacz z preampem, to sama końcówka będzie się lepiej mierzyć, a tu jest odwrotnie. Końcówka Sansuix mierzy się odrobinę gorzej od mojego wariantu AU-70 PRO z pełnym torem sygnałowym.

Godzinę temu, tomek_j napisał:

Czy to problem braku metalowej obudowy i ekranowania? To trudno stwierdzić bo może to być też problem ustawienia trafa sieciowego i jego odległości od lamp, czy prowadzenia przewodów zasilania.

Tutaj zgoda, na odstęp sygnału od szumu wpływ ma wiele czynników. Ten egzemplarz sprawdzałem jest w miarę dobrze zbudowany, kable AC odsunąłem jak tylko się dało.

Pozdrawiam i dzięki za merytoryczną odpowiedzi:)

Edytowane przez madras

classic i 6bl8? - el84 wprowadza w błąd, z ceną ecc83 bym nie przesadzał, ruskie znaczki śmiesznie wyglądają, nie powinieneś martwić się za ludzi o lampy, do wersji z preamp przydała by się zamknięta obudowa, może pogadasz z właścicielem modushop coś przygotują, bardzo mała płytka 🙂

1 minutę temu, voltamper napisał:

Dlaczego nie projektujecie pod już dostępne obudowy?

To jest pytanie do mnie, czy do @januszowe?

54 minuty temu, madras napisał:

Jaka to przeróbka? Zaaplikuję w moim Sansuixie i zrewiduję pomiary mocy.

Powrót do oryginalnej wersji zasilacza z dzielnikiem 2k/12k. Większy rezystor (8k2) powoduje, że zasilacz jest zbyt "miękki" i napięcie B2 spada przy większym wysterowaniu. Stąd też spadek mocy.  

W dniu 7.10.2023 o 18:00, igsaudio napisał:

Toście chłopcy teraz błysnęli. Żadna deska SunsuiX nie ma wyprowadzenia głośnikowego 16 Ohm. Stare wykonania mają tylko 8, a nowe 8 i 4 Ohm. Wyprowadzenie 16 Ohm jest od transformatora docięte. Ciekawe gdzieście te 16 Ohm wpięli? Amatorzy 🤣
Zmierzone 12.5Vpp podnosimy do kwadratu i dzielimy przez 8. Wychodzi prawie 20W. Wszystko się zatem zgadza. 

Wspominasz, że po zamianie katod nie obserwujesz wzbudzania. To dobrze. A jak przed zamianą? 

Edytowane przez Seyv
Cytat

Zmusić producentów do produkcji czegoś nowego

Boże taką mają prace.

produkują obudowy na indywidualne zamówienie, może zamówić 1 sztukę (wspólnie z firma zaprojektować) i klienci bezpośrednio w firmie zamawiają z jego logotypami tak jak to zrobił SinusAudio.

2 godziny temu, igsaudio napisał:

Dziś miałem chwilę by zweryfikować pomiary @madras i wychodzi mi to nieco inaczej. 

- Po przeróbce podłączenia katod nie zauważyłem żadnych problemów ze wzbudzaniem.
- Przed przeróbką zasilacza wzmacniacz rzeczywiście miał około 13W. (20W dawało się uzyskać podając sygnał na jeden kanał i to był mój błąd, który popełniłem w pomiarach). Po przeróbce zasilacza wzmacniacz ma około 2x21W.

Ukryta Zawartość

- Nie stwierdzam żadnych problemów z brumem czy szumem. RMA mierzy zakres dynamiki na poziomie -95dB oceniając ten wynik jako Excellent. Harmoniczne prawdopodobnie biorą się z braku obudowy/ekranowania. Ale na poziomie -100dB nie będą słyszalne nawet na kolumnach o najwyższej skuteczności.

dynamics.thumb.png.e9d6ace8ff94fb75392d6c46d7826d51.png

- Napięcie wejściowe potrzebne do pełnego wysterowania wzmacniacza to 1.38V RMS. Czułość jest więc całkowicie wystarczająca w obecnych czasach.

Podsumowując, mam wątpliwości, czy mierzony przez @madras wzmacniacz, jako konstrukcja DIY, był wykonany prawidłowo. Nie wiem w jakiej kondycji były lampy, nie jestem w stanie stwierdzić, np, czy obudowa potencjometru była podłączony do masy. Może to mieć wpływ na poziom przydźwięku sieciowego.

Z mojej strony należą się podziękowania dla @madras za pomoc w znalezieniu istotnych błędów w mojej (i nie tylko) konstrukcji. Są one dość proste do wyeliminowania. Obecnie wykonałem dwie nowe wersje PCB, na których błędów już nie ma. Pierwsza wersja to poprawiona końcówka mocy, druga wersja to pełny tor Sansui, wraz z przedwzmacniaczem i filtrem Loudness. Pewną ciekawostką jest możliwość użycia lamp 6N2P-EV w przedwzmacniaczu. Są one tańszą i bardzo ciekawą alternatywą dla lamp 12AX7. 
Screenshot2023-10-18at13_48_40.thumb.png.4d1330f840ec44f1c26945f7d8d4ad73.png

Wszystkim zainteresowanym, którzy kupili poprzednie wersje płytek wymienimy je na nowe za darmo. Wszystkie sprzedane gotowe wzmacniacze również poprawimy gratis. 

I to jak na razie jedyny sprzedający, który naprawi błąd gratis. Co na to pozostali? Była jedyna "elitarna" i autoryzowana wersja klona, tylko do naprawy błędów jakoś nieśpieszno. Chciałbym zobaczyć darmowe płytki power bez błędu na lampy elektronowe, a tu cisza....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ madras 

"Czy wzbudzenie wpływa na dźwięk się pytasz? 😮 "

Tak. To bardzo ważne pytanie, gdyż nie zauważyłem by w dźwięku mojej, "błędnej" wersji sprzężenia SansuiX AU70,  było coś nie tak z dźwiękiem, oprócz tego co opisałem, jako charakterystyczne dla tej końcówki. Robiliśmy bezpośrednie porównania do kilku oryginalnych wzmacniaczy Sansui i nie zauważyliśmy, by były jakiekolwiek odstępstwa w jakości dźwięku, czy brumy.

Podłączane były różne kolumny, o skuteczności od 91dB i większej. I nic nie było słychać. Jednak wszystkie elementy toru łączone były z siecią przez kondycjoner z filtrem, jak zawsze, nie bezpośrednio do gniazdka, co polecam. 

• Pokaż nowe odpowiedzi