Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

tytuł wątku na forum masz "Klon Sansui AU-70" ludzie zainteresowani au70 są ze względu na  jakość dźwięku, (pozytywne opinie w kraju i za granica) Wklejasz dziwne linki, piszesz dziwne teksty, językiem wałęsy

"Każdy powinien się zastanowić czy chce wzmacniacz, czy chce sobie zrobić wzmacniacz."

"Każdy powinien się zastanowić czy chce kluski, czy chce sobie zrobić kluski"😁

Edytowane przez januszowe
1 godzinę temu, loww napisał:

Nie potrafię się odnieść do pytania co grało według mnie lepiej. Potrafię natomiast  stwierdzić, że lampowe brzmienie bardzo mi odpowiada, a w tym wzmacniaczu, który obecnie posiadam oraz konfiguracji pomieszczenia i kolumn, to brzmienie jest dla mnie na tyle dobre, że zamierzam słuchać muzyki i mieć z tego frajdę zamiast polepszać coś na siłę. Może za jakiś czas mi się znudzi i będę coś chciał zmienić, ale póki co jest tak jak chciałem.

I to jedyna sensowna odpowiedź jaką można udzielić. Nawet na logikę, porównanie takich rzeczy jest może i wykonalne ale w sumie to mało użyteczne. Nawet jeśli ta sama osoba przesłucha obydwa wzmacniacze na tym samym torze, na tych samych utworach, w tym samym pomieszczeniu i w miarę w tym samym czasie to co niby uzyskamy? Dowiemy się który z nich bardziej się JEMU podobał co nie znaczy że my odczulibyśmy to tak samo.   

To samo dotyczy opłacalności finansowej takiego projektu. Nawet najprostsza analiza ryzyka mówi że to absolutnie nieopłacalne. Dlaczego? Bo efekt końcowy jest nieznany. Te same pieniądze można spożytkować testując najpierw istniejący sprzęt i z góry wiedząc co uzyskamy.

Dlaczego więc to robimy? Idealnie oddaje to amerykańskie powiedzenie "BECAUSE WE CAN!" 😜 Moje pieniądze, moje ryzyko i moja, niemierzalna dla innych, radocha jeśli to wypali. Wszystko co sięrobi słuzy temu, żeby było MI dobrze. Z całym szacunkiem dla reszty Was, nie jest to wymagany aspekt sprawy 😉

I tyle bo całe te dywagacje to klasyczne "stepowanie o architekturze...".

2 minuty temu, januszowe napisał:

tytuł tego wątku na forum masz "Klon Sansui AU-70" ludzie zainteresowani tym wzmacniaczem są ze względu na jego jakość dźwięku, (pozytywne opinie w kraju i za granica) Wklejasz dziwne linki, piszesz dziwne teksty, językiem wałęsy

"Każdy powinien się zastanowić czy chce wzmacniacz, czy chce sobie zrobić wzmacniacz."

"Każdy powinien się zastanowić czy chce kluski, czy chce sobie zrobić kluski"😁

Ależ ja mam jak najbardziej pozytywną opinię, jeśli chodzi o jego brzmienie. Topologia znana od dziesięcioleci. To nie jest żadna nowość.  RS trochę pozmieniał i niekoniecznie w dobrym kierunku. Czy to nadal klon czy inspiracja?

Polecam każdemu kto chce się pobawić i spróbować własnych sił. Satysfakcja gwarantowana. Ale Ty to wiesz. Czy nie budowałeś?

Godzinę temu, januszowe napisał:

nie ma to jak porównywać el34 do 7189(el84), widocznie dla niektórych audiofilii z "drogimi" wzmacniaczami to bez znaczenia😁

el34 ma dużo gorsze brzmienie od "el84", nie wiem jak można porównywać te bańki.

A to dopiero rewelacja.😳😂🤣🤪

Cytat

Moje pieniądze, moje ryzyko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cytat

Jeśli chodzi o porównanie transformatorów głośnikowych Trafan vs Trafonica to musiałbym mieć na odsłuchu dwa wzmacniacze na dłuższy czas. Chwilkę posłuchałem obu wersji u Mariusza

Możecie przed zakupem sprawdzić w SinusAudio, z tego co ludzie piszą w Wilk Audio tez można posłuchać, to nie wypożyczenie do domu ale zawsze coś

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, januszowe napisał:

https://www.facebook.com/groups/680874466576023/?locale=pl_PL

@januszowe sorki ale nie wiem co chciałeś tym przekazać.

Po pierwsze jako typ aspołeczny nie mam fejsa więc nie poczytam.

Po drugie tak jak napisałem jedynym prawdziwym testerem możemy być my sami dla siebie.

Po trzecie SinusAudio złożył mojego DreamAmp-a więc nie wiem co jeszcze miałoby to wnieść do tematu 😉

Moja wersja rzc z opcją na 4ohm , 8ohm , 16ohm . Cfb wyprowadzone osobno jak Pan Bóg przykazał .

Ukryta Zawartość

IMG-20230611-WA0032.jpg

IMG-20230611-WA0031.jpg

IMG-20230611-WA0030.jpg

IMG-20230611-WA0028.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, lis1984 napisał:

Cfb wyprowadzone osobno jak Pan Bóg przykazał .

Cześć Lis, mam kilka pytań.

1. Stosując grube, papierowe przekładki międzyzwojowe, nie uważasz, że konieczne jest również zastosowanie izolacji drutów miedzianych DNE wychodzących z transformatora? Chodzi tu o zabezpieczenie przed przebiciem pomiędzy uzwojeniami wtórymi oraz wtórnymi do pierwotnych. My w tych miejscach zakładamy na każde wyprowadzenie koszulkę silikonową średnicy 1mm.

lis2.thumb.jpg.384b99b23fe19f20dcbad05f56bf0f19.jpg

2. Rdzeń zwijany wydaje się być dość cienki. Podaj przekrój rdzenia w tym trafie i z jakiego materiału jest on zrobiony? 

lis1.thumb.jpg.0fc0ecca0d37450fee0e6e36ddc4b77d.jpg

3. Nie myślałeś o oficjalnej prezentacji produktu? Tekst "info na priv" niesie jednak posmak "szemranych interesów", kiedy chce się coś ukryć przed opinią publiczną, albo ma się nieszczere intencje. Rozważ to. 

Nie ma izolacji bo są zapewnione odpowiednie odległości , żadna sekcja uzwojeń nie jest nawijana do samego brzegu . Jest około 2mm przestrzeni , wiec te wyprowadzenia uzwojeń są daleko od czego kolwiek wewnątrz cewki . Sama cewka też jest dość daleko od rdzenia , nie ma opcji na przebicie . Mało tego , drut ma gwarantowane napięcie probiercze 2kv .Rdzeń jest produkowany na moje zamówienie , przekrój rdzenia jest zachowany , nie wygląda na duży , ale to mylne złudzenie.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, lis1984 napisał:

Nie ma izolacji bo są zapewnione odpowiednie odległości , żadna sekcja uzwojeń nie jest nawijana do samego brzegu . Jest około 2mm przestrzeni , wiec te wyprowadzenia uzwojeń są daleko od czego kolwiek wewnątrz cewki . Sama cewka też jest dość daleko od rdzenia , nie ma opcji na przebicie . Mało tego , drut ma gwarantowane napięcie probiercze 2kv .Rdzeń jest produkowany na moje zamówienie , przekrój rdzenia jest zachowany , nie wygląda na duży , ale to mylne złudzenie.

Nie ma izolacji, ale jest. Rdzeń jest mały, ale duży. Dane katalogowe i cena "na priv". A wszystko to tylko mylne  złudzenie. Lis, nomen omen.

Cytat

cena "na priv"

już zapomniałeś, jak na tym forum chciałeś wzmacniacz sprzedać, podałeś cenę i post skasowali, jak na zaprzyjaźnionym forum (facebook) bana od reduktora wyłapałeś, może ty dodaj, a nie podpuszczasz innych.😁

Cytat

Nie ma izolacji, ale jest

izolacji nie ma, ale przynajmniej przez te 2 lata autoryzacji się dorobił, a ty nie

11 godzin temu, januszowe napisał:

....ale przynajmniej przez te 2 lata autoryzacji się dorobił, a ty nie

Pan Bielewicz ma swoje gusta i poniewaz dysponuje całkiem zasłużonym "zasięgiem" oddziaływania to w pwenym stopniu kształtuje gusta innych. Ale autoryzacja? Kilka razy już o tym słyszałem i zastanawiałem sie co to ma być? Według jakich kryteriów jest przyznawana? Technicznych chyba nie bo nie ma publikowanych wyników pomiarów transformatorów lub kompletnego wzmacniacza i z progami akceptacji, chyba że o czymś nie wiem. Jeżeli uznaniowa to ok, ale to oznacza Pan Bielewicz "autoryzuje" według jakichś subiektywnych kryteriów, co oczywiście nie jest niczym złym. A też nie ma znaczenia praktycznego przynajmniej dla mnie. 

Edytowane przez tomek_j
3 minuty temu, voltamper napisał:

Walory brzmieniowe: również najwyższe standardy.

Jeśli możesz, "naszkicuj" pojęcie najwyższe standardy. Ciekaw jestem względem czego dokonujesz tak kategorycznej oceny.  

15 godzin temu, igsaudio napisał:
17 godzin temu, igsaudio napisał:

Cześć Lis, mam kilka pytań.

1. Stosując grube, papierowe przekładki międzyzwojowe, nie uważasz, że konieczne jest również zastosowanie izolacji drutów miedzianych DNE wychodzących z transformatora? Chodzi tu o zabezpieczenie przed przebiciem pomiędzy uzwojeniami wtórymi oraz wtórnymi do pierwotnych. My w tych miejscach zakładamy na każde wyprowadzenie koszulkę silikonową średnicy 1mm.

Ukryta Zawartość

2. Rdzeń zwijany wydaje się być dość cienki. Podaj przekrój rdzenia w tym trafie i z jakiego materiału jest on zrobiony? 

lis1.thumb.jpg.0fc0ecca0d37450fee0e6e36ddc4b77d.jpg

3. Nie myślałeś o oficjalnej prezentacji produktu? Tekst "info na priv" niesie jednak posmak "szemranych interesów", kiedy chce się coś ukryć przed opinią publiczną, albo ma się nieszczere intencje. Rozważ to. 

Dziękuję za cenne uwagi , z pewnością uwzglednie przy zakładaniu strony internetowej oraz sklepu który powoli zakładam . Dane transformatorów oczywiście również będą dostępne . Co do reszty uwag , nie będę odpisywał na zaczepki bo wolę nawijać w tym czasie zamiast się przepychać. Na spokojnie i wszystko w swoim czasie .Puki co prace trwają na gama produktów . Pozdrawiam serdecznie , jeszcze raz miłego dnia .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lis1984

OK, wszystko rozumiem, ale.....

Jeśli używa się pojęć typu "najwyższe standardy brzmieniowe"  to powinno być takie stwierdzenie czymś poparte. Chociażby własnym doświadczeniem z urządzeniami prezentującymi te najwyższe standardy brzmieniowe, uznanymi za prezentujące takie właśnie standardy, będące wzorcem takiej jakości. 

Czytam ten wątek i jakoś nikt nie powołuje się na jakiekolwiek/ konkretne porównanie, za to większość posiadaczy "tego" wzmacniacza twierdzi, że prezentuje najwyższy standard, a zwłaszcza na "tych" transformatorach. 

Jakoś nie mogę tego pojąć i cała sprawa z tym wzmacniaczem wygląda dla mnie nieco podejrzanie, te całe autoryzacje RS  i fale zachwytów mocno naciągane. 

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie. Co dla Ciebie jest najwyższym standardem brzmienia? To, że kupiłeś sobie trzy komplety traf do realizacji tego projektu i akurat to jedno najbardziej przypadło Ci do gustu nie uprawnia Cię do wyrażenia poglądu, że to najwyższy standard brzmieniowy.  

Dla mnie wyznacznikiem najwyższych standardów brzmieniowych w dziedzinie wzmacniaczy typu PP są konstrukcje dzielone Jadis'a, Audio Research, czy Conrad'a Johnson'a. Wśród wzmacniaczy SE np takie Kondo, czy Art Audio, niektóre Audio Note również. 

Czy zanim zacząłeś Ty i wielu tutaj roztaczać zachwyty i wyrażać o Tym urządzeniu opinie jako tym o spełniającym najwyższe standardy brzmieniowe, Ty/ktokolwiek pokusił się o posłuchanie/wyrobienie sobie zdania na temat  brzmienia lampowego i w końcu tego spełniającego najwyższe standardy brzmieniowe. Czy ktokolwiek postawił " ten" wzmacniacz obok np takiego VT100 od ARC lub Diavolo od Art Audio i stwierdził, że gra to na tym samym poziomie brzmieniowym.

No i teraz dopiero możnaby przejść do oceny jakości, spełniania standardów najwyższej jakości przez konkretne transformatory. 

Bez tego niestety wszystko wygląda bardzo blado. Rekomendacje RS też niewiele wnoszą. 

Edytowane przez Tomek 1685

Rozumiem, Wzmacniacz Marzeń, najwyższy standard  brzmienia, ale zarazem bardzo prosta konstrukcja budżetowa, gdzie nie należy oczekiwać zbyt wiele. Tym bardziej porównania do rynkowych towarów są nie na miejscu.  Dla każdego w ramach DIY......ewentualnie circa 10kzł za gotowca . 

Nadal coś mi nie gra. Może jestem zbyt podejrzliwy?

Ktoś tu komuś makaron na uszy nawija.

Ja nie jestem wrogiem tego projektu, ani DIY jako takiego. Używam elektroniki, którą sam zbudowałem i jestem bardzo zadowolony. Mam pojecie o tym co można wyciągnąć z "takiego" układu. Wiem że tanio nic dobrego się nie zrobi.

Trochę zejdźcie na Ziemię i nie wprowadzajcie ludzi w błąd. 

Edytowane przez Tomek 1685
3 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Rozumiem, Wzmacniacz Marzeń, najwyższy standard  brzmienia, ale zarazem bardzo prosta konstrukcja budżetowa, gdzie nie należy oczekiwać zbyt wiele. Tym bardziej porównania do rynkowych towarów są nie na miejscu.  Dla każdego w ramach DIY......ewentualnie circa 10kzł za gotowca . 

Nadal coś mi nie gra. Może jestem zbyt podejrzliwy?

Ktoś tu komuś makaron na uszy nawija.

Ja nie jestem wrogiem tego projektu, ani DIY jako takiego. Używam elektroniki, którą sam zbudowałem i jestem bardzo zadowolony. Mam pojecie o tym co można wyciągnąć z "takiego" układu. Wiem że tanio nic dobrego się nie zrobi.

Trochę zejdźcie na Ziemię i nie wprowadzajcie ludzi w błąd. 

Radził bym , poskładać , posłuchać a potem się wypowiadać , zasmiecasz wątek swoimi wywodami nie slyszac jak to gra nawet . Mi jak się coś nie podoba to się na to nie decyduje , a nie narzucam swoją opinię innym - bo to właśnie robisz . Każdy ma swój rozum i decyduje się na co zechce .....

Klon Bielewicza mimo swoich wad ma bardzo dużo zalet , porównywałem go do luxmana sq38 w pięknym stanie , do Denona poa 1000b i pra1000b , do lua6060c i wielu innych wzmacniaczy , każdy przegrywa z kretesem . W dźwięku klona jest wszystko , dynamika , potęga , selektywność bez natarczywości , można słuchać go godzinami . Za każdym razem gdy mam przerwę w jego użytkowaniu po jego włączeniu szczena opada na ziemię , za to go uwielbiam. Moim zdaniem nawet jeśli wyda się na niego 10tys nie ma szans żeby w tych pieniądzach zbliżyć się do tego co on potrafi - to jest moja opinia , subiektywna 😁

• Moderatorzy
7 minut temu, lis1984 napisał:

Radził bym , poskładać , posłuchać a potem się wypowiadać

7 minut temu, lis1984 napisał:

Mi jak się coś nie podoba to się na to nie decyduje

W tych dwóch zdaniach jest pewna sprzeczności, najpierw radzisz poskładać a jeśli się nie spodoba to się nie decydować tylko, że wtedy już nie wiadomo na co, skoro pieniądze wydane i czas na składanie poświęcony.

To chyba normalne, że ktoś zanim się zdecyduje na wydanie jakiś pieniędzy próbuje dociec czy warto, czy ktoś kto to poleca ma doświadczenie i porównanie z innymi konstrukcjami a jeśli tak to jakimi. 

17 minut temu, lis1984 napisał:

to jest moja opinia , subiektywna

Tym bardziej subiektywna, że czerpiesz korzyści finansowe z projektu. I jak widzę, głosy, które śmią powątpiewać we wspaniałość wzmacniacza są niezbyt mile widziane. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

11 minut temu, lis1984 napisał:

Radził bym , poskładać , posłuchać a potem się wypowiadać , zasmiecasz wątek swoimi wywodami nie slyszac jak to gra nawet . Mi jak się coś nie podoba to się na to nie decyduje , a nie narzucam swoją opinię innym - bo to właśnie robisz . Każdy ma swój rozum i decyduje się na co zechce .....

Klon Bielewicza mimo swoich wad ma bardzo dużo zalet , porównywałem go do luxmana sq38 w pięknym stanie , do Denona poa 1000b i pra1000b , do lua6060c i wielu innych wzmacniaczy , każdy przegrywa z kretesem . W dźwięku klona jest wszystko , dynamika , potęga , selektywność bez natarczywości , można słuchać go godzinami . Za każdym razem gdy mam przerwę w jego użytkowaniu po jego włączeniu szczena opada na ziemię , za to go uwielbiam. Moim zdaniem nawet jeśli wyda się na niego 10tys nie ma szans żeby w tych pieniądzach zbliżyć się do tego co on potrafi - to jest moja opinia , subiektywna 😁

Niczego nikomu  tutaj nie narzucam.  To raczej parę osób robiących interes na tym projekcie coś tam narzuca innym. Na to właśnie zwróciłem uwagę, ale widać nie rozumiemy się. 

Twoja opinia w związku z tym nie jest obiektywna, ale kibicuje rozwojowi Twojej działalności. Wyboru dobrych traf nigdy za wiele. 

Co do słuchania wzmaka, to chciałem go posłuchać, nawet pisałem w wątku, że chętnie zaproszę kogoś  ze wzmacniaczem i oferowałem porównanie z kilkoma innymi konstrukcjami lampowymi. Niestety nikt się nie zgłosił.  Ja już swoje się nabudowalem  i już niczego nie będę robił "w ciemno". Moje doświadczenia z różnymi projektami, forumowymi i nie tylko jest takie, że te nad którymi było najwięcej zachwytów i bicia piany, w finale okazywały się po prostu słabe. 

2 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Niczego nikomu  tutaj nie narzucam.  To raczej parę osób robiących interes na tym projekcie coś tam narzuca innym. Na to właśnie zwróciłem uwagę, ale widać nie rozumiemy się. 

Twoja opinia w związku z tym nie jest obiektywna, ale kibicuje rozwojowi Twojej działalności. Wyboru dobrych traf nigdy za wiele. 

Co do słuchania wzmaka, to chciałem go posłuchać, nawet pisałem w wątku, że chętnie zaproszę kogoś  ze wzmacniaczem i oferowałem porównanie z kilkoma innymi konstrukcjami lampowymi. Niestety nikt się nie zgłosił.  Ja już swoje się nabudowalem  i już niczego nie będę robił "w ciemno". Moje doświadczenia z różnymi projektami, forumowymi i nie tylko jest takie, że te nad którymi było najwięcej zachwytów i bicia piany, w finale okazywały się po prostu słabe. 

W pełni to rozumiem , twoje obawy , masz też swoje racje , w tym że mogę być nie obiektywny np . Radził bym poszukać kogoś kto ma klona , raczej się nie zawiedziesz , na mnie wrażenie robi , a troszkę w życiu słyszałem . Może zapytaj na sinusie czy jest ktoś z twoich okolic ....

Pozdrawiam 

Rozumiem rozterki forumowiczów zainteresowanych projektem, np. @ Tomek 1685, gdyż sam je miałem ale jest proste wyjście z tej ciekawości, niepewności i nadmiernych oczekiwań. 

Moim zdaniem by ocenić wkład tej konstrukcji w uzyskany dźwięk nie wystarczy krótki odsłuch. Zrób tak jak ja. Kup najtańszą dostępną wersję bez pre, od IGS. Koszt to nie jest majątek. Postaw na szafce, wygrzej i słuchaj. Dobieraj odpowiednie pre. Zabawa przednia. Gra całkiem dobrze ale czy przebije topowe grajki za 80 - 100k PLN? Tego nie oczekuj od wzmacniacza końcowego za niecałe 3 k, czy nawet 10k ale jedno w tej końcówce jest pewne - gra przezroczyście. 

Ta końcówka oparta o typowy schemat, jaki stosowało wiele firm w latach 60/70 ubiegłego wieku. 

Co do porównań do innych sprzętów to będzie raczej trudno. Dźwięk który oferuje ta końcówka bardzo zależy od zastosowanych w całym torze innych elementów, np od pre, jego klasy, czy klasy głośników i zastosowanego źródła. Końcówka należy do tych nie narzucających się ze swoim dźwiękiem tak bardzo, jak robią to inne wzmacniacze. Gra neutralnie ale rozdzielczo i konturowo. 

Tego co oferuje, mimo niskiej ceny, trzeba koniecznie posłuchać. Podkreślam - po solidnym wygrzaniu w systemie. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, LJ3 napisał:

Kup najtańszą dostępną wersję bez pre, od IGS. Koszt to nie jest majątek.

Ludzkie uszy to zawodne i nieobiektywne ustrojstwo. Ja ufam raczej pomiarom.
Ale podoba mi się Twoje podejście. Wyślij mi Twój SunsuiX a zrobię Ci update Mundorf OIL za darmo z czystej inżynierskiej ciekawości. I oczywiście, Twojej opinii. Nie mogę się doczekać. 

18 godzin temu, igsaudio napisał:

Ludzkie uszy to zawodne i nieobiektywne ustrojstwo. Ja ufam raczej pomiarom.
Ale podoba mi się Twoje podejście. Wyślij mi Twój SunsuiX a zrobię Ci update Mundorf OIL za darmo z czystej inżynierskiej ciekawości. I oczywiście, Twojej opinii. Nie mogę się doczekać. 

Ok. Kontaktuję się na priv. 

17 minut temu, rod57 napisał:

Witam

Mam takie pytanko

Czy 12AX7 może być żarzone 6.3 V?

Będzie to miało jakiś wpływ na dzwięk i trwałość lampy?

Może, ale w inny sposób trzeba podłączyć piny lampy do żarzenia. Trzeba zewrzeć nóżki 4 i 5 i doprowadzić tam pierwszy przewód żarzenia, a drugi przewód doprowadzić do nóżki 9. Pobierany prąd będzie 2x większy. Nie ma to żadnego wpływu na trwałość.

Edytowane przez tomant
  • Pokaż nowe odpowiedzi