Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny Hi-Fi

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, szymon1977 napisał:

O co chodzi? Że jak głośnik gra głośno, to elemnty się rozgrzewają i... czyli jak nie gramy blisko maksymalnych możliwości kolumn, to można uznać, że zjawisko nie występuje?

Cewki napędowe głośników. Zjawisko występuje zawsze - głośnik gra, znaczy wydziela się w nim moc. A wydzielenie mocy skutkuje podgrzaniem cewki i zwiększeniem jej Re. Oczywiście owo nagrzewanie następuje z jakąś stałą czasu (wynikającą z pojemności cieplnej cewki i okolic) a chłodzenie z inną, zależną od powierzchni cewki oraz wentylacji napędu głośnika.

A przy jakim stopniu nagrzania to się robi dokuczliwe, to już kwestia indywidualna.

33 minuty temu, misiomor napisał:

przejście między 300 a 330K daje nam 10% wzrost Re głośnika - odpowiadające dorzuceniu pół ohma w szereg dla głośnika znamionowo 8ohm.

Tylko na ile ma to znaczenie, to raz. A dwa, że to jest porównanie głośnika z małą ceweczką i małym skokiem tejże z głośnikiem z większą cewką, często wentylowanego i z większym skokiem czyli lepszym chłodzeniem. Oczywiście argument w dyskusji ok, ale niesprawdzalny z powodu braku możliwości porównania głośników różniących się tylko tym... 

nagrywamy.com

Takie 10% odpowiadałoby spadkowi DF wzmacniacza do 10. A niektórzy robią raban że 100 to dla nich stanowczo za mało. Do tego DF jest mniej więcej stały, w odróżnieniu od Re zmieniającego się z chwilową wartością nagrzania cewki.

Trudno byłoby zrobić jakieś obiektywne testy znaczenia tego zjawiska - nawet MTM vs TM na tym samym midwooferze jest obciążone problemem tweetera - czy ma być ten sam, czy dla TM ma być słabszy mocowo.

Ten problem jest zresztą od zarania hi-fi, początkowo dominowały wielkie skrzynie, robione na wzór kolumn do nagłośnień kinowych, które musiały być bardzo wysokoefektywne skoro nie znano innych wzmacniaczy niż oparte o lampy 300B. Potem wynaleziono push-pull'e a w końcu tranzystory - i za tym poszły kolumny "kompaktowe" - mniejsze, o wiele mniej efektywne, ale za to nie podbarwiające modami własnymi membran, czy ścianek wielkich skrzyń. Znaleźli się jednak tacy, którym to było nie w smak i woleli po staremu.

2 minuty temu, misiomor napisał:

Takie 10% odpowiadałoby spadkowi DF wzmacniacza do 10.

No nie wiem. IMO df jako stosunek impedancji obciążenia do impedancji wyjściowej to rośnie a nie maleje ?

nagrywamy.com

Teraz, misiomor napisał:

Tym niemniej Qts układu głośnik +  wzmacniacz rośnie, więc tłumienie maleje.

Ale nie jest tak, że te dodatkowe pół oma rujnuje system, a podstawowe pięć jest pomijalne ?

nagrywamy.com

No właśnie nie, bywają sytuacje kiedy głośnik ma za niskie Qts do jakiegoś projektu.

Gdyby ktoś wreszcie wynalazł nadprzewodnik działający w temp. pokojowej, to głośnik nim nawinięty byłby bezużyteczny. Trzeba by mu dodać w szereg rezystor. Oczywiście to sytuacja wymarzona - ów rezystor można by dawać zależnie od potrzeb w dziedzinie zejścia itd., mógłby on być porządnie chłodzony radiatorem a także być ze wspomnianego już konstantanu, więc kompresji termicznej w takim głośniku by nie było.

Godzinę temu, misiomor napisał:

Zjawisko występuje zawsze...

Ale czy przy mocy dalekiej od maksymalnej głośnika jest na tyle małe, że jest pomijalne?

-----

Godzinę temu, McGyver napisał:

Wręcz przeciwnie...

Lampa się nie liczy, bo lampa po przekraczeniu tych swoich 2x20W przyjemnie zniekształca dźwięk, a tranzystor pali kolumny. Dlatego w przypadku lampy, mocy zmierzonej wg normy dla tranzystora, nie można uznać za graniczną.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale czy przy mocy dalekiej od maksymalnej głośnika jest na tyle małe, że jest pomijalne?

To zależy - są zdolni spać wszędzie, a są i Księżniczki na Ziarnku Grochu.

Dużo było teorii, to dla przerywnika zdjęcia kilku modeli o skuteczności w przedziale 94 - 97 dB.

2 monitory i 3 podłogówki. Wszystkie w cenie do 10 000 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Wuelem napisał:

Dużo było teorii, to dla przerywnika zdjęcia kilku modeli o skuteczności w przedziale 94 - 97 dB.

2 monitory i 3 podłogówki. Wszystkie w cenie do 10 000 zł.

Nie wyglądają na takie, co w saloniku 20m² da się napędzić tranzystorem 2x20W.

...z lampą 3-10 W.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Lampa się nie liczy, bo lampa po przekraczeniu tych swoich 2x20W przyjemnie zniekształca dźwięk, a tranzystor pali kolumny. Dlatego w przypadku lampy, mocy zmierzonej wg normy dla tranzystora, nie można uznać za graniczną.

Spokojnie. To nawet dla nich za dużo. Śpiewają już z lampą 3-10 W.

Spokojnie. Z lampą o mocy 3W RMS przy efektywności 94dB można "śpiewać" bez przesteru z głośnością niecałe 89dB SPL. To trochę ciche śpiewanie, człowiek na żywo paszczowo z metra może więcej ? 

nagrywamy.com

Te kolumny są w Polsce i do sprzedaży - cena 10 000 zł - prosto od producenta. Efektywność 99 dB.

Ukryta Zawartość

12 minut temu, przemak napisał:

Z lampą o mocy 3W RMS przy efektywności 94dB można "śpiewać" bez przesteru z głośnością niecałe 89dB SPL.

Tu ludzie łączą z podobnymi lampami kolumny 85 dB. A teraz załóż, że lampa ma 10 W i kolumny 97 dB. Dlaczego wybrałeś dolne skraje :-))

Ukryta Zawartość

Teraz, Wuelem napisał:

Tu ludzie łączą z podobnymi lampami kolumny 85 dB. A teraz załóż, że lampa ma 10 W i kolumny 97 dB. Dlaczego wybrałeś dolne skraje :-))

Wybrałem jak chciałem ? Inne kombinacje łatwo przeliczyć. Jakby nie liczyć, cicho. Zestawy 97dB to wyjątkowe mocno są*

* sprawdzić, czy nie gitarowe ?

nagrywamy.com

3 minuty temu, Wuelem napisał:

Tu ludzie łączą z podobnymi lampami kolumny 85 dB.

No to niech nie marudzą.

6 minut temu, Wuelem napisał:

załóż, że lampa ma 10 W i kolumny 97 dB

Jakby nie liczyć, to headroomu nie ma. Z jednej strony @misiomor całkiem słusznie wspomina o zniekształceniach termicznych i innych, z drugiej proponowane są wzmacniacze pracujące w pobliżu mocy maksymalnej, czyli ze zniekształceniami rzędu 5% i więcej...

nagrywamy.com

8 minut temu, przemak napisał:

Jakby nie liczyć, cicho.

Wiesz @przemak, z przeliczenia to każde oddalenie o metr od kolumny powoduje spadek głośności o 3 dB. A spytaj kogoś, czy odczuwa spadek głośności, jeśli stoi w pokoju 2, 3 albo 4 metry od kolumny.

Tak samo jest z takimi konstrukcjami. Podłączasz lampowca 300 B, słuchasz... i niczego nie brakuje. Nawet słuchasz tak głośno jak chcesz. To powoduje genialne odejście dźwięku od kolumny, ale nie wiem jaki parametr to opisuje :-))

Faktem jest, że te kolumny nie schodzą do 20 Hz. Producent ma dział subwooferów. Ale i bez nich potrafią więcej niż średnia.

7 minut temu, przemak napisał:

Jakby nie liczyć, to headroomu nie ma. Z jednej strony @misiomor całkiem słusznie wspomina o zniekształceniach termicznych i innych, z drugiej proponowane są wzmacniacze pracujące w pobliżu mocy maksymalnej, czyli ze zniekształceniami rzędu 5% i więcej...

Są zniekształcenia słuszne i niesłuszne.

Lampy bywają chwalone np. za brak zależności pasożytniczych elementów schematu zastępczego (np. pojemności międzyelektrodowych) od wysterowania (prąd, napięcia). A triody jeszcze dodatkowo za prostotę układu itd.

Kolumn wysokoefektywnych nie trzeba jednak koniecznie łączyć z lampami - z szybkim tranzystorem 50W też mogą pokazać się z dobrej strony.

8 minut temu, przemak napisał:

ze zniekształceniami rzędu 5% i więcej...

Co tam zniekształcenia, gdzie co do zasady szuka się lamp, które dodadzą basu albo wysokich.

5 minut temu, misiomor napisał:

Lampy bywają chwalone np. za brak zależności pasożytniczych elementów schematu zastępczego (np. pojemności międzyelektrodowych) od wysterowania (prąd, napięcia).

Raczysz jaja sobie robić ? Lampy są chwalone za brzmienie a nie za schemat zastępczy ?

8 minut temu, Wuelem napisał:

z przeliczenia to każde oddalenie o metr od kolumny powoduje spadek głośności o 3 dB

Ale ja nie piszę o wrażeniach, tylko o faktach. Nie mieszajmy.

6 minut temu, Wuelem napisał:

dodadzą basu albo wysokich

Ja od tego mam korektor, ale ja truskawki cukrem...

Mecz jest kurde a nie jakieś forum ?

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

Raczysz jaja sobie robić ? Lampy są chwalone za brzmienie a nie za schemat zastępczy

Jedno nie wyklucza drugiego. Teorię o tych pojemnościach pasożytniczych słyszałem od pewnego naukowca. Może i kontrowersyjnego, ale miało to miejsce na uczelni.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, Wuelem napisał:

Co tam zniekształcenia, gdzie co do zasady szuka się lamp, które dodadzą basu albo wysokich.

z technicznego punktu widzenia zalezy to głownie od konstrukcji wzmacniacza

sa dwa podejscia

jedno to nastawienie na zejście i projektowanie trafa wyjściowego pod taki wzmacniacz z deficytem lub zniekształceniami wysokich tonów i drugie nacisk na gorę pasma z deficytem w zakresie basu, co też wynika w najwiekszej mierze z konstrukcji transformatora wyjściowego

trzecim punktem jest świadomość ,że nie da sie tak naprawdę zrobic pelnopasmowego wzmacniacza na lampie bo trzeba wybrać albo dół albo góra

dlatego najciekawsze rozwiązania dotyczą biampingu lub podziału aktywnego gdzie na środek i górę podłączamy lampę a na dół -bas tranzystor, Wojtek dokładnie opisywał juz zalety takiego połączenia

Edytowane przez slawek.xm
Teraz, Wuelem napisał:

Nasi grają jak tube-amp, a Włosi jak solidstate-amp ?

Nie, nasi grają jak UL1405.

1 minutę temu, misiomor napisał:

Jedno nie wyklucza drugiego. Teorię o tych pojemnościach pasożytniczych słyszałem od pewnego naukowca. Może i kontrowersyjnego, ale miało to miejsce na uczelni.

Ja rozumiem, ale mecz jest wystarczająco śmieszny ?

nagrywamy.com

3 godziny temu, Wuelem napisał:

przeliczenia to każde oddalenie o metr od kolumny powoduje spadek głośności o 3 dB

A nie przypadkiem 6dB z kazdym podwojeniem odleglosci od zrodla?  ?

Wieza STEREO Technics :)

9 godzin temu, misiomor napisał:

Kolumn wysokoefektywnych nie trzeba jednak koniecznie łączyć z lampami - z szybkim tranzystorem 50W też mogą pokazać się z dobrej strony.

i owszem ?

Robił to sam Altec Lansing wprowadzając m. in. modele z serii 1594 A,B,C jeśli dobrze pamiętam. Tylko to się kupy nie trzyma, logiki pozbawione, bo jak mogę pamiętać okres w którym mnie jeszcze nie było ;-)))

nie wiem, nie miałem styczności. Lud zza oceanu tego drugiego względem wielkości się tym bawi z racji większej dostępności. Jak donosi prasa z tamtego obszaru, część z nich zadowolona, a część jak zwykle, kręci nosem. 

• Pokaż nowe odpowiedzi