Skocz do zawartości
IGNORED

Docisk płyt. Jaka waga?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zapytać jak dobrać ciężar docisku płyt do gramofonu.

Posiadam Pro-Ject Debut Carbon, napęd paskowy. Czy docisk około 400g będzie dobry czy jednak zbyt cieżki do tego gramofonu?

https://www.audiostereo.pl/topic/152764-docisk-p%C5%82yt-jaka-waga/

W zasadzie jest niepotrzebny.

Sam kupiłem tylko dlatego, że ma nadrukowany stroboskop i wstawioną poziomicę.

Podejrzewam, że dla ProJecta każdy będzie zbyt ciężki.

47 minut temu, Reaper napisał:

Witam.

Posiadam Pro-Ject Debut Carbon, napęd paskowy. Czy docisk około 400g będzie dobry czy jednak zbyt cieżki do tego gramofonu?

Jeśli chcesz docisk to popatrz na lekkie lecz zakręcane na szpindel .

53 minuty temu, Reaper napisał:

Jeżeli chcesz np  wyprostować grubą płytę 180g tzw " miseczkę " waga docisku musi mieć minimum 300g .

Silniczki w Pro-ject nie są ich mocną stroną , jak napisał Bartek , dobry jest zakręcany na szpindel .

Poniżej znajdziesz kilkanaście różnych docisków , sprzedają też gramofony  Pro-jecta , pewnie coś doradzą .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

W zasadzie to niewiele lub nic nie daje, ale jeśli musisz mieć to kup zakręcany na szpindlu.Mam taki, ale rzadko korzystam.Płyty Ci raczej nie wyprostuje, ale samopoczucie może poprawić :)

CLCLEVCL.jpg

Oczywiście mam taki piękny złoty cudownie odbijający światło z  korkiem  i czerwonym filcem w przepięknym drewnianym pudełku, ale ten kawałek plastiku też działa , gdy jest potrzeba użycia nacisku..

31 minut temu, ten8 napisał:

ten kawałek plastiku też działa , gdy jest potrzeba użycia nacisku..

Zapewniam ze ten klips biurowy też działa , koszt niecała złotówa , i ładnie wygląda jak się kręci .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

12 minut temu, KALIBER napisał:

Zapewniam ze ten klips biurowy też działa , koszt niecała złotówa , i ładnie wygląda jak się kręci .

Ukryta Zawartość

Fakt ? sam kiedyś próbowałem, ale jest trochę za słaby .Nawet najlepsza i największa wersja tego audiofilskiego przyrządu. który też posiadam .?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ten8
21 minut temu, ten8 napisał:

Fakt ? sam kiedyś próbowałem, ale jest trochę za słaby.?

Nie ładnie wyśmiewać się nie sprawdzając , tak tak , nie sprawdziłeś albo , zastosowałeś nie taki rozmiar jak trzeba .

Jak znajdziesz taki 35mm wysoki i 25mm szeroki połóż grubego placka w kształcie "miski" wypukłą stroną na talerz gramofonu  , zapnij i wszystko będziesz wiedział .

Edytowane przez KALIBER

KALIBER vel rydz .

14 godzin temu, KALIBER napisał:

połóż grubego placka w kształcie "miski" wypukłą stroną na talerz gramofonu  , zapnij i wszystko będziesz wiedział .

No dobrze, wszystko się zgadza ale tylko w 1/2. Przypominam - płyta najczęściej ma dwie strony. Jak pomoże taki "docisk" gdy obrócimy płytę 'miską' do góry? ?

(swoją "odpowiedź" i skuteczny "odpór" takim zjawiskom za "0" zł. przedstawiłem jakiś czas temu w wątku "czarna okrągła" z zakładce analog.)

2 minuty temu, iro III napisał:

płyta najczęściej ma dwie strony. Jak pomoże taki "docisk" gdy obrócimy płytę 'miską' do góry? ?

Nie pomoże , ale to logicznie myślący powinien wiedzieć .

KALIBER vel rydz .

4 minuty temu, KALIBER napisał:

to logicznie myślący powinien wiedzieć .

Wiedzieć, i co dalej?

Logicznie myślący, połowicznym (dla jednej tylko strony płyty) sukcesem się nie zadowala. ?

5 minut temu, iro III napisał:

Logicznie myślący, połowicznym (dla jednej tylko strony płyty) sukcesem się nie zadowala. ?

Dla większości w tym przypadku jest to tanie połowiczne i wystarczające rozwiązanie , jedna strona płyty dla igły by nie wędrowała  pod górkę też ją oszczędza .?

KALIBER vel rydz .

16 minut temu, Winylomaniak napisał:

Działa z bardzo dobrym efektem taka kombinacja. Tylko cena.

Piszemy tu raczej o prostych przydatnych rozwiazaniach i tanich gadżetach .

Ale , jak ktoś ma worek mamony to  można poszaleć , i o docisku - innej "obręczy" zapomnieć .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

2 godziny temu, KALIBER napisał:

Ale , jak ktoś ma worek mamony to  można poszaleć , i o docisku - innej "obręczy" zapomnieć .

Ukryta Zawartość

No niby wszystko cacy, ale ten wygląd...jak dla mnie to jest estetyka typu "ić precz"!

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, KALIBER napisał:

https://hi-fi.com.pl/testy/gramofony/4945-techdas-air-force-v.html

Wszystko fajnie, tylko płyta, jak nośnik dźwięku, niezmiennie ta  sama przestarzałą technologia.

Nie chciałem prostować płyt, a tylko poprawić stabilność płyty na talerzu.

Analizując za i przeciw jednak dam sobie spokój z dociskiem.

To jednak bardziej chłyt marketingowy niż większy sens stosowania.

Do pofalowanych płyt ja już to docisk i outer ring ma sens ale tylko na mocnym napędzie.

19 godzin temu, Winylomaniak napisał:

Działa z bardzo dobrym efektem taka kombinacja. Tylko cena.....

Ukryta Zawartość

Zapewne cena jest równie zabójcza, jak działanie tego na łożysko talerza.

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Z ciekawości przećwiczyłem na gramofonie ten klips biurowy , bo okazało się że mam taki w domu .

O dziwo wpływ  jest dość wyraźny na mojej  Rega RP3- wczesna wersja-i wkładka Ortofon OM10.

Efekt dźwiękowy po zastosowaniu klipsa skojarzył mi się z użyciem systemu wyciszania szumów  w magnetofonie.

Muzyka może minimalnie brzmi mniej entuzjastycznie ale zyskuje na czytelności i stabilności.  Co kto lubi ale słychać że  wpływ jest.

• 9 miesięcy później...
W dniu 16.04.2021 o 23:36, dzeus67 napisał:

Z ciekawości przećwiczyłem na gramofonie ten klips biurowy , bo okazało się że mam taki w domu .

O dziwo wpływ  jest dość wyraźny na mojej  Rega RP3- wczesna wersja-i wkładka Ortofon OM10.

Efekt dźwiękowy po zastosowaniu klipsa skojarzył mi się z użyciem systemu wyciszania szumów  w magnetofonie.

Muzyka może minimalnie brzmi mniej entuzjastycznie ale zyskuje na czytelności i stabilności.  Co kto lubi ale słychać że  wpływ jest.

Dałem sobie trochę czasu aby się upewnić co do moich wcześniejszych odczuć co do zastosowania klipsa jako docisk płyty . Zastosowałem różne wzmacniacze z pre-phono  i różne podłoża pod płytą . Sprawdziłem na gołym talerzu ,na macie z wełny owczej i na macie gumowej. Wrażenie  wpływu klipsa jako docisk identyczne jak wcześniej.

Dźwięk zyskuje trochę  na" masie" oraz na czytelności i stabilności.  Nie są to zmiany" kosmiczne" raczej delikatne, ale jak na koszt/ uzyskany efekt warte sprawdzenia.