Skocz do zawartości
IGNORED

Proporcje cen w Waszych systemach

MariuszJ

Rekomendowane odpowiedzi

Jako numerolog-amator i statystyk-ekstremista uprzejmnie prosze o ujawnienie proporcji cenowych w Waszych systemach. Zakladajac wynikanie "drozsze"=>"lepsze", sprobujmy wspolnie dociec waznosci poszczegolnych komponentow dla efektu ogolnego, a wlasciwie Naszego zdania na ten temat. Poprzestanmy na tych latwo szacowalnych, grupujac je w nastepujacych czterech kategoriach:

1. zrodlo (proponuje uwzglednic cene glownego w sensie czestosci uzycia) czyli CD, transport+DAC, Gramofon+pre, karta dzwiekowa :-b; nie sumujmy wszystkich posiadanych zrodel!

2. amplifikacja (j.w.) czyli integra, pre+power, pre+2xpower, pre+3xpower itd.; nie sumujmy j.w.

3. kolumny (2, 4, 2.1, 2.2, 4.2 etc)

4. kable laczace 1, 2 i 3 do kupy, a kupe z pradem.

Purystow sluchawkowych chwilowo wylaczmy z zabawy. DIY-owcy niech sprobuja oszacowac nie wartosc soniczna, a rynkowa swych dziel (!@#$%^&*).

Interesuja mnie jedynie proporcje, nie ceny bezwzgledne. Mam nadzieje, ze nikt sie nie urazi jezeli podam algorytm obliczania: oblicz ceny dla 1, 2, 3 i 4; zsumuj je; wez cene 1, podziel przez sume cen i pomnoz przez 100; powtorz dla pozycji 2, 3 i 4. Zapraszam!

https://www.audiostereo.pl/topic/15264-proporcje-cen-w-waszych-systemach/

Mam liczyć dla cen cennikowych, czy tych faktycznie zapłaconych? Co z używanymi elementami?

Dla cen zapłaconych: 9/46/45

Przybliżone cennikowe (w momencie zakupu lub dla sprzętu nowego): 24/38/38

I wcale nie znaczy to, że źródło uważam za najmniej istotne - raczej:jak się nie ma co się lubi to...

Cholera zapomniałem o kablach...

8/39/38/15 - ceny zapłacone

21/33/33/13 - cennikowo

Nie sądzę, żeby dużo dała taka ankieta - kable głośnikowe 1.5m kosztują połowę tego co 3m, to fałszuje trochę. Sprzęt używany nawet bardziej, co z tuningiem - cena za klocek+cena tuningu?

Przy uwzglednieniu systemu 5.1 - btrałem pod uwagę:

1) źródło - CD

2) pre stereo + power

3) kolumny 5.1

4 ) kable do kupy - wygląda to chyba tak:

9/37/32/22, ale głowy nie dam ;-)))))

Krellik sobie delikatnie pyka ale po przeniesieniu zabawek z tymczasowego duzego pokoju (30m) do tymczasowo docelowego (12m) bas mi uciekl a spodziewalem si ejego ataku. Wlacze z akustyka, z calego mieszkania zkonfiskowalem materace, koldry, dywany i pomoglo. Pokoj byl niewtlumiony wystarczajaca i gora byla wyeksponowana (dlatego ten brak basu). Teraz musze to jakos bardziej cywilizowanie rozwiazac.

Profil> o ile ktos wypisal swoj sprzet w "O mnie" to ja to wiem bez tej zabawy...

Problem w tym, czy na wszystkich poziomach budzetu optymalne (jezeli takie sa) proporcje ukladaja sie podobnie... zalozmy upraszczajaco ze tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.