Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadka - pierwszy Polak na płycie CD?

ECC

Rekomendowane odpowiedzi

Przypuszaczam, ze moze to byc Michal Urbaniak na "Tutu".

Nie pamietam czy "You Are Under Arrest" byla przed "Tutu" wtedy Marek Olko (mowil kawalek tekstu po polsku na tytulowym tracku).

A moze zaden z nich...

Kiedyś w polskim radiu podczas jakieś audycji ogłoszono taki szybki konkursik. Jeśli pamięć mnie nie myli prowadzącym audycję był Tomasz Szachowski, więć kręgi jazzowe były dobrze zbadane pod względem pierwszości wystąpienia na płycie CD.

>Przypuszaczam, ze moze to byc Michal Urbaniak na "Tutu".

Tutu jest z 1986 r. a owy Pierwszy był znacznie wcześniej.

>Nie pamietam czy "You Are Under Arrest" byla przed "Tutu" wtedy Marek Olko (mowil kawalek tekstu po

>polsku na tytulowym tracku).

"You Are Under Arrest" faktycznie była przed "Tutu", ba nawet chyba w tym samym roku co zwycięzca konkursu, więc bardzo blisko!!!!

GC nie bardzo :-(

Zagadki koniec, ale mi się wspomnienia odświeżyły... dzięki. Byłem na obydwu tych koncertach na Torwarze.

A propos Polaków to chyba Chopin (zwany Szopenem) był pierwszy nagrany na CD...

• 3 tygodnie później...

Czarny longplay ukazał się niedługo po koncertach w Warszawie choć Klaus Shulze z polskimi koncertami '83 ukazał się wcześniej. Jednak samo CD z warszawskiego koncertu TD ukazało się sporo później. Jaka jest dokładna data ukazania się tej płyty w wersji CD ?

Swoją drogą byłem na tym koncercie i najbardziej pamiętam bisy. Publika na tafli przesiedziała cały koncert w skupieniu ale utwory na bis były tak porywające, że momentalnie wszystkich podniosło.

Byłem na drugim,późniejszym koncercie i ten chyba został zarejestrowany. Pierwszy przerwała bodajże awaria zasilania.

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.