Skocz do zawartości
IGNORED

Moon 240i do Xavian Neox1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymianą mojej Yamahy A-S701 na coś innego. Niby niczego w brzmieniu mi nie brakuje, ale podobnie nie brakowało mi niczego w WXAD-10, poza trybem gapless, więc kupiłem ostatnio BlueSound Node 2i. I różnica jest spora, na korzyść Node oczywiście. Więc myślę, że podobnie może być ze wzmacniaczem. Niestety większość angielskich wzmacniaczy albo "nie wygląda", albo ma problemy z niezawodnością, czy ogólną jakością wykonania. Podoba mi się Atoll 200 signature ale nie ma standby a po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania lubi "wywalić korki". Hegel też budzi skrajne opinie. 

Dziś przeglądając Internet zauważyłem, że Q21 ma tytułowego Moona odebranego w rozliczeniu od klienta w cenie 6499 PLN. Poczytałem trochę recenzji ale wiadomo jak z nimi jest, trochę faktów, trochę górnolotnych peanów w różnych proporcjach. Wizualnie mi odpowiada, podobno ma dobre wyjście słuchawkowe co docenią na pewno moje 600. Ohmowe Bayerdynamic DT-990 Edition. Natomiast na forach jest bardzo mało informacji o tym wzmacniaczu. Słucham jazzu, klasyki, rocka, trochę metalu i popu. Muzyki słucham głównie cicho ale czasami lubię zrobić nieco głośniej, w proporcjach 9 cicho/1 głośniej. Zależy mi na dobrym odwzorowaniu barw i brzmień, ale nie chcę zbytniej analityczności.

Co myślicie o takim zestawieniu Moon 240i plus Xavian Neox1 plus Node 2i ?

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

https://www.audiostereo.pl/topic/152535-moon-240i-do-xavian-neox1/

Możesz coś więcej napisać, jakoś to odnieść do Yamahy? Lubię dynamiczne granie. Te Xaviany też są dynamiczne, szczególnie w porównaniu do ich wielkości. Trochę też wpisałem złą kolejność muzyki jakiej słucham, rock powinienem wpisać na pierwszym miejscu, reszta jak wyżej.

Edytowane przez Franz-007

Cześć,
Musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy jest to wzmacniacz dla Ciebie, najlepiej byłoby go posłuchać i tutaj masz 2 możliwości: pierwsza to odsłuch w naszym salonie, 2 wysyłka sprzętu do Ciebie. 
Moon 240i to brzmienie bardzo łagodne, muzykalne, nasycone z mocniejszym dołem i łagodną górą. Dynamika jest na odpowiednim poziomie ale trzeba lubić bardzo muzykalne brzmienie wybierając ten model Moona. Jest to najbardziej spokojne brzmienie z całej serii. Przykładowo 340i jest o wiele dynamiczniejszym wzmacniaczem i zdecydowanie mniej barwnym. 

Zapraszam do kontaktu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 godzin temu, Franz-007 napisał:

Podoba mi się Atoll 200 signature ale nie ma standby

Proponuję doczytać bo o ile dobrze pamiętam stanby w 240i oznacza tylko niższe zużycie mocy około 10W zamiast powiedzmy 0.5W. 

5 godzin temu, sls napisał:

Proponuję doczytać bo o ile dobrze pamiętam stanby w 240i oznacza tylko niższe zużycie mocy około 10W zamiast powiedzmy 0.5W. 

Doczytałem zanim napisałem tego posta. Niemcy podają, że tryb standby z wyłączeniem sekcji wzmacniacza to 11 W. Może nie jest 0,5 W ale lepsze niż 30-40 W.

5 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć,
Musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy jest to wzmacniacz dla Ciebie, najlepiej byłoby go posłuchać i tutaj masz 2 możliwości: pierwsza to odsłuch w naszym salonie, 2 wysyłka sprzętu do Ciebie. 
Moon 240i to brzmienie bardzo łagodne, muzykalne, nasycone z mocniejszym dołem i łagodną górą. Dynamika jest na odpowiednim poziomie ale trzeba lubić bardzo muzykalne brzmienie wybierając ten model Moona. Jest to najbardziej spokojne brzmienie z całej serii. Przykładowo 340i jest o wiele dynamiczniejszym wzmacniaczem i zdecydowanie mniej barwnym. 

Zapraszam do kontaktu. 

Jakbyś mógł uściślić co to znaczy "muzykalne" i porównać to do Yamahy A-S701. Stracę detale na górze pasma a dostanę podbity dół ? Dobrze rozumiem ? Oczywiście decyzję i tak podjąłbym na podstawie odsłuchu u siebie bo do Was mam za daleko. Ale chcę wiedzieć czy w ogóle będzie mi pasowało takie brzmienie zanim zdecyduję się na wysyłkę od Was.

A może kolega z TopHifi coś napisze. Jak ten Moon gra vs Yamaha A-S701 ?  Czy połączenie go z Node 2i to dobry pomysł ? A może DAC z tego Moona jest lepszy od tego z Node ?

Jak by ci to zobrazować to tak jakbyś pierwszy raz w życiu jadł kurczaka z rożna i był on pozbawiony absolutnie wszystkich potrzebnych przypraw, niby fajna chrupiąca skórka, delikatne odchodzące lekko od kości mięso. Pycha dopóki ktoś nie doda ziół, papryki, soli i czego tam jeszcze potrzeba, niby ten sam kurczak, ale jak odmienny w smaku. To samo jest z dźwiękiem Yamaha tej klasy to niestety stosunkowo niedoprawiony kurczak, który dla większości gra super pod warunkiem że nie mamy porównania z wyższej klasy urządzeniami. Czy Moon to sprzęt dla ciebie tego nie wiem i tego nikt ci nie powie dopóki sam tego nie porównasz. Z dźwiękiem jest tak jak z muzyką nie wszyscy lubią i potrafią docenić np. Queen, Pink Floyd, Led Zeppelin itd. i wolą słuchać Zenka itp. co nie oznacza że różnic niema.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

19 godzin temu, Franz-007 napisał:

Możesz coś więcej napisać, jakoś to odnieść do Yamahy? Lubię dynamiczne granie. Te Xaviany też są dynamiczne, szczególnie w porównaniu do ich wielkości. Trochę też wpisałem złą kolejność muzyki jakiej słucham, rock powinienem wpisać na pierwszym miejscu, reszta jak wyżej.

Sorka, pomyliłem go z innym modelem Moon. A jeśli chodzi o porównanie z yamahami - to inna klasa. Myślę że ten model z sukcesem zastapi yamahe w połączeniu z Xavian. Pożycz... ?

Godzinę temu, Q21 napisał:

Jak by ci to zobrazować to tak jakbyś pierwszy raz w życiu jadł kurczaka z rożna i był on pozbawiony absolutnie wszystkich potrzebnych przypraw, niby fajna chrupiąca skórka, delikatne odchodzące lekko od kości mięso. Pycha dopóki ktoś nie doda ziół, papryki, soli i czego tam jeszcze potrzeba, niby ten sam kurczak, ale jak odmienny w smaku.

Ale mi narobiłeś "smaka" na tego kurczaka ?.

To samo jest z dźwiękiem Yamaha tej klasy to niestety stosunkowo niedoprawiony kurczak, który dla większości gra super pod warunkiem że nie mamy porównania z wyższej klasy urządzeniami.

I o taką konkretną odpowiedź mi chodziło. W tym roku miałem okazję przekonać się ile w tym prawdy, nawet kilkukrotnie.

Ok, zatem mam ochotę posłuchać go w moim systemie. Dam znać na PW.

Z dźwiękiem jest tak jak z muzyką nie wszyscy lubią i potrafią docenić np. Queen, Pink Floyd, Led Zeppelin itd.

?

i wolą słuchać Zenka itp.

?

18 minut temu, quatross napisał:

A jeśli chodzi o porównanie z yamahami - to inna klasa. Myślę że ten model z sukcesem zastapi yamahe w połączeniu z Xavian. Pożycz... ?

Tak też uczynię ?, dzięki.