Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do dużego salonu (3500zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Długo mnie tutaj nie było ale przyszedł w końcu czas na zmiany bo padł mi wzmacniacz. Moja obecna konfiguracja to wzmak Sony TA-F670ES + kolumny Elac FS 57 + kable Procab LS25 chyba. Ten zestaw nas zadowalał pod względem brzmienia i wykopu jak chcieliśmy głośniej posłuchać. Kolumny jeszcze jakieś pół roku pograją i chce je zmienić na cały zestaw do kina domowego 5.1. Cel to będzie jakieś 50/50 filmy i muzyka w stereo. Budżet na sam amplituner do 3500zł max. Wielkość salonu ok. 70m2 - poddasze, skosy, kształt litery L i parę słupów. Akustycznie nawet nie marzę, że kiedyś ogarnę to pomieszczenie stąd też myślę, że nie ma się co pchać w droższe sprzęty. Nie potrzebuję też robić odsłuchów na maxa, bo przy dwójce dzieci muzyka raczej będzie leciała często w tle na średniej głośności plus czasem jak się uda z żoną we dwoje to wtedy dopiero coś głośniej zapuścić. Lubimy raczej ciepłe, plastyczne, "lampowe" brzmienie z wyeksponowanymi wokalami i niezbyt nachalną górą pasma, ale też nie do tego stopnia żeby było to jak za kocem. Zależy mi też na prostej obsłudze (czytaj żona) i dobrej kalibracji pod 5.1 bo wiadomo to pomieszczenie tego wymaga. Gatunki muzyczne to całe spektrum poza metalem ale z grubsza Jazz, Chillout, Pop, Elektronika, Techno. 

Mój dylemat to czy brać Yamaha RX-V685 czy Marantz SR5014 ? Oba mają chyba pre out więc jak mi się zamarzy dedykowany wzmacniacz stereo za jakiś czas to mam opcję rozbudowy. To dobry kierunek w ogóle czy coś innego jeszcze polecacie ? Czy przy 5.1 i takim pomieszczeniu ta półka cenowa to w ogóle ogarnie bo trochę martwię się o moc. Który z tych amplitunerów da więcej pola manewru przy wyborze kolumn w późniejszym czasie ? Wiem, że najlepiej posłuchać sprzętu przed zakupem i niedaleko mam do Q21 między innymi ale w dobie pandemii nie będę się pchał, a potrzebujemy czegoś na już. Z góry dzięki za pomoc.

Tak jeśli kupisz Amp AV na taki metraż to i tak będzie trzeba dodać końcówkę mocy. Najlepiej zakupić taki Amp AV który ma wyjście "pre-out" na wszytkie kanały. Te przez Ciebie podane nie mają ich. Denon avc-x3700h, jeśli na 8k i eARC nie zależy to zeszłoroczne modele polecam.

wystarczy pre out na front. Yamaha Rx-V685 go ma i jest w swojej cenie bardzo dobrym amplitunerem. Z czasem dokupisz do większych przednich kolumn końcówkę mocy jak pisze kolega wyżej. Bali79, gość chce wydać 3500 na ampli, myślisz, że będzie chciał wydać potem jesze kolejne tysiące na ileś tam końcówek mocy, albo jedną porządną 5.0? Wątpię ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

wystarczy pre out na front.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) go ma i jest w swojej cenie bardzo dobrym amplitunerem. Z czasem dokupisz do większych przednich kolumn końcówkę mocy jak pisze kolega wyżej. Bali79, gość chce wydać 3500 na ampli, myślisz, że będzie chciał wydać potem jesze kolejne tysiące na ileś tam końcówek mocy, albo jedną porządną 5.0? Wątpię
No tak Onkyo 696 też ma fronty tylko na pre-out. Myślę że w przyszłości to pewnie autor zmieni Amp AV lub dokupi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Taka Emotiva A500 końcówka mocy za 2900zl to nie jest dużo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ostatnio na dwa kanały chciałem Emotiva A-300. Taka moc za taką cenę. Ciekawiło mnie jak to gra. Ale na razie odpuściłem.

Dzięki za odpowiedzi. Budżet niestety 3500zł i ani złotówki więcej no chyba, że to totalnie się nie sprawdzi to wtedy musiałbym przemyśleć ten budżet. Plan miałem taki, żeby w przyszłości do amplitunera dołączyć końcówkę mocy na same fronty. Jeżeli dobrze rozumiem takie rozwiązanie da mi porządne stereo (mocowo i dzwiękowo) i wzmocni 5.1 bo fronty będą oddzielnie ?

Pytanie czy do momentu zakupu końcówki mocy ten zestaw jako tako zagra ? W stereo mocy powinno wystarczyć na dwie kolumny w tych sprzętach chyba ? Bardziej obawiam się o zestaw 5.1.

No i co generalnie z tych dwóch pod moje preferencje podane w pierwszym poście byście polecili ?

Ja ze swojej strony dodam ze mialem onkyo rz900 i gralo swietnie, nawet w stereo nie bylo za bardzo sie do czego przyczepic, sam sprzedalem w podobnych pieniadzach wiec jesli moze byc to uzywka to polecam, do kina super

Hm im bardziej się wczytuję w temat to widzę, że opcja amplituner + końcówka mocy to nie jest wcale dobre rozwiązanie ze względu na słabe pre outy w tego typu amplitunerach. W związku z tym myślę, że jednak lepiej będzie mi się skupić najpierw czysto na stereo, a później wraz z dokupieniem kolumn 5.1 kupno dedykowanego amplitunera do kina domowego.

Moje pytanie czy sprzęt typu Yamaha RN-803D zagra znacznie lepiej w stereo od powyższych amplitunerów ? Czy iść jeszcze w innym kierunku np. oddzielnie wzmacniacz plus strumieniowy ? 

Hm im bardziej się wczytuję w temat to widzę, że opcja amplituner + końcówka mocy to nie jest wcale dobre rozwiązanie ze względu na słabe pre outy w tego typu amplitunerach. W związku z tym myślę, że jednak lepiej będzie mi się skupić najpierw czysto na stereo, a później wraz z dokupieniem kolumn 5.1 kupno dedykowanego amplitunera do kina domowego.
Moje pytanie czy sprzęt typu Yamaha RN-803D zagra znacznie lepiej w stereo od powyższych amplitunerów ? Czy iść jeszcze w innym kierunku np. oddzielnie wzmacniacz plus strumieniowy ? 

Tu chodzi o klasę amplitunera nie ma co ukrywać, taki Anthem czy Arcam zagra fajnie w kd i w stereo ale za jakość trzeba zapłacić.
Dobrej klasy map AV 6-8tyś zł
Set kolumn 5.0 5-8 tyś
Subwofer 2-5tyś
Wzmacniacz/końcówka mocy 4-8tyś
+ Kable jeszcze
Każdy chce jak najtaniej i aby zajebiście grało, ale to się tak nie da.
Mowa o nowym sprzęcie
3 godziny temu, Mzk napisał:

Moja propozycja:

Prawie najtanszy amplituner z wyjsciem Pre-Out na fronty. Czy powyzsza yamaha, czy denon x3xx czy cos Marantza. 

Kwestia gustu nie wiem co lubisz. 

Koncowka mocy wpieta do amplitunera nie polepszy ci stereo. Bedzie dalej slabo. Obowiazkowo wzmacniacz  (najlepiej wlasnie z funkcja koncowki mocy). Denon od modelu pma1520, marantz od modelu 7004  (7005 wyjatkowo nie ma opcji koncowki), Yamaha nie znam ale pewnie s1000 czy s2000 maja taka opcje, trzeba sprawdzic. 

Onkyo uzywek trzymaj sie daleko zeby cie nikt nie namowil na jakiegos RZxxx.  Na dzien dzisiejszy sa to zlomy. Onkyo jest bankrutem, awaryjny sprzet, kiczowata kalibracja szczegolnie na niskich tonach. Bez sensi sie w to pchac. 

ONKYO PA-MC5501 + ONKYO PR-RZ5100 lub ONKYO PR-SC5530 Przekozacki zestaw, czy ONKYO TX-RZ3100 kawał klocka Amp AV i aż dziw bierze że Onkyo pada, a te końcówki mocy Onkyo M-5000R + P-3000R, ładniejszych "wycieraczek nie widziałem" czy wzmacniacz A-9000R i wszytko kolor srebrny.
I Onkyo Pada, szkoda po prostu, podobnie z Oppo było.d1a28277329d2679e92cd7de73abd3b7.jpg