Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie różnice pomiędzy Marantz CD6006 a CD6007?

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś słuchał i powie, jakie są różnice pomiędzy Marantz CD6006 a CD6007? Czy branża już odsłuchiwała nowy odtwarzacz i może coś skrobnąć na ten temat?

Mam problem z kolejnym CD6006 i zastanawiam się nad dołożeniem do nowszej wersji, ale gdzieś czytałem test (zagraniczny), że 6007 jest bardziej analityczny i zimniejszy od 6006 - a tego bym już nie chciał...

Sorry, za podobne pytanie w dwóch obcych tematach w zakładce Start, ale przez jakiś czas nie mogłem założyć swojego tematu, za to mogłem zrobić... ankietę ?

Te dwa urządzenia mimo identycznego wyglądu zewnętrznego i w 90% identycznej topologi układów wewnętrznych mogą grać bardzo różnie . I nie w znaczeniu gorzej- lepiej . CS 4398 z natury rzeczy grają raczej średnica , bez faworyzowania żadnego pasma ale też z tendencją na delikatne wycofywanie niuansów. Tym samym ich dźwięk jest łatwy do konsumpcji i mniej podatny na wpływ reszty toru.

Z kośćmi AK mam niewiele doświadczenia ale plotka mówi że pracują wysokimi rejestrami i głębszą stereofonia ale mogą być w pewnych okolicznościach męczące przy dłuższym odsłuchu. Z tąd też pewnie mamy dwa filtry do wyboru.

Jednak ważna wartością dodaną w przypadku 6007 jest odczyt HiResów za pomocą wejścia USB A. 

W nowym modelu zmieniono również napęd i nie jestem pewien odczytu cd-textu.

Edytowane przez marek-1969

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

No właśnie - napęd. Wymieniłem dwa CD6006, bo nie czytały płyty z rysą (a mój poprzedni denek 520ae ją łykał), a teraz trzeci robi mi "efekt winyla"... z obu kanałów
... czyli coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Nadmieniam, że nie za każdym razem tak odtwarza, po wyłączeniu i ponownym włączeniu potrafi zagrać bez tych trzasków. I między utworami (cisza) też nie trzeszczy, dopiero gdy jest sygnał.
Czy ktoś się spotkał z tak "grającym" nowym cedekiem? Co to może być? Tym razem stawiam na elektronikę, nie napęd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz

To raczej wina układu elektronicznego niż napędu.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

7 godzin temu, burz napisał:

Ktoś słuchał i powie, jakie są różnice pomiędzy Marantz CD6006 a CD6007? Czy branża już odsłuchiwała nowy odtwarzacz i może coś skrobnąć na ten temat?

Mam problem z kolejnym CD6006 i zastanawiam się nad dołożeniem do nowszej wersji, ale gdzieś czytałem test (zagraniczny), że 6007 jest bardziej analityczny i zimniejszy od 6006 - a tego bym już nie chciał...

Sorry, za podobne pytanie w dwóch obcych tematach w zakładce Start, ale przez jakiś czas nie mogłem założyć swojego tematu, za to mogłem zrobić... ankietę ?

Wypożycz sobie Onkyo C-7030... 

W dniu 14.10.2020 o 15:32, marek-1969 napisał:

W nowym modelu zmieniono również napęd i nie jestem pewien odczytu cd-textu.

JTL-101Y nie czyta CD-TEKSTU, niestety ;(

CJDTK 690 w modelach 6005 i 6006 to robił . Miły dodatek .

Miły, ale nie będę płakał ?
6006 jedzie do serwisu, a potem wraca do sklepu i dopłacam do 6007. Oby był to koniec niemiłej przygody. 

Angielski Hifix jest dobrym źródłem Marantzów .

• 1 miesiąc później...
W dniu 16.10.2020 o 13:47, burz napisał:

Miły, ale nie będę płakał ?
6006 jedzie do serwisu, a potem wraca do sklepu i dopłacam do 6007. Oby był to koniec niemiłej przygody. 

I co, udało się przesiąść na CD6007? Jakie wrażenia? Przymierzam się do zestawienia PM7000N z jednym z tych odtwarzaczy i zastanawiam się czy dokładać do CD6007. 

Porównania 6006 do 6007 nie robiłem bezpośrednio, bo nowy model dostałem już po zwrocie jego poprzednika. Więc będzie z pamięci ?

Słuchowo

Na pewno siódemka jest nieco bardziej otwarta, żywa, szczegółowa. Dynamiczna. Co za tym idzie, ma lepszą stereofonię i lokalizację. Od poprzednika gra bardziej do przodu, CD 6006 grał w głąb sceny, wydaje mi się, że był też odrobinkę cieplejszy. Co nie znaczy, że nowy jest zimny czy ostry, w życiu! Choć prosto z pudełka nieco bardziej słychać górę, musi się wygrzać przez kilkanaście godzin. Potem to jego lekkie ciepełko jest bliższe neutralności niż ciepłym kluchom, i tyle.

Ogólnie rzecz biorąc, z nowego muzyka jest bardziej „obecna” w domu, koncerty bardziej „na żywo”. Oba to przyjemnie odtwarzacze, ale ze wskazaniem na nowy model. Inna sprawa, że poprzednik nowy już chyba nie do kupienia.

Technicznie

Napęd w 6006 to cedek czytający txt, w czasie pracy praktycznie bezszelestny. Miałem 3 sztuki, każda z nich nieco inaczej wczytywała płyty, od ledwo słyszalnego szmeru do cykania. Kultura pracy szuflady też była różna, tylko w jednym chodziła płynnie i z leciutkim szmerem. W dwóch pozostałych było gorzej.

W 6007 jest napęd DVD, z czytania txt nici. Mnie no nie przeszkadza. Przy wczytywaniu płyty cyka, w czasie pracy cisza. Szuflada chodzi w miarę płynnie, ale gdzieś w środku stawki poprzedników.

Jeśli chodzi o porysowane płyty, w obu to loteria, wszystko zależy od konkretnego egzemplarza.

Edytowane przez burz

Bardzo Ci dziękuję za szczegółowy opis. Liczyłem, że będę mógł Cię dopytać np. o czytanie porysowanych płyt, ale przewidziałeś wszystko ? Myślę, że już na dniach posłucham go i u siebie ?

Zakupiłem CD6007. Gra naprawdę spoko z CD. Nie mam jakiegoś parcia na granie z USB ale postanowiłem je przetestować. No i nie działa. Każda próba podpięcia pendrive'a 64GB (wszystkie rodzaje formatowania) spotykają się z odpowiedzią "Unsupported". Zarówno FLAC jak i MP3. Jakieś pomysły? 

Przed chwilą sobie z tym poradziłem. Nie każda aplikacja we właściwy sposób formatowała mi pendrive'a do FAT32. Wyczytałem na jednym z forów Denona, że wiele osób ma z tym problem i sprawę rozwiązuje aplikacja Verbatima. Sformatowałem nią i śmiga! 

• 3 lata później...

Cześć. Mam Marantza cd6007 od ponad roku i opisze swoje wrażenia. Cd ma problem z cdr'ami. Raz odczyta raz nie. Trzeba otworzyć szufladę i zamknąć wtedy załapie. Ostatnio przetestowałem gniazdo usb i powiem że byłem bardzo zaskoczony jak to ładnie gra ripy płyt w formacie flac. Super przestrzeń, lepsza o wiele od cd. Słucha się muzyki z ogromną przyjemnością. Scena jest poukładana instrumenty mają swoje miejsce, z cd było bez szału, a tu proszę taki progres po usb. U mnie bez problemu czyta pendrive'a 128gb. Teraz przesiadam się z cd na usb. Wszystkie płyty ripuje do flac. Polecam sprawdzić samemu jak Marantz cd6007 gra flac po usb, warto.

Edytowane przez Arkady123

A jak radzi sobie z odczytem dużej ilości?

Ja sprawdzałem właśnie na starszym 6005 albo 6006 i nie dość że gość nie czytal to absolutnie się gubił z segregacja plików. 

A jescze jak były różnego formatu to już w ogóle. 

Ale wrzucili chyba soft z Denona że to pyklo. 

Narazie 0 problemów, można powiedzieć że jest bardzo dobrze. Podczas zgrywania płyt program EAC mam tak ustawiony, że nadaje nazwe plikom 01 - nazwa pliku, 02 - nazwa pliku 03 - nazwa pliku itd. Wszystko gra w kolejności alfabetycznej. Niestety nazwa folderów jest ograniczona do kilkunastu znaków ale jakoś sobie radze. Nie sprawdzałem plików mp3 i innych formatów tylko flac. Odtwarzanie z usb testuje dopiero kilka dni i mam na pendrive zgranych około 50 płyt, jak coś będzie nie tak to napisze.

Edytowane przez Arkady123
  • 11 miesięcy później...

o to jeszcze ja, jako aktualnie testujący tego Marantza. Jak na razie  żadnych problemów z odczytem cdr. Warstwa cd z hybrydowego sacd też błyskawicznie. Podpięcie 250Gb dysku to chwila i czyta wszystko. Żadnych problemów z indeksacją. Do tego całkiem fajne brzmienie (nie napiszę, że dobre, bo nie może być dobre w tej cenie prawda?:) w gratisie:)

3 godziny temu, maciek1 napisał:

Do tego całkiem fajne brzmienie

Ja też mam 6007 jak już wiesz, ale istotnie zastanawiam się na ile zmiana samego CD na wyższy ich model mogłaby coś zauważalnie wnieść do jakości sygnału. Sprawdzałeś może jakieś inne wersje wyższej klasy?

Niestety nie. Albo stety:)) Istnieje duża szansa, że odsłuchanie kolejnejgo klocka spowoduje zainteresowanie nim... itd... Teraz słucham Góreckiego i jest pięknie. Wcześniej Camel i jakieś z ECM . Zawsze ładnie. 

51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Hehe zdrowe podejście rzadko się trafia:) trzymam mocno kciuki przy takim rozumowaniu. 

Miałem sporo dekad, żeby się trochę uczyć dyscypliny audiofilskiej:) Ale trochę, więc "jeśli czegoś nie wolno, a się bardzo chce, to można":)))

15 godzin temu, Mark75X napisał:

Ja też mam 6007 jak już wiesz, ale istotnie zastanawiam się na ile zmiana samego CD na wyższy ich model mogłaby coś zauważalnie wnieść do jakości sygnału. Sprawdzałeś może jakieś inne wersje wyższej klasy?

Według mnie to średnio i sądzę że należało by w ten czas zainteresować się innymi producentami takimi jak Atoll, Naim, Cyrus i wiele innych. Oczywiście przesiadkę na wyższy model poczujesz, ale sądze, że są marki i modele na rynku, które zamiatają większość CD w swoim budżecie np: Atoll robi świetne CD od lat. Pytanie też jakiego brzmienia szukasz, bo można też wyjść z założenia że w pewnym budżecie lepiej kupić transport, a osobno dołożyć DAC.

Ogółem podstawowe modele Marantza z serii 6 od lat były również bardzo udane.

5 godzin temu, maciek1 napisał:

Miałem sporo dekad, żeby się trochę uczyć dyscypliny audiofilskiej:) Ale trochę, więc "jeśli czegoś nie wolno, a się bardzo chce, to można":)))

Pełna zgoda.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pełna zgoda.

No i tak mnie dzisiaj znowu pcha w stronę Denona DCD1700NE... Ale to nie ten wątek:)

26 minut temu, maciek1 napisał:

No i tak mnie dzisiaj znowu pcha w stronę Denona DCD1700NE... Ale to nie ten wątek:)

Wątek jest odtwarzaczach CD a już gorsze off topy chodziły więc nie widzę z tym problemu.

Jeżeli ci pasuje bardziej to czemu nie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi