Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe z małymi głośnikami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zmieniam mieszkanie i szukam kina domowego z małymi głośnikami. Wczesnej kino domowe to zestaw Logitech + komputer.

Wpadł mi w oko zestaw Bose Acoustimass 15. Jest to używany sprzęt.
Może znacie jakiś inny nowy zestaw z małymi głośnikami? Budżet na głośniki + amplituner do 5tys.

Pozdrawiam,
Adam

Słyszałem Acoustimass 14 lat temu i grało to jak piszczałki a sub jak pudełko po butach. Nie mogłem doszukać się tam dzwieku wielokanałowogo. Po prostu każdy głośnik coś tam kiepsko grał. To było Ac..10. Pewnie 15 jest dużo lepsze, ale odradzam . Za mało danych. Nie wiadomo jaka seria, jaka cena.

Do 5k spokojnie złożysz klasyczny zestaw z ampli 4k, atmosem ,używanym subem fajnym centralnym i małymi satelitami. Bose grają dźwiękiem odbitym i myślę , że prawidłowe ustawienie satelit jest bardzo trudne. Napisz jakie pomieszczenie, jakie źródło dźwięku i na czym ci zależy.

O ile zestaw głośników może być z maluchami, to amplituner raczej nie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to wybór jeśli czasem służyć będzie do muzyki, jeśli tylko kino to raczej np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj!
W Twoim budżecie udałoby się złożyć zestaw Denon AVR-X1600H + Wilson Raptor 7 + 1 + Vocal? 
Jest to świetny zestaw, na który warto zwrócić uwagę!
Również warto spojrzeć na zestaw Denon AVR-S750H + Fyne Audio F303 + F300 + F300 C.
Nowe kolumny od Fyne Audio bardzo miło nas zaskoczyły, świetnie sprawdzą się w zestawieniu z Denonem.

Warto wybrać pełnowymiarowe kolumny, aby w pełni móc cieszyć się efektownym kinowym dźwiękiem ? 
Jako małe głośniki, można wybrać również 4 monitory + centralny głośnik zamiast 2 frontów, 2 monitorów i centralnego, lecz to nie będzie to samo...

Zapraszamy na odsłuchy oraz indywidualne wyceny!

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja z kolei odradzam podłogówki bez subwoofera  i z słabym amplitunerem. Ten zestaw Klipscha ma konkretnego 10'' suba, który odciąży ampli i właściwie to jest niedrogi no i skuteczność 94 db. Jeszcze niedawno za takie cacko trzeba było zapłacić  5-6k zł. Plastik też jest lepszy od MDF.

Żadnego lepszego KD - systemu 5.1 audio z mini głośnikami od LogiTech Z5500 nie ma i nie będzie. Poszukaj używki. Przy zakupie osobiście sprawdź stan.

Żeby posłuchać co to może trzeba doprowadzić 6-cio kanałowy analog SACD. Przy cenie 700 - 1000 pln za kompletny system KD można uzupełnić zestaw (z ALIEXPRESS) o moduł HDMI DIGITAL na ANALOG 5.1 out z pełną obsługą współczesnych formatów AUDIO HD. Koniecznie do wymiany oryginalne kable głośnikowe na drogie, topowe. 

Ziomale tego modelu nie lubią bo nie ma regulacji treble i bas i dla jaj pisują, że to głośniczki do kompa. 

Dodatkowo prosty, minimalistyczny pilot jako jedyny ma niezależne regulacje głośności sub, central, tyły. Taki pilot powinien być dodawany do każdego KD jako uzupełniający !!! To także pomysł na polski startup. To umożliwia natychmiastowe wyłączenie suba, centrala i tyłów i pracę w układzie 2.0. Np. przy odbiorze Radia Maryja czy TV Trwam. Zmniejsza w ten sposób drastycznie pobór drogiego ostatnio prądu.   

Z5500 ma sprzętowe wsparcie dla dts i DD 5.1 ale także LPCM ANALOG 6  x mini-jack input. Doskonała współpraca np. z OPPO 203 bo ma 6 x analog out.

Edytowane przez janunio

Potrzebuje sprzętu pod Netflix, Playstation, film, chciałbym muzykę, ale po przejrzeniu forum już wiem, że małe głośniki nie nadają się do muzyki. Pokój nie jest ustawny. Koło TV jest mało miejsca, aby postawić duże kolumny albo zamontować coś na ścianę obok telewizora. Raczej trzeba postawić głośniki na szafkę pod telewizorem. Subwoofer obok okna. Za kanapa myślę o głośnikach na statywach. Choć mogę puścić peszle w ścianie i przykręcić głośniki do ściany.

Tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może zmieścisz obok TV dość wąskie np. Quadrale Argentum 530 a resztę dobierzesz do koloru.

Dynamiki nie zabraknie i do muzyki również się nadają. Centralny i surr nie są tak krytyczne,

szczególnie, że nie przesiadasz się z gratów za 100 kzł ? a co do subwoofera, to szukał bym

raczej wąskiego - coś podobnego do:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, adampacz napisał:

Tak to wygląda:

Architekci nie lubią kinomaniaków i audiofilii. Gość co postawił okno koło tv na pewno nie ma sprzętu.

Aż sam się dziwie, że to piszę ale gdybym był na Twoim miejscu (nie słuchasz muzyki) kupił bym jakiś  Soundbar z satelitami surround i dużym subem (wywal szafkę RTV to tv i soundbar powiesisz na ścianie wtedy zmieścisz sub). Szukaj najlepszego soundbara jakiego się da bez bredni typu atmos.

druga opcja, która bym rozważył to kupił bym z rozłożeniem budżetu:

- ampli (nowy) 1600

- duży central (Używany 1000)

- duży sub (Używany lub nowy do 2k)

- jakieś fikuśne satelitki (tez bym brał używane 400 zł) 

Dlaczego tak (moja subiektywna opinia):

- Jeżeli kupisz 2 głośniki na front to przy tym ustawieniu (słuchacz, odległość, baza) nie zauważysz efektu stereo więc lepiej kupić porządny soundbar (jeżeli takie są) lub dobry central niż 2 kiepskie głośniki, które będziesz miał problem ustawić.

- potrzebujesz do netflixa, do konsoli więc kup nowy amplituner bądź poszukaj używki od kogoś zaufanego - ludzie często wymieniają sprzęt więc moze coś znajdziesz (ważne - nie znasz sie - więc kupuj lokalnie i nie od handlarza)

- przyznajmy, nie jesteś koneserem wysublimowanych dźwięków więc aby poczuć klimat filmu, gry to musi być pierdolniecie na subie. Oczywiście to nie znaczy ze reszta głośników będzie zła, jak mówi klasyk - będzie Pan zadowolony. Sub  nowy masz pewność ze nikt nie przetyrał, jednak jak znajdziesz kogoś zaufanego to w używkę znajdziesz o wiele lepszą w założonym budżecie.

- małe satelitki - W twoim przypadku wystarcza. Kup używane (zasada jak wyżej) jak Ci się Nie bedą podobać to sobie kupisz w przyszłości inne, a te sprzedaż bez straty.

Tsk naprawdę audioburak udzielił najlepszej podpowiedzi w pierwszym komentarzu.

Od siebie dodam, że warto poszukać też zestawów pochodzących od producentów (robi takie np. Yamaha i Onkyo). Dużo tego można znaleźć w używkach, a ich zaletą jest przede wszystkim niższe zejście satelitek, co mocno odróżnia je od zestawów typu Bose.

Może to nie to samo, co wspomniane Polki i Klipsch, ale na pewno lepiej niż soundbar czy małe pierdziawki. A cenowo można się mile zaskoczyć.

8 minut temu, LoremIpsum napisał:

niższe zejście satelitek

Hehe i po co? Jak masz odcięcie na sub?

23 minuty temu, LoremIpsum napisał:

małe pierdziawki.

Używany central za 1000 zł to żadna pierdziawka

pierwszy lepsze central na Allegro:

Ukryta Zawartość

surround

Ukryta Zawartość

sub Allegro lokalnie

B&W ASW610 subwoofer aktywny Bowers&Wilkins

do tego ampli

Wiadomo, fajnie nawet dla samego wyglądu żeby central i surround były z tej samej parafii ale inny sub to nic złego i standard w tej branży. Całość wyszukałem w 5 min - czasem trzeba poczekać.

24 minuty temu, LoremIpsum napisał:

Od siebie dodam, że warto poszukać też zestawów pochodzących od producentów (robi takie np. Yamaha i Onkyo)

Mnie to osobiście nie przekonuje. Ale każdy ma swoje wymagania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do akustyki - jeśli okno będzie zasłonięte, to jakby go nie było, bo istotnych odbić nie będzie.

Na pewno lepiej, niż gdyby była tam ściana, szczególnie goła ...

Chodziło mi o to okno/drzwi zaznaczone zielonym prostokątem 

Panowie miał ktoś może z tym sprzętem do czynienia? Jestem opóźniony w tych nowych ampli ? nowy podobno kosztował 11k, HDMI ma tylko 1.3, aktualnych i przyszłych konsol

Zobacz ofertę: Amplituner do kina domowego 5.1 NAD T765 + Pilot

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na ścianie gdzie jest telewizor są 2xdrzwi 80cm. Wejścia do pokojów. Obok kanapy są drzwi balkonowe 200cm, dużo szkła. Ściany będą raczej gołe. Na podłodze nie będzie dywanu. Na razie nie ma go w planach. Wytłumienie pomieszczenia będzie kiepskie.

14 godzin temu, PawelMitsu napisał:

kupił bym jakiś  Soundbar z satelitami surround i dużym subem

Bardzo rozsądna rada. Bez sensu jest zakup jak najlepszego centralnego, gdy pozostałe głośniki są z małymi przetwornikami. Zazwyczaj gdy głośniki są poniżej 5'' odcięcie powinno być na 100 lub 120 Hz. Czyli po prostu zmarnujesz centrala. Jak odetniesz go niżej to zdominuje resztę. Zostaw Logitechy i zaoszczędzone pieniądze przeznacz na lepsze ampli.  

Gdyby te podstawkowe Quadrale zmieściły się na szafce, a okno obok subwoofera

dostało jakąś zasłonę to akustyka może być znośna byle nie za dużo góry pasma.

54 minuty temu, WARMSTONE napisał:

Bez sensu jest zakup jak najlepszego centralnego, gdy pozostałe głośniki są z małymi przetwornikami. Zazwyczaj gdy głośniki są poniżej 5'' odcięcie powinno być na 100 lub 120 Hz.

to wtedy tak jak napisałem central i surround z 1 serii może wtedy zamiast central 1000 i surround 400 kupić central za 800 a surround 600 na pewno da się coś znaleźć przyzwoitego (używanego) w tej cenie co zagra lepiej niż belka oraz gotowe sety.

Możesz też zmieniać odcięcie na rożnych kanałach, czyli centralowi opartemu na 2 niskotonowych 5" dać trochę zagrać basu

a na surround dać właśnie na 100, 120 hz

Edytowane przez PawelMitsu
8 minut temu, adampacz napisał:

Czy te wszystkie ustawienia częstotliwości ustawia się w amplitunerze?

Tak, ale tym sie nie przejmuj, na ten moment dla Ciebie to kwestia 2-rzedną.

Godzinę temu, adampacz napisał:

Czy te wszystkie ustawienia częstotliwości ustawia się w amplitunerze?

Masz już jakieś przemyślenia? Jakaś koncepcja jest Ci bliższa?

Żona wybrała już kolekcję mebli. Mam do wyboru szafki pod TV o długości 130cm i 146cm.

Opcja 1:
146cm, pomiędzy szafką a TV mam 32cm luzu. Środek TV na wysokości 110cm.
Głośniki powinny zmieścić się w tej wysokości, czyli max 32cm wysokości.

Opcja 2:
130cm, wtedy mogę postawić kolumny na podłodze. Z tym, że kolumna musi mieć 15-18cm szerokości i max. 74cm wysokości.

Może wybierzmy którąś z opcji.

42 minuty temu, adampacz napisał:

130cm, wtedy mogę postawić kolumny na podłodze. Z tym, że kolumna musi mieć 15-18cm szerokości i max. 74cm wysokości.

To najgorsza opcja w kontekście stawiana głośników na podłodze. Czemu nie chcesz powiesić TV na ścianie? Nie wyklucza zakupu szafki, a całość będzie wyglądała lekko, elegancko i minimalistycznie. Kable puszczasz w peszlu pod tynkiem. 
W teorii wysokość TV jaka zaplanowałeś jest idealna ale jeżeli jesteś blisko (ok 2,5m) od TV. Ty masz 3,5m, ja bym powiesił trochę wyżej o 10-15cm. Stosując uchwyt ścienny dajesz sobie jeszcze +/- 5cm regulacji wysokości (kolejny argument za powieszeniem TV)

Godzinę temu, PawelMitsu napisał:

To najgorsza opcja w kontekście stawiana głośników na podłodze. Czemu nie chcesz powiesić TV na ścianie? Nie wyklucza zakupu szafki, a całość będzie wyglądała lekko, elegancko i minimalistycznie. Kable puszczasz w peszlu pod tynkiem. 
W teorii wysokość TV jaka zaplanowałeś jest idealna ale jeżeli jesteś blisko (ok 2,5m) od TV. Ty masz 3,5m, ja bym powiesił trochę wyżej o 10-15cm. Stosując uchwyt ścienny dajesz sobie jeszcze +/- 5cm regulacji wysokości (kolejny argument za powieszeniem TV)

TV będzie wisiał na ścianie, kable w ścianie w korytku. Mogę dać wyżej o te 10cm. Tylko co postawić na szafce pod TV?

W tej chwili myślę o zestawie: prawy/lewy przód, centralny i sub. Bez tyłu. Kanapa jest za blisko ściany. Czy stracę coś bez tyłu? Efekty?

Może są głośniki przednie co efekty "tylne" odbiją mi od sufitu? ?

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, PawelMitsu napisał:

TV będzie wisiał na ścianie, kable w ścianie w korytku. Mogę dać wyżej o te 10cm. Tylko co postawić na szafce pod TV?

Central i ampli

W tej chwili myślę o zestawie: prawy/lewy przód, centralny i sub. Bez tyłu. Kanapa jest za blisko ściany. Czy stracę coś bez tyłu? Efekty?

Może są głośniki przednie co efekty "tylne" odbiją mi od sufitu? ?

Muszę więc zacząć od początku. 
Większość filmów i Seriali na netflix oraz gier na konsole ma dzwiek 5.1

procentowo (niezależnie od gatunku) najwiecej dziala głośnik centralny.

prawy i lewy uaktywniają sie jeżeli źródło dźwięku na obrazie „Wychodzi” z prawej lub lewej krawędzi ekranu (lub poza obrazem)

w praktyce zakładając twoje warunki czyli odległość słuchacza od kanapy i potencjalna szerokość rozstawienia przednich kolumn, dźwięk i tak będzie zlewał się w jedna całość więc nie potrzebujesz z przodu centralnego + lewy + prawy. Wystarczy sam centralny. Jeżeli masz x kwotę na coś to chyba lepiej kupić 1 bardzo dobre niż 3 kiepskie, i w rzeczywistości wykorzystywać i tak 1 kiepski. rozumiesz o co mi chodzi?

odbijanie dźwięku tak żeby poczuć pozorne źródło dźwięki to wsadź miedzy bajki przy takich warunkach jakie masz, taki efekt trudno uzyskać nawet wtedy gdy sie przygotuje pomieszczenie specjalnie pod taki zabieg.

napisalem w poprzednim poście ze stracisz ogrom i w sumie sedno efektu przestrzennego jeżeli zrezygnujesz z tylnich głośników

idz do jakiegoś salonu audio i poproś o jakiś najbardziej efekciarski film i poproś sprzedawcę o 3 warianty

- pełne 5.1

- Lewy, prawy, centralny, sub

- centralny, sub, lewy tylny, prawy tylny

oczywiście 5.1 będzie najlepsze ale w swoich warunkach i tak tego nie odczujesz. Dla mnie faworyt dla Ciebie to opcja 3.

Nie czuj sie skrępowany bo sprzedawca nawet nie musi niczego odłączać bo poszczególne kanały moze włączyć/wyłączyć w apli

Trudno mi napisać coś więcej bo już w poprzednich postach pokazałem Ci mój punkt widzenia.

Tak jak pisze @Martin Rejek wazne żebyś nie zrezygnował z suba i tynych

Wszystko prawda, jeśli niemal cały repertuar to kino wojenne, albo action ....

Propozycja jest taka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   W - 26,5 W   S - 16,5

a nawet model mocniejszy ma  wysokość tylko 32 cm :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   W - 16,5   S - 43 cm

subwoofer można dowolny, albo też Taga np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To przykład, bo można z Fyne Audio 301 i 300c złożyć i z Jamo S803 HCS i Dali Fazon,

że o bardziej egzotycznych w kinie np: Monitor Audio 6G 100 i  6G150 C - kwestia wyboru.

Nie każdy będzie robił efekty KD na Lipinski Sound L- 707 choć to byłoby optimum, ale tu

niestety są za wysokie ?  - 60 cm.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, audioburak napisał:

To przykład, bo można z Fyne Audio 301 i 300c

No to już lepiej...

Jamo S803 HCS

Tez bym nie chciał... schit!!!

Dali Fazon

Tez dobre brzmienie + Ampli Pioneera 933 i jest naprawdę dobrze...

12 minut temu, audioburak napisał:

Monitor Audio 6G 100 i  6G150 C - kwestia wyboru.

Miałem RX-y wiec wiem jak to gra... B.Dobre brzmienie , ale na ampli trzeba by było wydać dużo więcej... 

w cenie 4tys zł za zestaw 5.1 + amplituner to tylko używki jeżeli chcemy mieć dobry system 

• Pokaż nowe odpowiedzi