Skocz do zawartości
IGNORED

jaki ekran do projektra

yaro29

Rekomendowane odpowiedzi

mim, mateuszek,

>nie wiem jak tam u Was filmy wyglądają , myślę ze tak samo ale...

>okolo 75% filmow pasuje idealnie do 16:9

nie wiem co wy ogladacie, ale z wszyskich "doroslych" filmow (pomijam kreskowki dla dzieci) wiekszosc to conajmniej 2.25:1 poprzez 2.35:1 az po 2.45:1, tak ze o idelnym wypelnieniu nie mowy!

>ja jeszcze nie spotkałem się z filmem żeby nie był idealnie dociagniety do tej magicznej czarnej ramki

Odnosze wrazenie ze nie wiesz o czym piszesz. Podaj przyklady kilku aktualnych filmow w formacie 16:9!

Cinematic,

>1.78:1 (w ekranach zachodnich figuruje to jako format HDTV)

oj cos tu namieszales. HDTV to norma High Definition TV o podwyzszonej w stosunku do PAL/NTSC rozdzielczosci, nie majaca nic wspolnego z ekranami

Z reszta sie zgodze, poza "..Niestety kosztuje to z regoly majatek i przeznaczone dla ekranow z najwyzszej polki.." -> mozna samemu zmajstrowac i to tanio

xajas

www.jaschiks.com

A może folia projekcyjna?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub "coś" takiego :

Ukryta Zawartość

A co do maskownicy dopasowujacej ekran do odpowiedniego formatu obrazu - to czy są gdzieś jakieś projekty jak to zrobic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie mam kilka filmów takich że musiałem ekran zostawić

nie do końca rozwinięty a boki skorygować zoom'em ale góra była ok

bo pod samą obudowę ekranu , i tak było 'dociagniete do ramki :)

chyba to był format 2,35 lub 2,25;1 - teraz sobie dobrze przypominam

jak musiałem specjalnie wstawać zeby ustawić dociagniecie do ramki

>A co do maskownicy dopasowujacej ekran do odpowiedniego formatu obrazu - to czy są gdzieś jakieś projekty jak to zrobic?

na mojej stronie (projekty):

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

>>>xajas

ok - musze sie z toba zgodzic

mam projektor od miesiac a wiec musialo mi sie pare takowch trafic

najlepiej jednak dopasowywuja sie jednak sciagniete z netu - komputer najczesciej dopasowywuje format jak tylko da sie najlepiej wiec te paski sa raczej znikome

>xajas<

>oj cos tu namieszales. HDTV to norma High Definition TV o podwyzszonej w stosunku do PAL/NTSC >rozdzielczosci, nie majaca nic wspolnego z ekranami

Widze ze kolega xajas probuje poprawiac samemu nie majac o tym wiedzy, wyjasniam: 1.78:1 (inaczej 16:9)bierze sie stad ze standardy tv HDTV wynosza 1280x720 oraz 1920x1080 przy minimum znajomosci matematyki kazdemu powinno wyjsc w przyblizeniu 1.78. Standard PAL/NTSC nie ma nic do tego wspolnego. Radze najpierw odwiedzic kilka stron producentow lub poczytac. Dla ciekawskich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może wie ktoś z Was jak 'przerobić' film zapisany z tunera DVB na HDD

który jest w formacie mpeg2 na format choćby nawet divX albo dvd?

jest dużo ciekawych filmów na tunerach DVB ale szkoda dysku i pasuje 'wypalić'

na płytce

Cinematec

>xajas probuje poprawiac samemu nie majac o tym wiedzy, wyjasniam: 1.78:1 (inaczej 16:9)bierze sie stad ze standardy tv HDTV wynosza 1280x720 oraz 1920x1080

pojalem o co ci chodzi (mimo ze sam piszesz poprawnie ze HDTV to standr TV), ale w dalszym ciagu twierdze ze powyzsze powiazenie jest bledne -> format ten byl juz stosowany przy Wide PAL (1024x576) i przy Wide NTSC (864x480) czyli zanim pojawilo/rozpowszechnilo sie HDTV

xajas

www.jaschiks.com

mim,

ten twoj ekranik to jakis na zamowienie robiony? na stronie viz-art niewiele sie mozna dowiedziec, a Twojego modelu nie ma (nawet wzmianki). Rzumiem, ze trzeba do nich zagadac, zeby cos dostac jakas informacje?

Kojarzysz moze, czy recznie rozwijane ekrany rowniez oferowali w wykonaniu "owalno-srebrnym"?

Zibi

mim,

a mozesz zdradzic, jakie Twoj ma wymiary (ekran ;) i ile kosztowal? Chyba ze to tajne :)

Ekrany manualne sa zwykle 3x tansze (z tych, ktore ogladalem w sieci), wiec pozowli mi to oszacowac zgrubnie, czy mnie stac na taki ekranik.

>PANOWIE PONAWIAM PYTANIE MOŻECIE POWIEDZIEĆ JAK TO JEST Z NAPISAMI

we wszyszystkich filmach ktore ogladalem z napisami (czyli nie az tak wielu, gdyz wole oryginaly jezykowe bez textu) napisy wypadly poza obraz czyli na czarnej maskownicy (w moim wypadku na ekranie, gdyz moglem rozsunac maskownice.

xajas

www.jaschiks.com

>>>Zibiten ekran co mam w wersji bez elektryki oraz czarnej ramki bedzie

>kosztował niewiele , coś w przedziale 1000-1300 zł

no to calkiem OK, ale jak juz, zamowie takze z ramkami

>ale za estetykę oraz za 'ogół' wykonania/ srebrna owalna kaseta

no wlasnie to mi sie podoba - juz prawie bylem zdecydowany na Projecte, ale WAF (Wife Acceptance Factor) kiepski byl przy bialej, kanciastej kasecie :)

napisze do nich, zobaczymy co odpowiedza. Mam nadzieje, ze sam ekran ma dobra powierzchnie.

Swoja droga ciagle sie zastanawiam dlaczego ekran elektr. jest 3, a czasami nawet 4 razy drozszy niz manualny. Maly elektryczny silniczek, pare drobiazgow, moze troche bardziej skomplikowany (precyzyjny) mechanizm i trzeba doplacic 2, 3 tysiace... Cos mi sie wydaje, ze cena nie odzwierciedla tu kosztow produkcji.

pzdr,

Zibi

Zibi , dokładnie - ja do tej pory nie potrafię zrozumieć

aż tak holendarnej róznicy w cenie , to jeszcze nie wszystko

za kolejną dopłata / nie pamietam ile ale nie mało / mogłem mieć sterowany na podczerwień

ale to był by bezsens zwłaszcza jak pokój ma 2 metry wysokości

Jakość , właśnie jak patrze na inne te kanciaste i białe - za to mogłem dopłacic

bo jest pieknie wykonany ale to wykonanie było w standardzie

sorry, ze Cie tak mecze mim, ale mam jeszcze jedno pytanko: jaki material uzywaja do swoich ekranow (chodzi mi o sama powierznie odbijajaca)? Czy jest dobry mechanicznie (szczegolnie chyba wazne w przypadku ekranow rozwijanych recznie)? Wspominales cos, ze uzywaja materialu 'made in USA'...

Dodatkowo, ze wzgledu na male pomieszczenie i niewielka przekatna szukam ekranu o wsp. odb. 1,0 i stosunkowo duzym kacie widzenia.

pzdr,

Zibi

Sam teraz nie wiem gdzie mam papiery od tego ekranu ale

powieżchnia to De La Mate White o współczynniku 1.2

musiał bym dokładnie podac z 'papierków' ale chyba to

Napisz do nich - robią pod klienta a nie do marketu

zapomniałem dodać - pod dużym kątem obraz jest ok

myśle tu o kacie jakieś 60% bo czasami sie zdarza że

robię cos w kuchni i mam odsuniete drzwi.

nie mam takiego miejsca w pokoju żeby się żle oglądało

za i pod ekranem nie ma gdzie nogi postawić

Jeszcze w sprawie "szwedzkiego ekranu" ... nie często tu zaglądam więc dopiero teraz zauważyłem ten wpis ...

Jakiś czas temu zakupiłem 2 sztuki w/w ... za "nieco" ;-) nizszą cenę ;-)) niz na tych aukcjach - tyle, że nie od osoby która sprzedaje na All. ale od jego "dostawcy" (?)

O jakości obrazu na tym ekranie nie mogę niestety nic powiedzieć bo nie mam jeszcze projektora ... i pewnie przez dłuzszy czas jeszcze nie będę mial ;-)) ... ale cenie nie mogłem się oprzeć ;-))

Kilka informacji o ekranie - o dziwo wyglada na to, ze zgadza się z opisem aukcji i jest to ten ekran który z podanego "linka" ... choć jego pochodzenie jest nieco inne - te same (?) ekrany sprzedaje niemiecki Quelle za 199,95 Euro (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ekrany które kupiłem mają ciekawy odręczny napis na pudełku o treści "Schrott" ;-))))))) - myslę, ze nic więcej nie trzeba tłumaczyć ... może tylko tyle: moim zdaniem oba miały naprawiane mechanizmy zwijania - jeden zwija się raczej powoli i jeśli nie od pełnego "rozwinęcia" trzeba mu pomóc ... drugi natomiast mało mi ręki nie urwał ... poza tym zapach świadczy, ze są nowe ...

Co jeszcze ... - oba maja delikatnie podwinięte do środka boczne krawędzie - tak mniej wiecej na szerokości czarnych pasków ... myslę, ze nie będzie to przeszkadzać

Sama powierzchnia minimalnie faluje - ale nie były przyczepione na stałe - trzymałem je w rekach więc to się może po stabilnym montazu poprawić - poza tym i tak nie widziałem zwijanego ekranu który miał by ten efekt mniejszy ... od tyłu ekran oczywiście czarny ...

Ogólnie wykonanie jest b. dobre ... i myślę , że w tej cenie nie ma najmniejszych szans aby coś lepszego znaleźć czy nawet samemu zrobić ... /z strony internetowej wynika, ze tego samego materiału używają do ekranów sprzedawanych za >1000 Euro .../

Jeśli ktoś ma jakieś pytania...

Ukryta Zawartość

zgadza sie kwestia uszkodzonych mechanizmów, to potwierdził mi człowiek sprzedający z allegro, ze brakowało im jakiś podkładek i dla tego te sprzedawane sa w takiej cenie i dlatego bez zadnej gwarancji producenta, a czy maja jakiś ładny napis to dowiem sie po południu jak go rozpakuje z pudła!!

>Zibi

widzę, że jesteś zainteresowany ekranami Projecta, tez sie zdecydowalem na ten produkt, są solidnie zrobione, dobre ceny sa np tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) uwazaj, bo na projekcja.pl nie zartuja z marżami, ale jak Ci do nich blizej to mozna sie dogadac, dobra obsluga, polecam, finalnie u nich kupilem

u siebie ze wzgledow praktycznych wybralem model na statywie 2x2m, strona producenta

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

juz wszystko pisze, otóz i u mnie na pudle był napis "schrot" ale daj ... zeby wszystkie produkty u nas sprzedawane w takiej jakosci. Co do samego ekranu (oczywiscie stosunek jakosci do ceny) to nie mam większych zastrzezen. Ma pewne wady,jesli chodzi o delikatne falowanie i układanie sie w litere V, choc powiem ze jest to zauwazalne dopiero na zdjęciach lub gdy przyglądamy się z bliska i to pod duzym kątem. Siedząc przed ekranem nawet w odległosci 1m jest to niezauważalne. tak wiec wydaje mi sie ze nie bedzie to rozwniez miało zadnego znaczenia podczas projekcji. ( a na tę bede musiał troche jeszcze poczekac bo nie mam jeszcze projektora, i cały czas szukam odpowiedniego modelu w ODPOWIEDNIEJ cenie)

Załączam fotki, mam nadzieje ze sie uda!!

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-258854_1.jpg] [obrazekLUKASZ-258854_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4771-100009913 1170264321_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.