Skocz do zawartości
IGNORED

jaki ekran do projektra

yaro29

Rekomendowane odpowiedzi

szukam czytam i nadal mało wiem, mętlik totalny!!

otóz przymierzam sie w najblizszym czasie (no moze nie tak najbliższym) do kupna projektora i ekrany. Powiedzmy ze sprzet nagłasniający juz mam (srednia półka budżetowa) i taki tez ma być projektor z ekranem.

O ile projektor juz powiedzmy wiem jaki by mnie interesował BenQ PB 6100 o tyle nie wiem jaki do tego dobrać.

- Jakiej ma być przede wszystkim wielkości? (oglądać będe obraz z odległości 3,5 - 4 metry) na razie bo w planach jest tez mozliwa zmiana zamieszkania i wowczas moze sie okazac ze odległość sie nieco wyduży (choc nie powinna przekroczyc 5m)?

- czy ekran powinien lub czy dobrym rozwiązaniem jest gdy ma czarne obwódki wokół?

- jesli ręcznie rozwijany a raczej taki wchodzi w grę (sprawa gotówki) to czym sie sugerować zeby po zwinięciu i ponownym rozwinieciu nie był pognieciony?

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w/w stronie mozna sprawdzic kalkulatr jaki ekran powinien byc do danego projektora i w przypadku benq 6100 z odleglosci 3,5 m wychodzi 140 x 100 czyli 67 cali, czy to troche nie mało, myslałem ze ekran będzie większy :(

- no i pozostałe uwagi co do ekranów!!

- aha na allegro jest sporo ekranów, które mają taki parametr g=1,2 , a wszyscy pisza ze to wystarczy, ale ceny przy ekranach o takim parametrze sa bardzo rozbiezne!! np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- cena jaką chciałbym przeznaczyc na ekran to w granicach 1000pln ...moze max 1500 ale na razie jestem przy opcji 1000. niestety muszę mierzyc siły na zamiary!

Proszę o wszystkie sugestie bo ten temat nie był zbyt mocno poruszany. A jeszcze jedna uwaga nie jestem człowiekiem który musi miec cos z najwyzszej połki bo tylko to jet dobre, moze byc to srednia półka a mnie i tak bedzie cieszyć. Poporstu jakosc do ceny w moim przypadku do 1000pln

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/15231-jaki-ekran-do-projektra/

Witam

Oglądam w pokoju o długości 5m, a odległośc ekran-projektor jest właśnie ok 3m.

Używam ekranu ściennego nobo, zawieszonego na suficie o szerokości 1,75m.

Ma on trochę wad, ale cena jest tutaj budżetowa.

Wszelkie zmarszczenia nikną dopiero po rozwinięciu całej jego długości.

Nie ma też czarnych ramek, ale nie odczuwam ich braku.

Korekcję trapezu realizuje przez odchylenie i napięcie naciągu.

Mechanizm zwijania wymaga ostrożności, ale jest skuteczny.

Co do współczynnika odbicia, to wartość w pobliżu 1.

W tak małem pomieszczeniu i tak mój stary pansłonik ae-200

pracuje cały czas w trybie oszczędnym.

Oglądam go tylko po zapadnięciu zmroku.

Pozdrawiam, A

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

dużo zadowolonych osób - cena myślę że b. atrakcyjna.

Ukryta Zawartość

no fakt opini pozytywnych sprzedawca ma sporo a moze ktos cos więcej powie na temat samego ekranu, bo kwota jest rzeczywiscie niska jak na te które ja planowałem, co nie oznacza ze produkt musi być kiepski!!

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

obecnie jade na tuplurze z ikei - cena okolo 200pln(200cm w podstawie) - zaczynam powoli odczuwac jednak niedosyt a i tuplur sie niszczy :)

w planach mam elektycznego kingpina (240cm w podstawie) okolo1700pln

z tego co wiem to raczej lepiej kupic tanszy elektryczny niz drozszy rozwijany recznie bo te lubia sie marszczyc.

idealem jest jednak ramowy ale na to zona nie pojdzie :)

co do ziarna sie nie wypowaiadam ale nie slyszalem o powazniejszych roznicach

co do wielkosci to mysle ze nie ma sensu kupowac mniejszego niz 200metry w podstawie - jak sie ma maly pokoj to chyba lepiej kupic plazme

czarna ramka to raczej bajer ale ten czarny pas pomiedzy sufitem a obrazem przydalby sie szczegolnie jak ktos ma jasny sufit i sciany

kup jak najtańszy ale o podstawie conajmniej 200 cm

będą póżniej fundusze to nie będziesz załował go wywalić

ekranu za nieco ponad 1000 zł trochę szkoda

Tez myślałem o max1500 zł ale jednak do elektryki

oraz czarnej ramki trzeba było dożucić tyle co sam ekran kosztował

Tu jest kilka moich fotek , zobacz że ekran o podstawie 240cm wcale nie jest taki duzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

...najtańszy, bo jak będziesz wyrzucał nie będzie ci szkoda.... logika na poziomie przedszkola. Jak ważny jest dobór właściwego ekranu wie każdy kto taki właśnie ma okazję oglądać. Do rzeczy :

1) Wielkość : większość producentów podaje stronki www z kalkulatorami do obliczeń wlk podstawy ekranu w/s do odległości projektora. Pamiętaj aby nie przesadzić ! Zdarzało się że klient w pokoiku 15m2 forsował pomysł ekranu o podstawie 3.15! Efekt : oglądając swój ulubiony film wyglądał jak sędzia na wimbledonie. 2-2.5 m podstawy przy 3-5 m odległości daje niezłe efekty

2) Współczynnik gain. Im wyższy tym więcej światła (odbitego) dociera do widza . UWAGA ! im wyższy tym bardziej zawężony kąt odbicia. Ważny parametr dla projektorów o małej jasności które muszą pracowac w jasnych pomieszczeniach. Jeżeli masz możliwość zaciemnienia pomieszczenia nie przesadź. 1-1.5 wystarczy.

3) Obramowanie. WAŻNE! Na każdej matrycy widoczny jest,denerwujący, margines niaktywnej jej części. Efekt: stosunkowo jasne "marginesy" wokół obrazu które natrętnie psują efekt całości. Konkluzja : zamiast kupna taniego badziewia (które jak widać niektórzy z upodobaniem później wyrzucają) pomaluj ścianę : efekt prawie ten sam a dwie stówki w kieszeni ;)

4)ELEKTRYCZNY. Faktycznie zapewnia większą żywotność powłoki. Mechaniczny najczęściej marszczy jej strukturę. Same zalety i jedna wada : DROGI. Wnioski : tani i dobry ekran oznacza niestety DWA. Jeden będzie tani drugi dobry.

Sam osądź : masz projektor (pomimo lawinowych obniżek nadal wydatek kilku-kilkunastu tysięcy) wart X pln. Na ile chcesz wykorzystać jego możliwości? Sprawdź. Umów się w jakimkolwiek salonie. Przynieś własne urządzenie i sprawdź na ile wydatek kwoty Y podniesie wartość użytkową Twojego projektora.

Pzdr

wróg :)

To przecież normalne że zanim kupi musi skożystac z kalkulatora odległości

żeby potem nie było rozczarowania , ja miałem kupić PT500 ale niestety

projektor był by o pół metra za daleko od ekranu - PT700 załatwił sprawe

bo ma zoom wiekszy a ja mam go ustawionego dokładnie w połowie

Było żle bo ekran i projektor miały juz podczas remontu mieszkania

z góry przeznaczone miejsca i odległość ekran/projektor

były co do centymetra obliczone a PT500 nie objął by całego ekranu

tak że trzeba dokładnie to obliczyć zanim się kupi tym bardziej

jak sa kable wypuszczone / u mnie tak było / do ekranu i projektora z sufitu

a jeszcze się nie kupiło tej zabawki

wydawanie 3000 na ekran gdy na preojektor wydalo sie 4000 uwazam za lekka przesade

ale wywalanie kaski w bloto nie jest spoko

tuplur z ikei sprawadza sie spoko jesli nie mozna pomalaowac scianyi jest zwijany wiec zona nie piszczy

generalnie polecam jak ktos ma juz wydac jakies zlotowki

Ukryta Zawartość

elektryka, 240cm gain .85 cena2000pln - chyba spoko?

Ukryta Zawartość

temat ekranu (wielkosc, gain factor, polozenie, elektryczny/ramowy, z maskownica czy bez, 16:9 czy 4:3....) walkowalismy tutaj iuz dziesiatki razy. Leniwym polecam

Ukryta Zawartość

pozdro,

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Witam!

to moj pierwszy post tutaj wiec niech bedzie minimum "tresciwy" :)

Temat ekranow to temat rzeka, bo zaczynajac od banalnych wyborow formatu (nie takie znowu banalne), typu ekranu dochodzimy do kontastu i jasnosci. Generalnie aby najszybiej dobrac odpowiedni ekran do danego pomieszczenia musimy znac: odlegosci projektora, wielkosc obrazu jaka chcemy uzyskac, warunki panujace w pomieszczeniu (kolory scian, sufitu, naswietlenie w pomieszczeniu, kontrola nad swiatlem dochodzacym) no i oczywiscie sam projektor. Generalnie jesli sie nie znamy i nie chcemy przekombinowac szukamy ekranu z przedzialu g=1-1,3 (wspolczynnik odbicia). Za duzy moze powodowac tzw. hot-spoty, a za maly moze powodowac ze obraz bedzie za ciemny (chociaz sam jestem milosnikiem szarych ekranow z g

Przy okazji ja rowniez mam pytanko: czy ktos posiada moze ekran firmy Projecta (sprzedawany przez firme projekcja.pl)? Jak sie sprawuje? Projecta jest czescia Da-Lite, wiec mam nadzieje, ze produkuje dobre ekraniki. Przymierzam sie do ProCinema Wide 117*200 Matt.

pzdr,

Zibi

jeszcze do Cinematic... co miales na mysli, ze "jak na tej klasy sprzet..."? To znaczy dobrej czy takiej sobie? Ceny dosyc wysokie (1220, a wersja elektryczna 4174 zlotych), spodziewalbym sie, ze to juz wyzsza polka :)

Jak na tej klasy czyli w tym przedziale cenowym. Jak szukasz czegos powyzej to juz zaczynasz od 5k zł, czyli Da-Lite, Vutec czy idac jeszcze dalej Stewart. Z kolei jak za ta cene to radze zapomnij o Cirrusach...a juz za zadna cene powierzchni typu White Ice, bo to "coś" powierzchni nie przypomina.

Ja mam ekran f/my VIZ-ART , to ekran

jak reszta moich komponentów wykonany z materiałów made in USA

ale ekrany na stronie MONROE innego producenta zwłaszcza

o nazwie CUMULUS sa godne polecenia i czarna ramka musi być dookoła !

chociaz koszt tego paska to 20% ekranu nieelektrycznego albo 10% elekrtycznego

ale naprawde warto dopłacic do tego gadżetu poprawiającego zdecydowanie projekcje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zony :) zgadza sie, ten problem pojawia sie chyba na calym swiecie. Problem jak polaczyc funkcjonalnosc, estetyke oraz optymalne warunki dla kina domowego... A co do Viz-Artu zgadam sie, swego czasu robili bardzo dobre ekrany, niestety swego czasu rowniez mieli problemy z jakoscia. Korzystaja z powierzchni Da-Lite Matt White(g=1,0) i Video Spectra(g=1,5). Troche dziwne, ze za czarna ramke zycza sobie az tyle, no ale co zrobic - bez niej w kinie domowym lepiej nie startowac...

troche mi wypowiedzi pomogły podjąć decyzję i stety niestety kupie cos taniego. Przede wszystkim ze zwględu na fakt niedługiej (mam nadzieje) przeprowadzki, co oznacza ze obecna wersja ekranu będzie przejsciową, no chyba ze sie dobrze sprawdzi to i w nowym lokum zamieści na dłużej. Projektor natomiast jaki sie nie kupi przy zmianie miejsca nie będzie problemu z jego przemieszczeniem.

Pozdr.

>czarna ramka musi być dookoła

popieram, tyle ze w zeczywistosci jest to przy zwijanym ekranie niemalze nie do zrealizowania. Pamietaj ze ramka musi sie dopasowywac o formatu fimu (16:9, 2.2:1 , 2.35:1, ....) czyli stale czarne obramowanie niewiele pomaga

xajas

www.jaschiks.com

Fakt, ze z ta "ramka" w formacie 16:9 to troszke takie mieszanie w glowach. Kupujac standardowy 16:9 mamy inaczej format 1.78:1 (w ekranach zachodnich figuruje to jako format HDTV), natomiast zdecydowana wiekszosc filmow spotykanych na DVD to formaty Widescreen (1.85:1) oraz Cinemascope (2.35:1). Czyli nawet jesli ktos zdecydowalby sie na format 1.85:1 mialby ten sam problem przy filmach 2.35:1 ... ale jest i na to sposob. Elementy maskujace, ktore mozna dokupic do dedykowanych ekranow, pozwalaja zsunac czarna powierzchnie i dostosowac (w pionie lub poziomie) do formatu obrazu. Niestety kosztuje to z regoly majatek i przeznaczone dla ekranow z najwyzszej polki. Mozna tez samemu pokusic sie o zrobienie czegos takiego :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.