Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny ATC - jakieś opinie?

Rekomendowane odpowiedzi

Są to kolumny nadzwyczaj neutralne, ale w połączeniu z odpowiednim wzmacniaczem muzykalne.

Co nie da się ukryć, potrzebują prądu, spójrz  na specyfikację .

Więcej informacji uzyskasz w Klubie ATC. Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Godzinę temu, kiza napisał:

Są to kolumny nadzwyczaj neutralne, ale w połączeniu z odpowiednim wzmacniaczem muzykalne.

Co nie da się ukryć, potrzebują prądu, spójrz  na specyfikację .

Więcej informacji uzyskasz w Klubie ATC. Pozdrawiam.

możesz coś polecić innego z monitorów w podobnym budżecie?

Nigdy nie miałem monitorów, z tego co pamiętam sporo było tematów poruszających to zagadnienie.

Uruchom przeszukiwarkę . Pozdrawiam.

ProAc, V.A. Dali

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Cześć,

kolumny, o które pytasz grają bardzo naturalnie, swobodnie, mają krótki, punktowy bas ( zamknięta obudowa ). Jak zauważył kolega powyżej wymagają jednak wydajnego wzmacniacza, wtedy pokazują pełnię swojego potencjału.

Jaką posiadasz elektronikę i jakiego dźwięku oczekujesz?

Jeśli chodzi o monitory, z którymi lubiłem porównywać ATC to między innymi PMC Twenty5.22 ( lub mniejsze Twenty5.21 ), Dynaudio Special 40.

Pozdrawiam,

Michał

Edytowane przez Na Temat Audio

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

ATC 11 jak i 7 dla mnie słychać ocieplenie, zwłaszcza na tle  np. Audiovectora. I chyba jednak trzeba im dynamicznej, rozdzielczej spawarki, jednym i drugim niestety. Fajne granie. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

ATC to klasyka brytyjskich kolumn, naturalne, dokładne i przede wszystkim wymagające dużo prądu. Ale są to moim zdaniem wybitne konstrukcje i warto trochę czasu poświecić na dobór i konfigurację całego systemu, efekt końcowy jest tego wart. Jest natomiast wiele podobnych, bardzo dobrych konstrukcji konkurencyjnych. Nie chcę wymieniać konkretnych marek i modeli, gdyż przy tej klasie kolumn niezbędny jest odsłuch.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, jest także możliwość wypożyczenia kolumn do odsłuchu w domu w swoim systemie. Mamy pełną gamę ATC oraz dziesiątki innych modeli i marek np. PMC, Harbeth, Spendor, Kef z najnowszą serią R, Dynaudio, Buchardt Audio itp.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 minut temu, Q21 napisał:

ATC to klasyka brytyjskich kolumn, naturalne, dokładne i przede wszystkim wymagające dużo prądu. Ale są to moim zdaniem wybitne konstrukcje i warto trochę czasu poświecić na dobór i konfigurację całego systemu, efekt końcowy jest tego wart. Jest natomiast wiele podobnych, bardzo dobrych konstrukcji konkurencyjnych. Nie chcę wymieniać konkretnych marek i modeli, gdyż przy tej klasie kolumn niezbędny jest odsłuch.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, jest także możliwość wypożyczenia kolumn do odsłuchu w domu w swoim systemie. Mamy pełną gamę ATC oraz dziesiątki innych modeli i marek np. PMC, Harbeth, Spendor, Kef z najnowszą serią R, Dynaudio, Buchardt Audio itp.

U mnie będzie to grało z Lyngdorfem 3400, do tego mam dodatkowo REL-a T7i. Moje Monitor Audi Gold 100 poszły w odstawkę i trochę mam problem co dalej. Pewnie lepiej by było kupić podłogowe głośniki ale ja jednak jestem z tych osób które dostrzegają zalety dodatkowego suba. 

4 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

kolumny, o które pytasz grają bardzo naturalnie, swobodnie, mają krótki, punktowy bas ( zamknięta obudowa ). Jak zauważył kolega powyżej wymagają jednak wydajnego wzmacniacza, wtedy pokazują pełnię swojego potencjału.

Jaką posiadasz elektronikę i jakiego dźwięku oczekujesz?

Jeśli chodzi o monitory, z którymi lubiłem porównywać ATC to między innymi PMC Twenty5.22 ( lub mniejsze Twenty5.21 ), Dynaudio Special 40.

Pozdrawiam,

Michał

jak wypadają PMC Twenty5.22 poza różnicą w cenie?

Edytowane przez maciekplacek
23 godziny temu, maciekplacek napisał:

Dzień dobry,

czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kolumnami ATC?

Chodzi mi o model ATC SCM11 lub ATC SCM19

Ja mam takie że 11 z sia 150 mi się nie spodobały ale może jeszcze kiedyś do marki podejdę. Trzeba posłuchać parę zestawów i wybrać to co się będzie najbardziej podobać.

Jeśli już posiadasz REL'a, zdecydowanie mogę Ci polecić SCM11. Wspaniałe, bardzo neutralne kolumny. Jedyne czego mi w nich brakowało to wypełnienie dołu, które ogarnie REL. Możesz też dokupić drugiego RELa i będzie przepięknie ?

ATC. Cenię i bardzo mile wspominam, szczególnie wyższe modele( z racji posiadania scm 150)  z ich legendarną kopułką 75mm , której mi ciągle brakuje. 

W uproszczeniu i skrócie. Ich estetyka nie jest dla każdego i wszędzie. To mz, produkty, dla bardzo świadomego odbiorcy, który porusza się w określonej stylistyce reprodukcji. 

Lubią "gładką" elektronikę towarzyszącą o niskim szumie. Ostrożnie z analitycznymi źródłami itp. 

Wiem, celujesz w opisane wyżej modele, mimo tego, zachęcam zapoznać się z modelami, które posiadają w/w kopułkę 75 mm, choćby scm 40.

Powodzenia, 

M, 

W dniu 2.10.2020 o 11:26, grzegorz napisał:

Trochę retoryczne te pytania moje były ? Właśnie go testuję - mam nadzieję coś więcej napisać w przyszłym  tygodniu. Na ten moment tylko powiem, że technicznie i funkcjonalnie porządnie wszystko zrobili. Na przykład pierwszy raz u mnie ARC działa prawidłowo, do tej pory wszystkie sprzęty, które miałem nie radziły sobie w ogóle lub raz działały a raz nie. Szkoda tylko, że w zestawie nie ma pilota, ale nobody's perfect.

15 godzin temu, piano napisał:

ATC. Cenię i bardzo mile wspominam, szczególnie wyższe modele( z racji posiadania scm 150)  z ich legendarną kopułką 75mm , której mi ciągle brakuje. 

W uproszczeniu i skrócie. Ich estetyka nie jest dla każdego i wszędzie. To mz, produkty, dla bardzo świadomego odbiorcy, który porusza się w określonej stylistyce reprodukcji. 

Lubią "gładką" elektronikę towarzyszącą o niskim szumie. Ostrożnie z analitycznymi źródłami itp. 

Wiem, celujesz w opisane wyżej modele, mimo tego, zachęcam zapoznać się z modelami, które posiadają w/w kopułkę 75 mm, choćby scm 40.

Powodzenia, 

M, 

pewnie SCM40 zagra lepiej ale nie ta półka cenowa. Generalnie mam wrażenie że ceny ostatnimi czasy zwariowały. 

7 minut temu, maciekplacek napisał:

pewnie SCM40 zagra lepiej ale nie ta półka cenowa

może s/h, tj. używane.

Edytowane przez piano
50 minut temu, maciekplacek napisał:

pewnie SCM40 zagra lepiej ale nie ta półka cenowa. Generalnie mam wrażenie że ceny ostatnimi czasy zwariowały. 

SCM40 są dobrze wycenione. Jedyne do czego można się przyczepić to jakość fornirowania... Polecam białe albo czarne.

Mam SCM7 - ciężko cokolwiek negatywnego o nich powiedzieć. Solidne i znakomicie grają. Mają świetny bas. Tylko jedna uwaga - to nie są kolumny do głośnego słuchania. Jak słucha się ich z umiarkowaną głośnością niczego nie brakuje. Jak odkręci się je głośniej (bo np mamy większe pomieszczenie) to jest kiszka - zbyt mała średnica membrany. Dlatego bardzo ważne jest żeby dobrać kolumny ATC do metrażu. Ten zdaje się banał jest szczególnie ważny w ATC - tak zauważyłem. Konstrukcja zamknięta sprawia że są bardzo proste w ustawieniu i właściwości akustyczne pokoju nie są tak krytycznie ważne jak przy BR.
Co do wzmacniacza to bym sobie darował czytanie specyfikacji. Trzeba im wzmacniacza który potrafi szybko dostarczyć prąd i potrafi zagrać jakby to nazwać... Mocnym impulsem? Niekoniecznie będzie to miało odzwierciedlenie w watach. Ja swoje SCM7 zasilam Naimem 5si i jestem zadowolony. Próbowałem różne wzmacniacze i ilość W nie zawsze była wyczuwalna. Tylko słuchanie daje jakieś wyobrażenie czego te kolumny potrzebują.

28 minut temu, Funnykris napisał:

Mam SCM7 - ciężko cokolwiek negatywnego o nich powiedzieć. Solidne i znakomicie grają. Mają świetny bas. Tylko jedna uwaga - to nie są kolumny do głośnego słuchania. Jak słucha się ich z umiarkowaną głośnością niczego nie brakuje. Jak odkręci się je głośniej (bo np mamy większe pomieszczenie) to jest kiszka - zbyt mała średnica membrany. Dlatego bardzo ważne jest żeby dobrać kolumny ATC do metrażu. Ten zdaje się banał jest szczególnie ważny w ATC - tak zauważyłem. Konstrukcja zamknięta sprawia że są bardzo proste w ustawieniu i właściwości akustyczne pokoju nie są tak krytycznie ważne jak przy BR.
Co do wzmacniacza to bym sobie darował czytanie specyfikacji. Trzeba im wzmacniacza który potrafi szybko dostarczyć prąd i potrafi zagrać jakby to nazwać... Mocnym impulsem? Niekoniecznie będzie to miało odzwierciedlenie w watach. Ja swoje SCM7 zasilam Naimem 5si i jestem zadowolony. Próbowałem różne wzmacniacze i ilość W nie zawsze była wyczuwalna. Tylko słuchanie daje jakieś wyobrażenie czego te kolumny potrzebują.

porównywałeś je może z ATC SCM11? Czy ATC SCM11 również nie są do głośnego słuchania.

Może ATC SCM19 to jakiś kompromis, tylko to 10k PLN 

34 minuty temu, maciekplacek napisał:

porównywałeś je może z ATC SCM11? Czy ATC SCM11 również nie są do głośnego słuchania.

Może ATC SCM19 to jakiś kompromis, tylko to 10k PLN 

ATC SCM11 zagrają na pewno głośniej. Porównywałem je i wolę osobiście SCM7. 11 grają ciemniejszym dźwiękiem. Ale generalnie podobne kolumny. SCM11 spokojnie nadadzą się do pomieszczeń rzędu 15 - 20m2. Ale w 20m2 już bym stawiał na SCM19 albo SCM40. SCM7 tylko do pomieszczeń do ok. 15m2. W większych zaczyna się problem.

51 minut temu, Funnykris napisał:

ATC SCM11 zagrają na pewno głośniej. Porównywałem je i wolę osobiście SCM7. 11 grają ciemniejszym dźwiękiem. Ale generalnie podobne kolumny. SCM11 spokojnie nadadzą się do pomieszczeń rzędu 15 - 20m2. Ale w 20m2 już bym stawiał na SCM19 albo SCM40. SCM7 tylko do pomieszczeń do ok. 15m2. W większych zaczyna się problem.

thx

ale ATC nie nadają się również i do cichego słuchania, do dźwięków wymagających pewnej intymności ciszy i spokoju... gubią mnóstwo informacji, dlatego też po okresie zachwytu szybciutko zmieniłem je bo po prostu trzeba je "kręcić jak hondę by wyprzedzała" ?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

20 minut temu, slaaawek napisał:

ale ATC nie nadają się również i do cichego słuchania

miałeś popsute ?

miałem trochę zg u siebie zarówno swoich jak i gościnnie. scm 150 właśnie w kategorii nie tyle cichego, co ultra cichego radziły sobie wyśmienicie, co więcej, chyba najlepiej spośród wszystkich klasycznych konstrukcji. Wyjątek stanowiły cebule 101, ale to zupełnie odmienna konstrukcja.  

miałem scm 11, szczerze nie polecam, jest tyle lepszych, naprawdę jest w czym wybierać

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

ATC to neutralne granie i trzeba to lubić....bardzo mocno pokazują różnice w nagraniach (cóż taki ich rodowód). Osobiscie mam 40 i zmieniłem ostatnio DAC na klase średnią i poprostu nie moge ich poznać... Nastepny minus(a może plus) , im droższa elektronika tym wiecej pokazują dobrego, co też świadczy o jakości....

Edytowane przez lolo989

gratuluję,

mz, 40 -tka, to b. ciekawy i zarazem udany zg. 

10 godzin temu, lolo989 napisał:

im droższa elektronika tym wiecej pokazują dobrego

mamy podobne obserwacje, choć osobiście postawiłbym akcent nie tyle na droższa co gładsza, szlachetna, co czasem - i tu zgoda - jest okupione ceną, choć nie zawsze.

Miałem gościnnie w torze z ATC scm 150 m. in. Pre Audio Research  Ls 26, którego korzystne $ z s/h, pozytywnie moze wpłynąć na całość. Minusem jest szum i nieco mniejsza gładkość, ale w sumie, mogło się podobać.   

11 godzin temu, lolo989 napisał:

Nastepny minus(a może plus) , im droższa elektronika tym wiecej pokazują dobrego, co też świadczy o jakości....

Tu akurat z mojego doświadczenia wychodzi, że każdy głośniczek przyzwoitej jakości zyskuje wraz ze wzrostem jakości reszty toru, bez względu na to czy  będzie od ATC, PMC, Dynaudio, Definitive Technology, Monitor Audio, Jean Marie Reynaud, Studio 16Hz itd., itd. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 3.10.2020 o 14:50, maciekplacek napisał:

jak wypadają PMC Twenty5.22 poza różnicą w cenie?

Grają bardziej dociążonym dźwiękiem, całkiem nisko schodzą jak na swoje gabaryty. Jeśli masz Rela to moim zdaniem spokojnie może spróbować mniejszych 25.21, chociaż moim zdaniem poza basem 25.22 brzmią pełniejszym dźwiękiem również w pozostałych pasmach. Z Lyngdorfem powinno to być naprawdę dobre połączenie. Jeśli masz życzenie zapraszam do wypożyczenia ich, przetestujesz je w swoim systemie.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Gość messier57

(Konto usunięte)
W dniu 2.10.2020 o 19:17, maciekplacek napisał:

Dzień dobry,

czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kolumnami ATC?

Chodzi mi o model ATC SCM11 lub ATC SCM19

Witam,

Miałem ATC11 przez około rok czasu. Są to dobre monitory, bardzo szczere i wymagające dużo prądu. Trzeba zadbać o resztę toru ,aby wyciągnąć z nich maksimum. Bardzo naturalne i wynagradzające dobrze nagrane utwory. Nie nadają się za to do cichego słuchania. 

Miałem ATC SCM11 z Lyngdorfem. Dobre połączenie, kolumny były ładnie wysterowane, wszystko brzmiało dobrze - nie było się do czego przyczepić. Jest jednak pewne "ale" ⏭️ przekaz całości był absolutnie beznamiętny. Niby wszystko grało ale nie przykuwało do fotela. Nie polecę tego zestawienia, do ATC koniecznie gładka i nawet ocieplona elektronika np. MF. 

"Tynk pożera dźwięk" 747

5 godzin temu, EmilioE napisał:

Miałem ATC SCM11 z Lyngdorfem. Dobre połączenie, kolumny były ładnie wysterowane, wszystko brzmiało dobrze - nie było się do czego przyczepić. Jest jednak pewne "ale" ⏭️ przekaz całości był absolutnie beznamiętny. Niby wszystko grało ale nie przykuwało do fotela. Nie polecę tego zestawienia, do ATC koniecznie gładka i nawet ocieplona elektronika np. MF. 

Dlatego moje poszukiwania zakończyłem na Monitor Audio Gold 200 ?

• Pokaż nowe odpowiedzi