Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw projektor + ekran

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, nadszedł kolejny etap w KD. 

Szukam najlepszego wyboru do 5000zł (wiem, że niewiele) zestawu projektor + ekran.

Odległość projektor - ekran to około 3,5-3,8m, szerokość ekranu max 240cm czyli około 110" w wersji bez naciągów

Wstępnie wybrałem Adeo Elegance 250 z ReferenceGrey

Pokój nie jest zbyt jasny w dzień, a filmy raczej wieczorem + rolety ciemne w oknach

Jaki projektor byłby optymalny w budżecie 2500zł albo inny zestaw do 5tyś zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/152250-zestaw-projektor-ekran/

no słabo z ta kasą, minimum to Optoma UHD30 lub Benq TK800 ok.4500zł do tego Suprema Lupus 106cali  za 1100 i to da sie oglądać 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

4 godziny temu, RobertG7 napisał:

Pokój nie jest zbyt jasny w dzień, a filmy raczej wieczorem + rolety ciemne w oknach

To po co Grey. Będzie męczył oczy.

Optoma UHD30 z uchwytem -4524 zł, ekran 115'' Duronic - 750. Zdaje się, że masz starszy ampli to dźwięk optykiem do niego, HDMI obraz HDR, 4K bezpośrednio do proja. Odległość od obiektywu do ekranu musiała by być 3,82. Da radę ? Nie pakuj się w ekrany za  2500 zł. od pomalowanej ściany różnią się tylko welurem i zmarszczkami. 

Optoma UHD30 z uchwytem -4524 zł, ekran 115'' Duronic - 750. Zdaje się, że masz starszy ampli to dźwięk optykiem do niego, HDMI obraz HDR, 4K bezpośrednio do proja. Odległość od obiektywu do ekranu musiała by być 3,82. Da radę ? Nie pakuj się w ekrany za  2500 zł. od pomalowanej ściany różnią się tylko welurem i zmarszczkami. 

Audio to RZ830 + klipsch RP wiec normalnie po HDMI itd. Sprawdzę te propozycje, dzięki.
Możecie ściepe zrobić z gościem z sąsiedniego tematu , on ma do wydania coś chyba 5k i o lizaniu jajec wspominał przy seansie...

Tak zapytam: po jakiego grzyba udzielasz się w temacie, na który nie masz normalnej, kulturalnej i merytorycznej odpowiedzi? By zaistnieć? Błysnąć? No to żeś błysnął jak makrela w oleju, a teraz kakao, myju myju i lulu.

Oj czasy się zmieniają i to szybko , za małolata jak zbierało się na wino i niuńki to się mawiało " dyche dasz pierwszy pchasz " teraz lizanie jaj w modzie . 

Ja się nie pisze w razie byś na projekcję zapraszał....za dużo niewiadomych

4 minuty temu, RobertG7 napisał:

a teraz kakao, myju myju i lulu.

Że analik przed snem ? Mówiłem że się nie pisze ....

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

6 godzin temu, RobertG7 napisał:

Adeo Elegance 250 z ReferenceGrey

dość drogi, pamiętaj że w nie dostosowanym pomieszczeniu efekt będzie przeciętny. Pomyśl nad arl, nawet najtańszym.

Godzinę temu, fetek napisał:

Pomyśl nad arl, nawet najtańszym.

Najlepiej rolowanym za równowartość 1000zł prosto z bogatej Norwegii. Fetek przyłóż się do czytania cudzych postów.

1 godzinę temu, RobertG7 napisał:

Audio to RZ830

Zmyliłeś mnie budżetem na proja FHD.

Nie sądzę
4 godziny temu, WARMSTONE napisał:

Najlepiej rolowanym za równowartość 1000zł prosto z bogatej Norwegii. Fetek przyłóż się do czytania cudzych postów.

nic takiego nie pisał.

10 godzin temu, fetek napisał:

nic takiego nie pisał.

Robert pisał, że bez napinaczy czyli rolowany. Wydaje się, że dał się przekonać do droższego projektora i ekranu za ok. tysiąc ( to nie sa takie lipy jak parę lat temu te za 2500 zł ). Co do rolowanych ALR to jakiś koszmar. Nie dość, że możesz trafić na taki co w ogóle nie ma efektu ALR to są strasznie ciemne . No i minimum 2500 za szmatę bez elektryki i weluru. A bez weluru DLP nie specjalnie wygląda. W założonym budżecie nic innego jak DLP nie kupisz.

11 godzin temu, WARMSTONE napisał:

Robert pisał, że bez napinaczy czyli rolowany. Wydaje się, że dał się przekonać do droższego projektora i ekranu za ok. tysiąc ( to nie sa takie lipy jak parę lat temu te za 2500 zł ). Co do rolowanych ALR to jakiś koszmar. Nie dość, że możesz trafić na taki co w ogóle nie ma efektu ALR to są strasznie ciemne . No i minimum 2500 za szmatę bez elektryki i weluru. A bez weluru DLP nie specjalnie wygląda. W założonym budżecie nic innego jak DLP nie kupisz.

ARL to gain 1.3 nawet 1.5.

szmaty to nie ekrany ARL ale fakt są produkty o bardzo zbliżonym efekcie.

Gość

(Konto usunięte)

Stawiał bym na Epsona, ma on jedną fajną rzecz, czyli niskie koszty eksploatacji.  Minus według mnie jest jeden,głośna automatyczna przysłona . Nie wiem, może w tym modelu to poprawili ale wątpię. Najlepiej ją w ogóle wyłączyć, bo i potrafi się przyblokować a wtedy tylko serwis.

Testowałem dziś dwa powyższe projektory w salonie sprzedażowym na ekranie MattGrey, fakt Epson jest jaśniejszy, ale przy zaciemnieniu jakie mam w pokoju to jednak Optoma wydaje się lepszą opcją, ponieważ kontrast ma dużo lepszy i szczegóły oddaje dokładniej, kolory są żywsze.

Niższe koszty eksploatacji? Jakie to są różnice? Bo przy pracy lampy 4-6tyś godzin to mi potrzeba 2-3 lat (a i to nie wiem czy nie napisałem na wyrost) żeby ją zmienić.

16 godzin temu, przmor napisał:

Efektu tęczy na Optomie nie dostrzegleś? Upewnij się, że go nie widzisz bo potrafi być denerwujący.

Wiesz jak to jest, szybko w obcym miejscu, więc nie dostrzegłem... Chodzi mi również o kolory - były ładne, ale nie chciałbym mieć efektu jak w tv samsungach - przejaskrawione i obraz jakby z teatru (taki żywy), wolę tak jak to wygląda w SONY

Gość

(Konto usunięte)
17 godzin temu, RobertG7 napisał:

Niższe koszty eksploatacji? Jakie to są różnice? Bo przy pracy lampy 4-6tyś godzin to mi potrzeba 2-3 lat (a i to nie wiem czy nie napisałem na wyrost) żeby ją zmienić.

Pisałem konkretnie o Epsonie, że ma niskie koszty eksploatacji. Sprawdź sobie ceny względem Sony czy JVC. Filtr powietrza chyba 100 PLN, nowa lampa 450 PLN. To nie jest dużo. O przebiegu lampy 4-6 tyś , to raczej zapomnij. Jak nie szczeli wcześniej , to i tak jej jasność spadnie na tyle, że będziesz musiał ją wymienić. Ja to robię przy 3500 godzin.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

W UK mamy czyste powietrze.

Ciekawe. Ja na ekologicznej wiosce musiałem czyścić filtr co 2- 3 tygodnie. Widać są filtry i filtry. Może w epsonie rzadki a w panasie gęsty.

Dobra, filtry itp zostawmy na boku, EPSON TW7000 - nie przeszkadza nikomu, że kolory są bledsze, a kontrast słabszy niż z Optomy? Pytam, bo głupieję oglądając i czytając testy (zwykle powielane recenzje, a nie rzeczowe testy urządzenia)

Edytowane przez RobertG7

Z obrazem jak z dźwiękiem. Dużo basu i podbite wysokie są efektowne jak obraz z Optomy (DLP) ale oprócz tego jest też średnica gdzie dzieje się większość muzycznej akcji. Kwestia gustu.

25 minut temu, przmor napisał:

Dużo basu i podbite wysokie są efektowne jak obraz z Optomy (DLP)

Rzeczywiście kwestia gustu. Z tym, że w DLP nic nie jest podbite a jedynie w 3LCD nieco pastelowe. Epson 7000 z całą pewnością przy dzisiejszej cenie jest godny uwagi jednak ostatnie Optomy to killery w kategorii cena/obraz. Wszelkie rankingi punktują różne bzdety typu pilot , menu lub audio i nie są wyłącznie oceną obrazu.

Oczywiście że nic nie jest podbite w Optomie a raczej wręcz przeciwnie czerń jest bardziej wygaszona co wynika z zasady działania DLP. Miałem LCD, teraz mam DLP. W DLP widzę tęczę, z którą nauczyłem się żyć natomiast z LCD brakuje mi lens shift.

21 minut temu, przmor napisał:

Miałem LCD, teraz mam DLP. W DLP widzę tęczę, z którą nauczyłem się żyć natomiast z LCD brakuje mi lens shift.

Z tęczą mam tak samo. Po zmianie ekranu na mniejszy szary przestałem widzieć a po ponownej zmianie na większy biały widzę sporadycznie przy gwałtownych ruchach oczami lub głową. Wcześniej to była masakra łącznie z bólem głowy. Obecnie UHD DLP mają lens shift pionowy i jest nieco łatwiej z instalacją. Z tą słabą czernią nie jest tak źle. O ile pasy przy formacie innym jak w 16: 9 są rzeczywiście szare to czerń na ekranie jest normalna. Na filmach raczej nie występuje czerń RAL 9005, może lakier samochodu a jak w życiu czernie o szarym lub brunatnym odcieniu. A z tymi DLP nieźle sobie radzi.

Edytowane przez WARMSTONE
Oczywiście że nic nie jest podbite w Optomie a raczej wręcz przeciwnie czerń jest bardziej wygaszona co wynika z zasady działania DLP. Miałem LCD, teraz mam DLP. W DLP widzę tęczę, z którą nauczyłem się żyć natomiast z LCD brakuje mi lens shift.
A co piernik do wiatraka?

Miałeś projektor, bez Lens shift i tyle.
Co to ma ,.do technologii w jakiej jest zrobiony projektor?

Miałem LCD z lens shift, stał sobie dyskretnie na półce w rogu pokoju. Teraz mam DLP bez lens shift wiszący na uchwycie na wprost ekranu. Czy są projektory DLP z lens shift o zakresie w pionie i poziomie jak choćby w Sanyo PLV-Z5?

A to źle zrozumiałem. Myślałem, że LCD nie miał shifta, a tu odwrotnie.
A to nie wiem czy te drugie posiadają taką funkcję, czy mają jakieś ograczenia z tym związane.

Nie wiem jak obecnie ale 10 lat temu LCD pod kino domowe miały mniejszy bądź większy lens shift w obydwu płaszczyznach niemal w standardzie. DLP z tego co pamietam nie miały go w ogóle. Coś musiało stać na przeszkodzie.

Dzięki Wszystkim za sugestie i podpowiedzi. Jednak te chińskie ekrany suprema czy z kraftmanna do 1500-2000zl mnie nie satysfakcjonują, bo to loteria z ich jakością. Poczekam jakiś czas i zamówię Adeo albo Kauber. Lepie dołożyć 2-3 razy więcej i kupić raz, a dobrze i bez stresu, że będą srebrzyć, fałdować się itp. i mieć spokój na kilka dobrych lat.

• Pokaż nowe odpowiedzi