Skocz do zawartości
IGNORED

Dolby Vision na XBOX One X - jak uruchomić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Piszę do Was jako do ekspertów!

Mam Xbox One X oraz telewizor Sony XH8196. Telewizor obsługuje Dolby Vision automatycznie na Apple TV sam z siebie (widzę to zarówno w TV jak i na amplitunerze). Natomiast po uruchomieniu filmu (Joker) na UHD przez XBOXa widzę maksymalnie HDR10. Uruchomiłem chyba wszystkie możliwe opcje w XBOX jak i w TV. W XBOX mam na zielono "zaptaszkowane" wszystkie opcje i XBOX poazuje, że jest uruchomiona opcja oglądania filmów w Dolby VISION, ale po uruchomieniu filmu nie działa DV tylko HDR10. 

Pomożecie mnie nakierować jak to odpalić? 

Dzięki z góry. 

Pzdr, Mietek.

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Nie wiem. Szukam pomocy po prostu. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Tu nie chodzi o Dolby Vision. Joker jest po prostu w formacie HDR s nie DV i nie zmienisz tego, tylko jeśli dany materiał występuje w DV to masz możliwość zmiany. W Xbox ustaw wszytko na bietstreem bezstratny przesył danych(ustawienia dla audio akurat) no i HDMI kabel też ważny.

Tego nie przewidziałem .
Myślałem, że jak ktoś chce mieć DV, to włącza materiał z tym formatem. Heheh.

Xbox one x nie ma DV dla płyt.
A do czego ma, do gier?

Żeby można było włączyć DV urządzenie musi posiadać licencje od dolby xbox nie ma licencji, ms dodał tylko programową obsługę dv dla netflixa i reszty apek do oglądania online bo to nie wymaga licencji.

Joker ma DV

Disc Title: Joker (2019) [4K Ultra-HD] Disc Size: 63,803,218,804 bytes Protection: AACS2 Extras: Ultra HD, BD-Java BDInfo: 0.7.5.5 PLAYLIST REPORT: Name: 00800.MPLS Length: 2:01:49.093 (h:m:s.ms) Size: 61,946,272,128 bytes Total Bitrate: 67.80 Mbps VIDEO: Codec Bitrate Description ----- ------- ----------- MPEG-H HEVC Video 50190 kbps 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 10 bits / HDR10 / BT.2020 * MPEG-H HEVC Video 64 kbps 1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 10 bits / Dolby Vision / BT.2020

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck

Podobnie sprzęty jak apple tv 4k, shield tv 2019 nowe zidoo itd w opisach jest napisane że mają DV ale to DV dotyczy TYLKo tak zwanego proflu 5 który jest używany do streamingu w netflix, amazon, itunes ... nie odtworzymy na tych urządzeniach kopii płyty UHD z DV bo to wymaga obsługi profilu 7 czyli licencji dolby. Te urządzenia odtworzą pliki z dv ale tylko uprzednio przekonwertowane ewentualnie webripy z netflixa.

Ogólnie w tym temacie non stop coś się dzieje i szukają nowych rozwiązań.

Edytowane przez bl4ck
3 godziny temu, RAF77 napisał:

A próbowałeś podłączyć bezpośrednio do telewizora?

Oczywiście. 

3 godziny temu, STELVIO napisał:

Może głupie pytanie, ale czy ten xbox obsługuje dolby vision czy dopiero po jakiejś aktualizacji?

Obsługuje ze startu. 

3 godziny temu, Bali79 napisał:

Tu nie chodzi o Dolby Vision. Joker jest po prostu w formacie HDR s nie DV i nie zmienisz tego, tylko jeśli dany materiał występuje w DV to masz możliwość zmiany. W Xbox ustaw wszytko na bietstreem bezstratny przesył danych(ustawienia dla audio akurat) no i HDMI kabel też ważny.

Jest w DOlby Vision. Jest o tym informacja na okładce z każdej strony. 

Wszystko też ustawione jest ok. 

3 godziny temu, bl4ck napisał:

Xbox one x nie ma DV dla płyt.

I też takie wieści doczytałem na zagranicznym forach. Niestety. 

Swoją drogą ciekawe jak podejdą do tematu w nowych XBOXach i PS5 ... 

Jest, ale tylko dla mediów streamingowych. Czyli jak odpalę Netflixa z DV to będzie działał, ale z płyty UHD Dolby Atmos idzie, ale Dolby Vision już nie.  Lipa troche. 

Nawet bardzo. Kurka, tak się cieszyłem jak kilka dni temu przytachałem do domu nowy TV ?

Ja bym dał Xboxie receptę na sukces niech dodadzą obsługę dodatkowych napisów do płyt i baaa pobieranie z sieci a sprzedaż będą mieli na prawdę kilka dobrych % w górę.

:D marzenia

No ale przecież to jest jakieś totalne nieporozumienie z tym DV. Troche mnie to zirytowało. 

Gość

(Konto usunięte)

Bo głównym przeznaczeniem konsoli jest granie w GRY!!! Reszta to okazja by mieć coś dodatkowego w tej samej cenie...do odtwarzania filmów z nośników są odtwarzacze Blue-Ray które maja DV, DA, HDR10+ oraz inne nowinki... polecam kupić odtwarzacz który łyknie wszystko i mieć problem z głowy...

A ja polecam nie pisać bzdur. 
Jak będę chciał w piekarniku trzymać lody, to nic Ci do tego. Po co pisać takie komentarze, jak nie ma się nic mądrego do powiedzenia?

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, Mieciu napisał:

A ja polecam nie pisać bzdur. 
Jak będę chciał w piekarniku trzymać lody, to nic Ci do tego. Po co pisać takie komentarze, jak nie ma się nic mądrego do powiedzenia?

To po co zakładasz tak durny temat jak ten który nic nie wnosi... nie od dziś wiadomo ze na ps4 nie odtworzymy filmów 4K, a na xboxie tylko filmy HDR bez DV... śmieszny jesteś... nie wiem ile czasu masz x-a ale widać mało o nim wiesz jeszcze... 

Martin. Kutury trochę!
Ale zgadzam się z tobą, że konsola jest do grania. Opcja odtwarzacza jest, "Extra". Narzekanie na nią, jest nie na miejscu.

Mam od miesiąca. Tv z DV od trzech dni. I właśnie po to jest forum, żeby pomagać. 

Ogólnie już dawno temu były jakieś informację od Microsoftu i dodaniu obsługi DV dla płyt, ale czy to była prawda czy po prostu kolejne artykuły w internecie nie wiadomo. Fakty są takie że stary takiej funkcjonalności nie dostaje.

A w nowy X? to też nie jest tam na prawdę wiadome na 100 procent. Nigdzie się tym nie chwalą... a przecież to kolejny % sprzedażowy więcej...

Ano własnie, od rana szukam jakiegoś info i nic nie ma w sieci. Tak samo z PS5 - nie wiadomo czy będzie DolbyAtmos, bo piszą że ma być jakiś autorski system dzwięku przestrzennego ..

No to pytanie, czy PS5 będzie odtwarzał filmy UHD z DV .. 

PS4 to nawet nie odtwarzało UHD... odtwarzacze sony uhd nawet nie potrawą automatycznie wykrywać DV i go załączyć, trzeba ręcznie go włączyć!

Także dopowiedz sobie sam jaka jest szansa ze strony sony na obsługę DV ?

Edytowane przez bl4ck
No to pytanie, czy PS5 będzie odtwarzał filmy UHD z DV .. 
Weź się zdecyduj o czym piszesz. Raz piszesz o Dolby atmos, raz o Dolby vision.
Nie mieszaj tych dwóch rzeczy.
Tą całkowicie różne i niezależne od siebie sprawy.
  • Pokaż nowe odpowiedzi