Skocz do zawartości
IGNORED

jaki pierwszy wzmacniacz stereo do zastąpienia AV (do 4-5 kPLN)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcę się przesiąść z kina domowego na zestaw stereo (z sub-em) na którym będę suchał muzyki z dysku (FLAC) oraz sieci (w sumie ok. 70%) ale też zależy mi na podłączeniu TV (netflix, youtube) i xboxa (jako napęd blu ray). Przyszłościowo phono jako opcja.

Salon nie jest przesadnie duży (ok 24m2) ale z jednej strony całkowicie otwarty na jadalnię i resztę domu, raczej słabo zaadaptowany muzycznie (stosunkowo mało miękkich materiałów, kanapa jakiś dywan, same firanki i tyle).

Słucham różnorodnej muzyki, przeważa rock ale też new age, smooth jazz (Dire Straits, Sting, ale też od czasu do czasu klimaty typu Sara K czy aranżacje typu Susan Wong, coś ze Stockfish Record) a czasem nawet klasyka.

Rozpatrywałem różne modele typu: Onkyo TX 8390,   Yamaha R-803,   Denon DRA 800H ale też skłonny byłbym dołożyć do np. Marantza PM7000N czy H90, o ile nie wiązałoby się to z koniecznością wymiany kolumn. 

I tu dodatkowe pytanie: obecnie mam Boston Acoustic A360, do kina domowego na HK AVR 270 się nadawały doskonale, czy do stereo też będą ok, czy też wymagałyby wymiany?

Lubię nienatarczywy lecz dyskretny, za to raczej tłuściejszy bas, zazwyczaj też lekko podbijam wysokie tony (te Bostony sa bardzo neutralne, zaś w HK brakowało mi trochę dynamiki i wyrazistości w stereo).

Czy amplituner stereo z hdmi to dobry kierunek, czy też lepiej skupić się na klasycznych rozwiązaniach na toslinkach?

Albo może jednak jakieś rozwiązanie typu DAC i wzmak? (choć nie ukrywam, że wolałbym mieć wszystko w jednym kawałku..)

Audiofil ze mnie żaden :) ale chciałoby się jakoś rozwijać w kierunku lepszego jakościowo słuchania muzyki, stąd te pytania. Budżet mam powiedzmy 4 do max 5k PLN.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, wiem, że najlepiej zrobić odsłuch, ale chciałbym przynajmniej sobie określić jakiś wstępny zakres poszukiwań...  

Lepiej zainwestować od razu w wzmacniacz, oszczędzisz na czasie i pewnie w rezultacie na pieniądzach. Przyzwoite wzmacniacze znajdziesz już powyżej 3 tysięcy Audiolab 6000A, Cyrus One HD, Vincent SV-500 czy Cambridge Audio CXA61 to tylko kilka, które polecam posłuchać. Różnice najlepiej usłyszysz porównując tego typu konstrukcje z amplitunerami, do których potem nigdy nie wrócisz. Z kolumnami też pewnie z czasem się pożegnasz bo jedno ciągnie drugie i jak kupisz lepszą elektronikę to zobaczysz że kolumny też mogłyby być lepsze. Zapraszam do nas do salonu na odsłuchy i indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć,

Moim zdaniem idealnym urządzeniem dla Ciebie, jeśli szukasz jednego urządzenia, byłby Cyrus One Cast. Mamy streaming, mamy HDMI, mamy wejścia cyfrowe. W budżecie prawie się mieści, ma fajny, nowoczesny design. Z Twoimi obecnymi kolumnami zagra ciepło i mięsiście, z dobrą dynamiką. Warto w przyszłości mieć na uwadze, że z lepszymi kolumnami zaprezentuje więcej.

Myślę, że nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem takiego urządzenia do odsłuchu, możesz go zawsze również wypożyczyć i sprawdzić u siebie w domu ( Bostony raczej będą nieosiągalne, bo to model już wycofany z produkcji ).

W razie pytań jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

NuPrime ida-8. Wbudowany dobry DAC, wejścia cyfrowe łącznie z USB. Dedykowany streamer (trzeba dokupić acz nie polecam go), łączność po BT. Do tego spora moc i dedykowane wyjście na subwoofer. Moim zdaniem do 5k bardzo dobra opcja. I nie sugeruj się rozmiarami urządzenia. Ładuje prądem jak trzeba. Na moje ATC grał trochę za ciepło ale słyszałam na tym wzmacniaczu inne kolumny i jest znakomity.

Edytowane przez Funnykris

Polecam przesłuchać nada c368 dobry na start z możliwością rozbudowy o moduły sieciowy i HDMI. Także wszystko czego potrzebujesz w jednym urządzeniu. 

Myślę ze na początek propozycja kolegów czyli Cyrus One Cast to naprawdę dobre rozwiązanie.

Masz dobrego daca, możliwość podpięcia urządzen po hdmi, bardzo dobrej klasy wzmacniacz, nietuzinkowa obudowę a jak ci się spodoba to możesz nawet sterować głosem...

Jak zawsze najpilniej posłuchać, wiec udaj się do jakiegoś salonu i poproś o prezentacje.

Super, bardzo dziękuję za wszelkie sugestie...

Na tę chwilę skupiam się na:

1. Audiolab 6000A (tu USB jest tylko do aktualizacji, jak wykorzystać bibliotekę flac'ów na dysku? czy 50W w salonie bez bocznej ściany - salon otwarty na resztę domu -  będzie wystarczające?)
  2. Cambridge Audio CXA61
  3. Cyrus One (Cast czy HD?)
  4. NuPrime IDA-8

Nie ukrywam, że dwie ostatnie pozycje mnie zaciekawiły, ze względu na wszechstronność i moc. 

I tak, zaczynam się oswajać z myślą o konieczności wymiany kolumn, ale niestety dopiero za jakiś czas z uwagi na finanse.

Edytowane przez wemilo
W dniu 24.09.2020 o 13:00, wemilo napisał:

chcę się przesiąść z kina domowego na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (z sub-em)

Wzmacniacz stereo, taki jak funkcjonuje bez większych zmian przez ostatnie pół wieku, nie jest specjalnie dobry do łączenia z subem. Dwa typy amplitunerów, które wymieniłeś, czyli Onkyo TX 8390 i Yamaha R-803, bazują na technikach kina domowego i oferują znacznie więcej funkcjonalności niż proste stereo, w tym obsługę subwoofera. Ta obsługa to zwrotnice cyfrowe do subwoofera i kolumn oraz system pomiarów akustycznych służący między innymi do dostrojenia suba do kolumn. W prostym stereo ręczne dostrojenie suba wymaga nieco wprawy i nie zawsze będzie optymalne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 godzinę temu, popej napisał:

Dwa typy amplitunerów, które wymieniłeś, czyli Onkyo TX 8390 i Yamaha R-803, bazują na technikach kina domowego i oferują znacznie więcej funkcjonalności niż proste stereo, w tym obsługę subwoofera.

Yamaha 803 ponoć zbudowana jest na bazie wzmacniacza stereo A-S701. TX-8390 nie wiem czy to przerobiony amplituner KD czy od nowa zaprojektowany amplituner stereo.

Ja polecę z używek Hegel h80 + DAC zewnętrzny np. Topping D30, jak masz gdzieś blisko siebie jakiegoś sprzedawcę to warto go sprawdzić.

W dniu 25.09.2020 o 19:13, wemilo napisał:

1. Audiolab 6000A (tu USB jest tylko do aktualizacji, jak wykorzystać bibliotekę flac'ów na dysku? czy 50W w salonie bez bocznej ściany - salon otwarty na resztę domu -  będzie wystarczające?)
  2. Cambridge Audio CXA61
  4. NuPrime IDA-8

Nie ukrywam, że dwie ostatnie pozycje mnie zaciekawiły, ze względu na wszechstronność i moc. 

Nie patrz na moc. Tylko odsłuch. Są bardzo mocne wzmacniacze o niskiej mocy na papierze i na odwrót. Sama moc maksymalna niewiele daje. 

Fajnie że interesuje a Cię NuPrime i Cyrus. Ja miałem styczność tylko z tym pierwszym. Stał u mnie sporo czasu i to było najwygodniejsze rozwiązanie jakie miałem. Do dziś mi szkoda że nie złapał synergii z moimi kolumnami. RaspberryPi i Nuprime i grało. Bez żadnych zbędnych DAC i kabli.

Zainteresuj sie jeszcze Audiolabem A6000A Play.Takie All in One.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.09.2020 o 19:13, wemilo napisał:

2. Cambridge Audio CXA61
  4. NuPrime IDA-8

Jeśli chcesz w jednym urządzeniu mieć wszystko patrz w takiej kolejności.
1. Cyrus ONE(Cast jest ze streamingiem)
2. Marantz PM7000N
3. Yamaha R-N803D

Inną opcją jest wzmacniacz z DAC plus odtwarzacz sieciowy, ale tutaj mamy bardzo szeroki rynek. Można również DAC dokupić osobno. 
Przykładowe wzmacniacze:
- CA CXA81/CXA61
- Magnat MR780
- Atoll IN80Signature
 Do tego Yamaha WXAD-10/WXC-50(z DAC na pokładzie)

Więcej info pisz śmiało priv.