Skocz do zawartości
IGNORED

OLED - plama na ekranie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem - po użytkowaniu w sumie nowego (3 miesiące) tv mam taka plamę w rogu. To wada którą powinienem zgłosić do serwisu? Czyszczenie nie pomogło e5ea4f1b896f177967fff1945679e0ba.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

https://www.audiostereo.pl/topic/152142-oled-plama-na-ekranie/

Tylko Serbia. Dzwonisz do sklepu i oni powinni odebrać od ciebie TV lub na miejscu usunąć usterkę. Zależy co powiedzą przez telefon. To chyba szybciej musiało być tylko nie widziałeś.

Wyłączyłem. Włączyłem i jeszcze raz włączyłem czyszczenie obrazu. Przez noc był na czuwaniu. Rano zniknęło...
Czy to normalne w OLEDach? Czy to zapowiedź poważnej usterki?
Tak jest gwarancja - w sumie to nowy TV...

Te manualne czyszczenie to jest zalecane przez LG pierwszy raz chyba po 2000h i tv powinien sam to zainicjować. oledów nie powinno się odłączać od prądu. NO i OLED NIE DO OGLĄDANIA TELEWIZJI TYPU TVN/TVP

Godzinę temu, Fanek napisał:

Te manualne czyszczenie to jest zalecane przez LG pierwszy raz chyba po 2000h i tv powinien sam to zainicjować. oledów nie powinno się odłączać od prądu. NO i OLED NIE DO OGLĄDANIA TELEWIZJI TYPU TVN/TVP

Nie mam miejsca na dwa tv w pokoju ?

A tak na poważnie: plama nie wystąpiła w "stałym wyświetlaniu logo". Była w rogu i zupełnie nie określona (kleks z falami).

2000 h to jakiś rok użytkowania (licząc średnio nawet 5-6 godzin dziennie)

TV Philips 903 ale wyświetlacze montują marki LG .

Zastanawiam się czy innym użytkownikom OLEDów też się coś takiego zdarzyło. Czy to wada czy standard. 

UWAG!

Znalazłem na forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To efekt nasłonecznienia. Panel reaguje tak samo na światło zewnętrzne jak i na własne miejscowe wypalanie. W ten róg rzeczywiście pada z okna słońce w ciągu dnia (w tygodniu jestem wtedy w pracy a weekend opuszczam rolety).

Przestroga dla użytkowników OLEDów!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo panel oled to matryca organiczna żyją w niej czerniaki to takie malutkie organizmy w każdym pikselu żyje jeden taki.

Musiało dość własne do obumarcia na słońcu, musisz poczekać aż się nowe wyklują i zajmą miejsce tych nieżyjących.

5 godzin temu, Xpedite999 napisał:

Kolejny argument na " korzyść " oled ?

Mam IPS. Widziałem trochę matryc VA. OLED wygląda tak dobrze że idzie zapomnieć o wadach

Wadach ? Jest jedna a kolosalna,  to tak jakbyś napisał że czołg ma tylko jedną wadę- strzela do środka ( ważna ci się wydaje )

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

14 godzin temu, qot napisał:

Wyłączyłem. Włączyłem i jeszcze raz włączyłem czyszczenie obrazu. Przez noc był na czuwaniu. Rano zniknęło...
Czy to normalne w OLEDach? Czy to zapowiedź poważnej usterki?
Tak jest gwarancja - w sumie to nowy TV...

Utwierdzam się w przekonaniu słuszności dokonanego wyboru  NanoCell.

Ja nie wziął bym nawet oleda za cenę LCD.  Biorę Sony 85xh9096 na tą chwilę do salonu. 

12 godzin temu, Xpedite999 napisał:

Wadach ? Jest jedna a kolosalna,  to tak jakbyś napisał że czołg ma tylko jedną wadę- strzela do środka ( ważna ci się wydaje )

Bez przesady. Masa ludzi gra na tych TV i nie ma żadnych przepaleń. A od mocnego słońca można chyba uszkodzić każdy typ matrycy. 

12 godzin temu, Bobcat napisał:

Utwierdzam się w przekonaniu słuszności dokonanego wyboru  NanoCell.

Czyli IPS. Z dobrym wygaszaniem strefowym będzie ok. Ale do OLED się co najwyżej zbliży. 

1 godzinę temu, Funnykris napisał:

Bez przesady. Masa ludzi gra na tych TV i nie ma żadnych przepaleń. 

Czy sprawdzali to na takie sposoby jak w testach czy na oko ? Wypalenie to fakt nie zaprzeczalny. 

1 godzinę temu, Funnykris napisał:

Czyli IPS. Z dobrym wygaszaniem strefowym będzie ok. Ale do OLED się co najwyżej zbliży. 

Zbliży wystarczająco blisko aby uwzględniając jego inne zalety, jak również niezaprzeczalne wady i ułomności OLED rozważyć go jako bardzo poważną alternatywę. 

• Moderatorzy
5 godzin temu, Bobcat napisał:

Zbliży wystarczająco blisko aby uwzględniając jego inne zalety, jak również niezaprzeczalne wady i ułomności OLED rozważyć go jako bardzo poważną alternatywę. 

Ale w 2020 LCD weszły w nowy poziom potencjalnych wad : jak będzie zachowywać się matryca 8K i jak będą wyrabiały procesory.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Godzinę temu, stench napisał:

Ale w 2020 LCD weszły w nowy poziom potencjalnych wad : jak będzie zachowywać się matryca 8K i jak będą wyrabiały procesory.

Dlaczego? Przecież główny gracz na rynku 8K to Samsung i jego QLED. A więc LCD. Poza tym procesory do 8K muszą mieć z definicji potężną moc obliczeniową bez względu na zastosowany typ matrycy.