Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz+subwoofer bez wyjść/wejść

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy jest możliwość podłączenia wzmacniacza bez wyjścia na subwoofer z subwooferem bez wejść wysokopoziomowych ( terminali głośnikowych) tylko LFE?. W sekcji kino sprzęt jest podłączony AV -SUB po LFE , gdzie po pre wzmacniacz robi za zasilanie frontów.W stereo ma grać  niezależny wzmacniacz (Onkyo 9070)który  nie ma wyjść   na sub z  subem a  dokładnie dwoma subwooferami (SVS SB3000), które  nie mają wejść wysokopoziomowych (głośnikowych). 

Prosto: gdzie i jak wpiąć dwa kable  LFE z subów do wzmacniacza bez takich wyjść?

Podłączam sub 1 do lewy , Sub 2 prawy? jakie stosuje ustawienia w subie?

Przepraszam ale nie mam wiedzy w tym temacie. Chodzi mi o prostotę użytkowania i pewność w 100% ze to zagra. Po przejściu z kina na stereo  przepinam kable z  AV  SUB do PRE OUT WZMACNIACZA  i gra.

Na pewno nie LFE, bo to wejście z procesora, już obrobionego sygnału, bez filtra w subwooferze (lub omijające wbudowane filtry).

Trzeba użyć w subwooferze wejść "line in", lub stosować do opisu problemu odpowiednią terminologię.

Może opisze to dokładnie.

Z Amplitunera z wyjść SUB1 SUB2 wychodzą kable,  który jeden idzie do subwoofera1  a drugi do subwoofera nr 2 i  są tam podłączone    do wejścia IN  przez rozgałęźnik  "Y " do  lewy biały , prawy czerwony oznaczony jako LFE

Jesli użyje wzmacniacza do odsłuchu stereo , który nie posiada wyjść SUB a tylko PRE OUT to

1. wpinam jeden subwoofer do lewego kanału PREOUT a drugi do prawego kanału?

2.wyjście PREOUT łącze trójnikiem  "Y"( lewy i prawy kanał) i wpinam tam kabel z suba. A że są dwa to stosuje ponownie na nie rozgałęźnik "Y"( lewy prawy) co sie wydaje bez sensu?

3. zmieniam coś jeszcze w subwoferze: wpinam w sam levy( biały) IN ? prościej: nie stosuje kabla Y w subwooferze tylko jeden cinch który normalnie jest w IN  LFE ( prawy czerwony , KINO)a przy STEREO ( wzmak)  zmieniam na biały lewy w wejściu IN?

• Moderatorzy
5 godzin temu, Procz napisał:

Podłączam sub 1 do lewy , Sub 2 prawy? jakie stosuje ustawienia w subie?

Przepraszam ale nie mam wiedzy w tym temacie. Chodzi mi o prostotę użytkowania i pewność w 100% ze to zagra. Po przejściu z kina na stereo  przepinam kable z  AV  SUB do PRE OUT WZMACNIACZA  i gra.

O ile dobrze zrozumiałem, to chcesz używać ampli KD + wzmacniacz w stereo. Jeśli tak to suby zostaw podłączone pod ampli kina, napewno lepiej to zadziała.

2 minuty temu, Marcinus napisał:

O ile dobrze zrozumiałem, to chcesz używać ampli KD + wzmacniacz w stereo. Jeśli tak to suby zostaw podłączone pod ampli kina, napewno lepiej to zadziała.

tak mam do kina.

W stereo wzmacniacz gra SAM i musi być niezależny włącznie z subami.

Do tej pory grało to na wzamku z wyjściem SUB i problem z głowy

Teraz ma grać tak samo tylko na wzmaku bez wyjścia na sub.

Chce byc pewny i czegoś nie spalić

Nic sie nie spali.

Polacz wyjscia pre-out L wzmacniacza z wejsciami Line Level Input L subwoofera 1

Polacz wyjscia pre-out R wzmacniacza z wejsciami Line Level Input L subwoofera 2

a reszte (czestotliwosc graniczna, glosnosc, faze) natawiasz na subwooferach

• Moderatorzy
5 minut temu, Procz napisał:

tak mam do kina.

W stereo wzmacniacz gra SAM i musi być niezależny włącznie z subami.

Do tej pory grało to na wzamku z wyjściem SUB i problem z głowy

Teraz ma grać tak samo tylko na wzmaku bez wyjścia na sub.

Chce byc pewny i czegoś nie spalić

Czyli chcesz używać suba również do stereo? Jeśli tak, to najlepiej połączyć lewy z pre out do lewy w sub i z prawym kanałem podobnie. Jeśli byś podłączył do LFE to również zagra, ale nie będziesz miał możliwości odcięcia w subie, dlatego moim zdaniem lepiej podłączyć liniowo i regulować odcięcie w subie. Z tego co widzę Twój głośnik ma wejście LFE współdzielone z liniowym prawym kanałem, dlatego trzeba zajrzeć do instrukcji jak przełączyć działanie wejścia na liniowe. 

W Twoim przypadku nie należy podłączać kablem Y, tylko dwoma zwykłymi.

7 minut temu, Marcinus napisał:

Czyli chcesz używać suba również do stereo? Jeśli tak, to najlepiej połączyć lewy z pre out do lewy w sub i z prawym kanałem podobnie. Jeśli byś podłączył do LFE to również zagra, ale nie będziesz miał możliwości odcięcia w subie, dlatego moim zdaniem lepiej podłączyć liniowo i regulować odcięcie w subie. Z tego co widzę Twój głośnik ma wejście LFE współdzielone z liniowym prawym kanałem, dlatego trzeba zajrzeć do instrukcji jak przełączyć działanie wejścia na liniowe. 

Trochę nie jasne jest dla mnie czy Ty masz jednego sub-a, czy dwa?

Jeśli dwa to tak jak kolega wyżej opisał, i wtedy możesz użyć przewodów Y.

10 minut temu, Marcinus napisał:

11 minut temu, xajas napisał:

Polacz wyjscia pre-out L/R wzmacniacza z wejsciami Line Level Input L/R subwoofera, a reszte natawiasz na subwooferze

czyli sumuje kabel "Y"  przy subie do pojedynczego cinch i w:

kinie zostawiam w LFE( prawy)

stereo  przepinam  kable sub1 (AV) na preout (WZ) lewy  i sub 2 na preout prawy a następnie prawy sub zostawiam jak jest , lewy sub przepinam z LFE do lewy IN i zmieniam ustawienia w subie na liniowe

?

• Moderatorzy

Nie gniewaj się, ale teraz to tak namotałeś, że już nie rozumiem.

Może odpowiedz na pytania:

- ile masz sub-ów?

- czy  dobrze zrozumiałem, ze chcesz mieć sub połączony jednocześnie z amplitunerem KD i wzmacniaczem stereo?

Nie musisz nic sumowac, wystarcza dwa zwykle pojedyncze kable cinch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

haha. Czemu mam sie gniewać.

Suby ma dwa. Do tej pory wszytko gra jak należy.

Suby mam podłączone z AV i wzmacniacz idzie jako końcówka na fronty  do kina

Stereo idzie sam wzmacniacz bez AV a suby przepinam z wyjść SUB w AV do Wyjść SUB w wzmacniaczu.

I po problemie. Wszystko cacy gra.

Chce tylko  zmienić wzmak który nie ma wyjścia na sub tylko preout i robią sie jakieś schody

To wszystko

5 minut temu, xajas napisał:

Nie musisz nic sumowac, wystarcza dwa zwykle pojedyncze kable cinch

oto mi chodziło. Dzieki za szybki rysunek.

Kable Y sa już "zakopane":) i taki zostaną. Bym wiedział to bym kupił i zakopał zwykłe:)

• Moderatorzy
3 minuty temu, Procz napisał:

haha. Czemu mam sie gniewać.

Suby ma dwa. Do tej pory wszytko gra jak należy.

Suby mam podłączone z AV i wzmacniacz idzie jako końcówka na fronty  do kina

Stereo idzie sam wzmacniacz bez AV a suby przepinam z wyjść SUB w AV do Wyjść SUB w wzmacniaczu.

I po problemie. Wszystko cacy gra.

Chce tylko  zmienić wzmak który nie ma wyjścia na sub tylko preout i robią sie jakieś schody

To wszystko

Niezbyt jasno na początku opisałeś, że masz dwa. Teraz się dużo wyjaśniło.

Z pre aut wzmacniacza podłączasz pojedynczym przewodem do sub-a line in. Lewy sub z lewym wyjściem pre out i podobnie z prawym.

Ja też używam takiego połączenia, ale tylko w kinie, stereo bez sub. Musisz lubić dużo niskich w muzyce.

Widzę, że kolega idealnie to narysował, nawet chyba na Twoim modelu sub-a ?

5 minut temu, Marcinus napisał:

Ja też używam takiego połączenia, ale tylko w kinie, stereo bez sub. Musisz lubić dużo niskich w muzyce.

Lubie. SVS 3000 zmienia definicje oczekiwanego basu. Co jakiś czas coś czujesz.....bezcenne. Nieosiągalne dla podłogówek.

Dzięki za pomoc.Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Tak czytam czytam i mam mętlik.
O co chodzi z tym podłączeniem?
1) jeśli mamy dwa subwofery to musimy w Amp AV zaznaczyć taką opcję
2) jeśli mamy mono kabel do subwofera 1-1 to normalnie podpinamy, czyli z jednego wyjścia sub1 do jednego wejścia LFE i z drugiego wyjścia sub2 do drugiego wejścia LFE.
3) analogicznie gdy mamy kabel typu Y. Ja tak mam podłączone. Amplituner to Denon avr-x4400h oraz dwa subwofery SvS. Z Amp AV z wyj sub1 mam połączony subwofer kablem typu Y na wej LFE+P( wejscie ze strony lewej zazwyczaj jest wejściem LFE w subie a P to prawa strona poprostu nic więcej.) oraz z wyjścia sub2 kabel typ Y do sub na LFE+P.
4) Moim zdaniem wejścia w Amp AV Sub1 i Sub2 to wyjście Lewe i Prawe sygnału źródłowego, tylko trzeba zaznaczyć opcję że używamy swych a nie jednego urządzenia.

Wysłane z mojego CPH1979 przy użyciu Tapatalka