Skocz do zawartości
IGNORED

Zycie po Chord Qutest - kolejny krok w przod z DACiem

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Gralem dlugo na DACu Chord Qutest. Generalnie bylem zadowolony, ale pomyslalem o zmianie (miedzy innymi brak XLRow). Wystawilem Chorda na sprzedaz i sprzedal sie szybciej niz sadzilem. Musze wiec kupic cos szybciej niz planowalem.

Co mozecie doradzic z DACow, nowy czy uzywany nie ma znaczenia. Sama sygnatura grania Chorda mi odpowiada (duzo detali, duzo powietrza, nie ma mowy o muleniu), troche brakuje mi dociazenia wokali, co przy codziennym sluchaniu, sprawia, ze sa nieco schowane.

Z wymagan:

1. W pelni zbalansowany

2. wejscie USB (lub jakies sprawdzone "combo")

Nie jest dla mnie potrzebne wyjscie sluchawkowe, regulacja glosnosci i inne dodatkowe funkcjonalnosci.

Budzet w okolicach 10kpln.

Myslalem miedzy innymi o chord hugo, dacach na r2r (holo spring, denafrips itp). Zadnego z nich nie slyszalem u siebie w systemie. Sam qutest sprawdzil sie u mnie dobrze, wiec licze na sugestie tych, ktorzy  znajac rowniez qutesta, maja wieksze doswiadczenie (osluchanie) ode mnie wsrod  DACow.

z gory dziekuje.

Jeżeli odpowiadało Ci brzmienie Qutesta to proponuję nieco dołożyć/oszczędzić i kupić Hugo TT2. Dla mnie to najprostszy upgrade po Quteście. Potem można jeszcze dołożyć upsampler Hugo M Scaler i jest jeszcze lepiej. 

Hugo 2 (nie TT2) to imho bez sensu bo to ta sama półka co Qutest z tym, że Hugo gra nieco inaczej, jednak nie w stronę której szukasz.

Miałem kilka miesięcy Qutesta + Tomanek. Testowałem Hugo TT2, wybrałem Burson Conductor C3 Reference. TT2 holografią i przestrzenią nie miał do niego startu a Qutest to już w ogóle klaustrofobiczne przy nim granie. Burson to neutralne barwa z klarowną górą i fantastyczną sceną.

Edytowane przez AiM-TV
Czesc,

Gralem dlugo na DACu Chord Qutest. Generalnie bylem zadowolony, ale pomyslalem o zmianie (miedzy innymi brak XLRow). Wystawilem Chorda na sprzedaz i sprzedal sie szybciej niz sadzilem. Musze wiec kupic cos szybciej niz planowalem.
Co mozecie doradzic z DACow, nowy czy uzywany nie ma znaczenia. Sama sygnatura grania Chorda mi odpowiada (duzo detali, duzo powietrza, nie ma mowy o muleniu), troche brakuje mi dociazenia wokali, co przy codziennym sluchaniu, sprawia, ze sa nieco schowane.
Z wymagan:
1. W pelni zbalansowany
2. wejscie USB (lub jakies sprawdzone "combo")
Nie jest dla mnie potrzebne wyjscie sluchawkowe, regulacja glosnosci i inne dodatkowe funkcjonalnosci.

Budzet w okolicach 10kpln.
Myslalem miedzy innymi o chord hugo, dacach na r2r (holo spring, denafrips itp). Zadnego z nich nie slyszalem u siebie w systemie. Sam qutest sprawdzil sie u mnie dobrze, wiec licze na sugestie tych, ktorzy  znajac rowniez qutesta, maja wieksze doswiadczenie (osluchanie) ode mnie wsrod  DACow.

z gory dziekuje.
Denafrips po Chord to beda zyletki, serio.Nie ze jest zly, ale wymaga bardzo dopracowanego toru, przede wszystkim kolumn, bez tendencji do wyostrzania.Jest precyzyjny i detaliczny, jak by ktos zyletka wycinal kontury.Z fajnych r2r masz jescze np exogal comet plus-barwa lampy, dobre dociazenie, wieksze niz chord.Granie po lekko cieplejszej stronie od chorda.Sprobuj Ayona, ale tu bedzie jeszcze cieplej, no i to jest lampa.AMR to samo.Obawiam sie, ze w tym budżecie moze byc ciezko polaczyc napowietrzenie i dociazenie.Znam świetnego daca, ktory by sie wpasowal ale niestety za 2x tyle.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Mam od jakiegos czasu Meitnera MA-1 i szczerze polecam. Z dobranym okablowaniem jest naprawde miodnie. Kablami mozesz tego DAC-a pokierowac w zasadzie dowolna strone, moze oprocz lampowej.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

1 godzinę temu, enzo napisał:

Jeżeli odpowiadało Ci brzmienie Qutesta to proponuję nieco dołożyć/oszczędzić i kupić Hugo TT2

Tak, to jest bardzo dobry plan. Troche tylko budzet trzeba powiekszyc, jakies 50% ? ale rozwazam.

Godzinę temu, AiM-TV napisał:

Testowałem Hugo TT2, wybrałem Burson Conductor C3 Reference. TT2 holografią i przestrzenią nie miał do niego startu a Qutest to już w ogóle klaustrofobiczne przy nim granie.

Ciekawe spostrzezenie. Mozna gdzies w Polsce posluchac tego Bursona? Jesli go posiadasz, to moglbys cos wiecej o nim napiac?

Godzinę temu, p0is0n napisał:

Z fajnych r2r masz jescze np exogal comet plus-barwa lampy, dobre dociazenie, wieksze niz chord.Granie po lekko cieplejszej stronie od chorda.Sprobuj Ayona, ale tu bedzie jeszcze cieplej, no i to jest lampa.AMR to samo.Obawiam sie, ze w tym budżecie moze byc ciezko polaczyc napowietrzenie i dociazenie.Znam świetnego daca, ktory by sie wpasowal ale niestety za 2x tyle.

Tego Cometa to mi ktos juz polecal. Na pewno miesci sie w budzecie, wiec wrzuce go na liste. Tym bardziej, ze opisujesz go jako lekko cieplejszego chorda, co moze byc dobrym zwiastunem. Co lamp w DACu, to moim zdaniem sliski temat. Zdecydowanie bym wolal lampe w PRE niz w DACu. A ten DAC za 2x tyle, to jaki? ?

33 minuty temu, barni napisał:

Mam od jakiegos czasu Meitnera MA-1 i szczerze polecam. Z dobranym okablowaniem jest naprawde miodnie. Kablami mozesz tego DAC-a pokierowac w zasadzie dowolna strone, moze oprocz lampowej.

Meitnera nigdy nie mialem okazji ani widziec ani slyszec. Pisze o wersji v1 czy v2? Wychodzi on jednak istotnie ponad budzet. Nie wiem, czy przy zblizonym koszcie, nie wzial bym w ciemno (bo moze byc ciezko o odsluch porownawczy) hugo TT2.

Aktualne propozycje:

1. Chord Hugo TT2

2. Burson Conductor C3 Reference

3. exogal comet plus

4. Meitner MA-1

W tej cenie lub z minimalną górką można ustrzelić v.1 ( niemniej instynkt łowcy i chwila czekania pewnie będzie potrzebna)
MA-1 v.2 w zakresie PCM niewiele zmienia, ale nawet gdybys chciał go robić to upgrade kosztuje ok 9 tys wiec nawet po nim masz właściwie nowe wewnętrznie MA1 v.2 za pół ceny sklepowej.

Podpisuje się pod wszystkimi rzeczami jakie o nim napisano w recenzjach. Lubi w miarę dobre sieciówki, Harmonix SM350MR2 czy WW Silver Electra świetnie się z nim sprawdzają, choć każda z nich zabiera w podróż w inną stronę. In plus - jest mało wrażliwy na kable USB i najlepiej gra na tym wejściu. To w zasadzie taki EMM LABS dla ubogich.

Godzinę temu, hoobi napisał:

Ciekawe spostrzezenie. Mozna gdzies w Polsce posluchac tego Bursona? Jesli go posiadasz, to moglbys cos wiecej o nim napiac?

Z tego co kojarzę jest dwóch dystrybutorów w Polsce - GFMOD i Audeos.  Nie powinno być problemu z wypożyczeniem we wskazanych miejscach. Jest sporo pozytywnych recenzji, ale najsłuszniej jest samemu posłuchać. Masz w nim przy okazji dodatkową funkcjonalność, wymienne op-ampy, dzięki którym możesz modelować brzmienie. W standardzie jest neutralnie, bez żadnych braków w muzykalności, rozdzielczo z bardzo dobrym napowietrzeniem i jak pisałem wcześniej, ekstra przestrzeń.

Edytowane przez AiM-TV
Meitnera nigdy nie mialem okazji ani widziec ani slyszec. Pisze o wersji v1 czy v2? Wychodzi on jednak istotnie ponad budzet. Nie wiem, czy przy zblizonym koszcie, nie wzial bym w ciemno (bo moze byc ciezko o odsluch porownawczy) hugo TT2.

Aktualne propozycje:
1. Chord Hugo TT2
2. Burson Conductor C3 Reference
3. exogal comet plus
4. Meitner MA-1
Meitner v1 tez znam i polecam, ale tez poza budzetem.
Tamten 2x drozszy to Didit 212.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

tylko polować na używkę TT2, sygnatura jest znana, więc to na pewno byłby krok do przodu, a nie w bok (w stosunku do Qutesta)

.... lub nikt nie podawał, a może warto.... używany Hegel HD30

5 minut temu, m4tech napisał:

tylko polować na używkę TT2

Bardzo rzadko trafia się na wtórnym rynku. Raz widziałem ofertę zamiany na Dave. A Dave nigdy nie widziałem.

12 godzin temu, barni napisał:

Bardzo dobre granie. EMM Labs/Meitner to świetne, muzykalne DACi. Soczysty, gesty dźwięk, świetna scena 3D. 

11 minut temu, sly30 napisał:

Soczysty, gesty dźwięk, świetna scena 3D

Scena 3D - to jest jasne, gęsty dźwięk - rozumiem, zakładam przeciwieństwo zwiewnego, eterycznego, a co znaczy soczysty?

36 minut temu, m4tech napisał:

Scena 3D - to jest jasne, gęsty dźwięk - rozumiem, zakładam przeciwieństwo zwiewnego, eterycznego, a co znaczy soczysty?

Przeciwieństwo suchego.

39 minut temu, sly30 napisał:

Przeciwieństwo suchego.

rozumiem, czyli jeśli w nagraniu występują suche wybrzmienia to ten dac je wysoczyści ? 

Mojo, Hugo 2 i Qutest faktycznie nie budują specjalnie obszernej przestrzeni, ale co najwyżej Mojo nazwałbym klaustrofobicznym. 

Przetworniki Chorda mają bdb wejścia USB i to jest ich mocny atut w systemach z takim źródłem. Szczególnie Dave jest po USB bdb, świetnie różnicuje transporty cyfrowe, kable USB itd.

Kolejne glosy na hugo tt2 i na meitnera.  Nie macie serca. Moze trzeba bedzie w takim razie chwilowo zrezygnowac z wymiany CDka...

A moze Lector?

Gość

(Konto usunięte)

Też zainteresował mnie Holo spring a także Border patrol - entuzjastyczne głosy zza oceanu. Niestety nie ma u nas dystrybutora ani chyba nawet w Europie. Sprzedaż bezpośrednia od producenta. Ale może ktoś ma, miał i podzieliłby się opiniami o obu dacach?

Godzinę temu, hoobi napisał:

Kolejne glosy na hugo tt2 i na meitnera.  Nie macie serca. Moze trzeba bedzie w takim razie chwilowo zrezygnowac z wymiany CDka...

A moze Lector?

Polecam Lector Digitube S-192 .

1 godzinę temu, hoobi napisał:

A moze Lector?

Lector - dobry kierunek. Zdecydowanie warto sprawdzić - sam posiadam od roku i sobię chwale.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

7 godzin temu, Stas napisał:

Polecam Lector Digitube S-192 .

jaki lector...? Czy Wy czytacie ze zrozumieniem? Kolega szuka daca w pełni zbalansowanego z wyjściem xlr.

Panowie, bo sami piszecie, ze macie Lectora. Moglibyscie skrobnac co nieco o tym jak gra, moze jakies porownanie do tego, co mieliscie wczesniej?

Z RT Project to w sumie tez ciekawa propozycja. Zupelnie o nich zapomnialem a chyba warto by bylo nieco sobie odswiezyc ich oferte  ? czy ta propozycja to z wlasnego doswiadczenia, czy zaslyszenia? Jakis opis grania moze? :)a

Lectora kiedys sluchalem ale dokladnie wersji juz nie pamiętam. Na pewno był z osobnym zasilaczem. Było to dla mnie brzmienie typowe pod fanow lampy, zjawiskowa ciepła srednica i ... to by było w zasadzie na tyle zalet. Bas grający masą ale bez konturu , góra mocno ograniczona w rozdzielczosci, scena nieco oszukana poprzez wypchnięcie wokali przed linię zestawów, slaby PRAT. Takie granie zrobione pod ściśle określonego brzmieniowo klienta. Ja jeszcze taki stary nie byłem :-)

Wtedy wybralem CD Audio Aero Capitole 24/192, ktore do tej pory dobrze wspominam ( może pomijając bas, ktory był w nim po prostu słaby - chyba domena francuskich konsttukcji). Niemniej było to brzmienie klase poniżej wspolczesnych DAC za kilkadziesiat tys zlotych (cena nowego).
Po Audio Aero Capitole miałem sporo lepszego od niego T+A CD3000R i potem przez kilka miesięcy równolegle z nim w/w Meitnera. Po tych kilku miesiącach i powrocie do T+A miałem wrażenie że T+A grał jak zepsuty. Rożnica była naprawde kolosalna w każdym aspekcie. Soczystość bardzo dobrze oddaje brzmienie tego DAC-a, to jest jakby połączenie pełnego, dużego świetnie wypełnionego dźwięku z fantastyczną rozdzielczością, dzięku czemu wszystkte instrumenty mają więcej faktur, smaków. Analogicznie bas, ktory uwielbiałem w T+A tu jest bardziej wypełniony, pełniejszy ale bez żadnej utraty rozdzielczości.

Dlarego zgadzam się z opinią, że w dzIedzinie DAC postep technologiczny jest ogromny i nie ma sensu bazowanie nawet na bardzo dobrych DAC-ach ale bazujących na technologii sprzed kilkunastu lat.

PS. Uprzedzając podejrzenia - nie sprzedaje mojego Meitnera, chyba ze ktoś chce sprzedać v.2 w cenie nizszej od v.1 plus upgrade do v.2 :-)

Z tego co kojarzę jest dwóch dystrybutorów w Polsce - GFMOD i Audeos.  Nie powinno być problemu z wypożyczeniem we wskazanych miejscach. Jest sporo pozytywnych recenzji, ale najsłuszniej jest samemu posłuchać. Masz w nim przy okazji dodatkową funkcjonalność, wymienne op-ampy, dzięki którym możesz modelować brzmienie. W standardzie jest neutralnie, bez żadnych braków w muzykalności, rozdzielczo z bardzo dobrym napowietrzeniem i jak pisałem wcześniej, ekstra przestrzeń.

Mam Burson Conductor V2 Bez DAC. Jako Amp słuchawkowy rewelacja. Czyta klasa A , potężne zasilanie. Z DAC korzystam z Cocktail Audio X45 na kościach Sabre 9018, a w tym najnowszym o którym piszecie są najlepsze Sabre 9038 stąd taka równowaga tonalna i analogowosc grania. Oj kusi ten klocek. Tylko wtedy Bursom Conductor V2 musi iść w świat
Ten nowy zbiera oklaski no ale kosztuje .
Oczywiście to jak gra zależy od implementacji Sabre.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bardzo dobre granie, zapewnia Audio GD Master 7, muzykalne i detaliczne, soczyste i gęste a do tego rozdzielcze i ze świetnym obrazowaniem.

Po tym DACu można uświadomić sobie, co to znaczy prawdziwa jakość 44,1khz/16bit - 192khz/24bit, które to skutecznie wyleczą z podążania za modą wzrastających częstotliwości i pustych bitów. Można go czasami trafić, choć bardzo żadko za kilka tyś używanego, ponieważ nie jest już produkowany zwg. na znaczny wzrost ceny oryginalnych kości 1704K, których w tym DACu jest 8 szt, po 4 na kanał w dual mono.

Nawet nie wspominając Qutesta, zapewniam również że TT2 spadnie z pozycji nr 1 na Twojej liście, a gdyby nawet na tej liście był Dave, to i tak nie wykluczyłbym ustąpienia miejsca dla AudioGD.

• Pokaż nowe odpowiedzi