Skocz do zawartości
IGNORED

Denon seria 1600 wzmacniacz + CD, czy warte są zainteresowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zastąpieniem mojego zestawu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i CD-S700 zestawem Denona serii 1600. Kolumny to Xavian Neox1. Jakiś recenzent napisał kiedyś o Xavianach, że "żłopią prąd jak amerykańskie wozy benzynę" i moje to potwierdzają, więc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
musi mieć sporo mocy. Moja Yamaha generuje około 130 W przy 4 ohmach i nieźle sobie radzi ale...

No właśnie, pewnie da się lepiej.

Generalnie nie interesują mnie angielskie sprzęty, gdyż wyglądają jak lepsze DIY i nie budzą także mojego zaufania w kwestii budowy, i wykonania od strony elektronicznej. 

Oczekuję równego brzmienia, bez podbić w poszczególnych zakresach, dobrej dynamiki, bas nie powinien być twardy i punktowy, ale raczej lekko zaokrąglony i dość miękki, ale z dobrą kontrolą - bez tzw. buły. Lubię spójny wygląd całego zestawu audio, dlatego interesują mnie tylko elementy jednego producenta z takiej samej linii wzorniczej.

Dlaczego pomyślałem o Denonie? Miałem kiedyś tor słuchawkowy złożony z Denona DCD-520AE i Little Dot Mk II zasilający Bayerdynamic DT-990 Edition i grało to przepięknie, z dobrą barwą i niesamowitymi detalami, pomimo tego, że był to najtańszy odtwarzacz. Później pomyślałem, że może dokupię jakiś niedrogi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tak kupiłem Denona PMA-720AE - i tu była dźwiękowa porażka. Tak kartonowego i beznadziejnego dźwięku jeszcze nie miałem u siebie w domu. Wtedy grało to z Monitor Audio BX2. Wzmacniacz wrócił do sprzedawcy, gdyż tak się umówiłem, gdyby mi nie odpowiadał. Niedługo potem kupiłem wspomniany zestaw Yamahy.

I pytanie, czy Denony z serii 1600 wpiszą się w moje oczekiwania? 

Jak z trwałością laserów w Denonie i ewentualnymi cenami, i dostępnością w razie "w"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Przeczytałem Twoje wymagania i rzeczywiście mogę potwierdzić, że Denon 1600 powinien się sprawdzić. Nie martw się o żywotność i niezawodność, to bardzo dobre urządzenia. Natomiast jest oczywiście trochę innych alternatyw. Niech to będzie np. Cambridge Audio CXA81 z odtwarzaczem CXC v2. To zestaw grający bardziej analitycznie, swobodnie, ale nadal jestem przekonany, że spodoba Ci się połączenie z Xavian. 
Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A możesz powiedzieć co robi u Ciebie zestaw Yamahy 701/700 skoro piszesz

52 minuty temu, Franz-007 napisał:

Oczekuję równego brzmienia, bez podbić w poszczególnych zakresach, dobrej dynamiki, bas nie powinien być twardy i punktowy, ale raczej lekko zaokrąglony i dość miękki, ale z dobrą kontrolą - bez tzw. buły.

i czy jesteś pewien, tego co piszesz, przecież ten Denon to przeciwieństwo Twojej Yamahy. Jeżeli rzeczywiście szukasz takiego dźwięku, jak z 1600NE, to podaj budżet i czy tylko nowe czy używane też, pomijając to, że Neox 1 nie są aż tak prądożerne, jak to napisałeś, to płacenie tyle kasy za przeciętne zasilanie w Denku, mija się z celem.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Przeczytałem Twoje wymagania i rzeczywiście mogę potwierdzić, że Denon 1600 powinien się sprawdzić.

Dzięki za odpowiedź. Macie "osłuchany" ten zestaw? Mógłbym prosić o więcej konkretów na temat brzmienia?

27 minut temu, radmorek napisał:

A możesz powiedzieć co robi u Ciebie zestaw Yamahy 701/700 skoro piszesz

1 godzinę temu, Franz-007 napisał:

Oczekuję równego brzmienia, bez podbić w poszczególnych zakresach, dobrej dynamiki, bas nie powinien być twardy i punktowy, ale raczej lekko zaokrąglony i dość miękki, ale z dobrą kontrolą - bez tzw. buły.

i czy jesteś pewien, tego co piszesz, przecież ten Denon to przeciwieństwo Twojej Yamahy.

Zestaw Yamahy kupiłem bo podobał mi się z wyglądu i wtedy miałem bardziej ograniczone środki, a ten zagrał nieźle.

Żebyśmy wiedzieli, że mówimy o tym samym, to opisz mi jak według Ciebie gra mój obecny zestaw, a powiem jak ja to odbieram.

Jeżeli rzeczywiście szukasz takiego dźwięku, jak z 1600NE

Ja nie wiem jak gra Denon 1600NE więc stąd moje pytanie. Wytypowałem go na podstawie tego, co jest dostępne w sieci. A, że jest tego mało - stąd moje pytanie jak to gra.

pomijając to, że Neox 1 nie są aż tak prądożerne

Znasz je z autopsji? Bo ja słucham ich od pół roku i coś o nich wiem.

Edytowane przez Franz-007

Odbiór dźwięku, to sprawa indywidualna, natomiast porównując te dwa, to, Yamaha ma otwartą górę i metaliczność nie jest jej obca, bas potrafi zejść nisko ale raczej jako miękki i zaokrąglony, Denon ma bardziej stonowaną górę, a bas jest bardziej twardy i nie rozłarzący się, nie będę tu pisał bajek, jak recenzenci, jak posłuchasz sam, to wyłapiesz różnicę. Co do kolumn, to nie miałem osobiście, bo to nie moja bajka, ale znajomy je ma podpięte pod Ampino i nie ma problemu z napędzenien, słuchałem nie raz u niego, te opinie biorą się z tąd, że jak ludzie widzą 4 Ohm i niską skuteczność, to od razu, że musi być mocny wzmacniacz.

No i teraz wiem, że mówimy o tym samym ?, dobrze opisałeś brzmienie Yamahy, z tym ,że na Xavianach metaliczność wysokich tonów nie występuje, na niektórych płytach jest wręcz zbyt delikatnie.

Wracając do meritum - czyli, że ten Denon chyba nie jest dla mnie. Wspomniałeś o słabym zasilaniu tego PMA 1600 - też mnie to trochę zastanawiało, gdy przeglądałem o nim dane, te dwa kondensatory po 12000 uF to chyba to samo co w A-S701, więc progresu by nie było. Powoli zastanawiam się czy jednak nie przejść na pliki, gdyż zaczynam tracić zaufanie do współczesnych odtwarzaczy CD i nie zostawić samego wzmacniacza jako bazy i podłączyć do niego odtwarzacz sieciowy.

A Xavianki lubią prąd, chyba kilka tygodni temu wreszcie się ułożyły, bo od tego czasu żeby usłyszeć takie samo natężenie dźwięku, muszę delikatnie dalej odkręcić potencjometr.

Nie podałeś jaką kwotą dysponujesz i czy nowe czy używane ale widząc do czego się przymierzasz, to w podobnej kwocie polecam Ci

Ukryta Zawartość

i wokół niego zbuduj resztę toru, a szczęka Ci opadnie w stosunku do Yamahy.

Ukryta Zawartość

W dniu 5.08.2020 o 20:08, Franz-007 napisał:

Generalnie nie interesują mnie angielskie sprzęty, gdyż wyglądają jak lepsze DIY 

To jest jedno z podstawowych kryteriów. Nie mógłbym znieść widoku tego urządzenia. Moja wrażliwość na to nie pozwala. Angielski styl w wyglądzie sprzętów audio to w większości chłam i tandeta.  I nie działają na mnie argumenty w stylu "to ma grać a nie wyglądać". 

i nie budzą także mojego zaufania w kwestii budowy, i wykonania od strony elektronicznej. 

to druga strona medalu. Nierówno "biorące" potencjometry wzmocnienia, puchnące kondensatory, wypalone ścieżki obwodów drukowanych, "brumiące trafa" i inne kwiatki w sprzęcie za niemałe pieniądze.

A wiesz co przeważyło szalę zniechęcając mnie ostatecznie do angielskiego audio? Pokrywa od gramofonów Regi - to przypomina jednorazowe opakowania na torty, szczególnie te "zawiasy", maja ciocia ma lepiej wykonane pojemniki na ciasto.

No to powiem Ci ciężko będziesz miał, bo w Twoich gustach i wymaganiach oraz założonym budżecie, głównie "Brytole" się sprawdzają, rozumie, że Roksan też odpada

Ukryta Zawartość

naprawdę piękne brzmienie, takie jak lubisz. Wiem, że Denon czy Marantz z tymi szczotkowanymi panelami ładnie wyglądają ale w tym budżecie, dźwięk jaki się z nich wydobywa, to porażka.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Franz-007 napisał:

No i teraz wiem, że mówimy o tym samym ?, dobrze opisałeś brzmienie Yamahy, z tym ,że na Xavianach metaliczność wysokich tonów nie występuje, na niektórych płytach jest wręcz zbyt delikatnie.

Wracając do meritum - czyli, że ten Denon chyba nie jest dla mnie. Wspomniałeś o słabym zasilaniu tego PMA 1600 - też mnie to trochę zastanawiało, gdy przeglądałem o nim dane, te dwa kondensatory po 12000 uF to chyba to samo co w A-S701, więc progresu by nie było. Powoli zastanawiam się czy jednak nie przejść na pliki, gdyż zaczynam tracić zaufanie do współczesnych odtwarzaczy CD i nie zostawić samego wzmacniacza jako bazy i podłączyć do niego odtwarzacz sieciowy.

A Xavianki lubią prąd, chyba kilka tygodni temu wreszcie się ułożyły, bo od tego czasu żeby usłyszeć takie samo natężenie dźwięku, muszę delikatnie dalej odkręcić potencjometr.

Weź posłuchaj wzmacniacza zamiast go oceniać oglądając kondensatory w zasilaczu. Dali tam takie jakie wystarczają. O klasie dźwięku nie decyduje tylko zasilacz i końcówka mocy ale także choćby klasa przedwzmacniacza. Ta w Denonie powinna być niezła, np. niebieski Alps który w nim użyto, stosowny jest we wzmacniaczach także kilkukrotnie droższych. Może to być krok w bok a może być wyraźny progres to zależy od bardzo wielu czynników w tym własnych upodobań. W przypdaku PMA-1600 podłączasz laptopa po USB i w zasadzie  nie trzeba do niego nic więcej do odtwarzania muzyki. Jeżeli chodzi o zestawy to masz np. Marantz'a PM8006+ND8006, jak się by to zgrało z Neox1 nie wiem natomiast sam zestaw jest całkiem funkcjonalny.

Edytowane przez sls
Godzinę temu, radmorek napisał:

naprawdę piękne brzmienie, takie jak lubisz. Wiem, że Denon czy Marantz z tymi szczotkowanymi panelami ładnie wyglądają ale w tym budżecie, dźwięk jaki się z nich wydobywa, to porażka.

Może nie nie zestawiłeś właściwego zestawu albo w Twój gust nie trafia. Ja używam PM KI Pearl Lite i chwilę zajęło dobranie kabli itp, twierdzę że nic temu sprzętowi nie brakuje, co więcej kilka wzmacniaczy z podobnych zakresów cenowych zupełnie mnie zawiodło. Pod względem technicznym także jest to całkiem niezły wzmacniacz, w praktyce wiele konstrukcji może tylko pomarzyć o tak niskich poziomach zniekształceń czy szumów. Ten wzmacniacz ma oczywiście swoją pewną manierę ale cóż przy tej cenie kompromisy są nieuniknione.

10 godzin temu, radmorek napisał:

a szczęka Ci opadnie w stosunku do

W całym tym audio poza przejściem z plastikowej wieży Sony na sprzęt w postaci osobnego wzmacniacza, cd nie doświadczyłem opadu szczęki, różnicy pięciu klas itp. efektów. Poza tym też za bardzo nie ma co przejmować się opiniami ludzi dla których wszystko to porażka. Możesz poszukać Onkyo a9070. Tylko chyba nowych do posłuchania już nie ma.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 godzin temu, Misio38 napisał:

W całym tym audio poza przejściem z plastikowej wieży Sony na sprzęt w postaci osobnego wzmacniacza, cd nie doświadczyłem opadu szczęki, różnicy pięciu klas itp. efektów.

Właśnie to na razie sprawia, że ciągle się zastanawiam czy kupować coś droższego, czy pozostać przy tym co mam.

Mam doświadczenie ze strzelectwa pneumatycznego - zaczynałem od podstawowego karabinka, potem był trochę wyższej klasy, bardzo celny. Ale zachciało się następnego, niby lepszego. I było niby lepiej, ale ... nowy karabinek też miał swoje wady. Po jakimś czasie zacząłem żałować sprzedaży poprzedniego, bo ten nowy, gdy opadły emocje, wcale nie był wart wydanych na niego pieniędzy. Muszę się zastanowić. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

7 godzin temu, Franz-007 napisał:

Właśnie to na razie sprawia, że ciągle się zastanawiam czy kupować coś droższego, czy pozostać przy tym co mam.

Jeśli nie usłyszysz różnicy między A-S701, a M6si/Caspian M2, to rzeczywiście daj sobie spokój z wymianą sprzętu, ja też uważam, że nowe sprzęty są wyceniane za drogo, zwłaszcza te co podałem, dlatego podaje używki i w tych cenach są do zaakceptowania, ale jeśli lubisz miękki i nisko schodzący bas i otwartą górę, a ktoś proponuje Ci A-9070, to o czym tu dalej rozmawiać.

Generalnie nie interesują mnie angielskie sprzęty, gdyż wyglądają jak lepsze DIY i nie budzą także mojego zaufania w kwestii budowy, i wykonania od strony elektronicznej. 

A które to tak Cię nie urzekły? 

9 godzin temu, radmorek napisał:

Jeśli nie usłyszysz różnicy między A-S701, a M6si/Caspian M2

To nie o to chodzi, że nie usłyszę, gdyż słuch mam dobry. Tu chodzi o poziom zadowolenia z tego co mam vs ewentualny progres w czymś nowym. A zestaw, który mam jest, jak dla mnie, bardzo dobrze skomponowany i bardzo muzykalny. 

9 godzin temu, hudykot napisał:

A które to tak Cię nie urzekły?

Wizualnie wszystkie z jednym wyjątkiem - CA Azur 851A.