Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do Onkyo tx 8390

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakie polecacie głośniki do amplitunera Onkyo tx 8390 :

- monitory ( bas reflex z przodu )  +  subwoofer

- podłogowe ( bas reflex z przodu ) 

budżet to około 4000 zł za monitory , subwoofer około 4000 zł , podłogowe około 4000 zł 

jak zagra to Onkyo tx 8390 ? , opłaca się je kupić ?

Dzięki za rady i wskazówki

Cześć,
Napisz jeszcze jakiej wielkości masz pomieszczenie oraz napisz coś o swoich preferencjach. Jakie brzmienie chciałbyś uzyskać? Rozumiem, że decyzja na Onkyo 8390 jeszcze nie zapadła? 
Pytasz o kolumny z basrefleksem z przodu i pewnie gdzieś doczytałeś, że umożliwi to dosunięcie do ściany? Niestety ale muszę to napisać, że tak to nie działa. Napisz jeszcze na ile cm możesz wysunąć kolumny od tylnej ściany. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakby tak Quadral Rhodium 500 to i BR na froncie, czytelne brzmienie, a co najważniejsze;

obyło by się raczej bez subwoofera, mimo smukłych obudów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak lubisz cieplejsze granie w budżecie to jest Melodika bl40 mk3 albo Indiana Line Tesi 561.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 godziny temu, kix napisał:

Witam.

Jakie polecacie głośniki do amplitunera Onkyo tx 8390 :

- monitory ( bas reflex z przodu )  +  subwoofer

- podłogowe ( bas reflex z przodu ) 

budżet to około 4000 zł za monitory , subwoofer około 4000 zł , podłogowe około 4000 zł 

jak zagra to Onkyo tx 8390 ? , opłaca się je kupić ?

Dzięki za rady i wskazówki

Pytanie czy jest ci w ogóle potrzebny sub i czy pełnej kwoty nie zainwestować w lepsze kolumny podłogowe. Sądzę że będzie to lepsze rozwiązanie.

Za kwotę około 8k zł masz:
- Fyne Audio F502
- Dali Opticon 6
- Elac Carina FS 247.4
- KEF Q950

Pytanie jaki charakter grania chcesz uzyskać i z jaki jest metraż?

Dzień dobry,

co prawda nie ma powyżej takiej informacji ale skoro autor wątku rozważa wybór pomiędzy monitorami + sub a podłogówkami to zakładam, że pomieszczenie jest średniej wielkości. Widzę pewną niejasność w budżecie, monitory + sub 8k zł, natomiast podłogówki 4k zł? W takiej sytuacji lepiej wybrać monitory, nawet bez suba. Jeśli jednak systemy mogą kosztować podobnie poniżej moja propozycja.

Bardzo fajną opcją do tego Onkyo może być włoska Opera, podłogówka Grand Mezza lub podstawka Prima ( rozbudowana o subwoofer Rel T5i również zmieści się w zakładanym budżecie ). Oczywiście ważna kwestią jest jakiej barwy dźwięku oczekujesz, czego słuchasz. 

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Powyżej dobrze zaznaczono, jeśli już zdecydujesz się na subwoofer do odtwarzania muzyki to warto zainteresować się marką REL, a dokładnie serią T

Pomieszczenie około 20 m ,  głośniki  będą  stać około 30-40 cm od ściany  , słucham pop , rock , metal czyli różnej muzyki , chciałbym podłączyć Onkyo do  TV i raz na  jakiś czas oglądnąć film z ''efektami " stereo , i nie wiem co będzie w tym przypadku lepsze :

- kolumny podłogowe

- monitory + subwoofer - dokupił bym póżniej

chciałbym aby amplituner + głosniki  grały  : stereofonia , duży dzwięk , szczegóły , bas mocniejszy  - przyda się  przy oglądaniu TV , ogólnie dzwięk nie męczący nie kłujący po uszach

a co sądzicie o  subach SVS ?

Jak nie męczące i z przednim BR to mogą ci się spodobać indiana line tesi 561. Co do svs to bardzo dobrze sprawdzają się w kinie. Na twoim miejscu najpierw sprawdźiłbym czy przy tym metrażu będziesz potrzebował suba. 

Ja zamiast tego onkyo wolał bym kupić wzmacniacz plus coś do sieci... Z takim budżetem można już coś kupić fajnego. Umów się na jakieś odsłuchy i wtedy będziesz wiedzieć co mniej więcej Ci pasuje. 

Jeżeli miałbym rozważyć Onkyo w tej cenie, to wolałbym kupić Yamahę RN 803. Po drugie, wolałbym też kupić głośniki podłogowe niż kombinacje, monitor + sub. Będzie to lepsze "zszycie" a niż "dopasowywanie"

2 godziny temu, kix napisał:

A co polecasz zamiast Onkyo ?

Nie polecę Ci nic w ciemno bo każdy woli co innego. Mnie na przykład pasuje granie marantza,a drugiemu może to wcale nie leżeć. Porównaj sobie te onkyo co chcesz z jakimś wzmacniaczem w tych pieniądzach i zobaczysz o czym mówię. Nie powiem bo sam kiedyś kupowałem ampli ale teraz już wiem że to nie było to czego chciałem. Musisz sam posłuchać i zdecydować czego oczekujesz. Ktoś podając Ci konkretny model może Cię nakierować jedynie, a jak  to nie będzie to... stracisz tylko kasę. 

Edytowane przez luzaczek82
15 godzin temu, kix napisał:

Pomieszczenie około 20 m ,  głośniki  będą  stać około 30-40 cm od ściany  , słucham pop , rock , metal czyli różnej muzyki , chciałbym podłączyć Onkyo do  TV i raz na  jakiś czas oglądnąć film z ''efektami " stereo , i nie wiem co będzie w tym przypadku lepsze :

- kolumny podłogowe

chciałbym aby amplituner + głosniki  grały  : stereofonia , duży dzwięk , szczegóły , bas mocniejszy  - przyda się  przy oglądaniu TV , ogólnie dzwięk nie męczący nie kłujący po uszach

Zważywszy na Twoje preferencje brzmieniowe zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłaby Yamaha RN803d, którą również bez najmniejszego problemu podłączysz do TV, a zapewni dynamiczniejsze brzmienie z większą szczegółowością i szerszą prezentacją sceny dźwiękowej. Jeśli chodzi o kolumny to polecam zwrócić uwagę na Focal Aria 926 jeśli chciałbyś uzykać dynamiczne brzmienie, aleternatywą mogą być muzykalniejsze Pylon Audio Diamond 25, które w takim metrażu powinny się sprawdzić bardzo dobrze. Jeśli miałbyś postawić na monitory to polecam Monitor Audio Silver 100, do których będziesz mógł podłączyć subwoofer typu SVS SB2000. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie umówienia odsłuchu oraz wyceny. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, kix napisał:

Yamaha i Onkyo  plusy i  minusy jednego i drugiego 

Zależy jak na to spojrzeć. Jeżeli porównujesz charakter dźwięku, to oczywiście zależy. Yamaha bardziej odpowiada moim preferencjom. Aplikacja jest w języku Polskim, więc i tu też jest prościej z obsługą.

17 godzin temu, kix napisał:

- kolumny podłogowe

Zakładanie już na wstępie że suba będzie potrzebny jest bez sensu. Pomieszczenie jest nie wielkie podłogówka jest w stanie świetnie je wypełnić.

16 godzin temu, kix napisał:

A co sądzicie o Onkyo tx 8390 ?  , warto kupić ?

I tak i nie... Można przecież wzmacniacz ? 

16 godzin temu, Audiolubny napisał:

Spróbuj tannoy mercury 7.4 lub heco aurora 700, mysle ze suba nie będzie potrzeba :). Ja mam 20 m i sub w muzyce to by rozniosl pokój. 

Mamy taką dużą kwotę i basujemy na tych modelach? Ale przyznam racje Aurora to bez suba te pomieszczenie wypełni. 

16 godzin temu, kix napisał:

A co sądzicie o Onkyo tx 8390 ?  , warto kupić ?

Jaki budżet jest na wszystko, bo rozumiem że elektroniki również nie posiadasz?

13 godzin temu, kix napisał:

Yamaha i Onkyo  plusy i  minusy jednego i drugiego 

Musisz przetestować samemu który brzmieniowo bardziej będzie ci odpowiadał dodatkowo kwestie działania aplikacji. Yamaha jak dla mnie jest bardziej energiczna co mi osobiście się podoba. 

12 minut temu, Soomi napisał:

Musisz przetestować samemu który brzmieniowo bardziej będzie ci odpowiadał dodatkowo kwestie działania aplikacji. Yamaha jak dla mnie jest bardziej energiczna co mi osobiście się podoba. 

Aplikacja to ogromny plus dla Yamahy.

Jeśli dobrze zrozumiałem to na kolumny jest 4k zł, czy to podłogowe czy podstawkowe. Do podstawkowych autor w późniejszym czasie mógłby dokupić subwoofer. Jeśli tak to wygląda to moim zdaniem lepiej jest kupić przyzwoite monitory za 4k zł niż przeciętnie podłogówki za 4k zł. W 20 mkw podstawka może zagrać bardzo dobrze. Jeśli dobrze rozumiem łączny budżet na elektronikę i kolumny to około 7-8k zł?

Jeśli tak spojrzałbym na Cyrus One Cast ( można go podłączyć do TV, ma komplet funkcji sieciowych ) z kolumnami Fyne Audio F500. W momencie, gdy dopuścimy tylny BR spojrzałbym również na Quadral Platinum+ Two. Inna opcja to Onkyo TX-8390 z kolumnami Audio Physic Classic 3.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Nie czytasz chyba poprzednich wypowiedzi. W Twoich gatunkach lepiej sprawdzi się Yamaha RN803d. Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby system dzielony taki jak Yamaha AS701 + WXAD10.