Skocz do zawartości
IGNORED

kino+stereo 5.1.2 ok 15tys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Chodzę z zamiarem wymiany mojego obecnego zestawu, dla lepszego dźwięku oczywiście. Kinowego na pewno, ale chciałbym żeby w stereo pograło dużo lepiej jak obecnie. Oraz domontowanie 2 kolumn do atmos, podwieszany sufit.

Pomieszczenie: 20m    2,4m wysokość

budżet: ok 15tys  sprzęt: nowy

słucham głównie: rock, rock progresywny, metal,  elektronika (typu Jean-Michael-Jarre i pokrewne), muzyka filmowa

generalnie 70% kino / 30% muzyka  ale jak już słuchać muzyki to przyjemnie dla ucha, słucham raczej średnio głośno bez szału

to co mam to mój pierwszy zestaw kina:
Zestaw 5.0 Tonsil Fenix III + sub Tonsil Aktiv 200A
Yamaha HTR 4069  (odpowiednik v481)

Źródło PC po HDMI do AVR

generalnie w kinie (filmy) gra ok, ale muzyka/koncerty to wszystko mocno bije po uszach męczące granie

Trochę szperając po tematach moje typy jak to widzę:

Pylon Audio Sapphire 31 / 25  czytałem że 31 to lepsze granie?

jakie alternatywy? 

Heco Aurora 700 / IndianaLine Tesi 561/661 ?

oczywiście centalny i satki do kompletu

głośniki do Atmosa coś max 1200zł/para, do podwieszenia na sufit. Od zewn. ścianki głęboki na 8,5cm (9cm max jak odłupię stary kaseton)

subwoofer:
SVS SB-1000 lub REL HT1003

I pytanie czy wystarczą 10" czy lepiej będzie dołożyć do 12" modele wyżej. Obudowy zamknięte bo do muzyki i kina półśrodek tak myślę chyba będzie ok?

Amplituner miał być z HDMI 2.1 ale doszedłem do wniosku że szkoda czekać, jak wszystko mi wystarczy wymieniając TV w niedalekiej przyszłości. A zależy mi na PS5 i PC podłączając przez HDMI 2.1 a do ampli tylko dźwięk przez eARC ( nie powinno być problemów z przesyłem TrueHD/Atmos /DTS:X  ? ).  Bo rozumiem że łącząc hdmi 2.0 z (HDCP 2.3) do HDMI 2.1 uzyskam kompatybilność z eARC ?

Yamaha 685  wydaje się najlepszą opcją i chcę ją połączyć z końcówką mocy ze wzmacniaczem

Cyrus One HD lub NuPrime IDA-8  ( dobre bo maja cyfrowe wejścia a źródłem będzie PC - Tidal/Flac, czasem YouTube z TV)
Atoll IN100 / NAD 356BEE  ( warte uwagi jeśli nie ma wejść cyfrowych? )

Audiolab 6000A ( 50W wystarczy?)

I tutaj mam pytanie, jak to jest z charakterem brzmienia podłączając ampli z końcówką mocy/integry. To będzie grało jak z ampli czy ze wzmacniacza. Jak będzie leciał dźwięk w kinie to fronty będą zupełnie inaczej grały jak centralny i reszta? I czy to czy puszczę muzykę stereo z ampli czy bezpośrednio ze wzmacniacza to będzie zupełnie inne granie?

Obecnie okablowanie do głośników mam 2x2,5m^2 CCA tonslia i na frontach pewnie będę chciał coś lepszego, jak to wpłynie na zmianę brzmienia względem frontów z centalnym. Czy centralny łączyć też tym samym nowym co fronty?

Nie słuchałem żadnych kolumn, liczę na jakieś sugestie i spróbuję się umówić na odsłuch (okolice Gliwic). I tak wszystko zagra dużo lepiej jak te Tonsile ?
Mam nadzieje że rysunek czytelny i napisałem to w miarę zrozumiale.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/151345-kinostereo-512-ok-15tys/

przy takich założeniach lepiej kupić porządny zintegrowany ampli kina domowego. Polecam zwrócić uwagę na Nad T758 V3. Do tego kolumny wybierzesz na odsłuchu. Przy łączeniu integr jako końcówki nie bierze się często pod uwagę różnych napięć na wyjściu/wejściu i zaczynają się potem schody...

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Warto zwrócić uwagę na nowe modele Denona, amplituner AVC-X4700H, który posiada już na pokładzie HDMI eARC hdcp2.3, do kina i dynamicznej muzyki jakiej słuchasz warto rozważyć kolumny Klipsch z serii R lub RP,  które świetnie zgrywają się Denonem lub nową serię Monitor Audio Bronze 6G, zarówno Klipsch jak i Monitor Audio posiadają w swojej ofercie głośniki Atmosowe. Brzmienia rózne dlatego warto zweryfikować podczas odsłuchu na który serdecznie Pana zapraszamy, a może coś innego...

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry,

Również uważam, że w przypadku takiej konfiguracji lepiej postawić na lepszy amplituner kina domowego ( i ewentualnie dopiero w przyszłości myśleć o rozbudowie o zewnętrzną końcówkę mocy dla kolumn przednich. W przypadku lepszego amplitunera będziemy również mieli lepsze wyjście pre-out ).  Zwróciłbym uwagę na amplituner Onkyo TX-RZ840 ( ma już HDMI eARC ), do tego kolumny Fyne Audio F501/F500C/F300, do tego subwoofer Quadral Qube 8 ( lub jeśli budżet pozwoli SVS-SB 1000 ). Jako głośniki atmos zastosowałbym Melodikę BLI5 ( 8,3 cm głębokość montażu ). 

W dniu 14.07.2020 o 22:09, tasslehoff napisał:

I pytanie czy wystarczą 10" czy lepiej będzie dołożyć do 12" modele wyżej. Obudowy zamknięte bo do muzyki i kina półśrodek tak myślę chyba będzie ok?

Jeśli szukasz kompromisu to lepszym rozwiązaniem do 20mkw będzie subwoofer o głośniku 10". W tym budżecie bas z takiego głośnika ma lepszą kontrolę, trzeba również uwzględnić aspekt akustyki pomieszczenia.

I tutaj mam pytanie, jak to jest z charakterem brzmienia podłączając ampli z końcówką mocy/integry. To będzie grało jak z ampli czy ze wzmacniacza. Jak będzie leciał dźwięk w kinie to fronty będą zupełnie inaczej grały jak centralny i reszta? I czy to czy puszczę muzykę stereo z ampli czy bezpośrednio ze wzmacniacza to będzie zupełnie inne granie?

W kinie nie musisz się obawiać różnicy w skali dźwięku, przy tej klasie sprzętu będzie to niezauważalne. W przypadku odsłuchu muzyki różnicę pomiędzy puszczaniem z taniego amplitunera kina domowego a wzmacniacza odczujesz na pewno, za sprawą różnicy w jakości samych urządzeń ale również ze względu na słabe wyjście pre-out w budżetowym amplitunerze. Dlatego moim zdaniem w tym wypadku lepiej postawić na lepszy amplituner a zakup końcówki mocy zostawić sobie na przyszłość.

Obecnie okablowanie do głośników mam 2x2,5m^2 CCA tonslia i na frontach pewnie będę chciał coś lepszego, jak to wpłynie na zmianę brzmienia względem frontów z centalnym. Czy centralny łączyć też tym samym nowym co fronty?

Zmieniając okablowanie do głośników frontowych warto również kupić ten 1-2m do głośnika centralnego i spiąć go tym samym przewodem. W przypadku głośników surround i atmos mogą to być oczywiście przewody prostsze.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Zagłębiając się mocniej w temat, dochodzę do wniosku że będzie to ampli z HDMI 2.1 czyli nowa seria. Tutaj głównie chodzi o formaty dźwięku, których TV nie obsługuje (a chciałem podłączyć urządzenia przez HDMI do TV i dźwięk przez eARC, ale mogą być schody).

W przypadku wyboru takiego Denon x4700h, pre-amp już jest na zadowalającym poziomie w stosunku do integry w budżecie ok 4000zl?

Jak już miałbym kupować końcówkę mocy, to w tym samym czasie.

Propozycja Fyne Audio F501/F500C/F300 brzmi ciekawie, to pewnie półka wyżej jak Sapphire 31? Przez dłuższy czas o tej serii myślałem bo wygląd i wykonanie mają zacne. 

Monitor Audio/Klipsh jakoś mnie wyglądem nie zachwycają.

Ta Melodika BLI5 wygląda bardziej obiecująco jak Magnat IC62 (które jeszcze sobie wypatrzyłem)

Przesłucham te Fyne Audio oraz Sapphire 31/25 czy warto dopłacać do FA

Jak by się te zestawy zgrywały z Denonem? Czy lepsza Yamaha (ale tu wciąż trzeba czekać)

Wielkie dzięki za porady

17 godzin temu, tasslehoff napisał:

W przypadku wyboru takiego Denon x4700h, pre-amp już jest na zadowalającym poziomie w stosunku do integry w budżecie ok 4000zl?

Ciężko mi powiedzieć jak to wygląda w tym modelu, gdyż to nowość, nie miałem okazji go odsłuchiwać. Jednak na podstawie poprzednich generacji serii 4000 pre-out jest już możliwy ( jak na ten budżet ).

Propozycja Fyne Audio F501/F500C/F300 brzmi ciekawie, to pewnie półka wyżej jak Sapphire 31? Przez dłuższy czas o tej serii myślałem bo wygląd i wykonanie mają zacne. 

Tak, Fyne F501 należałoby plasować na poziomie Pylon Diamond 25 ( a więc dwie serie w górę ). Gabarytowo są to mniejsze kolumny od Sapphire 31 jednak jeśli budujemy system wielokanałowy to i tak subwoofer się w nim znajdzie. Wtedy moim zdaniem lepiej wybrać głośniki przednie dopasowane do gabarytów pomieszczenia.

Ta Melodika BLI5 wygląda bardziej obiecująco jak Magnat IC62 (które jeszcze sobie wypatrzyłem)

Moim zdaniem będą również lepiej wykonane. Mają mniejszą średnicę głośnika od Magnata, jednak w przypadku wykorzystania jako atmos będą jak najbardziej wystarczające.

Jak by się te zestawy zgrywały z Denonem? Czy lepsza Yamaha (ale tu wciąż trzeba czekać)

Zarówno jedna jak i druga firma sprawdzi się z Fyne, chociaż zagra zupełnie inaczej. Denon gra dość ciepło i basowo, bas ma tendencję do dłuższego wybrzmiewania dlatego w przypadku Pylonów raczej wskazywałbym na połączenie z Yamahą. Jest to już wielokrotnie sprawdzone połączenie.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Jeśli mogę, słowem uwagi, na 20 m2 z zastosowaniem Onkyo RZ840 basu ci nie zabraknie. Saba na pewno odepniesz. a i tak będziesz grał na ledwo 0 może +2 nic więcej. Wiem co mówię, Melodika rzeczywiście to dobry kierunek. Ja na twoim miejscu posłuchałbym też kolumn od tego producenta. O ile mi wiadomo pierwsza seria BL40 wciągała lewą dziurką zespoły głośnikowe trzykrotnie droższe. Zostało by w kieszeni na dobre przewody.

Lepiej 12.

Proponuję taki system:

Elektronika kina domowego:
    - Denon AVR-X3600H
Kolumny frontowe:
    - Heco Aurora 700
Kolumna Centralna:
    - Heco Aurora Center 30
Kolumny surround:
    - Heco Aurora 300
Subwoofer:
    - REL HT1205
Głośniki atmos:
    - Dali Phantom H-60

19 godzin temu, tasslehoff napisał:

Przesłucham te Fyne Audio oraz Sapphire 31/25 czy warto dopłacać do FA

Do FA 501 lepszy Marantz, ale to również kolumny warte uwagi! ? 

Edytowane przez S4Home