Skocz do zawartości
IGNORED

Kef R3 vs Proac D2R

Rekomendowane odpowiedzi

Niezły rozstrzał. Zarówno pod względem brzmienia jak i ceny. Warto zacząć od określenia czego samemu się chce i czego się oczekuje. Choćby pod względem preferowanego sposobu grania. 

Cześć,
Wiele zależy od wzmacniacza. Kef R3 to potężne brzmienie z mocną podstawą basową i krystalicznie czystą górą. ATC SCM19 to wymagające kolumny o soczystym brzmieniu, stawiające na zakres średnicy i prezentację sceny dźwiękowej. Na pewno potrzebują mocnego wzmacniacza, mocniejszego niż w przypadku R3. Obie kolumny ciekawe ale obie skierowane do 2 zupełnie innych odbiorców. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Serio Kef R3 do ProAc i to jeszcze D Two R? HAHAHA 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

jaki wzmacniacz ma to napędzać? Jeśli Tucana to do ProAców powinno być dobrze

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

50 minut temu, S4Home napisał:

W KEF'ie R3 od groma basu, a góra z średnicą będzie spokojniejsza ? 

Ale od groma, że podbity wyraźnie w jakimś zakresie czy, że bardzo dobre zejście bez spadku? Jest jakiś pomiar tych R3? 

-Salva Mea-

Zejście jest bardzo dobre lecz można by oczekiwać czegoś więcej, dźwięk ciepły pełny, nie co przeciągający, dobrze panuje nad basem w wyższych wartościach i świetnie je wybija. Nawet te wyższe zakresy czuć na sobie. Klienci chwalą sobie te kolumny do nowoczesnej muzyki "hardstyle" gdzie jako jedne z niewielu wybijają świetnie wyższe częstotliwości. Ogółem mega fajne kolumny. Spore metraże potrafią okiełznać basem. Sam charakter ciepły, łagodny górą i środkiem co stawia kolumny w świetle bardzo uniwersalnych gatunkowo.

Jutro proac na tapecie, w następnej kolejnosci scm19
Czy podłogówki mają szanse zagrać tak szczegołowo i detalicznie jak monitory?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Proac D2R oddany, Kefy wróciły na swoje miejsce, poza odrobinę słabszą muzykalnością
nie mają się czego wstydzić szczególnie uwzględniając poziom cenowy
Moim zdaniem w tej cenie nic lepszego nie da się kupić
Już w drodze D20R

Dzień dobry,

sprawdź z tym wzmacniaczem PMC Twenty5.22, to całkiem fajnie grające połączenie, akcentujące przestrzeń i detaliczność, zachowując jednak dobrą podstawę basową. Znam klienta, który gra z tego wzmacniacza na Twenty5.26.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Tak mam w planie posłuchać PMC ale 23 i ATC SCM40, niestety Proac D20R z racji małego metrażu i odległości od ściany (maks 30cm)  przy niektórych kawałkach z mocnym zejściem dudni, D2R był w tej kwestii optymalny ale spróbuję jeszcze w/w podłogówki.

Może zamknięta obudowa i przedni br zagrają bez dudnienia a uniknę kwestii standów, dociążeń itp.

Kefy z żalem wystawiłem, jak do nich wracam to cały czas się zastanawiam czy ta gonitwa ma sens bo naprawdę dobrze grają..

Kolego, mniej wątków, a spokojniej słuchaj. Przez takie pisanie tylko burdel na forum co raz większy.
Twój drugi wątek o tym samym praktycznie, w tym poprzednim jednak się zachwycales proac, A teraz już są takie se??

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

To po co ten drugi wątek?
Dlaczego ludzie nie rozumieją, że forum to również kopalnia wiedzy dla innych, a nie co nowe pytanie to nowy temat.
Jutro będzie wątek Kef vs PMC?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

6 godzin temu, Na Temat Audio napisał:

Znam klienta, który gra z tego wzmacniacza na Twenty5.26.

A ja tak gralem 2 lata w domu  ?

W 16m2. 

Wieza STEREO Technics :)

D20R choć zgrabne i kompaktowe na 16mkw czasem dudnią a szkoda, czy w takim metrażu jest sens próbować Atc Scm40? Konstrukcja zamknięta ale skrzynie 2x większe

Bez urazy

Skaczesz jak pchła po wściekłym psie ?

Czy jest sens testować SCM40? Sens ma odpowiedzieć sobie na pytanie, czego się chce. Ty po prostu tego nie wiesz. 

Szczerze... szukam optymalnego dźwięku możliwego do osiągnięcia w moich warunkach to chyba tutaj normalne, systemu uniwersalnego, który da radę w różnych gatunkach, co w tym dziwnego?

6 minut temu, Artistplant napisał:

co w tym dziwnego?

Nic dziwnego. Jedynie Ty w swych poszukiwaniach jesteś bardzo chaotyczny. I faktycznie co nie tylko ja zauważyłem, sam nie wiesz, czego chcesz.  Szukasz optymalne dźwięku? Optymalnego czyli jakiego?  Ciepły? Neutralny? Wycofany? Wysunięty do słuchacza?  Przecież wszystkie głośniki grają inaczej. Inna temperatura. Inna barwa. Inne rozwiązania konstrukcyjne, które wymuszają inne ustawienie. Najpierw odpowiedz sobie na te pytania a potem będziesz mógł określić kierunek poszukiwań.

Cóż, jak znajdę „swój” złoty środek to się podzielę, póki co D2R podoba mi się najbardziej, zapytałem konkretnie czy Scm40 nie będzie zamulał basem na 16mkw? Czy jest sens go pożyczać bo to logistycznie upierdliwe z uwagi na gabaryty

7 minut temu, Artistplant napisał:

Cóż, jak znajdę „swój” złoty środek to się podzielę, póki co D2R podoba mi się najbardziej, zapytałem konkretnie czy Scm40 nie będzie zamulał basem na 16mkw? Czy jest sens go pożyczać bo to logistycznie upierdliwe z uwagi na gabaryty

Może i te ATC nie będą zamulały, słuchałem ich tylko w salonie, ale czy dadzą Tobie w takim metrażu tyle powietrza, taką scenę, taką lokalizację jak monitory ? To po pierwsze.

Po drugie może być tak, że będziesz miał z nich mniej basu niż Ci się wydaje. To jest chyba trochę inny rodzaj basu, zwarty, króki, wcale nie schodzący bardzo nisko i bez przyjemnego zaokrąglenia. W małym metrażu przy cichym słuchaniu będziesz miał płasko. A głośniej zrobi się nieznośnie Moja teoria, z ciekawością poczekam na praktykę Twoją.

Chyba w Twoim pierwszym wątku wymieniałem co bym na Twoim miejscu jeszcze posłuchał.

Większa kolumna nie znaczy zawsze lepsza, szczególnie w 16mkw, a na środku pokoju kolumn też nie postawić w tym metrażu.

3 minuty temu, Artistplant napisał:

Zostały mi do wypróbowania:
Pmc 23 (jutro)
Harbeth SHL5 plus
Atc Scm19
i może te Scm40 jak po 19 bedzie niedosyt

Spójrz na Spendor, model nawet z 18cm wooferem model 2/3 czy coś takiego. 

Usher może być fajny, porządny bas, muzykalność.

Jak bedziesz miał ochotę jeszcze na Harbeth to może 30.2  jednak a niie SHL5

Dynaudio COuntour 20 też warto choćby w salonie przesłuchać.

powodzenia

A czemu nie Shl5? Są trójdrożne

Który Usher?

A tak zupełnie z innej mańki Jbl l100
albo Klipsch Heressy?

• Pokaż nowe odpowiedzi