Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner do Tannoy xt8f

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim (nowy na forum), 

Uprzedzam, że korzystałem z lupki i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Chciałbym też prosić o brak personalnych wycieczek, które można znaleźć na wielu innych wątkach.

Zatem konkrety. Pomieszczenie 18m2 otwarte z aneksem 7m2, sprzęt na jednej ścianie, odbiorca na drugiej 4m dalej. Obecnie stoi wharfedale 330 (wstępnie będę podpinal sprzęt pod te kolumny) na chińskim wzmacniaczu bez korektora i jest lipa. Natomiast docelowo mam możliwość tanio kupić tannoy xt8f i szukam czegoś co mi to napędzi. Wstępnie myślałem o typowym stereo i tutaj brałem pod uwagę Marantz 6006 (nie boję się używek, wręcz takie wolę bo za nowke w podobnej klasie audio trzeba dać pewnie 2x tyle), ale później zaczalem myśleć o opcji rozbudowy zestawu do 5.1 lub nawet 7.1 i wtedy na horyzoncie pojawiło się onkyo 686. Źródło dźwięku głównie tv lub ps4pro. Odtwarzane bedzie dosłownie wszystko od muzyki klasycznej przez hardrock, muzykę elektroniczną, po disco polo i oczywiście filmy, seriale, konsola. Budżet chciałbym dać koło 1k, ale jeśli będzie magiczna różnica to dołożę do max 1.8k. Chociaż oczywiście liczę na wsparcie w dolnej granicy cenowej. 

Pięknie dziękuję za pomoc i wsparcie i pozdrawiam serdecznie. 

https://www.audiostereo.pl/topic/150976-jaki-amplituner-do-tannoy-xt8f/

16 godzin temu, de_whale napisał:

Natomiast docelowo mam możliwość tanio kupić tannoy xt8f i szukam czegoś co mi to napędzi.

Tannoy xt8f to solidna konstrukcja, ale wydaje mi się że TX-NR686 nie wyciągnie z nich nawet połowy zdolności. Szukaj czegoś co w detalu kosztowało z 5000-7000 koła. Jeśli zależy Ci na Onkyo to był kiedyś amplituner na toroidzie TX-RZ900. Tego szukaj - powinien już mocno stanieć.   

Edytowane przez Balej

Szukaj pionków w D klasie albo wyższych modeli Yamahy,  te prądowo sobie poradzą albo ( najlepsze wyjście) kup ampli jaki ci się chce i choć 3 kanałową końcówkę na LCR i będzie super . Masz tanie emotivy około 2k .

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

2 godziny temu, Balej napisał:

Generalnie szukaj starszego amplitunera z wyższego poziomu niż Onkyo TX-NR686 / Denon AVR-X2600 / Yamaha RX-V685.   

Wyższe niż te co wymieniłeś? Czy właśnie denon x2600? Bo mówiąc szczerze to jeśli chodzi o onkyo to nie ogarniam który model jest wyższy. 

4 godziny temu, Balej napisał:

Jeśli zależy Ci na Onkyo to był kiedyś amplituner na toroidzie TX-RZ900. Tego szukaj - powinien już mocno stanieć.   

Właśnie nie zależy mi na Onkyo. Nie mam żadnych preferencji jeśli chodzi o producenta. Chętnie poczytam o innych modelach. 

Te które wymieniłem to są mniej więcej równorzędne modele. Generalnie im większa pierwsza cyfra w oznaczeniu amplitunera tym wyższy model.

Onkyo - TX-RZ740 potem TX-RZ840 starsze będą miały oznaczenia odpowiednio 730 i 830 / 720 i 820 itd 

Denon - AVR-X3600 potem AVR-X4600 starsze będą miały oznaczenia odpowiednio 3500 i 4500 / 3400 i 4400 itd.

Yamaha -  jest trochę inaczej bo modele lepsze mają literę "A" starsze: RX-A 770 i 870 czy / RX-A 760 i 860 itd

19 godzin temu, Balej napisał:

Onkyo - TX-RZ740 potem TX-RZ840 starsze będą miały oznaczenia odpowiednio 730 i 830 / 720 i 820 itd 

Denon - AVR-X3600 potem AVR-X4600 starsze będą miały oznaczenia odpowiednio 3500 i 4500 / 3400 i 4400 itd.

Yamaha -  jest trochę inaczej bo modele lepsze mają literę "A" starsze: RX-A 770 i 870 czy / RX-A 760 i 860 itd

Praktycznie wszystko poza budżetem. No nic będę szukał. Dzięki za poświęcony czas. 

Niestety , kolumny dobre i na wydatki musisz się przyszykowac chcąc z nich korzystać.  Wyjsciowo kosztowały ponad 10k więc nie dziw się że nie napędzisz ich ampli za 500 . Coś za coś.  

Mam te same kolumny i u mnie napędza je zbyt mały wzmacniacz, wiem o tym, ale jak na razie brak kasy na lepszy, u mnie grają  z Yamaha R-N803D.
Chciałbym sprawdzić je na Harmanie HK-990 
Podobno dobrze grają z lampą - może kiedyś ?

Kupiłeś Extra kolumny to teraz składaj na wzmacniacz ?

XT8F i amplituner ? ?

Kolego daruj sobie je, bo te kolumny wymagaja solidnego pieca, aby bass w nich, byl dobrze skontorlowany. Inaczej bucza lub basu nie ma i mowie to z moich osobistych doswiadczen...

Kup CXA80 minimum do tych kolumn, chociaz i tak to nie bedzie tak jak powinno byc, bo ja dopiero przy 851A uzyskalem konkretny skontrolowany bass, a jesli musisz amplituner, to np Onkyo ale minimum model zaczynajacy sie na cyferke 8 niestety wszystkie ponizej modele nie maja racji bytu z tymi kolumnami...

Edytowane przez KoKsiK

Pocieszające jest to że o ile je będzie używał do filmów lub muzy wielokanalowej to raczej odcięte na 80hz a wtedy mnie prądu potrzeba. Tak czy inaczej skoro to okazja to pociągnie za sobą dodatkowe koszty ( są tacy którzy dobre kolumny pędzą byle czym ale to profanacja bo nie po to one są) a jak kasy brak to kup coś łatwe do napędzenia np tradycyjny klipsch i po kłopocie.  Jego napędzić idzie wszystkim przez wysoką skuteczność. 

Czyli kupując niższe modele po prostu nie napedze tych kolumn i nie zagrają pełnym pasmem, nie wiem czy dobrze rozumiem? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że jak się powiedziało A to trzeba powiedzieć B, ale niestety koszta trzymają w ryzach. Obawiam się, że dziabne na początek coś słabszego i zdawałem sobie sprawę, że nie będzie to wystarczające - dlatego właśnie liczyłem na wsparcie, że doradzicie najlepsze z tych słabszych rozwiązań ?

Propnowal bym zrezygnowac z ampli i kupic stereo z dobrym piecem do filmów dają radę te kolumny, ponieważ maja bardzo dobra srednice, a basem potrafia zejść tak nisko, ze sam zrezygnowałem z suba...

Słabsze rozwiązanie się w ogole nie sprawdzi, poniewaz 20cm glosniki to juz nie przelewki sam to przerabiałem oprócz tego bass w tych kolumnach jest bez kontur i przy braku mocy wychodzi, że nie ma basu lub dudni jak w studni. Dlatego w sieci dosc duzo komentarzy, ze nie ma basu lub, ze dudni, poniewaz dosc, często te kolumny graja z za słaba elektronika. Potrzeba mocy do tych kolumn, aby zagrały prawidłowo... ?

Edytowane przez KoKsiK
W dniu 16.06.2020 o 19:08, KoKsiK napisał:

XT8F i amplituner ? ?

Kolego daruj sobie je, bo te kolumny wymagaja solidnego pieca, aby bass w nich, byl dobrze skontorlowany. Inaczej bucza lub basu nie ma i mowie to z moich osobistych doswiadczen...

Kup CXA80 minimum do tych kolumn, chociaz i tak to nie bedzie tak jak powinno byc, bo ja dopiero przy 851A uzyskalem konkretny skontrolowany bass, a jesli musisz amplituner, to np Onkyo ale minimum model zaczynajacy sie na cyferke 8 niestety wszystkie ponizej modele nie maja racji bytu z tymi kolumnami...

de_whale przecież już Ci pisałem co np kupic. Z tego co widzę, to nie czytasz postów dokładnie...

Edytowane przez KoKsiK

Nie no oczywiście, że czytam dokładnie. Opacznie zrozumiałem i myślałem, że chodziło Ci żeby zrobić z nich zestaw stricte stereo, a wtedy kupić inny sprzęt

6 godzin temu, Xpedite999 napisał:

Dział " stereo" jest od tego...

Którego jak mniemam szukać muszę już w innym wątku ?

Pogrzało cie Kok sik? Stereo jest od spraw stereo a kino od kina i nie gdzie się chce tylko tematy zakłada się w stosownym dziale , paniał?

A co Ty się tak spinasz odrazu i do tego, bez podstawnie, bo przecież wątek byl o amplitunerze, a w trakcie jest wspomniane stereo. Zakładanie nowego wątku gdzieś indziej odrazu, to chyba Ciebie pogrzało, bez przesady i wyluzuj. Pisz wartościowe posty, a nie zaśmiecasz watek jak byś był Modem, których tutaj brakuje jak widać...

Skąd tak agresywna reakcja. Ja osobiście zaglądam wyłącznie do zakładki kino domowe ponieważ nie chcę mieć nic wspólnego z zacofanymi stereofonistami. Ludzie napawający się słowem stereo są podejrzani jak dla mnie. Nie mogę napisać o co biega bo na bank okrzykną mnie homofobem i zabananują. Fuj.

Autor tematu powinien dopytywać się w zakładce stereo, piszę specjalnie z małych liter. W jego wypadku amplituner powinien być dostosowany do potrzeb surroundów i centralnego a co kupi do frontów guzik mnie interesuje. Jednym słowem ampli musi posiadać pre-out i  może być największym cieniarzem .  Ponieważ jak na tą chwilę posiada gościu tylko dwie kolumny i domaga się dyskusji o ich zasilaniu to ten temat odbieram jako trolling podejrzanego. W ogóle to w tej chwili to są tu wyłącznie tematy na które nawet nasikać bym nie chciał. Martin  wróć do nas.

44 minuty temu, WARMSTONE napisał:

Jednym słowem ampli musi posiadać pre-out i  może być największym cieniarzem .  Ponieważ jak na tą chwilę posiada gościu tylko dwie kolumny i domaga się dyskusji o ich zasilaniu to ten temat odbieram jako trolling podejrzanego. W ogóle to w tej chwili to są tu wyłącznie tematy na które nawet nasikać bym nie chciał.

Napisałem tutaj bo myślałem, że znajdę amplituner KD bo w przyszłości zestaw chce rozbudować, a nie chce placic 2 razy i po prostu nie byłem pewien, czy da się to "tanim" kosztem rozwiązać. Teraz widzę że jednak na start pewnie będę musiał kupić wzmak stereo i pewnie uruchomię nowy temat w tamtej sekcji. Czułem że w końcu posypią się hejty, no ale w internetach nowy nie jestem. nie wiem gdzie tu trolling z mojej strony. Liczyłem na wsparcie i takowe dostałem. Liczyłem, że uda mi się ogarnąć w moim budżecie i w dodatku 5.1/7.1, ale widzę że muszę uderzyć z innej strony. Dzięki i pozdrawiam 

Wspomniane Tannoye bardzo dobrze sprawdzają się chociażby z Atollem IN100 ( teraz model Signature ), dobrym połączeniem jest również Cyrus 6DAC. Osobiście bardzo lubię ich brzmienie z lampą Unisona Simply Italy. 

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• 2 tygodnie później...

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje