Skocz do zawartości
IGNORED

ARCAM RDAC a słaby bas.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry. ARCAM gra wręcz wyśmienicie, bardzo mi się podoba jego dźwięk, prócz słabego basu. Posiadam do niego zasilacz TOMANEK z kablem zasilającym wbudowanym na stałe, inaczej pisząc nie wymiennym...

Czy kabel zasilający dodałby basu ,gdyby zasilacz miał taką możliwość? 

https://www.audiostereo.pl/topic/150852-arcam-rdac-a-s%C5%82aby-bas/

Ja mam tego Dac z tym zasilaczem i na bas nie narzekam, wręcz przeciwnie jest go pod dostatkiem, zastanawia mnie jedno natomiast podobno były dwie wersje tych Rdac z dwoma rodzajami kondów na początku produkcji wkładali tam chyba dobre silmic, a później ponoć coś gorszego tam pchali

12 minut temu, Dune napisał:

Ja mam tego Dac z tym zasilaczem i na bas nie narzekam, wręcz przeciwnie jest go pod dostatkiem, zastanawia mnie jedno natomiast podobno były dwie wersje tych Rdac z dwoma rodzajami kondów na początku produkcji wkładali tam chyba dobre silmic, a później ponoć coś gorszego tam pchali

A masz go podpiętego do ściany czy listwy filtrującej?

Teraz, Dune napisał:

Bezpośrednio do gniazdka bez listwy, tak samo cała reszta sprzętu

Hmm może trzeba obrócić wtyczkę i to pomoże? Teraz tak myślę ...

Do czego porównywałeś tego Rdaca? u mnie np. Xonar ST z chyba najlepszymi kostkami jakie można tam wsadzić OPA1612 i podwójne LME49990 ma tego basu, wypełnienia mniej od Rdaca z zasilaczem, łącze to kablem Qed Silver Spiral Reference

Ani kable ani obracanie wtyczka nie doda Ci basu

Godzinę temu, Dune napisał:

Ja mam tego Dac z tym zasilaczem i na bas nie narzekam,

Zalezy kto jaki bas ma na mysli. Ja tez mam bas z monitor audio gold na 14 cm wooferze. A inny powie co to za bass jak nie miazdzy bebechow I nie rozwala szyb

24 minuty temu, Audio.Japan napisał:

Ani kable ani obracanie wtyczka nie doda Ci basu

Zalezy kto jaki bas ma na mysli. Ja tez mam bas z monitor audio gold na 14 cm wooferze. A inny powie co to za bass jak nie miazdzy bebechow I nie rozwala szyb

No racja nie pomoglo. Chodzi mi, że nie jest ten bas mięsisty, tego mi brakuje 

Np z tuneru radiowego , bas jest piękny, głęboki czuć mięso, w przypadku DAC brakuje tego 

Edytowane przez Bukaj

Też mam tuner Yamaha T80 i tam dźwięk jest inny miękki na dole zamaszysty, podbarwiony, analogowy... sam Rdac ma swoje lata od premiery minęło 10 lat ciekawe jak one znoszą próbę czasu mój jak na razie działa, czasem widuje się uszkodzone na aukcjach..  nie ma się też co oszukiwać rdac to  budżetówka nowy kosztował 1500zł ten zasilacz tomanka poprawia to i owo, ale hiendu z tego nie zrobi, jeśli wierzyć bardziej doświadczonym forumowiczom to lepszego basu, dynamiki i wielowarstwowej sceny można szukać w  droższych daci, sam zastanawiam się nad jakimś heglem np hd20, 25 czy hd12 z rynku wtórnego.

Mi się wydaje, że jakby się zmieniło kabel zasilacy na taki z mocnym basem, wyszłoby to co bym chciał... Tylko, że musiałbym zmienić zasilacz, to znowu wydatek 400zl . 

1 minutę temu, Audio.Japan napisał:

Jakim sposobem kabel zasilajacy ma Dac Ci bas? 

Tu jest ładnie napisane . Kabel np. taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwykły zasilając,y zastąpiloby się takim... 

Ukryta Zawartość

Jak do wzmaka dodaje, to do DACa raczej też doda..

2 minuty temu, Audio.Japan napisał:

No Jesli myslisz ze kabel za 300 zl da Ci bass.. Nie mam pytan wiecej

To jaki masz inny pomysł, na dodanie basu?

31 minut temu, Bukaj napisał:

Jak do wzmaka dodaje, to do DACa raczej też doda..

To jaki masz inny pomysł, na dodanie basu?

Zmienić kolumny, albo dokupić dobrego suba pod muzykę,  będziesz sobie regulował bas..

7 minut temu, pit80 napisał:

Żaden kabel nic nie dodaje, chyba że zakłócenia.

To autor tekstu kłamie na temat tego Taga Harmony? 

Ukryta Zawartość

Proszę przeczytać sobie od początku do końca.

8 minut temu, Dune napisał:

Zmienić kolumny, albo dokupić dobrego suba pod muzykę,  będziesz sobie regulował bas..

Z tym subem to pomysle jak będę przenosił sprzęt z pokoju o rozmiarze 10m2 do 45m2

Ukryta Zawartość

35 minutes ago, Bukaj said:

To autor tekstu kłamie na temat tego Taga Harmony?

Myślę, że autor tego tekstu nie ma pojęcia o czym pisze.
Jeśli kabel zasilający Taga zwiększył mu potęgę basu to wniosek może być tylko taki, że kabel, który stosował wcześniej musiał się bardzo grzać i nie był w stanie przenieść niezbędnego dla zasilacza natężenia prądu elektrycznego (może był od jakiejś lampki nocnej LED czy coś).

Każdy kto chodził do podstawówki i ją ukończył zna coś takiego jak choćby zasada zachowania energii. Kabel prócz zakłóceń przyjmowanych indukcyjnie z otoczenia nie ma prawa nic "dodać". Może jedynie "ujmować" energii elektrycznej przetwarzając ją w energię cieplną jeśli jest źle dobrany podstawowymi parametrami (długość/przekrój -> rezystancja)  do odbiornika.
Tak wielka zmiana na potędze basu, o której pisze autor recenzji kabla ewidentnie musiałaby być spowodowana nieodpowiednim kablem porównawczym i byłaby z łatwością odczytywalna na wykresie akustycznym. Jeśli  autor użył do porównania standardowego kabla standardowego to rozumieć należy, że kabla dołączonego w komplecie ze wzmacniaczem. W takim przypadku wątpię by producent wzmacniacza dołączył nieodpowiedni elektrycznie kabel, zatem autor recenzji albo kłamie albo używa sformułowań, których nie rozumie.

Edytowane przez pit80
5 godzin temu, Bukaj napisał:

Czy kabel zasilający dodałby basu ,gdyby zasilacz miał taką możliwość? 

Dodałby ale nie na tym dacu bo jest za słaby. No i bezpośrednio wejście a nie w zasilacz 230->x
Może mu załatwić lepszy transport instalując na jakimś mini pc - daphile. Czyli w 300zł powinieneś się zmieścic.
Ewentualnie jakas tania malina i nakarmić daca przez spdif. Usb jest dobre, ale na tamte czasy i za ta pieniądze.

57 minut temu, trueman napisał:

Ja bym kupił nie taki za 300 tylko taki za co najmniej 600 będzie basu 2 x tyle ?

Się śmiejesz, a dużo osób pisze ,że słyszą kable 

Ja jeszcze nie słuchałem kabli, jadę na standardowym jaki dostałem. 

Wypowiem, się czy kable zasilające zmieniana dźwięk jak mi dotrą. Czekam na przesyłkę. 

7 godzin temu, Bukaj napisał:

Mi się wydaje, że jakby się zmieniło kabel zasilacy na taki z mocnym basem, wyszłoby to co bym chciał... Tylko, że musiałbym zmienić zasilacz, to znowu wydatek 400zl . 

To jest po prostu piękne ?

Miałem rdaca i na słaby bas nie narzekałem. Teraz ma go mój kolega po mnie i Badu ma na prawdę sporo. Nie szukaj problemu tutaj. 

Akustyka albo reszta toru. 

57 minut temu, Bukaj napisał:

Się śmiejesz, a dużo osób pisze ,że słyszą kable 

Ja jeszcze nie słuchałem kabli, jadę na standardowym jaki dostałem. 

Wypowiem, się czy kable zasilające zmieniana dźwięk jak mi dotrą. Czekam na przesyłkę. 

Kable zasilające takich zmian nie wprowadzą . Dobrze mieć lepsze niż zwykłe komputerowe bo lepiej się śpi ?

Na systemie który miałem kiedyś dość długo i byłem w nim już osłuchany wymieniłem rdac na xiangsheng 05a i faktycznie ten bas prezentował się lepiej . niestety oberwało się górze ?
 Wybrałem chinola  bo dużym atutem było gniazdo 230 vat . Mam dość osobnych zasilaczy i urządzenia które nie można podłączyć bezpośrednio pod gniazdko mnie nie interesują .

1 minutę temu, margaryna85 napisał:

Dobrze mieć lepsze niż zwykłe komputerowe bo lepiej się śpi

Ja mam dwa wbudowane na stale I tez spie dobrze?

4 minuty temu, Audio.Japan napisał:

Ja mam dwa wbudowane na stale I tez spie dobrze?

Plus wbudowanych na stałe jest taki że jak Niemiec utnie wtyczkę  a później janusz biznesu wstawi to wiemy z jakim sprzętem mamy do czynienia ?

A tak na poważnie każdy ma to co lubi albo na co go stać .

Nawet jeśli wpływ kabli zasilania słychać to raczej na pewno nie w budżetowych klockach, nawet w gazetkach audio czasem dają delikatnie do zrozumienia, że w entry level cud nie nastąpi, to jest zabawa dla audiofila z wypchanym portfelem dla którego cena schodzi na dalszy plan...

• Pokaż nowe odpowiedzi