Skocz do zawartości
IGNORED

Quadral argentum 550 i Onkyo 579. Gdzie jest głębia?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Dzięki za przyjęcie do grupy.
Mam niewielki problem ze stereo i chce go naprawić poprzez dodanie do zestawu odpowiedniego wzmacniacza.
Moje aktualne zestawienie sprzętu to:
Quadral argentum 550 z przodu, plus centralny, plus Quadral argentum 320 z tyłu.
Napędza to Onkyo 579.
Kable to Sonic link aero. 
Źródło to CD Philips, lub Blu-ray Panasonic. Oba na optycznym kablu.
W aktualnym zestawieniu brakuje mi żywiołowości oraz głębi sceny (zarówno w głąb jak i w szerz).
Jakość dźwięku w trybie pure jest zaskakująco dobra w mało skomplikowanych utworach. Słuchając płyty Norah Jones, nie brakuje żadnego z dźwięków, nie ma jakichś większych podbić czy osłabień. Słychać oddech, przesuwanie palcami po gryfie gitary itp. analityka jest na dobrym poziomie... Ale brakuje tej dynamiki, ognia, żywiołowości. Dobrze to słuchać w utworach muzyki klasycznej i pop-rocku Np. Phill Collins i in the air tonight. Z mocniejszych kawałków uwielbiam dream theater... i tu jest różnie, czasem świetnie, a czasem tylko hałas.
Ale zawsze w każdym kawałku brakuje mi głębokości i szerokości sceny oraz tego pazura, szybkości.
Mam wrażenie że to wszystko gra za grzecznie.
Wiem, że Ampli nigdy nie zagra tak dobrze jak wzmak stereo i tu szukam pierwszej możliwości. Dołożyć wzmak.
Myślę o Marantz 6006, Onkyo 9150, Yamaha 501.
Druga to wymiana Ampli na jakiegoś marantza sr50xx lub Yamahę model ???.

Kolumny wybrałem świadomie po odsłuchu z wzmacniaczem Yamaha i było ok, nawet jak na sklep. Bas szybki, precyzyjny, czyste wokale i ładna góra niemetaliczna - co było dla mnie najważniejsze.

Może za dużo oczekuję, bo ostatni zestaw audio to trochę z innego świata i z przed 18 lat (właśnie zdałem sobie sprawę jak dawno to było) rotel rbx985, rotel rcd 972 i głośniki Jamo concert c. Kable tam miałem zwykle miedziaki. O panie jak to grało! Albo wzrosły i oczekiwania i doświadczenie ?

Muzyki słucham w salonie.
Pokój to salon 27m2. Kolumny rozstawione na odległości 3 między sobą i około 3,3 metra do miejsca odsłuchu. Po prawej stronie gęste i ciężkie zasłony, po prawej dużo przestrzeni i dalej korytarz. 
Pomiędzy miejscem odsłuchowym dywan pokrywający 3/7 przestrzeni pomiędzy kolumnami a miejscem odsłuchu.
Rys. W załączeniu. Proporcje trochę złe, bo powinien być bardziej prostokąta, dlatego dodałem wymiary.
Można śmiało śmiać się z moich umiejętności w paintcie.
Testowałem kolumny pod kątem i na wprost oraz z lekkim pochyleniem do tyłu. Obecnie stoją prosto.
Przy okazji: jakiego odbiornika bluetooth używacie? Polecacie coś? Czy lepiej szukać wzmaka z wbudowanym odbiornikiem bluetooth?
Chcę puszczać muzykę w tle z tidala podczas spotkań z przyjaciółmi.

Z góry dziękuję wszystkim za porady. Wiem że tamaty bywaj podobne, ale wydaje mi się że mam jasno sprecyzowaną ułomność w systemie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problemem może być np. brak symetrii po stronie prawej kolumny. 

Możesz to zweryfikować poprzez symetryczne ustawienie kolumn na tej ścianie na której teraz stoją - przesunąć w kierunku drzwi, odsunąć od ściany i odsłuchać czy jest inaczej, może lepiej. 
Lub przestaw się na „chwile” z kolumnami na ścianę ze stołem, ustaw symetrycznie i odsłuchaj. 
Gdyby było lepiej, symetrię na ścianie .1 możesz częściowo uzyskać robiąc podobną zasłonę/kurtynę przy prawej kolumnie, o ile WAF akceptuje rozwiązania z Cepelii.....

3. opcja: to wypożycz z salonu integrę stereo np. Rotela i porównaj, tez w obu ustawieniach. 

Podloga pływająca na korku raczej nie pomaga, może warto pomysleć o odcięciu kolumn poprzez użycie, tytułem chwilowej próby dla odsłuchu zmian, stopek z blue-tac’a i przeciętych na pół piłek tenisowych (dobrze ustaw sic! żeby się nie przewróciły) - to możesz wypróbować także z obecnym ampli w rożnych ustawieniach kolumn. 

@will66

Dziękuję za podpowiedzi. Podłoga jest bardzo stabilna. Nie tak jak marmur, ale jednak solidna.

Quadral ma fabryczne nóżki z dwóch elementów. Metal jest bezpośrednio przymocowany do odbudowy, a do tego przyczepiona warstwa czegoś co przypomina filc. Razem mają około cm. Dziś spróbuję dołożyć inne nóżki lub kolce.

Co sądzisz o podstawkach z amortyzacja i regulacją pochylenia? Przeznaczone są do monitorów studyjnych ale zainteresowałem się nimi gdyż siedząc na sofie moje ucho jest 4-5 cm poniżej wysokotonowego. Widziałem takie na olx za 200 PLN.

Ale do rzeczy

Brak symetrii i Element związany z zasłoną może być kluczem.!

Teraz sobie przypomniałem, że podczas autokalibracji audyssey, głośnik lewy został ustawiony minus 2DB względem prawego.

Przy stereo nie używam tych ustawień.

Podziałam z tym tematem. Zrobię zasłonę i pokombinuje z ustawieniem kolumn. Dziękuję ?

15 godzin temu, WARMSTONE napisał:

Zapytam z czystej ciekawości. Co twoje rozterki mają wspólnego z kinem domowym ?

No jest Ampli do kina domowego i jako taki zestaw w ogóle. W kinie natomiast działa wszystko idealnie.

Jeżeli temat nie w tym miejscu co trzeba to prośba o przeniesienie ?

5 godzin temu, Lukman napisał:

No jest Ampli do kina domowego i jako taki zestaw w ogóle.

Nie ma preout i mówisz o dwóch różnych systemach.  

W dniu 29.05.2020 o 14:44, Lukman napisał:

Wiem, że Ampli nigdy nie zagra tak dobrze jak wzmak stereo i tu szukam pierwszej możliwości. Dołożyć wzmak.

Uległeś forumowym bajdurzeniom, wzmak vs ampli to jest bardziej złożona sprawa.  Akurat twoje Onkyo pobije każdy wzmacniacz ale zrezygnujesz z kalibracji i equalizera co w twoich warunkach będzie pochopne. Raczej szukaj dobrego mocnego amplitunera.

Prawda jest taka że to Twoje Onkyo to jest słaby amplituner i potem są takie efekty że czegoś brakuje. Możesz zapomnieć że się nawet zbliżysz do dźwięku do tych Roteli co miałeś z tymi tanimi amplitunerami do kina co wymieniłeś.Zresztą nawet jak kupisz drogi ampli to też szału nie będzie,ale dla wielu osób jest to już akceptowalne i są zadowoleni.

1 godzinę temu, jacek99 napisał:

Zresztą nawet jak kupisz drogi ampli to też szału nie będzie,

Jacek nie wydawaj takich osądów. Spojrzałem jakie wzmacniacze używałeś i zapewniam, że nie są one lepsze od flagowych amplitunerów sprzed ok 10 lat. Do nowszych i naprawdę drogich nie mają startu. Miałem wzmacniacz Sony, Yamahy i Rotela średniaki. Porównując je bezpośrednio z średnim amplitunerem Onkyo 803 nie widziałem jakiejś przewagi, grały jakby nieco głośniej. Natomiast gdy kupiłem Pioneera sc lx 83 to między nim a Onkyo była przepaść. Napisz Jacek które to drogie amplitunery zjada na śniadanie twój Rotel. Coś mi się zdaje,że ani autor tematu ani ty nigdy nie mieliście do czynienia z porządnym amplitunerem, a wasze osądy biorą się jedynie z forumowej lektury.

Byłbym zapomniał. Hajendowy Will także posiada amplituner lekkośmieszny.

A skąd Ty wiesz jakich ja wzmacniaczy używałem ? I co mam teraz ? Zapewniam Ciebie że wszystkiego tu nie wyczytasz.A o Rotelu 985BX to ja już zapomniałem.Słuchałeś może tego modelu ? Pewnie coś tam słyszałeś ale już nie pamiętasz co to za model, ale to Rotel, - wszystkie Rotele są do dupy - stwierdzasz. Sony też,Yamaha to samo, bo kiedyś jakąś tam słuchałeś.Nie słuchałem jakiś bardzo drogich amplitunerów, nie widzę sensu przepłacać.Do moich potrzeb wystarczy mi RZ830 /oglądanie filmów/. Onkyo serii 8xx miałem z pięć różnych modeli,  i z dziesięć niższych modeli różnych firm.Miałem też Marantza SR7007 i jak ktoś nie ma większych wymagań w stereo to spokojnie wystarczy.Na aspekt dobrego brzmienia składa się wiele rzeczy ,nie zapominajmy o kolumnach i akustyce.Ze wzmacniaczy przez ostatnie kilka lat miałem chyba z dwadzieścia,tańszych i droższych.Jakieś tam pojęcie o tym mam. Na początku mojej przygody z audio miałem podobnie buńczuczne podejście do tego jak Ty. Za pewne jesteś na początku swojej przygody z audio więc jeszcze wszystko przed Tobą... Jak chcesz przykład jakiegoś taniego wzmaka który jak to mówisz "pożre" tego twojego Pionka to polecam posłuchać sobie np. Sony 670ES. Kosztuje w granicach tysiaka.Obstawiam w ciemno.

W dniu 29.05.2020 o 18:20, Lukman napisał:

Quadral ma fabryczne nóżki z dwóch elementów. Metal jest bezpośrednio przymocowany do odbudowy, a do tego przyczepiona warstwa czegoś co przypomina filc. Razem mają około cm. Dziś spróbuję dołożyć inne nóżki lub kolce.

Oryginalne nóżki kolumn imo spełniają zadanie i nie przenoszą pasożytów na podłogę. 

Pobaw się ustawieniem kolumn , bo tutaj możesz najwiecej ugrać.