Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie zgodzę się, to jest zależne bardziej od przetworników.
Z jednych ogrodów słyszałem misiowaty jednostajny bas, z innych szybki ale bardzo obszerny, konstrukcja konstrukcji nierówna

Owszem, jeśli ktoś używa nie nadające się do tego drivery basowe przeznaczone dla estrady, to tak później jest. Przeznaczony do odgrody 18 calowy AE Diopol 18 ma detal ok 5000 pln. A estradowy driver ok 1000 pln. Do tego te AE trzeba zamówić i czekać pół roku przed pandemią. Teraz pewnie dłużej. Nie ma ich na półce w magazynie. Nie ma pożyczania na testy itd. Nie można w każdej chwili dobrać. A gdy masz 4 takie w kolumnach, to już masz różnice ceny ok 16 tys.pln. Dlatego wielu stosuje drivery estradowe. Są tanie, wytrzymałe i leżą na półce. W każdej chwili do wzięcia. Ale gdy driver jest odpowiedniej klasy, to nic nie jest szybsze niż odgroda. 

Poza tym masz racje, że konstrukcja jest ważna. Gdy ktoś zrobi odgrody z cienkich desek, a panuje taki bzdurny pogląd, że OB można zrobić ze starych drzwi, to później nakładają się rezonanse potężnych 15-tek czy 18-tek, wszystko się telepie i mamy syf a nie dobre granie. Odgroda musi mieć masę i sztywność obudowy. Nawet większą niż klasyczne skrzynki, bo drivery nie mają wsparcia ochronnego obudowy. Dlatego drivery muszą być wielkie by nie musiały się mocno wychylać. Minimum to 2x 15 cali, lepiej gdy jest 2x 18 cali…w każdej kolumnie! Ale takie smoki mimo wszystko  generują rezonanse w obudowuje, a tej jest mniej niż w klasycznej dużej kolumnie. Dlatego musi być waga i sztywność. Zresztą zapytaj Andrzeja. 

Edytowane przez sly30
6 minut temu, sly30 napisał:

Owszem, jeśli ktoś używa nie nadające się do tego drivery basowe przeznaczone dla estrady, to tak później jest. Przeznaczony do odgrody 18 calowy AE Diopol 18 ma detal ok 5000 pln. A estradowy driver ok 1000 pln. Do tego te AE trzeba zamówić i czekać pół roku przed pandemią. Teraz pewnie dłużej. Nie ma ich na półce w magazynie. Nie ma pożyczania na testy itd. Nie można w każdej chwili dobrać. A gdy masz 4 takie w kolumnach, to już masz różnice ceny ok 16 tys.pln. Dlatego wielu stosuje drivery estradowe. Są tanie, wytrzymałe i leżą na półce. W każdej chwili do wzięcia. Ale gdy driver jest odpowiedniej klasy, to nic nie jest szybsze niż odgroda. 

W lutym będę słuchał na 15" pewnej firmy,
tej samej firmy modele niższe tez na 15" zagrały efektownie tylko bardzo niespójnie, rozmawiałem z właścicielem firmy i podobno najwyższe modele generują jeszcze bardziej efektowne ciśnienie akustyczne, tylko mi dodatkowo bardzo zależy na spójności i "zniknięciu" kolumn, kreowaniu realnych wielkości, jak usłyszę potencjał to przetestuje w domu

Jak czytam zalecenia ustawienia takich kolumn to u mnie na styk

Godzinę temu, sly30 napisał:

Poza tym masz racje, że konstrukcja jest ważna. Gdy ktoś zrobi odgrody z cienkich desek, a panuje taki bzdurny pogląd, że OB można zrobić ze starych drzwi, to później nakładają się rezonanse potężnych 15-tek czy 18-tek, wszystko się telepie i mamy syf a nie dobre granie. Odgroda musi mieć masę i sztywność obudowy. Nawet większą niż klasyczne skrzynki, bo drivery nie mają wsparcia ochronnego obudowy. Dlatego drivery muszą być wielkie by nie musiały się mocno wychylać. Minimum to 2x 15 cali, lepiej gdy jest 2x 18 cali…w każdej kolumnie! Ale takie smoki mimo wszystko  generują rezonanse w obudowuje, a tej jest mniej niż w klasycznej dużej kolumnie. Dlatego musi być waga i sztywność. Zresztą zapytaj Andrzeja. 

Dokładnie masa i sztywność, dlatego nawet u mnie przy standardowych konstrukcjach pudlach dociążam kolumny, ale przesadzić tez można, analityczność kontra muzykalność, a drgające konstrukcje to jak piszesz, przesadne rezonanse

Wiadome ze większe drivery to większe możliwości, tylko do tego trzeba mieć pomieszczenie inaczej słuchanie z bliskiego pola nie da swobody wybrzmień itd.

Opowiadał ze robi wrażenie, ja jestem bardziej sfiksowany na szeroką scenę z realnymi wielkościami, "estradowe w pozytywnym tego słowa znaczeniu" cieśninie akustyczne jest na dalszym planie a nawet wole spokojniej, relaksująco, kameralnie ale z potęgą

Edytowane przez .:Gerard:.

....największą zaletą OPEN 5 jest te brzmienie  'live' i  niebywały  wgląd w nagranie - nie chodzi mi o ekstremalną detaliczność która moim zdaniem zaburza muzykalność....przy tym brzmienie jest czyste jak kryształ ( nie  jasne czy krzykliwe) ale czyste jakby odfiltrowane z wszelkich zakłóceń.....do tego przestrzenne....takie świeże brzmienie.....i teraz najdziwniejsze - bas.....2 x 15" w tak małym pokoju jak mój i nie ma żadnego buczenia czy snucia się ....może nie jest to idealny bas ale mnie pasuje.....

....zaznaczam że te  kolumny są zrobione z bambusa i nie są  ciężkie.....bardzo wdzięczne jeżeli chodzi o przestawianie/przesuwanie......

24 minuty temu, Miroslav1 napisał:

....największą zaletą OPEN 5 jest te brzmienie  'live' i  niebywały  wgląd w nagranie - nie chodzi mi o ekstremalną detaliczność która moim zdaniem zaburza muzykalność....przy tym brzmienie jest czyste jak kryształ ( nie  jasne czy krzykliwe) ale czyste jakby odfiltrowane z wszelkich zakłóceń.....do tego przestrzenne....takie świeże brzmienie.....i teraz najdziwniejsze - bas.....2 x 15" w tak małym pokoju jak mój i nie ma żadnego buczenia czy snucia się ....może nie jest to idealny bas ale mnie pasuje.....

....zaznaczam że te  kolumny są zrobione z bambusa i nie są  ciężkie.....bardzo wdzięczne jeżeli chodzi o przestawianie/przesuwanie......

A ile masz odstawione od ściany i jaka odległość od kolumn do bazy słuchacza ?

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

A ile masz odstawione od ściany i jaka odległość od kolumn do bazy słuchacza ?

....w tak małym pokoju to wszędzie blisko 😉 

U mnie tez "blisko" mimo ze mam dwa razy większy pokój, system stoi na długiej ścianie i bardzo szeroko rozstawiony

OB zalecają 65 cm od ściany i minimum 3,5m odsłuch,
ja mam kolumny skręcone i od wewnętrznej strony 65cm a zewnętrznej 80cm

W dniu 9.12.2021 o 19:12, .:Gerard:. napisał:

ogrodów

w moim ogrodzie gram na odgrodzie.....

taki remake starego numeru DAAB;-)

A serio to ciekawe, jak to się u Mirka skończy,  i... kiedy;-)

10 minut temu, piano napisał:

to się nigdy nie kończy 😉

Kończy się….na dobrych odgrodach i już nigdy nie wracasz do innych opcji… 🙂

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, piano napisał:

to się nigdy nie kończy 😉

nie zgodzę się

wystarczy siebie uspokoić opierając sie na błędnych założeniach

np

W dniu 9.12.2021 o 20:03, sly30 napisał:

jeśli ktoś używa nie nadające się do tego drivery basowe przeznaczone dla estrady, to tak później jest.

i w tym momencie życie jest juz proste a czlowiek spokojny ,że doszedl do końca drogi

podczas gdy wybrał tylko jedna z dróg , co prawda dobrą ale bez wiedzy dlaczego była dobra

Gość

(Konto usunięte)

Dobra napiszę dla tych co mysla o odgrodach na innych wooferach niz AE,  

o co chodzi w glosnikach do otwartych konstrukcji ?

chodzi o ,że w przypadku odgrody mamy do czynienia ze zwarciem akustycznym zależnym  między innymi od szerokości obudowy oddzielającej falę od przedniej i tylnej strony membrany

dlatego dobrze jest gdy wraz ze spadkiem częstotliwości woofer nie tracił skuteczności

a miał  ją aż do swojej częstotliwości rezonansowej

jednym z parametrów okreslających te własciwosci jest qts głosnika

głosnik o niskim qts ma bardzo dobra odpowiedz impulsową

glosnik o wysokim qts gorszą

dwa wykresy obrazujące to zjawisko

wyżej odpowiedź głosnika o wyzszym qts nizej o nizszym qts

obraz.png.a5891bb8e06399df9d18cd8e86829b3b.png

im mniej oscylacji tym lepiej

parametrem ,który najbardziej wpływa na qts jest siła pola magnetycznego w jakim znajduje sie cewka glosnika czyli im wiekszy magnes tym silniejsze pole magnetyczne

i ten parametr jest oznaczany jako BL

Głosnik , ktory ma wysokie qts a niskie BL dostając impuls wychyla się, ale powrót do stanu pierwotnego jest utrudniony bo zbyt małe pole magnetyczne  nie jest w stanie szybko wyhamować cewki glosnika

głosnik o wysokim BL wyhamuje cewke znacznie szybciej nie dopuszczajac do oscylacji

Jakie z tego wnioski?

Mozna wybrac głosnik o wiekszym BL i nizszym qts jesli priorytetem jest odpowiedź impulsowa poswięcając zejście na basie

albo jesli priorytetem jest zejście na basie wybrac glosnik o wysokim qts i niskim BL poswięcajac odpowiedź impulsową

Inna drogą jest unikniecie kompromisu i wybór glosnika do odgrody na tyle duzego by  pobudzenie impulsem nie powodowało znacznego wychylenia glosników co w rezultacie pozwoli na szybszy powrot do stanu z przed pobudzenia

ale wtedy powierzchnia membrany musi byc naprawdę olbrzymia by wytworzyć cisnienie akustyczne przy malutkim wychyleniu

stąd 8x18 cali u sly30

Przy mniejszych konstrukcjach mozna rozważac glosniki o silniejszym ukladzie magnetycznym i dużej skuteczności mając na uwadze korekcję pasma basu , a więc trochę wieksze wychylenie ale ze wzgledu na silny uklad magnetyczny nie ustepujace  w rezultacie glosnikom takim jak AE
a takie mozna wybrac wlasnie z glosników z rynku pro

oczywiście to tylko jeden aspekt doboru przetworników do projektu ale bardzo istotny

poza tym sa przyklady odsluchów w ktorych glosniki teroretycznie mniej nadające sie do odgród dały lepsze rezultaty niz te , ktore teoretycznie w odgrodach spisałyby sie lepiej

Sylwka systemu nie powinno sie brać pod uwagę 😉 Zamarzył sobie, wymyślił projekt, ludzie myśleli, stworzyli, dostroili pod pomierzenie,
a my tu biedne żuczki próbujemy na innych zabawkach stworzyć synergie 🙂

Ja sobie bez OB dobrze radze i jeszcze żadne mnie nie powaliły spójnością i sceną 3D, ale mało takich projektów słuchałem wiec nie mowie ze to niemożliwe

Miro i Sylwek zachwyceni, ja dopiero jak trafie to chętnie przetestuje u siebie w domu , a parametry nie robią na mnie żadnego wrażenia

Slawku, izolacja pola magnetycznego polepsza rozdzielczość a wychylenia moim zdaniem powinny być proporcjonalne do dźwięku,
gdy wychylenia są małe to może i zniekształcenia sa mniejsze ale ciśnienie słabsze, brak rozciągnięć czasu pogłosu daje efekt nagłośnienia estrady, skrócenia to analityczność i brak płynności, muzykalności

A jak słyszę ze wielkie to czego nie potrafi, nawet lody ...., mnie trzęsie na takie gadanie, bo może gdybym wielkich za kupę kasy nie słuchał to pewnie bym uwierzyl

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

ylwka systemu nie powinno sie brać pod uwagę 😉 Zamarzył sobie, wymyślił projekt, ludzie myśleli, stworzyli, dostroili pod pomierzenie,
a my tu biedne żuczki próbujemy na innych zabawkach stworzyć synergie

ale wyraża opinie na podstawie swojego systemu to przecież oczywiste i normalne

i aby te opinie rozumieć trzeba brać pod uwagę 🙂

Dodam jeszcze taki przyklad
D-klasse bije na łeb inne w osiągnięciu parametrów, a jak ma się to w odbiorze ?
Tak samo jak 18"+ tweeter wielkości guzika, taki wyolbrzymiony przykład ale niektórzy fanatycy tego nie pojmują tylko żyją wielkością

Bedzie proporcjonalność będzie możliwa synergia i naprawdę słuchając z 3,5m nie trzeba mieć 15" aby miec muzykalność, 3D, oderwanie od kolumn i realne wielkości 

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Slawku, izolacja pola magnetycznego polepsza rozdzielczość

tak , ale po zewnątrz

cewka glośnika porusza się w polu magnetycznym

19 minut temu, .:Gerard:. napisał:

a wychylenia moim zdaniem powinny być proporcjonalne do dźwięku,

i są , im chcesz glośniej zagrać tym wychylenie membrany większe

19 minut temu, slawek.xm napisał:

tak , ale po zewnątrz

cewka glośnika porusza się w polu magnetycznym

A odizolowanie tegoż pola polepsza swobodę poruszania sie cewki, wychyleń i wtedy rozdzielczość jest lepsza, 
miałem w reku rozpołowione przetworniki i rozebrane przetworniki z izolacja magnetyczna i bez, wiem jaki to efekt i jak swobodnie cewka wpada do magnesu gdy jest izolacja, słuchałem tez do porównania 

I teraz uważaj, czym sztywniejsze zawieszenie tym większe narzucenie charakterystyki,
czym większa swoboda poruszania sie tym większa uniwersalność, wiec pokaz mi wielkie przetworniki z wielkimi magnesami które mają izolacje magnetyczną

🙂

19 minut temu, slawek.xm napisał:

i są , im chcesz glośniej zagrać tym wychylenie membrany większe

Ograniczone sztywnością zawieszenia a uniwersalność to możliwości  "male i duże" wychylenia w zależności od dźwięku a nie głośności

Gość

(Konto usunięte)

izolując od zewnątrz uklad magnes -cewka powodujesz , że pole magnetyczne jest bardziej skupione , zamknięte  i Twoje wnioski są trafne

robi się to na dwa sposoby czasem zmieniające parametry głośnika , ale i tak daleko  odeszliśmy od tematu wątku

To co ja miałem w rekach to było izolowane od wewnątrz, otwór w magnesie byl odizolowany i cewka wpadała swobodnie
identyczny przetwornik bez izolacji to cewka wpadała wolno z odpychaniem pola magnetycznego

Gość

(Konto usunięte)

a tu konstrukcja jednego z modeli Tri Art

i widać kosze magnesy i membrany i wiadomo jakie pochodzenie mają ich woofery....

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

To co ja miałem w rekach to było izolowane od wewnątrz, otwór w magnesie byl odizolowany i cewka wpadała swobodnie
identyczny przetwornik bez izolacji to cewka wpadała wolno z odpychaniem pola magnetycznego

jeśli odizolujesz cewkę od pola magnetycznego wytwarzanego przez magnes to głośnik przestanie działać

Edytowane przez slawek.xm
5 minut temu, slawek.xm napisał:

jeśli odizolujesz cewkę od pola magnetycznego wytwarzanego przez magnes to głośnik przestanie działać

Hmmm, śniło mi sie 😉

Zniwelowanie pola magnetycznego, tyle, uwierz mi ze to lepsze niż sztywne zawieszenie

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Open 5 od tyłu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale efektywność pola magnetycznego nie można rozpoznać na zdjęciu, to dzieje się wewnątrz

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Ale efektywność pola magnetycznego nie można rozpoznać na zdjęciu, to dzieje się wewnątrz

zdjęcia pokazuję głównie na złość Sylwkowi , w końcu jego zdaniem to nie może grać 🙂

spacer.png

Jest wypchniecie , a powrót jak jest ograniczany przez pole magnetyczne (metalu cewki) to leży rozdzielczość

12 minut temu, slawek.xm napisał:

zdjęcia pokazuję głównie na złość Sylwkowi , w końcu jego zdaniem to nie może grać 🙂

Co do oceny Sylwka systemu
Ja zawsze znajdę dziurę w całym, Andrzej juz ze 2 razy Sylwka odwiedzał, Andrzej mnie zna i wie, powiedziałem ze jak kiedyś Sylwka odwiedzę to go najpierw upije zanim mu prawdę powiem 😉 , ciężko będzie takiego niedźwiedzia upić ale ja lubię wyzwania 😉

Z tego co pamiętam tutaj ma być izolacja aby cewka swobodnie (szybko) opadała, pewnie chodzi o ingerencje biegunowości

Ukryta Zawartość

Bez izolacji cewka wpada, wsuwa się powoli z oporem ca. 2 sek

z izolacja swobodnie bez oporu w ms

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Co do oceny Sylwka systemu
Ja zawsze znajdę dziurę w całym, Andrzej juz ze 2 razy Sylwka odwiedzał, Andrzej mnie zna i wie, powiedziałem ze jak kiedyś Sylwka odwiedzę to go najpierw upije zanim mu prawdę powiem 😉 , ciężko będzie takiego niedźwiedzia upić ale ja lubię wyzwania 😉

najpierw musisz posluchać , a dopiero potem wyrazic opinię ...a czy środki "pomocnicze" będa do tego potrzebne to jeszcze nie wiesz 🙂
ja zawsze staram sie myslec ,ze u kogos kto dojrzale skałdal system gra  lepiej niz u mnie

takie podejście jest bardzo bezpieczne 🙂

Edytowane przez slawek.xm
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

najpierw musisz posluchać , a dopiero potem wyrazic opinię ...a czy środki "pomocnicze" będa do tego potrzebne to jeszcze nie wiesz 🙂
ja zawsze staram sie myslec ,ze u kogos kto dojrzale skaldal systerm gra  lepiej niz u mnie

takie podejście jest bardzo bezpieczne 🙂

W kontaktach miedzy ludzkich takie środki są niezbędne 😉
Mam paru kolegów do odwiedzenia, tylko w Polsce parę lat nie bylem i się przeciąga

a co do izolacji magnetycznej, miałem w rekach, doświadczyłem i słuchałem, nie wymyślam ani nie przypuszczam 

• Pokaż nowe odpowiedzi