Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi 4 jako odtwarzacz sieciowy HiFi - Aktualizacja 04.2020

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Mam pytanie, bo zrobiłem przemeblowanie w pokoju i nie dam rady już grać przez PC przez USB, bo musiałbym puścić kabel przez środek pokoju. Przejściowo na ten moment gram z tabletu, ale wiadomo, że nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę.

Koniecznością staję się więc zakup streamera. Jako, że jestem od lat użytkownikiem linuxa, to oczywiście myslałem o malince. Pytanie takie: czy jest sens inwestować w coś więcej niz 2GB pamięci? Czy najtańszy model wystarczy np. do instalacji Daphile? Bo chyba tą drogą pójdę, juz to sprawdzałem. Czy jest sens kupić używaną wersję 4 czy jednak większa wydajność 5 dużo daje? Czy jest sens inwestować w inny dysk niż karta SD, jakiś M2?

Plan jest taki, żeby grać oczywiście z serwisów, ale też z plików. I tutaj nie wiem czy najsensowniej będzie zgrywać pliki na jakiś dysk zewnętrzny czy może wystarczy odtwarzać je przez Sambę czy jakiś UPnP z mojego kompa, gdzie mam dośc pojemny dysk (4TB). Chodzi o to, żeby grało stabilnie, nie przerywało, etc. Tutaj domyslam się, że dodatkowym faktorem jest jakość sieci, etc.

Edytowane przez aeeon

RPi4 z 2 GB wystarczy tylko czy jest sens bo z 4 GB nie jest dużo droższa. Nie ma znaczenia czy z dysku zewnętrznego czy serwera. Wystarczy karta pamięci.

Daphile chyba na malinę nie ma. Za to jest bardzo dobry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co prawda do korzystania w pełni z programu trzeba zapłacić od 1 $ do ile możesz jednorazowo.

Używam z tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Do podłączenia potrzeba przedłużkę GPIO lub zastosować płytkę filtra zasilania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bbobii
RPi4 z 2 GB wystarczy tylko czy jest sens bo z 4 GB nie jest dużo droższa. Nie ma znaczenia czy z dysku zewnętrznego czy serwera. Wystarczy karta pamięci.
Daphile chyba na malinę nie ma. Za to jest bardzo dobry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co prawda do korzystania w pełni z programu trzeba zapłacić od 1 $ do ile możesz jednorazowo.
Używam z tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Do podłączenia potrzeba przedłużkę GPIO lub zastosować płytkę filtra zasilania.
Picoreplayer płatny? Co? Gdzie? Korzystam za darmo od dłuższego czasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, Łukasz_72159 napisał:

Picoreplayer płatny? Co? Gdzie? Korzystam za darmo od dłuższego czasu.

Może i tak jednak do póki nie wpłaciłem datku to nie mogłem skonfigurować ścieżki do serwera.

Bynajmniej ja tak miałem. Z resztą to nie ma znaczenia bo w stosunku do Volumio, za które trzeba bulić za dodatkowe opcje i do tego działa kiedy chce i jak chce.

Edytowane przez bbobii
  • 2 miesiące później...

Witam serdecznie.

Mam problem z RP3+ z DAC na Volumio.

Od kilku tygodni nie działa mi stream You Tube z telefonu. Zrobiłem aktualizację wtyczek Volumio i dalej bez sukcesu. Telefon łączy się z Volumio, na YT jest ikonka połącz=> łączy się=> połączony => po wciśnięciu PLAY w YT, kręci się kółko z minutę i nic 😞 Czy ktoś miał/ma podobny problem? [nie zmieniłem telefonu, routera, sieci, itd, jednym słowem nie zmieniło się nic i z dnia na dzień przestało działać. Radio internetowe i pliki z NAS działają normalnie].

Może jest to związane z jakimiś zmianami na YT? Nie wiem. Szukałeś porady na jakiś grupach YT lub volumio?

Przesyłanie YT na TV działa, więc to chyba nie problem z YT. Na forum Volumio nie szukałem, mogę prosić o przekierowanie [link]?

A nie ma takiego jak szukasz w Google? 

Nie wiem strzeliłem ale wydawało mi się że to jest taka dość duża społeczność

Ja używałem moode

No to są fora odpowiedzialne za całą malinkę tam na pewno znajdziesz odpowiedź na to

• Pokaż nowe odpowiedzi