Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe do 20m2? Prośba o poradę.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niebawem przeprowadzam się do nowego mieszkania. Planuję zakup sprzętu stereo. Pokój wygląda jak na załączonym obrazku. Od ściany za telewizorem do tej za kanapą jest: 3,92 m długości. Głośniki będę po obu stronach telewizora. Mieszkanie jest w bloku. Muzyka to w 70% rock i metal, reszta to muzyka akustyczna, blues, jazz, elektronika, sporadycznie muzyka klasyczna i filmowa. Lubię dźwięk dynamiczny, nie rozlazły, kiedy mam wrażenie, że uderzenie w centralę perkusji jest obok mnie. Zdecydowanie lubię dźwięk bez przebarwień, dopieszczeń, przekłamań. W kierunku referencyjnego. Słuchane będzie do umiarkowanie głośnego. Bez szaleństw, ewentualnie te sporadycznie, aby sąsiedzi nie kur***ali. Gdzieś już poczytałem, że podstawkowe mogą być za słabe, więc podłogówki. Mam spisanych kilka modeli, a wśród nich: 

- Fyne Aduio 302

- Fyne Audio 303

- Boston Acoustics CS 260 II

- Pylon Audio Pearl 25

- STX Electrino 150

Nie słyszałem żadnej z tych kolumn. Zamierzam to zrobić po pierwszych sugestiach, w którym kierunku iść. Co do sprzętu to planuję wzmacniacze używane. Rozważam NAD 3020 (bez dopisków), lub Pioneer A400X. Będzie też gramofon: Audio-Technica at-lp120x. Nie wiem jeszcze jaki odtwarzacz CD, przedwzmacniacz gramofonowy, oraz przewody. Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie sugestie co do głośników, jak i każdego innego elementu zestawu. Nie ukrywam, iż finanse grają tu niemałą rolę. :)

Dzięki i pozdrawiam,

Maciek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie widzę opcji edycji postu, więc napiszę tutaj. Za muzyczne punkty wyjścia można obrać muzykę takich zespołów jak: Pink Floyd, David Gilmour, Tool, Mastodon, A Perfect Circle, Queen, Metallica, Russian Circles. 

Pozdrawiam.

Tu raczej liczy się Twój gust.
Musisz posłuchać chociaż z 2 modeli i powiedzieć czy się podobało lub co nie.
Ustawienie będzie też bardzo kiepskie. Kolumny przy samej ścianie, Twoja głowa tuż przy drugiej. Kolumny wąsko, jedna wzdłuż ściany.
Pewnie bym szukał kolumn które najlepiej odnajdą się w tak ciężkich warunkach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mają pre do gramofonu, zdalne, a kolumny te, które sam wybrałeś - Pearl 25 i bedzie ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, cortes napisał:

Studio 16 Hz Minas Anor

Niestety, poza moim zasięgiem finansowym. Ale, dzięki za sugestię. ?

58 minut temu, Krzysieck napisał:

Jesli zdecydujesz się na Electrino to napisz do mnie, mam do sprzedania 2 letnie 250tki w kolorze Wenge.

Pewnie! ?

17 minut temu, maciek36 napisał:

Ustawienie będzie też bardzo kiepskie.

Domyślam się. Niestety, nic innego nie wymyślę. Ale, damy jakoś radę, musimy. Nie wyobrażam sobie inaczej.

9 minut temu, audioburak napisał:

Może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mają pre do gramofonu, zdalne, a kolumny te, które sam wybrałeś - Pearl 25 i bedzie ? 

Właśnie czytałem recki Marantz PM6006. ? Ten 6003 jest interesujący, a przy tym, bardzo dobrze wygląda. ? Akurat do Sony i Marantz'a mam jakąś słabość, zawsze mi się podobały, choć Marantz'a jeszcze nie słyszałem. Widzę też, że cenowo znośnie wypadają Onkyo A-9010 i Cambridge Audio AXA35... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie polecam PP25 do takiej muzyki, miałem te kolumny, też słucham metalu, a to jeden z najtrudniejszych gatunków do odtworzenia przez sprzęt hi-fi. Jak ktoś wspomniał - udaj się na odsłuch, zobacz, jakie brzmienie Ci odpowiada. Ale generalnie zdecydowana większość nowych kolumn (niezależnie od budżetu) "nie gra" cięzkich brzmień. Są właśnie zbyt "neutralne" a metal/rock to generalnie słabo wyprodukowana muzyka. Podczas odsłuchów zwracaj uwagę m.in. na rytm (stopę perkusji), to podstawa, a spora część sprzętu przy szybkiej, podwójnej stopie zwyczajnie się gubi. 

Miałem u siebie w pokoju 21 m2 kolumny podłogowe Kudos X2. Bardzo fajne granie. Podobało mi się... Może ciut za dużo góry... Ale spróbuj. Świetne niepozorne ale z pazurem i masą

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Przy takim pokoju i takim ustawieniu mebli to ja nie widzę tam sensownej możliwości ustawienia sprzętu. Tym bardziej sensu nie ma wydawania na ten cel jakiejś większej kwoty. Niestety, takie są uroki nowego budownictwa ...

@Maćko666 pomyśl o jakimś konkretnym przemeblowaniu, jeżeli nie wchodzi ono w rachubę kup sobie jakąś miniwieżę. Nie piszę tego złośliwie, moim zdaniem wydając większą kwotę tym bardziej będziesz czuł się zawiedziony efektem.

Szpakowski ma rację. Potraktuj to jako dobrą radę aby zaoszczędzić wydatków. Nie ma tu jak ustawić kolumn aby dobrze zagrało. 

"Tynk pożera dźwięk" 747

Aż takim pesymistą nie jestem, bo wystarczy coś cięższego na oknie balkonowym

i równowaga będzie zachowana. Jak chcesz mieć podłogówki z podstawkowych

to Quadral Argentum 530 ale to jednak jedna nerka ..... ?  ok 1,5 - 2 kzł

3 drogi i dadzą radę cicho i głośno. Przeglądając portale ciężko o optymalne

a do tego w rozsądnym budżecie najlepiej z 18 wooferem i szmatą na górze.

Paradigma coś kiedyś miałem i nie polecam ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Nie piszę tego złośliwie

Ale ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę, i wcale mnie to nie rusza, w jakiś negatywny sposób. ? Przede wszystkim, napisałem tu, bo wiem, że są mądrzejsi ode mnie w tym temacie, nie jestem jednym z nich, więc pokornie słucham.  ?

W tym rzecz, że nie chcę robić tutaj nie wiadomo czego. Chodzi mi o możliwość posłuchania ulubionej muzyki na przyzwoitym sprzęcie. Cały czas to mielę, jak wybrnąć z kosztów, albo ugryźć jak najwięcej, za jak najmniej. Teraz moją uwagę przykuło Onkyo TX-8150, które pozwoli mi na pewną wszechstronność i dowolność w źródłach dźwięku, co też sobie cenię. Póki co, to chyba właśnie w tym kierunku pójdę. Amplituner z wieloma możliwościami połączeń, i do tego nie za mocne kolumny, których najpierw spróbuję odsłuchać. 

Pamiętam, że jakiś czas temu, w Q21, bardzo mi się spodobało brzmienie Monitor Audio Bronze 6. W tamtym czasie to mój padre kompletował sprzęt. Wybrał sobie 3 pary do odsłuchu. Żadna nie urzekła. Sprzedający popytał, co i jak, i zaproponował Bronze'y. I to był strzał w 10tkę! Dały właśnie to, czego szukaliśmy. Tylko nie chciałbym wydać takiej kasy na kolumny. ? 

Za wszelkie uwagi bardzo dziękuję, i za uwagę. Czekam na więcej. ?

Pozdrawiam.

Trodno to ocenic w oparciu o rysunek, ale moze taki odwrocony „setup“ z widokiem na okno by pasowal?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Trodno to ocenic w oparciu o rysunek, ale moze taki odwrocony „setup“ z widokiem na okno by pasowal?

Niestety, za TV z oryginalnej grafiki jest już ściana z cegły. Moja Pani na to nie pójdzie, co, w sumie, wcale mnie nie dziwi. Do tego, drzwi balkonowe otwierają się właśnie od strony wypoczynku. ?

8 godzin temu, Maćko666 napisał:

Czekam na więcej.

Jedną z najważniejszych cech dobrego zestawu jest prawidłowe budowanie sceny stereo. Nie da się tego osiągnąć bez symetrycznego ustawienia kolumn względem ścian i miejsca odsłuchu. Spoglądajac na rzut Twojego pokoju nie widzę miejsca na to żeby gdzieś prawidłowo umieścić kolumny. Albo nie będzie symetrii albo swobodne korzystanie z pokoju nie będzie możliwe. Głośniki trzeba również odstawić od ścian przynajmniej na kilkadziesiąt cm. Przeszkadzać będą drzwi balkonowe, stół i wejście do pokoju o aneksie kuchennym nie wspomnę ...

Zanim cokolwiek zdecydujesz zastanów się przede wszystkim gdzie ustawisz kolumny, tym bardziej podłogowe. Jeśli będziesz miał taką możliwość to pożycz jakiekolwiek kolumny i wstaw do gotowego już pokoju, zorientujesz sie przynajmniej jaki efekt możesz uzyskać.

Jeżeli zdecydujesz się postawić głośniki tam gdzie TV możesz pomyśleć nad głośnikami aktywnymi. Zrezygnować z gramofonu i nastawić się na funkcjonalność jaką daje cyfra. Streaming, podłączenie TV, kompa, sterowanie apką z telefonu itd. Koledzy w innym temacie polecali jakieś aktywne głośniki na 16cm przetworniku do 20m powinno wystarczyć. 

Nie spiesz się. Najpierw się wprowadź, pomyśl nad ustawieniem kolumn, wstaw jakiś pożyczony zestaw do pokoju ... w salonie na pewno wszystko lepiej zagra niż w Twoim mieszkaniu ... zakup na końcu.

@szpakowski - wszystko to prawda. ? Akurat mam możliwość pożyczyć zarówno mini stereo Technica, i większe stereo Yamahy z frontami Tonsil Siesta. To jest dobry pomysł, aby najpierw je 'przymierzyć' i posłuchać. ?

Edytowane przez Maćko666
2 minuty temu, Maćko666 napisał:

Moja Pani na to nie pójdzi

Weź jeszcze pod uwagę zdanie Swojej Pani, na pewno wniesie swoje cenne uwagi jeżeli chodzi o ustawienie mebi, sprzętu w pokoju ... żeby potem pretensji i kłótni nie było. Wiem z doświadczenia, że łatwo nie będzie ...

@Maćko666 nie obawiaj się kolumn podstawkowych. Długo grałem na Chario Delphinus w 22m. Basu było aż nadto. 

11 minut temu, will66 napisał:

ile tam jest m2 ?

Całość, z aneksem, ma 20,7 m2.

7 minut temu, szpakowski napisał:

nie obawiaj się kolumn podstawkowych

Taki był zamysł pierwotny, ale czym więcej czytam na forach, tym więcej widzę, że ludzie biorą do pomieszczeń 18, 20, 25 m2 podłogówki, wtedy trochę zdurniałem, i stwierdziłem, że będą podłogówki. 

13 minut temu, Maćko666 napisał:

Taki był zamysł pierwotny, ale czym więcej czytam na forach, tym więcej widzę, że ludzie biorą do pomieszczeń 18, 20, 25 m2 podłogówki

Wszystko zależy od pomieszczenia. Ty jesteś ograniczony jeżeli chodzi o ustawienie przez aneks kuchenny. Realna powierzchnia użytkowa pokoju jest znacznie mniejsza.

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem jak mocno możesz napinać  budżet,  ale ciekawym rozwiązaniem może być KEF LS50 w wersji aktywnej, z czasem gdyby brakowalo basu możesz podłączyć suba.

Edytowane przez Gość
3 minuty temu, Witek.K napisał:

Nie wiem jak mocno możesz napisać  budżet

Taki pułap już by zaczynał mnie boleć. ? Choć, przyznam, że są piękne. ? 

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Maćko666 napisał:

I całkiem dobre, dają też sporo możliwości w trudnych pomieszczeniach.

Ukryta Zawartość

albo licytacja

Ukryta Zawartość

podobno "Marzenie Poety" ? na wyciągnięcie ręki ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

56 minut temu, Maćko666 napisał:

Nie słuchałem tych kolumn ale może warto się nimi zainteresować? Wyglądają ładnie, Pani nie powinna marudzić ? a woofer ma 6,5 cala.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpada zakup wzmacniacza, wystarczy jakiś dac lub streamer z pre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Maćko666 napisał:

Taki był zamysł pierwotny, ale czym więcej czytam na forach, tym więcej widzę, że ludzie biorą do pomieszczeń 18, 20, 25 m2 podłogówki, wtedy trochę zdurniałem, i stwierdziłem, że będą podłogówki. 

Posłuchaj kolumn podłogowych i monitorów i wybierz to co się spodoba. Na pewno nie uzyskasz z monitorów takiego basu jak z kolumny podłogowej jeżeli chodzi o wypełnienie i zejście. Nie polecam kolumn aktywnych i technologii bezprzewodowych jeżeli da się kabel pociągnąć. To wszystko działa w przybliżeniu na częstotliwościach kuchenki mikrofalowej.

• Pokaż nowe odpowiedzi