Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw hifi, amplituner+ melodika bl40 lub polk audio s50e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję zakup pierwszego zestawu stereo. pomieszczenie to  pokój  o pow. 26m2 

Nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o sprzęt stereo, kolumny melodika bl 40 i  polk audio s50e  wytypowałem na podstawie pozytywnych opinii ceny zakupu i wyglądu zewnętrznego.

Chciałbym skompletować prosty zestaw łatwy w użytkowaniu z obsługą  serwisów streamingowych  TIDAL , SPOTIFY.  myślałem o amplitunerze moje typy to:

Onkyo TX-8270

Denon DRA-800H

Marantz NR1200

Muzyka do słuchania zróżnicowana raczej spokojniejsza i relaksacyjna niż ostra i krzykliwa.

Czytałem różne wątki na forum, wiem że najlepiej byłoby posłuchać wszystkiego w docelowym pomieszczeniu, zanim jednak podejmę jakiekolwiek działania proszę o 

jakieś sugestie,  porównania oraz wytypowanie jednego  zestawu z wyżej wymienionych kolumn i amplitunerów.

Część Piotr, sam szykuje się na Półki S50. Więc będę śledzić temat z zaciekawieniem. Mój plan to podłączyć je pod Harman hk980 lub nad 326 i spiąć do daca Cambridge audio magic. Muzykę puszczać po USB z kompa. Ale może faktycznie lepiej zainwestować w Ampli z obsługą Tidala, może ktoś się wypowie?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

8 godzin temu, Piotr B. napisał:

Witam, planuję zakup pierwszego zestawu stereo. pomieszczenie to  pokój  o pow. 26m2 

Nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o sprzęt stereo, kolumny melodika bl 40 i  polk audio s50e  wytypowałem na podstawie pozytywnych opinii ceny zakupu i wyglądu zewnętrznego.

Chciałbym skompletować prosty zestaw łatwy w użytkowaniu z obsługą  serwisów streamingowych  TIDAL , SPOTIFY.  myślałem o amplitunerze moje typy to:

Onkyo TX-8270

Denon DRA-800H

Marantz NR1200

Muzyka do słuchania zróżnicowana raczej spokojniejsza i relaksacyjna niż ostra i krzykliwa.

Czytałem różne wątki na forum, wiem że najlepiej byłoby posłuchać wszystkiego w docelowym pomieszczeniu, zanim jednak podejmę jakiekolwiek działania proszę o 

jakieś sugestie,  porównania oraz wytypowanie jednego  zestawu z wyżej wymienionych kolumn i amplitunerów.

Popatrz na BL40 z DRA800H, cieplejsze połączenie, góra nie będzie krzykliwa.

7 godzin temu, szpotek73 napisał:

napisz ile chcesz wydać

mój budżet jaki chcę przeznaczyć to w granicach 5-6 tys.

jak koniecznie ma być nowe ,to tylko odsłuch w salonie audio,jak ma być używane to np yamaha803 i do niej kolumny ,w zależności jaki dzwięk ci się podoba ,w używanych można przebierać

2 godziny temu, S4Home napisał:

Popatrz na BL40 z DRA800H, cieplejsze połączenie, góra nie będzie krzykliwa.

3 minuty temu, Soomi napisał:

Z twoich preferencji najbardziej do gustu powinien podejść ci Denon dra-800h. Oczywiście wcześniej najlepiej przesłuchać. 

Dzięki za odzew  widzę że denon pojawił się w obu propozycjach. Jak wygląda obsługa Tidal, Spotify w tym modelu da radę z pilota czy raczej z aplikacji

S4Home  a jaki bedzie bas w tym połączeniu czy będzie się pojawiał przy cichym słuchaniu ?

55 minut temu, szpotek73 napisał:

jak koniecznie ma być nowe ,to tylko odsłuch w salonie audio,jak ma być używane to np yamaha803 i do niej kolumny ,w zależności jaki dzwięk ci się podoba ,w używanych można przebierać

gdybym konkretnie wiedział co chcę kupić na pewno brał bym pod uwagę  sprzęt z drugiej ręki ale nie wiem,  więc raczej pozostaje opcja z nowym sprzętem po odsłuchaniu  w salonie lub w domu

co do yamahy803 to czytałem wiele pozytywnych opinii (również na tym forum)  

ogólnie przed założeniem tego wątku przeklikałem kilkakrotnie różne fora,  wpis,y opinie  w internecie z nadzieją że znajdę podpowiedz 

jaki kupić pierwszy zestaw dla siebie,  po naczytaniu się  tego wszystkiego wpadłem  w spiralę  ''trochę dołożę i kupię lepszy"  odpuściłem.

zawęziłem swoje typy i z tego postaram się coś wybrać , dziękuję Ci za przedstawione możliwości

Cześć,
Jesli lubisz muzykalne brzmienie bez jazgotliwej góry to zwróć uwage na Melodika BL40 w połączeniu z Denon DRA800h. Jesli chciałbyś pójść Polkę wyżej to postaw na klasyczny wzmacniacz typu Yamaha A-S701 + WXAD10 + Pylon Audio Sapphire 25. Jesli chciałbys mieć opcje sieciowe w jednym urządzeniu to do tych kolumn możesz rozważyć zakup Yamahy RN803d. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, Piotr B. napisał:

Dzięki za odzew  widzę że denon pojawił się w obu propozycjach. Jak wygląda obsługa Tidal, Spotify w tym modelu da radę z pilota czy raczej z aplikacji

S4Home  a jaki bedzie bas w tym połączeniu czy będzie się pojawiał przy cichym słuchaniu ?

Funkcjonalność sieciowa taka sama jak w modelach konkurencyjnych.
Melodika dosyć dobrze radzi sobie na niskich poziomach głośności, ale pamiętaj że nadal łączysz to z amplitunerem który przy cichym odsłuchu ni będzie tak wydajny jak wzmacniacz.

Około  rok temu stałem tak jak Ty przed wyborem pierwszego stereo. Kupiłem denona dra 800h plus electrino 250 i czuję teraz niedosyt.Teraz jak bym miał kupować to wolał bym  kupić wzmacniacz np denona PMA-800NE plus  wxad10. Dźwięk myślę że byłby lepszy,szczególnie przy cichym słuchaniu. Więc radzę Ci posłuchaj dokładnie zanim kupisz.Za jakiś czas planuje wymienić kolumny które dadzą mi więcej niskich tonów (bardziej miękkich) jeszcze jak by fundusze pozwoliły to chciałbym wzmacniacz ale to nie prędko ?

Jednak zdecydowałem się na większe kolumny Heco Aurora 700, dostałem dobrą ofertę od S4Home.

Czekam na dostawę i pierwsze wrażenia.

Wszyscy co za zaczynają swoją przygodę wypisują,że poszukują amplituner + kolumny. Nikt z tych świeżych użytkowników nie wie, że istnieją wzmacniacze stereo, które są do muzyki stworzone. 

Kolejność jest następująca. 

1.Wzmacniacz

2.Amplituner stereo

3.Amplituner kina domowego 

Do słuchania muzyki najlepiej sprawdzi się wzmacniacz  

Do filmów oczywiście amplituner kina domowego. 

popatrz jeszcze na Yamahę R-N803D. Zagra najlepiej, a z miękko grającymi kolumnami jak np Indiana Line czy PSB będzie grała bardzo przyjemnie: 

Yamaha R-N803D + Indiana Line Tesi 561

Yamaha R-N803D + PSB Imagine X1T

Zapraszam na odsłuchy ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 3 tygodnie później...

Jeśli chodzi o mnie to wiedziałem ze istnieją wzmacniacze natomiast miałem nadzieję że różnica w przekazie dźwięku będzie stosunkowo niewielka a zyskam dużo na funkcjonalności i dodatkowych złączach.

Pierwsze podłączenie konfiguracja itp wszystko fajnie intuicyjnie  na początku trochę pod górkę ale ogólnie poszło w miarę gładko.  Platforma Heos która jest w Denonie w połączeniu z aplikacją AVR pozwala na obsługę amplitunera i serwisów muzycznych za pomocą smartfona co jest bardzo fajne i bardzo mi się spodobało.

Jeśli chodzi o dźwięk to niestety tutaj nastąpiło zderzenie z rzeczywistością. Oczywiście skłamał bym gdybym napisał że to totalna porażka bo myślę że dla niektórych byłby akceptowalny.Osobiście  oczekiwałem czegoś więcej i po prostu byłem troszeczkę rozczarowany. 

Po kilku dniach zdecydowałem się na zmianę sprzętu, odesłałem Denona a w zamian zamówiłem Magnata mr780

Nie będę szczegółowo opisywał różnicy bo nie potrafię ubrać dźwięku w słowa, natomiast zmiana na plus jest  pod każdym względem, to po prostu inny przekaz duuuużo lepszy.  Dodatkowo Magnat gra super przy cichym słuchaniu czego brakowało mi w Denonie.

Przy okazji dziękuję S4Home za wyrozumiałość i fachowe podejście do klienta.

W dniu 19.05.2020 o 13:39, Piotr B. napisał:

Przy okazji dziękuję S4Home za wyrozumiałość i fachowe podejście do klienta.

Również dziękujemy i zapraszamy ponownie ?