Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do retro kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Witam wszystkich forumowiczów :-)

Szukam porady odnośnie wyboru amplitunera , ale wytłumaczę dokładnie o co mi chodzi.

Aktualnie użytkuje kolumny Diora Polaris 300 (w zapasie mam jeszcze Altus 140 oraz 300) i napędzam je zestawem też od Diory (WS 704 + reszta segmentów), zestaw ten jak dla mnie gra świetnie, ciepły i należycie rozciągnięte niskie tony, dość wypiętrzone wysokie tony ale przyjemne. Z tego połączenia jestem bardzo zadowolony.  Jestem pasjonatą Unitry, szczególnie Diory stąd owe klocki.

Mam również do tych kolumn zapasowy wzmacniacz Yamaha AX 1070 , gra to dość przyjemnie, lecz dźwięk jest dość suchy, brak "tego czegoś". Mocowo czuć że daje radę lecz to już nie ta bajka co w starej diorze.

Do brzegu - tego zestawu używam w 90% do muzyki electro i  house . Sygnał puszczam za pomocą ... "transmittera" Bluetooth Blitzwolf ponieważ owe wzmacniacze nie posiadają wbudowanego BT a głównie posiłkuje się muzyką z telefonu.

I właśnie z tego powodu szukam wzmacniacza bądź amplitunera z nieco nowej epoki czyli żeby już miał BT, radio DAB ew. internetowe. Głównie mi zależy na BT.

Patrzyłem po serwisach aukcyjnych, wpadł mi w oko Amplituner Yamaha RX-V485 . Wypowiedzcie się, czy jest to warte swojej ceny.

Układ jaki mnie to interesuje to tylko stereo (kina domowego raczej robić nie będę) ew. z dołożonym aktywnym subwooferem ale to raczej daleka przyszłość.

Z góry dziękuje, Szymon.

https://www.audiostereo.pl/topic/150186-amplituner-do-retro-kolumn/

Cześć,
Jesli na Yamaha AX1070 brzmienie było suche to odpuść sobie Yamahe RX-V485, ponieważ może być podobnie. W Twoim przypadku lepiej postawić na Onkyo 696 lub Denon 2600h. Jeśli ma to być system stereo to postaw lepiej na klasyczny wzmacniacz taki jak NAD C326BEE + Yamaha WXAD10 aby nadać opcje sieciowe. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć, dzięki za odpowiedź.

Jak się ma mocowo ten wzmacniacz o którym wspomniałeś NAD do tych dwóch amplitunerów które również uwzględniłeś w odpowiedzi ?  Będzie w stanie dobrze rozbujać te kolumny tą mocą ?

Nie ukrywam, że podoba mi się ten szereg funkcji które oferują owe amplitunery, szczególnie denon. Poza BT zależy mi również na wejściu optycznym.

Yamaha to 5.1 - więc może taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4 wejścia optyczne, BT, niezły DAC, WIFI, Ethernet i USB z odczytem paru plików,

ale ciężko o używane ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Samo to, że ich nie ma w używanych świadczy o stopniu zadowolenia - to raz,

a dwa to nie podałeś budżetu, stąd rozglądanie się za gratami z II ręki ? 

ale nowy na pewno warto. Sytuacja pozwala też na jakieś negocjacje ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mówimy o tym ktory polecałeś czyli ONKYO TX-8250 . Następny model czyli 8270 ma już HDMI - warto dopłacać ? Do czego głównie te wejścia są wykorzystywane ? 

Nie bardzo wiem, ale może tu coś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak Ci pasuje diora to kup sobie chromecast audio i nie marnuj kasy. 

Kosztuje minimalne pieniądze, idealnie łączy się z telefonem, a po chwili kombinowania z kompem.

Ciężko kupić bo wycofane z produkcji, ale na olx czy allegro coś można znaleźć.

Tylko chromecast audio (z jackiem) a nie chromecast 3 czy 4 z hdmi do tv

22 minuty temu, mmmarcin napisał:

Jak Ci pasuje diora to kup sobie chromecast audio i nie marnuj kasy. 

Kosztuje minimalne pieniądze, idealnie łączy się z telefonem, a po chwili kombinowania z kompem.

Ciężko kupić bo wycofane z produkcji, ale na olx czy allegro coś można znaleźć.

Tylko chromecast audio (z jackiem) a nie chromecast 3 czy 4 z hdmi do tv

Też tak uważam. Do tych kolumn nie ma sensu kupowanie czegoś więcej, a porządny wzmacniacz typu NAD, Yamaha, Onkyo pod tymi kolumnami( a już nie mówię o Altusach) zagra gorzej niż z twoją Diorą...

Tak jak z tą Yamaha jak mówisz ,że jest, sucho. Prawdopodobnie to twoje kolumny tak grają. Wzmacniacz za dobry do tych kolumn. 

Okej, więc chciałbym z tego wybrnąć z jakimś zadowoleniem a więc - dokupie amplituner z tymi wszystkimi opcjami z tym że chciałbym żeby miało jeszcze wejście hdmi. Narazie będzie grało z tymi polarisami.  W najbliższej przyszłości pewnie zadam Wam kolejne pytanie odnośnie kolumn jakie wybrać. Ale to już będzie inna inszość.

1. Wczoraj byłem już praktycznie przed zakupem tego Onkyo - 8250 lecz kolega namieszał mi  w głowie.

Mówi że nie warto kupować systemu stereo tylko 5.1. To prawda że w 5.1 równie dobrze będą grały dwie kolumny z pełną mocą jaką oferuje amplituner ? czy ta moc się rozkłada na każdy kanał ?

2.Warto mieć to HDMI w nich ? Na pewno konsole można puścić przez hdmi jeśli chodzi o dźwięk i nie tylko.

Jak macie coś fajnego z tymi opcjami , wejściami i mocą podsuniecie jakiś model ew. dwa ?

Z góry dziękuje.

Na tą chwilę celuje w TX 8270, ma te wyjścia które potrzebuje. Lecz patrzyłem na test z pewnej audiofilskiej strony internetowej i cytuję

"Od samej firmy dowiadujemy się, że przy obciążeniu 6 Ω i standardowo granicznym poziomie THD+N=1 %, moc powinna wynosić aż 160 W – w jednym kanale. Do wszystkich pomiarów posługiwaliśmy się zalecanymi trybami selektora impedancji. Moc uzyskana przy 8 Ω była jednak niepokojąco niska – tylko 48 W, zarówno przy jednym, jak i dwóch kanałach wysterowanych. Ale nie będzie to zaskoczeniem dla uważnych czytelników AUDIO; z tak specyficzną kalibracją amplitunerów... "

• 3 tygodnie później...

Cześć jeszcze raz ?

Kończywszy ten temat chce się podzielić z Wami moimi odczuciami po odsłuchu owych amplitunerów.

Byłem na odsłuchu w dwóch salonach w dwóch różnych miastach.

Dwa modele Onkyo m.in. 8270 - jak dla mnie tragedia.  Niesamowicie suchy barwą, bardzo słabo oddane niskie tony (w. mnie), średnica na dość wysokim poziomie, wysokie nie przebijały uszu - do zniesienia.

Stwierdzając po ruchach potencjometrem od głośności -trzeba naprawdę dobrze rozkręcić min. na 3/4 skali żeby coś zaczęło się dziać.

Z wyglądu dość ciekawie skonstruowany - mowa o srebrnym panelu, czarny z tym podświetleniem wygląda jak z lat 90 tych.

Odsłuch robiłem na polskich kolumnach P...., Indiana Line oraz Dali Zensor.

Z tymi samymi kolumnami słuchałem też Yamahe RX - V485. Tu już Yamaha o wiele lepiej wypadła. Na pewno ratowała ogólną sytuacje barwą, o wiele cieplejszą niż w poprzedniku.

Koniec końców - odświeżyłem swoją stara Yamahe AX 1070, wysłałem ją do jednego z lepszych serwisów naprawy tego sprzętu i gra o niebo lepiej. Sporo suchych kondensatorów, utlenione styki RCA itp.

Do tego dokupiłem WXAD 10 tak jak kolega wyżej podpowiedział - na tą chwilę wszystko spełnia swoją role.

Zastanawiam się ile trzeba wyłożyć i w jaką markę się trzeba pchać żeby to zagrało jak ta stara Yamaha ...

5 godzin temu, szydlos007 napisał:

Stwierdzając po ruchach potencjometrem od głośności -trzeba naprawdę dobrze rozkręcić min. na 3/4 skali żeby coś zaczęło się dziać.

Tak jest wyskalowany.

Z tymi samymi kolumnami słuchałem też Yamahe RX - V485. Tu już Yamaha o wiele lepiej wypadła. Na pewno ratowała ogólną sytuacje barwą, o wiele cieplejszą niż w poprzedniku.

Porównanie ampli kina vs ampli stereo?

Zastanawiam się ile trzeba wyłożyć i w jaką markę się trzeba pchać żeby to zagrało jak ta stara Yamaha ...

Wystarczy pójść w klasyczne wzmacniacze i odpuścić amplitunery. ? Nawet 2 tysiące zł na wzmaka da ci niebo lepsza jakość.

W dniu 22.04.2020 o 19:17, mmmarcin napisał:

...kup sobie chromecast audio...

Audio bez gapless? Nie kupuj!

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

11 godzin temu, szydlos007 napisał:

Dwa modele Onkyo m.in. 8270 - jak dla mnie tragedia.  Niesamowicie suchy barwą, bardzo słabo oddane niskie tony

Mam TX-8150, ja miałem podobne odczucia, przy graniu przez DACa wbudowanego, że było brak życia w dźwięku, ale że tak powiem słuchanie było znośne. A dźwięk przy sygnale przez RCA z Xonara ST/ifi idac2 dostawał życia. Bas jest w miarę ok, porównywałem z Sony 570es i jedyna różnica, to w Onkyo był bardziej zwarty, Hegel h80 zmiażdżył oba, duża lepsza jego kontrola i pojawiły się delikatne pomruki niskich tonów, których wcześniej nie słyszałem. Ponoć TX-8150 lepiej gra od TX-8270, dopiero TX-8390 to półka wyżej. A te DACi wbudowane w amplitunerach i wzmacniaczach, to chyba są by puścić muzę do plumkania w domu, czy na imprezkę. W moim Heglu H80 wbudowany DAC też odbiera życie muzyce. Nie wiem ile trzeba wydać na amplituner, czy wzmacniacz aby był bardzo dobry  wbudowany DAC, chyba temu też na rynku jest tak dużo w sprzedaży zewnętrznych DACów.

Moim zdaniem zdaniem jak zależy ci na jakości dźwięku, to szukaj dobrego wzmaka np. Hegel H80, Roksan K2, Marantz PM8005 + odtwarzacz sieciowy z bluetooth i będziesz zadowolony. Siedziałem na amplitunerze i dzięki podpowiedziom kolegów na forum przeskoczyłem na Hegla, to dało znaczną poprawę w jakości dźwięku w każdym aspekcie.

13 godzin temu, szydlos007 napisał:

Cześć jeszcze raz ?

Kończywszy ten temat chce się podzielić z Wami moimi odczuciami po odsłuchu owych amplitunerów.

Ze starych amplitunerów polecam Yamaha CR-800, Sony STR-6120, Realistic STA-220.

Teraz pytanie za 100 pkt

Jak puścić dźwięk z TV Samsung QE55Q70RA do tego odtwarzacza WXAD 10 ? 

Jest jakaś opcja w TV ? np Music Cast ?

Ewentualnie bezpośrednio z TV do wzmacniacza, ale tu też mały problem bo wzmazniacz nie ma wejścia optycznego.

Jakieś sensowne rozwiązanie ?

6 godzin temu, szydlos007 napisał:

Jak puścić dźwięk z TV Samsung QE55Q70RA do tego odtwarzacza WXAD 10 ? 

Nie rozumiem logiki. Po co puszczać dźwięk z TV do odtwarzacza sieciowego? Raczej do wzmacniacza np: przewodem optyczny. Nie ma optyka to zainwestuj FiiO D03K Taishan.