Skocz do zawartości
IGNORED

Deezer vs Tidal w wersji hifi - jakość dźwięku, odczucia

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...
W dniu 17.07.2024 o 13:52, hlary napisał:

Pieprzą koledzy o obiektywizmach, bo za takim sformułowaniem kryje się pogląd, że serwisy grają identycznie bo zera i jedynki są takie same. Niestety nie grają tak samo.

Żona słucha muzyki, tak z doskoku, jak pracuje w domu. Dla niej oba serwisy grają praktycznie tak samo, dobrym dźwiękiem, bo zresztą nie słucha zamiennie piosenek na obu serwisach. Więc nie pisałem, że jest ona obiektywna lub oba serwisy grają identycznie. Bo to nieprawda. Są różnice i to zauważalne.  

Ja zrobiłem inaczej. Te same piosenki puściłem po kolei jedna po drugiej w tej samej rozdzielczości z jednego serwisu i potem z drugiego. I dla mnie różnica jest. Jak pisałem wyżej. 

Chociaż Tidal jak puszcza w lepszej rozdzielczości to uzyskuje przewagę.

Niedługo lecę do USA więc założę sobie konto na Qubuz. Podobno ich jakość jest zdecydowanie lepsza. 

rozumiem, że robiłeś to porównanie w ślepych testach ? ? bo jak nie, to sam kolega pieprzy 🙂

• 2 miesiące później...

Mam takie pytanie czy Wasze stremery mają możliwość odtwarzania bitperfekt ? Skoro oczekujecie oryginalnej jakości pliku z serwisów, to chyba konieczne 😁

Po drugie jest dla mnie różnica miedzy Tidal a Tidal conect na niekorzyść drugiego, czyżby Tidal conect nie był w bitperfekt ? Takie mam przeczucie, ale nie wiem, może ktoś wie ?

Praktycznie wszystkie streamery są w stanie grać teraz bitperfect. Kiedyś porównywałem inaczej dźwiękowo grające wersje moode i do tego volumio. Każdy soft przechodził test bitperfect na plikach testowych  Rme Adi 2Fs.

Czym wyjaśnić np zmianę dźwięku po zwiększeniu bufora pamięci w volumio? Albo poprawę jakości na Wifi czy tez na kablu. Bitperfect to tylko niewielki fragment układanki. Reszta to zakłócenia,  obciążenie procesora streamera, timing... co ciekawe w zależności od softu i reszty systemu natywny Tidal lub Connect mogą gra. lepiej. Jakiś czas temu grał mi lepiej natywny na Volumio, aktualna wersja connect gra u mnie lepiej.

56 minut temu, gałąż napisał:

czyżby Tidal conect nie był w bitperfekt ? Takie mam przeczucie, ale nie wiem, może ktoś wie ?

Upnp też jest bitperfect, a ze względu na inną ścieżkę gra inaczej. Mało tego każda z 3 apek upnp na swoją sygnaturę dźwiękową...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Praktycznie wszystkie streamery są w stanie grać teraz bitperfect. Kiedyś porównywałem inaczej dźwiękowo grające wersje moode i do tego volumio. Każdy soft przechodził test bitperfect na plikach testowych  Rme Adi 2Fs.

Czym wyjaśnić np zmianę dźwięku po zwiększeniu bufora pamięci w volumio? Albo poprawę jakości na Wifi czy tez na kablu. Bitperfect to tylko niewielki fragment układanki. Reszta to zakłócenia,  obciążenie procesora streamera, timing... co ciekawe w zależności od softu i reszty systemu natywny Tidal lub Connect mogą gra. lepiej. Jakiś czas temu grał mi lepiej natywny na Volumio, aktualna wersja connect gra u mnie lepiej.

Upnp też jest bitperfect, a ze względu na inną ścieżkę gra inaczej. Mało tego każda z 3 apek upnp na swoją sygnaturę dźwiękową...

Miałem kilka stremerów i wszystkie miały Upsampling, co nie jest bitperfekt ! Dla mnie wiekszość nie ma bitperfekt 😁 teraz mam taki który nie zmienia, nie kombinuje z dźwiekiem, nie przerabia wsztstkiego na 24bit czy 32bit.

Edytowane przez gałąż
Bład
36 minut temu, gałąż napisał:

Miałem kilka stremerów i wszystkie miały Upsampling, co nie jest bitperfekt ! Dla mnie wiekszość nie ma bitperfekt 😁 teraz mam taki który nie zmienia, nie kombinuje z dźwiekiem, nie przerabia wsztstkiego na 24bit czy 32bit.

Co rozumiesz jako upsampling? Wielokrotność czyli np 44,1 na 176,4 czy zmianę głębokości bitowej? Przerabianie np 16 czy 24 bit na 32 bity nie wynika zazwyczaj ze streamera (transportu) a tego jak zgłasza się dac po USB do streamera. Rme zgłaszał się jako s32le i w związku z tym wszystko szło po 32 bitach. Nie ma to sensu bo zapycha magiststrale USB ale dalej nie ma nic wspólnego z zepsuciem jakości pliku. Pogorszenie jakości może wyniknąć wyłącznie z większej ilości danych i ich obróbki. Ale test bitperfect przechodzi... dopisujemy w końcu tylko zera.

A co Eversolo A8 nie byłbym taki pewny... Przypuszczsm że masz zarówno  upsampling na filtry i headroom, czyli zapomnij o bitperfect 🙃

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Co rozumiesz jako upsampling? Wielokrotność czyli np 44,1 na 176,4 czy zmianę głębokości bitowej? Przerabianie np 16 czy 24 bit na 32 bity nie wynika zazwyczaj ze streamera (transportu) a tego jak zgłasza się dac po USB do streamera. Rme zgłaszał się jako s32le i w związku z tym wszystko szło po 32 bitach. Nie ma to sensu bo zapycha magiststrale USB ale dalej nie ma nic wspólnego z zepsuciem jakości pliku. Pogorszenie jakości może wyniknąć wyłącznie z większej ilości danych i ich obróbki. Ale test bitperfect przechodzi... dopisujemy w końcu tylko zera.

Upsampling to dla mnie np w cambridge audio którego kiedyś miałem pobranie i zamiana materiału w 16bitach czy 24 a wypuszczenie w 32bitach

Właśnie o tym mowie co Ty nie ważne jaki materiał dostal Twój odtwarzacz zawsze odtwarzał w 32 bitach czyli żegnaj oryginalna wersjo nagrania 😁

Edytowane przez gałąż
Korekta

00001111 a 000000001111 to nadal ta sama wartość tylko pierwsza zapisana w 8 bitach a druga w 12 bitach.

19 minut temu, gałąż napisał:

Właśnie o tym mowie co Ty nie ważne jaki materiał dostal Twój odtwarzacz zawsze odtwarzał w 32 bitach czyli żegnaj oryginalna wersjo nagrania 😁

Rme (już go nie używam) to akurat sprzęt ze studyjnym rodowodem. Zmiana głębokości bitowej nic nie zmienia. Poczytaj o headroom. Np Rme odejmuje 2,5dB. Na 99 procent masz zaaplikowany, więc żegnaj bitperfect 🙃 nie wspomnę już o dsp... czy upsamplingu na kości daca...

5 minut temu, przmor napisał:

00001111 a 000000001111 to nadal ta sama wartość tylko pierwsza zapisana w 8 bitach a druga w 12 bitach.

Skoro to to samo, to po co przez lata streamery to zmieniały ?

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Rme (już go nie używam) to akurat sprzęt ze studyjnym rodowodem. Zmiana głębokości bitowej nic nie zmienia. Poczytaj o headroom. Np Rme odejmuje 2,5dB. Na 99 procent masz zaaplikowany, więc żegnaj bitperfect 🙃 nie wspomnę już o dsp... czy upsamplingu na kości daca...

Skad u Ciebie wątpliwość 1% ? 😁 

Bo dzial marketingu pomyślał że się użytkownicy nie znają a 32 bity brzmi lepiej niż 24 czy bidne 16?

39 minut temu, przmor napisał:

Bo dzial marketingu pomyślał że się użytkownicy nie znają a 32 bity brzmi lepiej niż 24 czy bidne 16?

Też tak kiedyś myślałem że zamiana wsztstkiego na 32 bit to poprawa i że brzmi lepiej, teraz bez tego brzmi duuuużo lepiej 😁

Ale spokojnie to tylko moje zdanie, które może się kiedyś zmienić 😁

22 minuty temu, gałąż napisał:

Też tak kiedyś myślałem że zamiana wsztstkiego na 32 bit to poprawa i że brzmi lepiej, teraz bez tego brzmi duuuużo lepiej 😁

A co zmieniłeś na co ze wydaje Ci sie lepiej? 😉 na 99,9999 procent bit perfect nie ma z tym nic wspólnego...

Godzinę temu, gałąż napisał:

Skoro to to samo, to po co przez lata streamery to zmieniały ?

Skad u Ciebie wątpliwość 1% ? 😁 

W audio na 100 procent pewności nie ma... 😉

I jeszcze jedno, jak nie masz headroom to słuchasz z przesterem cyfrowym... ale to też może sie wydawać czasami lepsze...

Edytowane przez marcinmarcin

A co zmieniłeś na co ze wydaje Ci sie lepiej? 😉 na 99,9999 procent bit perfect nie ma z tym nic wspólnego...

dlaczego nie 100% 🤣 spokojnie tylko ☝️😁

Moim zdaniem ma znaczenie brak sztucznego ulepszania czyli Upsampling, i dla mnie ☝️ powiedzmy 3 moje poprzednie streamery czy dac Mcintosha to robiły, a tak jak już wspomniałeś dmp a8 właśnie tego nie robi, i dla mnie jest lepiej, prawdziwiej 😁

1 godzinę temu, gałąż napisał:

a tak jak już wspomniałeś dmp a8 właśnie tego nie robi, i dla mnie jest lepiej, prawdziwiej 😁

Ale ja wcale nie pisałem że A8 tego nie robi... skąd taki twój wniosek?

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Ok to napisałeś 😁

Bitperfect - dla mnie to hasełko było modne z 10 lat temu. Prawda jest taka, że prawie wszystko jest teraz poddawane jakiejś obróbce, żeby lepiej brzmiało, więc jakie to ma znaczenie? Dla mnie żadnego. Ma dla mnie brzmieć lepiej, a nie koniecznie być bitperfect.

Sygnał 32-bitowy lepiej się poddaje wpływom zmiany głośności i właśnie nakładania różnych filtrów, więc to nie jest wyłącznie chwyt marketingowy.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

10 minut temu, qbakos napisał:

Bitperfect - dla mnie to hasełko było modne z 10 lat temu. Prawda jest taka, że prawie wszystko jest teraz poddawane jakiejś obróbce, żeby lepiej brzmiało, więc jakie to ma znaczenie? Dla mnie żadnego. Ma dla mnie brzmieć lepiej, a nie koniecznie być bitperfect.

Sygnał 32-bitowy lepiej się poddaje wpływom zmiany głośności i właśnie nakładania różnych filtrów, więc to nie jest wyłącznie chwyt marketingowy.

Dokładnie chodzi o to żeby brzmiało lepiej, a im mniej po drodze zrobimy kombinacji z materiałem to przecież tym lepiej.

21 minut temu, gałąż napisał:

Dokładnie chodzi o to żeby brzmiało lepiej, a im mniej po drodze zrobimy kombinacji z materiałem to przecież tym lepiej.

Tylko że raczej masz do czynienia z tym więcej... 😉 doczytaj sobie o tym chipie który siedzi w Eversolo A8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I żeby nie było - uważam A8 za fajne urządzenie. 

33 minuty temu, gałąż napisał:

Ok to napisałeś 😁

No właśnie tyle - że możesz zapomnieć o natywnym sygnale 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Tylko że raczej masz do czynienia z tym więcej... 😉 doczytaj sobie o tym chipie który siedzi w Eversolo A8

Ukryta Zawartość

I żeby nie było - uważam A8 za fajne urządzenie. 

No właśnie tyle - że możesz zapomnieć o natywnym sygnale, jeszcze pewnie byś chciał żeby prawdziwy NOS w tym siedział 😉 

Ok, ale 😁

Eversolo dmp-a8 umożliwia przesyłanie dźwięku z aplikacji innych firm bez utraty jakości, gwarantując idealny dźwięk bit-perfect. To oznacza, że słuchasz muzyki dokładnie w takiej jakości, jak ją stworzono.

Ukryta Zawartość

41 minut temu, gałąż napisał:

Ok, ale 😁

Eversolo dmp-a8 umożliwia przesyłanie dźwięku z aplikacji innych firm bez utraty jakości, gwarantując idealny dźwięk bit-perfect. To oznacza, że słuchasz muzyki dokładnie w takiej jakości, jak ją stworzono.

Ale to jest tylko slogan marketingowy, które nie znaczy nic innego niż to że po prostu zamiast zrobić jakiś chamski resampling do np 48kHz to plik będziesz miał odtwarzany (a raczej przekazany do odtwarzacza w streamerze) np. w 24 bitach i 192kHz jeśli taki akurat będzie. I nie ma w tym nic na temat głębi bitowej, headroomu, upsamplingu na dacu czy DSP... ale wierzyć można w co się chce, nawet w św Mikołaja... 🙂

a tak przy okazji akurat zwiększenie głębi bitowej nie powoduje że plik traci "bitperfect"... choćby moje testy z RME 😉 

Ale to jest tylko slogan marketingowy, które nie znaczy nic innego niż to że po prostu zamiast zrobić jakiś chamski resampling do np 48kHz to plik będziesz miał odtwarzany np. w 24 bitach i 192kHz jeśli taki akurat będzie. I nie ma w tym nic na temat głębi bitowej, headroomu, upsamplingu na dacu czy DSP... ale wierzyć można w co się chce, nawet w św Mikołaja... 🙂

a tak przy okazji akurat zwiększenie głębi bitowej nie powoduje że plik traci "bitperfect"... choćby moje testy z RME 😉 

Ok ja wolałbym mieć oryginalny nie przkombinowany plik, jest tyle jakości, formatów i na bank nie ma rozwiazania które działa na wszystko dobrze. Z Tym się zgodzisz ?

Właśnie próbując Tidal conect mam nieodparte wrażenie podkolorowania, a bezpośrednio w eversolo minimalnie mniej basu, ale za to czystego, dokładnego. Całe brzmienie jest nie tylko czystsze, ale i szybsze.

I teraz ktoś porównuje Tidal do konkurencji, a już sam Tidal brzmi inaczej na tym samym systemie 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi