Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8150 TX-8250 vs TX-8390 różnice w jakości grania

Prewwit

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może porównywał jak grają. Z tego co czytałem ogólny charakter brzmienia amplitunerów Onkyo jest zachowany, interesuje mnie czy zmiany w poprawie grania w  najnowszym modelu są duże czy raczej kosmetyczne. Najbardziej mnie interesuje jak on gra z sygnałem analogowym podanym z zewnątrz.

Napisze ci w kolejności co według mnie gra najlepiej.

Onkyo TX-8390 --> Onkyo TX-8150 --> Onkyo TX-8250.
(z czego najlepiej gra 8390) Brzmienie z 8390 jest pełniejsze oraz prezentuje najlepszą stereofonie.

Słuchałem amplitunera Onkyo 8390 z głośnikami Monitor Audio Bronze 6 w 30m2. W dość dobrych warunkach odsłuchowych. Napiszę krótko - nie gra to. Obstawiam raczej złą kombinację, bo żadnej stereofonii ani przestrzeni, to tam nie było. Musisz więc, zabrać ten ampli na testy do domu.

To mnie zdziwiłeś z tą stereofonią, bo obecnie mam 8150 z Audio Physic Yara Evolution i jest bardzo dobra, może tak jak piszesz te Onkyo nie podeszło do tych kolumn.

Mogły być niekorzystne warunki odsłuchowe ale najlepszą opcją byłoby wypożyczyć Onkyo 8390 na testy do domu i porównać z 8150. W mojej ocenie powinno być zdecydowanie lepiej. 
Zapraszam do kontaktu 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wiadomo, że odsłuch to najlepsza opcja, ale na razie robię ogólne rozeznanie ?. A jak według Ciebie wypada w nim stereofonia?

W dniu 17.04.2020 o 22:57, Prewwit napisał:

To mnie zdziwiłeś z tą stereofonią, bo obecnie mam 8150 z Audio Physic Yara Evolution i jest bardzo dobra, może tak jak piszesz te Onkyo nie podeszło do tych kolumn.

Bo w tym przypadku dobrą stereofonię i przestrzeń zapewniają te głośniki AP. Widocznie Onkyo im nie zaszkodziło, choć powiem Ci, że potencjału to Ty nie wykorzystujesz...

39 minut temu, Tonnii99 napisał:

Widocznie Onkyo im nie zaszkodziło, choć powiem Ci, że potencjału to Ty nie wykorzystujesz...

Wiem, koledzy z klubu Audio Physic mnie uświadomili i może pod koniec roku kupię Roksan KA-1 MKIII/K2 lub Hegel H1, jak to nie podejdzie to spróbuję raczej TX-8390, temu się o niego pytam i granie mojego Onkyo bardzo mi pasuje. Obecnie cieszę się tym co mam i zbieram kasę na dalsze modyfikacje.

Bardzo dobrze. Choć z Audio Physic sugerowałbym wzmacniacze zaokrąglone i spokojne na górze pasma. Dla przykładu Hegel bądź Electrocompaniet.

10 minut temu, Tonnii99 napisał:

Hegel bądź Electrocompaniet

Teraz właśnie mam na celowniku H1/H70, po podpowiedziach jednego z klubowiczów Audio Physic. Jak nie podejdzie wtedy będę próbował Roksana. Poczytam o tym Electrocompaniet i może sobie dopiszę do listy do sprawdzenia, w sumie pierwszy raz o tej marce słyszę.

W dniu 17.04.2020 o 22:15, Prewwit napisał:

Warto Twoim zdaniem przejść z 8150 na 8390 dla poprawy dźwięku, pomijając dodatkowe funkcje?

Dla mnie taka zmiana mija się to trochę z celem. Za kwotę Onkyo 8390 możesz mieć wzmacniacz z DAC plus osobną sieciówke. Grunt to być zadowolonym z tego co się kupiło a w takim wypadku nie da się nie być zadowolony. 
To już bym wolał kupić MR780 i streamować z TV.
Pozdrawiam.

18 godzin temu, S4Home napisał:

Dla mnie taka zmiana mija się to trochę z celem. Za kwotę Onkyo 8390 możesz mieć wzmacniacz z DAC plus osobną sieciówke. Grunt to być zadowolonym z tego co się kupiło a w takim wypadku nie da się nie być zadowolony. 
To już bym wolał kupić MR780 i streamować z TV.
Pozdrawiam.

Obecnie jestem bardzo zadowolony z posiadanego sprzętu.  Plan na razie taki na przyszłość zakup Hegla lub Roksana i jak podejdzie to pozbywam się Onkyo i dokupię sieciówkę.

Pozdrawiam

Z perspektywy pójścia w przód przydało by się na twoim miejscu zakup wzmacniacza plus sieciówki. Hegel i Roksan to zdecydowanie lepsze typy niż 8390 i dowiesz się jak posłuchasz ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.