Skocz do zawartości
IGNORED

SACD Pioneer DV-575,5.1 tylko analogowo?

gucio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Powiedzcie mi czy przy słuchaniu muzyki z SACD zawsze trzeba wyprowadzać dzwiek chinch-ami 5.1 analogowo, czy taki "patent" tylko Pioneer ma w modelu DV-575?

Dziwi mnie trochę że tak bogatego i dobrego dzwieku jaki idzie z SACD nie można cyfrowo przesłać do ampli tylko trzeba go do razu na analog przerabiać.

Wydaje mi się w ten sposób sygnał niepotrzebnie traci na jakości. U każdego producenta tak jest czy tylko u Pionka?

https://www.audiostereo.pl/topic/15000-sacd-pioneer-dv-57551-tylko-analogowo/

Było trochę o tym na forum. W wyszukiwarce bez problemu znajdzesz opisujace ten problem wpisy uzytkownia "Xejas".

W 99,9% sprzedawanych zestawach sacdp player/mch reciever tak jest.

Najtańszym znanym mi protokołem tranmisji cyfrowej sacd jest Denona denonlink 3 generacji.

Sony AFAIR też coś ma. Nie wiem jak inni ale szybko sięto zmienia.

BTW analogowe sacd jak dla mnie jest bardzo dobre i dodatkowo nie zamyka mozliwości poprawinia dźwięku kabelkami.

Pozdrawiam.

Cyfrowe SACD/ DVD-Audio w Pioneerkach nazywa się i.LINK i dotępne jest w DV-868AVi i amplitunerze VSX-AX5Ai-S. Tak jak napisał Pawelo w 99,99% przypadkach przesyła się je po wyjściu analogowym 5.1.

Pozdrawiam

Niestety nie mam. W zasadziejest tam niezbyt wiele ustawień tam jest a menu jest tak intuicyjne że nawet jak jesteś beton z angielskiego to pół godziny ze słownikiem w ręku spędzisz i będziesz miał skonfigurowany sprzęt.

Dzięki za wszelkie info.

Zachwycałem się parametrami i częstotliwością próbkowania jaka osiągana jest na SACD i jaką obsługuje ampli YAMAHY 650-tki (bo taką mam) a potem przyszło rozczarowanie że dzwięk idzie po analogu. Być może wynika to z mojego niedouczenia - przyznam się że wielkim specem w tym temacie nie jestem.

Rozczarowanie tym większe, że przy konfiguracji multichannel-in (doprowadzenie 5.1 analogowo do ampli) w Yamaszce nie dostępne są żadne tryby DSP ani jakakolwiek korekcja. O zasadności "upiększania" sygnału z SACD nie będziemy dyskutować, ale ze świadomością że jest taka możliwość czułbym się lepiej. ;-)

Z tego co sie doczytalem wzgledem tego modelu, to wlasnie cyfrowe polaczenie ma spore ulomnosci (n.p downmix z czestotliwosci 192 na 96), a tylko analog zapewnia dekodowanie w tej najwyzszej.

Zreszta, nie wiem czy mozesz czuc sie rozczarowany - zajrzyj niekiedy na zakladke stereo :-) tam panuje powszechne przekonanie o wyzszosci polaczen analogowych nad cyfrowymi (a przynajmniej takimi z jakimi my konsumenci mamy do czynienia). Mowie powaznie

Jazz :-)

>Informacja SACD jest dostepna jedynie w trybie analogowym. Przykladowo, w polaczeniach optycznych iLink lub innych tego typu sygnal SACD nie wystepuje.

to nie prawda, sa ustrojstwa transportujace SACD cyfrowo (i-Link) patrz np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdro,

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzilo chyba o to, ze mozliwosc odtwarzania SACD jak i DVD-Audio tkwi w odtwarzaczu i to w odtwarzaczu sa wbudowane dekodery tychze, i 1-sze skojarzenie to to, ze po zdekodowaniu dzwiek wysylany jest analogowo, juz zdekodowany. Natomiast istotnie: jesli i player i AV maja np I-Link lub podobny system mozna taki zdekodowany sygnal przeslac w postaci cyfrowej. Ale to nie to samo co DD czy DTS po coaxialu czy optyku

Xajas,

Podawany przez ciebie I.LINK nie ma nic wspolnego z SACD. Praktycznie wyjsc optycznych strumienia SACD nie ma, poniewaz niby czemu mialoby to sluzyc? Xajas, jesli widziales odtwarzacz z wychodzaca optyczna informacja SACD, prosze zaznacz jaki to jest typ uzradzenia i jego model, oraz do czego to w ten sposob zostalo podlaczone? Do wielokanalowego przetwornika DA?

Przepraszam że się wtrące ale widze, pewne nieścisłości.

"Podawany przez ciebie I.LINK nie ma nic wspolnego z SACD".

Owszem ma, umożliwia wielokanałową cyfrową trancmisję SACD.

" Praktycznie wyjsc optycznych strumienia SACD nie ma, poniewaz niby czemu mialoby to sluzyc? "

Oczywiście, ze nie ma optycznych wyjść SACD, bo i po co jak jest ilink czy inny denonlink :-)

"Jesli widziales odtwarzacz z wychodzaca optyczna informacja SACD, prosze zaznacz jaki to jest typ uzradzenia i jego model, oraz do czego to w ten sposob zostalo podlaczone? Do wielokanalowego przetwornika DA?"

Wg. stanu mojej wiedzy nie powstało jeszcze nic takiego. Ale to nie ja byłem na CES 2005 więc... ;-)

Pozdrawiam

Paweł.

"Podawany przez ciebie I.LINK nie ma nic wspolnego z SACD".

Owszem ma, umożliwia wielokanałową cyfrową trancmisję SACD.

"Praktycznie wyjsc optycznych strumienia SACD nie ma, poniewaz niby czemu mialoby to sluzyc? "

Oczywiście, ze nie ma optycznych wyjść SACD, bo i po co jak jest ilink czy inny denonlink :-)

Pawel, nie chce byc upierdliwy, ale po co w I.Linku mialoby byc SACD? Inaczej, co sie dzieje z tym wyfantazjowanym SACD przy pomocy tego ILinku?

-> Gucio

W Y650 mch in ma tor całkowicie analogowy i jedyną dostępną regulacją jest głośnośc poszczególnych kanałów. Wszystkie tryby DSP są faktycznie dostępne tylko w domenie cyfrowej (coaxial, optyk, lub wejścia sterofoniczne-konwersja do cyfry). iLink został zaimplementowany właśnie do transmisji cyfrowej sygnału SACD. Działa tylko wtedy gdy odtwarzacz i ampl mają stosowne we/wy. A ampli odpowiedni dekoder DSD.

pozdr

Jazz :-)

nie chce byc upierdliwy, ale pytanie brzmialo:

"Powiedzcie mi czy przy słuchaniu muzyki z SACD zawsze trzeba wyprowadzać dzwiek chinch-ami 5.1 analogowo"

a twoja odpowiedz brzmiala:

"Informacja SACD jest dostepna jedynie w trybie analogowym. Przykladowo, w polaczeniach optycznych iLink lub innych tego typu sygnal SACD nie wystepuje."

jest ona bledna.

> Podawany przez ciebie I.LINK nie ma nic wspolnego z SACD. prosze zaznacz jaki to jest typ uzradzenia i jego model, oraz do czego to w ten sposob zostalo podlaczone? Do wielokanalowego przetwornika DA?

znowu nie doczytales!!! Pisalem o serii Sony uzywajacej odtwarzacza SACD jako naped a wzmacniacza jako przetwornik C/A

>Praktycznie wyjsc optycznych strumienia SACD nie ma

Nikt nie mowil o polaczeniach optycznych a jedynie cyfrowych!!!!!.

kto czyta jest w przewadze :-))

xajas

www.jaschiks.com

• 7 miesięcy później...

jesli jestem w błedzie to mnie poprawcie

sacd to standard dzwieku zapisany na płycie odtwarzają te płyty tylko specjalne odtwarzacze dzwiek ten jest w formacie 2ch lub multi ch jesli 2 ch to mozna go wysłac do ampli analogiem lub cyfrą i albo słuchac na 2 kanałach albo poddac dalszej obróbce

wydaje mi sie ze dzwieku wielokanałowego nie rozpoznaje po prostu sam ampli po cyfrowym gdyż nie posiada własciwosci pozwalajacych na rozpoznanie dzwieku

>jesli jestem w błedzie to mnie poprawcie

no to do roboty

>sacd to standard dzwieku zapisany na płycie odtwarzają te płyty tylko specjalne odtwarzacze dzwiek ten jest w formacie 2ch lub multi ch

yep

> jesli 2 ch to mozna go wysłac do ampli analogiem

yep

> lub cyfrą

ale tylko w wybranych systemach takich jak np. Sony, umozliwijacych cyfrowa transmisje sygnalu z odtwarzacza (w tym wapadku dzialajacego jak naped) do wzmacniacza (dzialajacego jako DAC)

> i albo słuchac na 2 kanałach albo poddac dalszej obróbce

nie rozumiem co masz na mysli piszac o dalszej obrobce

>wydaje mi sie ze dzwieku wielokanałowego nie rozpoznaje po prostu sam ampli po cyfrowym gdyż nie posiada własciwosci pozwalajacych na rozpoznanie dzwieku

posiada, posiada, ale nie kazdy (np. Sony, dCS)

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.