Skocz do zawartości
IGNORED

Splitter obsługujący sygnał 3D i dźwięk wielokanałowy

Rekomendowane odpowiedzi

Problem:

Źródło Blu Ray (materiał 3D) ma to zostać rozdzielone na dwa sygnały HDMI.

Jeden idący do projektora 3D (obraz 3D) drugi sygnał audio do amplitunera (nieobsługiwanie 3D)

Wszystkie rozdzielacze, które miałem. Nie są w stanie rozdzielić dźwięku idącego do dekodera z równoczesnym rozdzieleniem sygnału 3D idącego na projektor.

Dekoder nie obsługuje 3D i wymusza na split-terze sygnał 2D - dlatego sygnał musi iść poza urządzeniem do projektora) a dźwięk jest dekodowany z wyjścia cyfrowego optycznego lub koaksjalnego.

Nie chcę wymieniać urządzenia , ponieważ to kolejny wysoki koszt za dekoder z najwyżej półki który zdeaktualizuje się za kilka lat.

Przy okazji nowy model jest okrojony z wszystkiego i dostosowany do nowych technologi, które nie są mi potrzebne do niczego.

Czyli szukam, rozwiązania takiego. Gdzie splitter, jest w stanie wypuścić, na jednym gnieździe HDMI sygnał 3D a drugie gniazdo kieruje dźwięk np. HDMASTER 6.1 do dekodera dzwięku.

Rozwiązanie, które stosuje, ma pewne wady.

Dźwięk po wyjściu cyfrowym-optycznym dekoduje dźwięk maksymalnie do 5.1,.

Dźwięk 6.1 jest tylko dekodowane po HDMI.

Druga wada to brak możliwości wchodzenia w ustawienia dekodera podczas oglądania obrazu 3D na projektorze.

Do zmiany ustawień trzeba używać dodatkowego TV.

Co to jest 6.1? Czyli jak masz?
Nie ma takiego spitera jak chcesz. Wystarczy zmienić Amp AV i będziesz mieć na HDMI Out 3d na jednym i drugim wyjściu.

6.1 

Ustawienie głośników w systemie 6.1

Dwa kanały przednie (lewy i prawy) – L i R

Kanał centralny – C

Dwa kanały dookolne – (lewy dookolny i prawy dookolny) – Ls i Rs

Jeden kanał tylny – Bs

Jeden kanał niskoczęstotliwościowy – LFE

7.1

Kanał centralny – C

Dwa kanały tylne (lewy i prawy) – Lb i Rb

7.1 znam a 6.1 już wiem 9 co chodzi dawno nikt nie mail takiego ustawienia, tylni środkowy centralny. I jak to gra, lepiej niż 5.1? 7.1 wiem bo sam miałem ale 6.1 nie testowałem.

Zmiana dekodera to koszt powyżej 10 000 zł - bezsens i dodatkowo okrojenie z wejść analogowych,cyfrowych, optycznych i coaxialnych.

4 minuty temu, Bali79 napisał:

7.1 znam a 6.1 już wiem 9 co chodzi dawno nikt nie mail takiego ustawienia, tylni środkowy centralny. I jak to gra, lepiej niż 5.1? 7.1 wiem bo sam miałem ale 6.1 nie testowałem.

6.1, 7.1  używane jest w filmie  5.1 to audio 

Czy 6.1 gra lepiej ? używany jest do czego innego.Prawie każdy film z HDMASTER używa 6.1 lub czasami 7.1  optyka tego nie przepuszcza.

Oczywiście mam w systemie 2 kanały tylne które mogą również grać monofonicznie.

Edytowane przez andyn

A ja myślałem że DTS HD Master to bezstratny format w 5.1.
W większości filmów na płycie blu-ray w Polsce wychodzi w tym formacie.

HD MASTER - bezstratny  tylko ile kanałów ma to tylko inwencja firmy która miksuje dźwięk.

Wszystkie BLU RAY Audio które mam posiadają dźwięk HD MASTER 5.1 lub 2.0 

5.1  2.0 4.0 to formaty Audio wysokiej jakości,  pozostałe rozmnażanie się kanałów dotyczy filmów.

HD MASTER - bezstratny  tylko ile kanałów ma to tylko inwencja firmy która miksuje dźwięk.
Mało Atmos, mało DtsX, nawet 7.1 mało jest, 5.1 DTS HD master tego dużo. Ja się przesiadłem z blu-ray na 4K uhd i tu praktycznie każda płyta jest w Atmosie i obraz żyleta. Lubisz tak 3D? Miałem kiedyś też tv w 3d i szczerze to jeden film tylko w tym systemie obejrzałem. To się nie sprawdziło temu teraz już nikt 3D nie robi nawet.
9 minut temu, Bali79 napisał:
12 minut temu, andyn napisał:

Mało Atmos, mało DtsX, nawet 7.1 mało jest, 5.1 DTS HD master tego dużo. Ja się przesiadłem z blu-ray na 4K uhd i tu praktycznie każda płyta jest w Atmosie i obraz żyleta. Lubisz tak 3D? Miałem kiedyś też tv w 3d i szczerze to jeden film tylko w tym systemie obejrzałem. To się nie sprawdziło temu teraz już nikt 3D nie robi nawet.

Jesteś w błędzie wydają filmy w 3D lecz jest ich znacznie mniej.

3D na telewizorze 65 cali to porażka :-) 99% ludzi ocenia ten tryb testując lub oglądając na odbiornikach  jeszcze mniejszych.

100-120 cali to minimum !  Według mnie obraz 3D relatywnie ma więcej informacji dla odbiorcy niż 4k  które na siłę wprowadzili żeby ludzie wymienili sprzęt ! Który za niedługo będzie nie aktualny bo już  reklamują i wprowadzają 8k.

4k lub 8k w 3D raczej się nie doczekamy a to by było extra.

Ludzie testują na zabawkach formaty i nic dziwnego że są zawiedzeni.

Ile może kosztować system Audio wielokanałowy oparty np. o 5 x McIntosh MC611 5 xB&W 801 a gdzie pozostały sprzęt ?

Zabawki   5.1 + kolumny za 1000-5000 zł. :-) 

Wiem że wydają bo kupuje filmy a nie ściągam, mniej jest niż kiedyś nic więcej. Mi 3D nie podeszło, TV Panas flagowiec 4latek tak że 4k na pokładzie też miał, jeden z ostatnich modeli TV który miał 3D. Mi nie podeszło poprostu to, oczy się męczyły przy oglądaniu. Wiadomo 65" vs 120" to jak niebo a ziemia nie ma nawet co mówić. Mi tam moje KD wystarczy stworzone na Denonie i Monitor Audio budżetowe ale na moje ucho daje radę fajnie.

Godzinę temu, Bali79 napisał:

. I jak to gra, lepiej niż 5.1? 7.1 wiem bo sam miałem ale 6.1 nie testowałem.

Ja miałem, i zastanawiam się czy nie wrócić do tego ustawienia. Było nieźle a w tej chwili tylne głośniki mam blisko rogów w odległości 4,5m od głowy. Może lepiej będzie centralnie w potylicę. Dziwnie Dolby zaleca parzystą ilość głośników.

Z tym spliterem  to trochę ciężko mam dwa takie i dźwięk jest 2.0. Korzystam z DPL II, albo przełączam  na FHD. Fetek mocno interesował się tymi urządzeniami, może się odezwie.

4 minuty temu, WARMSTONE napisał:

Ja miałem, i zastanawiam się czy nie wrócić do tego ustawienia. Było nieźle a w tej chwili tylne głośniki mam blisko rogów w odległości 4,5m od głowy. Może lepiej będzie centralnie w potylicę. Dziwnie Dolby zaleca parzystą ilość głośników.

Z tym spliterem  to trochę ciężko mam dwa takie i dźwięk jest 2.0. Korzystam z DPL II, albo przełączam  na FHD. Fetek mocno interesował się tymi urządzeniami, może się odezwie.

Formatów dźwięku  i ustawień,  niestety jest wiele i żeby pogodzić to wszystko trzeba iść na kompromisy lub mieć kilka sal dedykowanych ! co całkowicie mija się z celem gdyż tylko nas ratuje mały zamek :-) z wieloma zerami na koncie.

2 minuty temu, Bali79 napisał:

Wiem że wydają bo kupuje filmy a nie ściągam, mniej jest niż kiedyś nic więcej. Mi 3D nie podeszło, TV Panas flagowiec 4latek tak że 4k na pokładzie też miał, jeden z ostatnich modeli TV który miał 3D. Mi nie podeszło poprostu to, oczy się męczyły przy oglądaniu. Wiadomo 65" vs 120" to jak niebo a ziemia nie ma nawet co mówić. Mi tam moje KD wystarczy stworzone na Denonie i Monitor Audio budżetowe ale na moje ucho daje radę fajnie.

Kiepski obraz zawsze będzie męczył wzrok ! i nie jest to wina 3D tylko jakości wyświetlanego obrazu. 

Scena 3D nawet przy  100 calach jest okrojona.

Nie znam nikogo kto by oglądał u mnie i skarżył się na zmęczenie wzroku.

Ciekawostką jest że wiele filmów było nagrywanych w odwrotnej polaryzacji co powodowało zmęczenie wzroku przez nieprawidłowe wyświetlanie obrazu ! Ludzie na to nie zwracali uwagi i nie potrafili lub nie wiedzieli że to się przełącza w ustawieniach.

Po kilku takich seansach twierdzili że obraz 3D jest zły !

2 godziny temu, andyn napisał:

6.1 

Ustawienie głośników w systemie 6.1

Kanał centralny – C

Jeden kanał tylny – Bs

Obecnie standard nie używany. Kiedyś taki był, ale to przeszłość.

2 godziny temu, andyn napisał:

Źródło Blu Ray (materiał 3D) ma to zostać rozdzielone na dwa sygnały HDMI.

A jaki masz amplituner? 

Teraz, S4Home napisał:

OK, ale korzystać można z innych formatów dekodowania dźwięku, które miksują dwa kanały tylne do jednego. Niejeden forumowicz chciałby dołożyć tylne kanały ale w rogu ma drzwi, okno, lub mebel. Najciekawsze jest to, że 6.1.x.x jest w 100% zgodne z zaleceniami Dolby Atmos, które mówią o parzystych kanałach. Czyli w tym wypadku center i back center. Przy pięciu lub siedmiu głośnikach jakoś jest nieparzyście. Tylko teraz niewygodnie jest wycofać się z rekomendacji dwóch tylnych głośników. O ile ja mam tylną ścianę ponad 6 m i zastanawiam się czy nie pozbawię się efektu lokalizacji lub przejścia z sbl do sbr to w pokoju o ścianie np. 3.6 dylematu nie ma. Ponadto przy braku Atmosa fajnie jest ten szósty głośnik umieścić wysoko.

22 minuty temu, S4Home napisał:

A jaki masz amplituner? 

5.1 to też przeszłość i dalej jest używany. 3D to przeszłość i dalej jest używany.

Nie ważne jaki dekoder ( mam kilka )  ważne że  nie przepuszcza sygnału 3D a po podłączeniu  wyjścia splittera na wejście dekodera 

wyłącza sygnał 3D na pozostałych wyjściach HDMI (brak sygnału 3D)

Być może nie robią tego zaawansowane splittery ale one są drogie i w miejscach  w których pytałem nie byli mi w stanie zagwarantować że one będą działać inaczej niż splittery po kilkaset złotych.

A czemu wysoko? Takich zaleceń już nie ma. Jeśli byś VOG robił to jego w suficie dajesz. Jeśli masz dobry Amp AV to kalibracja zrobi swoje i usłyszysz ten 6 głośnik z tyłu głowy a nie nad.

7 minut temu, WARMSTONE napisał:

OK, ale korzystać można z innych formatów dekodowania dźwięku, które miksują dwa kanały tylne do jednego. Niejeden forumowicz chciałby dołożyć tylne kanały ale w rogu ma drzwi, okno, lub mebel. Najciekawsze jest to, że 6.1.x.x jest w 100% zgodne z zaleceniami Dolby Atmos, które mówią o parzystych kanałach. Czyli w tym wypadku center i back center. Przy pięciu lub siedmiu głośnikach jakoś jest nieparzyście. Tylko teraz niewygodnie jest wycofać się z rekomendacji dwóch tylnych głośników. O ile ja mam tylną ścianę ponad 6 m i zastanawiam się czy nie pozbawię się efektu lokalizacji lub przejścia z sbl do sbr to w pokoju o ścianie np. 3.6 dylematu nie ma. Ponadto przy braku Atmosa fajnie jest ten szósty głośnik umieścić wysoko.

Czego uczepiliście się tego 6.1 !  chodzi   tylko i wyłącznie że po cyfrowych złączach światłowodowych sygnał powyżej 5.1 nie jest wypuszczany ! czyli głośniki tylne  lub  ATMOS nie jest obsługiwany przez światłowód lub coaxial.

Wystarczy mieć pomieszczenie 6 metrów X 8 metrów ekran 150 cali i jest miejsce na wszystkie formaty i prawidłowe rozmieszczenie głośników.

Tylko trzeba mieszkać w małym zamku :-) 

6 minut temu, andyn napisał:

Czego uczepiliście się tego 6.1 ! 

Sam zacząłeś.

7 minut temu, andyn napisał:

chodzi   tylko i wyłącznie że po cyfrowych złączach światłowodowych sygnał powyżej 5.1 nie jest wypuszczany ! czyli głośniki tylne  lub  ATMOS nie jest obsługiwany przez światłowód lub coaxial.

Czekaj na Fetka.

8 minut temu, andyn napisał:

Wystarczy mieć pomieszczenie 6 metrów X 8 metrów ekran 150 cali i jest miejsce na wszystkie formaty i prawidłowe rozmieszczenie głośników.

Niekoniecznie.

31 minut temu, andyn napisał:

Nie ważne jaki dekoder ( mam kilka )  ważne że  nie przepuszcza sygnału 3D a po podłączeniu  wyjścia splittera na wejście dekodera 

Ale to jest jakiś stary ampli? 

5 minut temu, S4Home napisał:

Ale to jest jakiś stary ampli? 

Ostatni model przed wprowadzeniem technologi 3D.

Osobiście wolę mieć dobry dźwięk, dużo złącz analogowych i cyfrowych audio niż naszpikowane plastikowe  urządzenie z  tysiącem złącz HDMI,  serwery  plików, tysiące stref, nety strety :-)

Można oczywiście kupić najwyższe urządzenie z każdej marki tylko to wydatek grubo powyżej 10 tys złotych a i tak będzie okrojone z wielu  starych funkcji  a wyposażone dodatkowo  w nowoczesne technologie które  akurat niepotrzebne są mi  do niczego.

3 minuty temu, andyn napisał:

Ostatni model przed wprowadzeniem technologi 3D.

Automatycznie masz odpowiedź na pytanie.

3 minuty temu, S4Home napisał:

Automatycznie masz odpowiedź na pytanie.

Nie rób ze mnie idioty !  :-) dlaczego tak się dzieje wiem. Ty dalej nie rozumiesz czego szukam.

Problem - to znalezienie splittera za rozsądną kwotę który potrafi zrobić to co wcześniej opisywałem.

Oczywiście są  takie splittery  tylko to koszt tysięcy dolarów a problem jest prosty wystarczy zastosować w nim niezależne procesory obrazu i dźwięku obsługujące różne gniazda HDMI  w różnych formatach. 

Tylko takie rozwiązanie jest  finansowo,  w zastosowaniu domowym nieopłacalne.

To ja nie widzę problemu. Kup sobie odtwarzacz blu-ray Sony lub Panasonic które mają 2xWyj HDMI. Z jednego HDMI podajesz audio na AVR a z drugiego wyjścia HDMI lecisz z obrazem 3D na projektor. Twój AVR nie przepuszcza 3D i nie ma takiego spitera 3D, bynajmniej ja nie słyszałem, ale aby mieć dobry obraz jak i dźwięk to lepsze jest takie rozwiązanie niż jakiś spiter.

4 minuty temu, Bali79 napisał:

To ja nie widzę problemu. Kup sobie odtwarzacz blu-ray Sony lub Panasonic które mają 2xWyj HDMI. Z jednego HDMI podajesz audio na AVR a z drugiego wyjścia HDMI lecisz z obrazem 3D na projektor. Twój AVR nie przepuszcza 3D i nie ma takiego spitera 3D, bynajmniej ja nie słyszałem, ale aby mieć dobry obraz jak i dźwięk to lepsze jest takie rozwiązanie niż jakiś spiter.

np.  Panasonic DP-UB9000EG  1000 euro

Miałem BD firmy X z dwoma wyjściami i niestety nie działały równolegle dwa wyjścia HDMI tylko albo HDMI AUDIO lub HDMI Audio + Video ? 

Po drugie mam wiele nośników przegrywanych BD ( które nie zasługują na oryginał za kilkaset złotych )

I tutaj pojawia się na nowych urządzeniach Cinavia (chyba że już nie ma problemu na dzień dzisiejszy) 

Coś za coś zawsze jest jakiś problem :-)

31 minut temu, WARMSTONE napisał:

Niekoniecznie.

Koniecznie, koniecznie praw fizyki i rozchodzenia się fal i dźwięku nie oszukasz.

Nie da się umieścić kilkunastu kolumn w  pomieszczeniu 4 x 5 x 2.5 (w  99% takie są pomieszczenia w blokach i małych domach)

Niestety żeby selektywnie odbierać dźwięk z kilkunastu kolumn ( jeszcze wielodrożnych ) musi być przestrzeń.

Po drugie tak jak wcześniej wspominałem do prawidłowego bezkompromisowego oglądania 3D potrzeba ekranu 120 -150 cali .

Czyli  330 - 340 szerokość ekranu u postawy  + 2 x 1.2-1.5 metra na rozmieszczenie głośników przednich, czyli wychodzi około 6 metrów z szerokości.

Dłuższy bok długość ? ~ 8 metrów 

Chyba że mamy ekran tylko 100 cali i klitkę 3 x 4 metry, smukłe, cienkie i małe  kolumny LG 

Godzinę temu, andyn napisał:

Koniecznie, koniecznie praw fizyki i rozchodzenia się fal i dźwięku nie oszukasz.

Nie w tym rzecz. Ja mam pokój 10,30x 6,30. Na tylnej ścianie mam okna i muszę bs umieścić w rogach. Surki chcę mieć wiszące na ścianach a nie stojące, za dużo roboty przy myciu podłogi. Kąt bs niby się zgadza ale 4,5 m od miejsca ''odsłuchowego'' to trochę dużo no i są w rogach co  wygląda niezbyt ciekawie. Ekran mam 160'' ale nie mam w proju 3D. Jakoś z tym żyję. Coś taki tajemniczy z tym swoim ampli ?

Też mam podobny dylemat czy z powodu braku 4K i Atmosa pożegnać się z SC-LX 85 i wydać 12K na najnowszy model, czy trochę starszy za 7K czy procesor za 14k ? A może ampli półkę niżej ? Albo odpuścić Atmosa , zostać z dźwiękiem z upmixerów , z 4K HDR na ekranie i kasą w kieszeni ?

No w tych firmowych jak Panasonic, Sony, Oppo to bez problemu dualnie wyjścia HDMI działają. Ja myślałem iż jako zwolennik kd bo posiadasz dość duży ekran a nie tv to chyba zależy Tobie na jakości obrazu i z płyt korzystasz, patrząc na cenę to jak za darmo teraz płyty blu-ray można kupować.
Pamiętaj iż na nie wszystkich kopiach zapasowych będziesz mieć też ścieżkę audio tak jak w oryginale na płycie. Nie znam się na odtwarzaniu plików, dla mnie najprostszą opcja to odtwarzacz Blu-ray z dwoma wyjściami HDMI tv+projektor, one też potrafią pendrive odczytać.

ja u siebie również z konieczności mam zastosowane 6.2 (na 7.2 brak możliwości lokalowych) i względem 5.2 bardzo sobie chwalę to rozwiązanie

No w tych firmowych jak Panasonic, Sony, Oppo to bez problemu dualnie wyjścia HDMI działają. Ja myślałem iż jako zwolennik kd bo posiadasz dość duży ekran a nie tv to chyba zależy Tobie na jakości obrazu i z płyt korzystasz, patrząc na cenę to jak za darmo teraz płyty blu-ray można kupować.

Pamiętaj iż na nie wszystkich kopiach zapasowych będziesz mieć też ścieżkę audio tak jak w oryginale na płycie. Nie znam się na odtwarzaniu plików, dla mnie najprostszą opcja to odtwarzacz Blu-ray z dwoma wyjściami HDMI tv+projektor, one też potrafią pendrive odczytać.

Też bym stawiał na odtwarzacz BD z dwoma wyjściami HDMI. Raczej używany dobrej marki.

Może oppo 103, może nawet jeszcze starszy oppo 83, osobiście mam Marantz BD 7004 i też mam dwa wyjścia HDMI.

2 godziny temu, Bali79 napisał:

chyba zależy Tobie na jakości obrazu i z płyt korzystasz,

O ile to do mnie to nie miałem nigdy BD, PC albo streaming. W czasach gdy się nimi interesowałem to nie można było do nich nic podłączyć. W ogóle to ja nie chcę sprzętu, który czasem działa czasem nie, coś,czyta czegoś nie. Nie mam ochoty płacić za problemy. O tym, że BD mają dwa wyjścia hdmi 2.0, które bezproblemowo ogarniają 2x 4k hdr , 2x audio hd i możliwość wpięcia dodatkowego źródła to się dowiedziałem dzisiaj od was. Dzięki.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Może oppo 103, może nawet jeszcze starszy oppo 83, osobiście mam Marantz BD 7004 i też mam dwa wyjścia HDMI.

RAF, nie da się taniej ? Bo jak nie chcę oglądać z płyt to wolę dołożyć do nowego ampli.

Adyn sorry, że się lekko wciąłem w ten temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi