Skocz do zawartości
IGNORED

Które kable najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Które kable głośnikowe spośród tej listy polecacie najbardziej?

1. Wireworld Oasis 7 biwire

2. Tellurium Q ultra blue

3. Wireworld Eclipse 5

4. Van den Hul CS 122H

5. Kimber Kable 4TC

6. Nordost White Lightning

Edytowane przez VreidSogndal
https://www.audiostereo.pl/topic/149566-kt%C3%B3re-kable-najlepsze/

Zainteresuj się firmą Bazodrut.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, VreidSogndal napisał:

Nie idź tą drogą...

Jakiekolwiek najtańszy.

Dobór kabla to przede wszystkim konfekcja. Jakie masz mieć zakończenia od strony wzmacniacza a jakie od strony ZG. Nie wszystkie terminale pozwolą wsadzić banany. Nie zawsze osadzisz widełki czy szpilki. Przyjrzyj  się temu. 

Jeśli od strony ZG banany to jest prawdopodobieństwo wysunięcia i zwarcia wyjścia wzmacniacza...

Tego typu rozważania powinny towarzyszyć wyborowi kabla a nie pitu pitu... ale zrobisz jak będziesz chciał.

Sam mam z reguły (mam kilka systemów) zaciśniętą linkę kabla w terminalach (na to pozwalają). Sam kabel to linka miedziana srebrzona fi 4mm2. Ale wystarczy 2.5 mm2. Metr pewnie z 10zł...

Co ma być nimi spięte? Czego oczekujesz? O każdym z tych kabli znajdziesz coś w necie. Najlepszym sposobem jest test w domu bo może się zdarzyć że nie usłyszysz różnicy, albo któryś od razu brzmieniowo  przypadnie Ci do gustu .

Do tego zestawu dorzuć Cardasa 101 kabel w przyzwoitej cenie a robi robotę 

Edytowane przez vade
16 minut temu, vade napisał:

Co ma być nimi spięte? Czego oczekujesz? O każdym z tych kabli znajdziesz coś w necie. Najlepszym sposobem jest test w domu bo może się zdarzyć że nie usłyszysz różnicy, albo któryś od razu brzmieniowo  przypadnie Ci do gustu .

Do tego zestawu dorzuć Cardasa 101 kabel w przyzwoitej cenie a robi robotę 

Kolumny Klipsch plus zestaw przedwzmacniacz McIntosh oraz końcówka mocy Electrocompaniet. Tak jak mówisz szukałem w necie, ale nie o każdym z nich mogłem coś znaleźć. Dlatego pytam

8 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Nie idź tą drogą...

Jakiekolwiek najtańszy.

Dobór kabla to przede wszystkim konfekcja. Jakie masz mieć zakończenia od strony wzmacniacza a jakie od strony ZG. Nie wszystkie terminale pozwolą wsadzić banany. Nie zawsze osadzisz widełki czy szpilki. Przyjrzyj  się temu. 

Jeśli od strony ZG banany to jest prawdopodobieństwo wysunięcia i zwarcia wyjścia wzmacniacza...

Tego typu rozważania powinny towarzyszyć wyborowi kabla a nie pitu pitu... ale zrobisz jak będziesz chciał.

Sam mam z reguły (mam kilka systemów) zaciśniętą linkę kabla w terminalach (na to pozwalają). Sam kabel to linka miedziana srebrzona fi 4mm2. Ale wystarczy 2.5 mm2. Metr pewnie z 10zł...

Ciekawa teoria

8 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Nie idź tą drogą...

Jakiekolwiek najtańszy.

Ciekawa teoria

11 godzin temu, VreidSogndal napisał:

3. Wireworld Eclipse 5

4. Van den Hul CS 122H

5. Kimber Kable 4TC

Kup sobie na metry Chorda Clearway i daj go bez wtyczek . Resztę zainwestuj w łączówki lub zasilające .

14 minut temu, VreidSogndal napisał:

Kolumny Klipsch plus zestaw przedwzmacniacz McIntosh oraz końcówka mocy Electrocompaniet.

Tym zestawem lekko zaskoczyłeś przeciwników kabli. 

Miałem u siebie na chwile ECI 6D, jeśli te końcówki grają podobnie do niego, to z Twojej listy (znam tylko dwa) postawił bym na Nordost`a.

Oczywiście Nordost, ale mam nadzieję, że do Klipsch'a z wyższej półki;

chyba, że problemy laryngologiczne wymuszają ... ? 

A wpisami o 4 mm2 lince nie ma się co dziwić - 1/3 kolegów kabli nie odróżnia ... trochę im zazdroszczę.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

też mam nadzieję, że Klipsch z wyższej półki ? Nordost ożywi dźwięk. Skontroluje i zróżnicuje lepiej bas. Nie słuchałem oczywiście w Twojej akustyce, ale sam zestaw chyba tego będzie wymagał ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, muda44 napisał:

Kup sobie na metry Chorda Clearway i daj go bez wtyczek . Resztę zainwestuj w łączówki lub zasilające .

Potwierdzam @muda44. Tyle, że ja mam zakonfekcjonowane - widły od strony ZG, a banany od strony wzmacniacza. Lekko podnosi to koszt zabawy, ale za te niecałe 300-350 zł masz kabelki, które są szybkie, gładkie, dokładne i przejrzyste. Możesz kupić gotowe na Allegro - koleś ma chyba nick TransAudioHiFi i dobrze to konfekcjonuje. Możesz dogadać zmianę bananów na widły.

Ukryta Zawartość

Dotychczas testowałem mnóstwo budżetowych kabli i nie potwierdzam tezy, że "wystarczą jakiekolwiek o przekroju 2,5-4mm2" (jakiekolwiek to grają potem jakkolwiek...). Miałem kiedyś Cordiale, Anticables, Jantzen, Jantzen solid-core, Belden, Audionowa Moonwalk, Alphard DaVinci, czy Kimper PR. Teraz mam Chord ClearWay i nawet zakonfekcjonowany gra spoko.

Podobno, ptaszki ćwierkają (muszę sprawdzić), jeżeli chcesz mieć naprawdę kabel petarda (koszt 200 zł / metr), to warto spróbować te:

Ukryta Zawartość

"Zabijają" rozdzielczością, szybkością basu, zejściem, etc. I podobno są zdecydowanie lepsze np. od Kimber TC, czy 4VS (o których myślałem). Ale to też kwestia, czy na swoim systemie usłyszysz taką zmianę (jakość całego set'u towarzyszącego).

I też zgadzam się z @muda44 (to jest gość! :)), że lepiej potem doinwestować np. sieciówki. U mnie świetne efekty dało zastosowanie grubaśnego, ale rewelacyjnie zrobionego kabla Yarbo (na wtykach Viborg) - jak go dostałem, to myślałem, że trzymam w ręku jakąś wysokiej klasy biżuterię audio ? Ta miedź w oplocie jest bajeczna. Przepiękny kabelek ? Rozpływam się nad nim, bo również gra bardzo dobrze! Podpiąłem go pod DAC (i sprawdzałem też pod transport) - RE-WE-LA-CJA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lete
2 godziny temu, audioburak napisał:

Oczywiście Nordost, ale mam nadzieję, że do Klipsch'a z wyższej półki;

chyba, że problemy laryngologiczne wymuszają ... ? 

A wpisami o 4 mm2 lince nie ma się co dziwić - 1/3 kolegów kabli nie odróżnia ... trochę im zazdroszczę.

Klipsch R28-F

5 minut temu, VreidSogndal napisał:

Klipsch R28-F

Jedna nie wiadoma już jest, teraz źródełko jeszcze poprosimy. LP/CD/Streamer? a może jeszcze coś innego.

1 minutę temu, Bogusław_59825 napisał:

Jedna nie wiadoma już jest, teraz źródełko jeszcze poprosimy. LP/CD/Streamer? a może jeszcze coś innego.

Marantz CD 14, przedwzmacniacz z DAC McIntosh D100, końcówka mocy Electrocompaniet AW120 DMB. Cyfrowo słucham tylko z komputera przezm USB, ale to jest jakieś 5 procent ogółu

4 minuty temu, VreidSogndal napisał:

Marantz CD 14, przedwzmacniacz z DAC McIntosh D100, końcówka mocy Electrocompaniet AW120 DMB. Cyfrowo słucham tylko z komputera przezm USB, ale to jest jakieś 5 procent ogółu

Oj! Testowałem też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,..mocno rozdzielczy. Mogą być kłopoty z Nordost. Oprócz Tellurium Q Ultra Blue reszty nie słyszałem, więc koledzy niech doradzą, bo i nie wiem czy w Ultra Blue, bas nie będzie minimalnie spowalniał , bo ma siłę..(zależy jeszcze czego słuchasz)

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Oj! Testowałem też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,..mocno rozdzielczy. Mogą być kłopoty z Nordost. Oprócz Tellurium Q Ultra Blue reszty nie słyszałem, więc koledzy niech doradzą, bo i nie wiem czy w Ultra Blue, bas nie będzie minimalnie spowalniał , bo ma siłę..(zależy jeszcze czego słuchasz)

Co sądzisz o tym Tellurium? CO to znaczy, że ma siłę? Może nie pasować do mojego systemu? 

W 90 procentach słucham ciężkiego metalu

Jest jeszcze druga kwestia, że muszę znaleźć jakieś pasujące kable XLR aby połączyć oba wzmacniacze. EC posiada tylko te wejścia i mpja przygoda z RCA musi się zakończyć. Rozważam także Nordost White Lightning XLR, między innymi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez VreidSogndal

Mam na myśli, że to konkretny, głęboki bas i jest mało konturowy, to kabel od słuchania typu relax, gdzie zapominasz o super detalach, tylko muzyka i napój, ☺️

Piszesz "ciężki Metal", to jednak proponuje ponownie Nordost, tylko .... lepiej gdybyś mógł podnieść budżet X2 a gdyby było X3  to będzie super Z xlr nie doradzę, to już koledzy niech się wypowiedzą, I już temat tu poruszany - kable na zasilaniu.

2 minuty temu, Bogusław_59825 napisał:

Mam na myśli, że to konkretny, głęboki bas i jest mało konturowy, to kabel od słuchania typu relax, gdzie zapominasz o super detalach, tylko muzyka i napój, ☺️

Piszesz "ciężki Metal", to jednak proponuje ponownie Nordost, tylko .... lepiej gdybyś mógł podnieść budżet X2 a gdyby było X3  to będzie super Z xlr nie doradzę, to już ko/ledzy niech się wypowiedzą, I już temat tu poruszany - kable na zasilaniu.

Podnieść budżet do jakich konkretnie modeli?

Nie wiem jak ceny dziś ustawiono. Ja miałem białe i fiolet, była różnica, góra zyskuje na gładkości, bas lepiej pilnowany. U mnie się nie sprawdziły, MA252 i Heco T. N. Statement to granie po jaśniejszej stronie i było już za dużo tej dobroci. 

Na początek te wyżej notowane, potem model niżej, sam zobaczysz/usłyszysz na ile jest gorzej. W którymś miejscu powiesz wracam do poprzedniego. 

1 godzinę temu, VreidSogndal napisał:

Klipsch R28-F

Przede wszystkim ustaw sobie filtr. Filtr na pie....lenie o magicznych kablach. Cena Twoich głośników to ok. 2800 za parę. Ile powinny kosztować kable do nich? 1000 zł?  A może zwiększyć budżet X2 a nawet X3 ??????? Aby było super? ? Kable droższe od głośników? Myślisz, że ma to sens? Otóż niestety, nie ma. Padła propozycja Chorda i jak najbardziej polecam. Dobry kabel w bardzo uczciwej cenie. Kimber 8PR, kable VdH (te podstawowe modele).  Jeśli masz 1000 zł do wydania, przeznacz 400 zł na kable a 600 zł na akustykę pomieszczenia. Taki wydatek będzie miał sens. I efekty na pewno będą słyszalne. W o wiele większym stopniu niż w relacji kable 1000, akustyka 0.

4 godziny temu, muda44 napisał:

15 godzin temu, VreidSogndal napisał:

3. Wireworld Eclipse 5

4. Van den Hul CS 122H

5. Kimber Kable 4TC

Mam Tellurium Q Ultra Blue ( wzmacniacz exposure, cxn v2 -źródło i kolumny Audio physic YARA II Superior) - dźwięk "równy", tellurium łagodzi krzykliwość, ten model nie jest super rozdzielczy, dobry dół pasma i lokalizacja źródeł. Oceniam dobrze, ale raczej do jazzu, małych składów, diana krall, gorzej z dużą ilością informacji- Twój ciężki metal

Mam też Kimber 4TC- w tym samym zestawie dużo więcej szczegółów, super rozdzielczość, sporo jaśniej od Tellurium, bas punktowy niezły, dokładniejsze wokale. Ogólnie taki chirurgicznie czysty dźwięk. Na pewno lepiej sobie radzi z metalem, rockiem.

Mam też Oasis 8 single- to najlepszy przewód z wymienionych przeze mnie. Bardzo dobra rozdzielczość, w porównaniu do pozostałych dużo lepsza kontrola niskich, dźwięk jest plastyczny, super lokalizacja, dobra przestrzeń, stereofonia . Najlepszy do cięższej muzyki.

Pozdrawiam.

2 godziny temu, lete napisał:

U mnie świetne efekty dało zastosowanie grubaśnego, ale rewelacyjnie zrobionego kabla Yarbo (na wtykach Viborg) - jak go dostałem, to myślałem, że trzymam w ręku jakąś wysokiej klasy biżuterię audio ? Ta miedź w oplocie jest bajeczna. Przepiękny kabelek ?

Do ojca założyciela tematu .

Tu o zasilajacym , ale dotyczy wszystkich kabli .

Prezencja kabla !!

Kupujesz kable które najbardziej się podobają , dlaczego ? dlatego ze wygląd kabli zapewni ci wszystko co najlepsze , wszystko czego byś sobie życzył słuchając muzyki .

Z w/w do Twojego zestawu wybrałbym kimbera 4tc, ale jak wcześniej pisałem najpierw wypożycz posłuchaj jak spasuje znajdź dobra cenę lub używke. Z Tellurium to black ll ale będzie drożej. Z sieciówkami dał bym sobie spokój. Próbowałem. Chyba że Ci zależy na biżuteryjnm wyglądzie który poprawi Ci samopoczucie 

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Przede wszystkim ustaw sobie filtr. Filtr na pie....lenie o magicznych kablach. Cena Twoich głośników to ok. 2800 za parę. Ile powinny kosztować kable do nich? 1000 zł?  A może zwiększyć budżet X2 a nawet X3 ??????? Aby było super? ? Kable droższe od głośników? Myślisz, że ma to sens? Otóż niestety, nie ma. Padła propozycja Chorda i jak najbardziej polecam. Dobry kabel w bardzo uczciwej cenie. Kimber 8PR, kable VdH (te podstawowe modele).  Jeśli masz 1000 zł do wydania, przeznacz 400 zł na kable a 600 zł na akustykę pomieszczenia. Taki wydatek będzie miał sens. I efekty na pewno będą słyszalne. W o wiele większym stopniu niż w relacji kable 1000, akustyka 0.

Planuję zmianę głośników na Sonus Faber Venere 2.5 lub nawet 3.0. I myślę, że to bardzo logiczne myślenie aby cena kabla nie przekraczała ich ceny

Edytowane przez VreidSogndal

Kiedyś przyjmowano takie założenie, zgodnie z którym cena okablowania wynosiła ok 10% ceny całego zestawu. Może najpierw zmień głośniki a potem dobierz do nich okablowanie?

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Kiedyś przyjmowano takie założenie, zgodnie z którym cena okablowania wynosiła ok 10% ceny całego zestawu. Może najpierw zmień głośniki a potem dobierz do nich okablowanie?

Ich zmiana to kwestia tygodnia, może miesiąca. Ale racja, najpierw sprzęt potem kable

2 godziny temu, iro III napisał:

...te o długości wystarczającej, aby sięgnęły od wzmacniacza do głośników.

Najlepiej miedziane, ale niekoniecznie ;-). Ekwiwalent miedzi w aluminium też łatwo można policzyć. Gorzej jest z kablami węglowymi, ale nie wiem czy są stosowane jako głośnikowe. Oczywiście najlepsze jest srebro, ale zalecałbym tylko na bas bo tam są największe prądy i wynikające z tego straty.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi