Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX v377 & Pioneer VSX-519V do dźwięku z TV

bogdan375

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio kupiłem TV 4k 65 cali, wszystko pięknie ale dzwięk totalne dno. Dochodzi jak z zamkniętej puszki. Zero tonów wysokich i niskich. Chciałbym kupić zestaw amplituner kina domowego z głośnikami. TV oglądam tylko w weekendy i raczej Netflix, HBO. Tak więc potrzebuje niskobudżetowego używanego sprzętu, który chociaż trochę pozwoli się zadowolić lepszym dźwiękiem niz z TV i fajnie gdyby był 5.1

Mam na oku zestawy

Yamaha RX v377 + głośniki Prism + subwoofer Yamaha SW 030

Pioneer VSX-519V + 5 głośników KODA bez subwoofera

Nadaje się któryś z nich do moich nie dużych wymagań? 

Każdy z tych zestawów zagra lepiej niż sam TV ale każdy z nich jest kiepski, a jeśli już musisz brać, to ten z subwooferem, ten Pioneer jest tak kiepski i słaby na basie, że sub-a będzie porażka. Może prościej kupić dobry soundbar albo powiedz ile chcesz wydać.

6 minut temu, bogdan375 napisał:

Moge wydać max 2 tys

Za tą cenę nie kupuj soundbara. Używany zestaw głośników jak najbardziej. Amplituner używany to już loteria a na dodatek będziesz musiał pogodzić się z faktem, że funkcjonalność, aktualność a przy niskich modelach i jakość dźwięku będzie na niskim poziomie. Za tą cenę wolałbym kupić zestaw porządnych głośników aktywnych niż pchać się w budżetowe starocie. 

10 minut temu, bogdan375 napisał:

Mozesz jakies godne polecenia zaproponować?

Takie bardziej kinowe granie to Klipsch R-51PM. Można do tego nawet subwoofer podłączyć. Podobna funkcjonalność to System Audio Saxo 3 Active z tym, że brzmienie już inne. No i masz jeszcze Audio Pro A26.

9 godzin temu, radmorek napisał:

Może prościej kupić dobry soundbar 

Większość opinii jakie znalazłem sugeruje że soundbar to zły pomysł.

9 godzin temu, daniel-de napisał:

przy niskich modelach i jakość dźwięku będzie na niskim poziomie.

A co myslisz o Amplituner 5.2 Denon AVR-X550BT

Do tego dobrać jakieś głośniki?

2 godziny temu, bogdan375 napisał:

A co myslisz o Amplituner 5.2 Denon AVR-X550BT

Amplituner nie należy do mocarzy więc trzeba dobrać głośniki o wysokiej skuteczności i impedancji nie schodzącej dużo poniżej 6ohm. Co więcej nie obejdzie się bez subwoofera. Z tego co kojarzę ten amplituner nie posiada obsługi hdr więc łączenie go ze sprzętem poprzez hdmi mija się z celem. Wchodzi więc wyłącznie w grę podłączenie czysto pod względem dźwięku. Czyli telewizor, blu ray czy cokolwiek innego masz będziesz musiał łączyć kablem cyfrowym. I tu mamy kolejne ograniczenie bo ten model ma tylko dwa wejścia optyczne i żadnego coaxialnego. Czasami w blu ray jest dodatkowe wyjście hdmi do dźwięku co trochę ratuje sytuację. Reasumując jeśli miałbym kupować amplituner bez hdr to tylko taki, który ma więcej wejść cyfrowych chyba, że mam dwa urządzenia peryferyjne i nic więcej nie jest mi potrzebne.

7 godzin temu, bogdan375 napisał:

Większość opinii jakie znalazłem sugeruje że soundbar to zły pomysł.

Nie sugeruj się opiniami, tylko słuchaj i sam oceniaj ?, aczkolwiek dysponując kwotą 2k zł, rzeczywiście lepiej rozejrzeć się najpierw za "pełnym zestawem" używanym. Jeśli koniecznie chcesz 5.1 to np. tu masz dwa takie same zestawy Kody, bardzo dobre modele na początek, tyle że są razem z ampli, ale i tak taniej niż niektórzy same głośniki sprzedają więc ampli sprzedaż/wyrzucisz,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a do kolumn dokupisz sobie np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo dobry i wydajny ampli, do dziś wiele nawet droższych modeli nie oferuje takiej mocy i wydajności w połączeniu z jakością dźwięku. Mając 2k zł. masz tak szerokie pole wyboru w używanym kd, że aż głowa mała, trzeba tylko poświęcić trochę czasu, bo np. kupując na sztuki, a nie komplety, to można jeszcze lepiej trafić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, daniel-de napisał:

ten amplituner nie posiada obsługi hdr więc łączenie go ze sprzętem poprzez hdmi mija się z celem.

Jestem laikiem, nie za bardzo wiem do czego w amplitunerze hdr.  Zależało mi tylko na poprawie dźwięku z TV i fajnie gdyby to był dźwięk przestrzenny. TV ma HDMI ARC, amplituner też ma HDMI ARC. To nie wystarczy do tego co potrzebuje? Nic więcej do niego oprócz TV nie będzie podpinane.

25 minut temu, radmorek napisał:

Mając 2k zł. masz tak szerokie pole wyboru w używanym kd, że aż głowa mała, trzeba tylko poświęcić trochę czasu, bo np. kupując na sztuki, a nie komplety, to można jeszcze lepiej trafić.

Pod warunkiem ze mam pojęcie czego szukać.  Jak dla mnie to które pisałem były ok, okazuje się że nie do końca. Im dalej w las, tym więcej drzew. Dzisiaj trafiłem gdzieś na artykuł że dźwięk 5.1 z Netfliksa idzie nie przez kabel HDMI tylko optyczny. Prawda to?

Może wypunktujcie mi co musi mieć amplituner ktory spelni moje nie wysokie oczekiwania.

Tak samo głośniki i subwoofer. Będe wiedział czego szukać, bo poruszam się po omacku z zamkniętymi oczami.

Dziękuje

58 minut temu, bogdan375 napisał:

Może wypunktujcie mi co musi mieć amplituner ktory spelni moje nie wysokie oczekiwania.

Tak samo głośniki i subwoofer. Będe wiedział czego szukać, bo poruszam się po omacku z zamkniętymi oczami.

Dziękuje

To nie jest takie proste jeśli chodzi o brzmienie, bo wymaga sporego osłuchania różnych "klocków", często jest tak, że są dobre parametry czysto techniczne, a dźwięk słaby/nijaki. Podaj jakie województwo, to może uda się znaleźć coś w pobliżu, żebyś odsłuchał przed zakupem i ocenił czy rzeczywiście masz

Godzinę temu, bogdan375 napisał:

nie wysokie oczekiwania.

?.

Jestem laikiem, nie za bardzo wiem do czego w amplitunerze hdr.

Jak ostatnio kupiłeś TV 4k to pewnie obsługuje hdr. Szkoda by było to stracić jeśli przepuścisz obraz przez amplituner, który nie obsługuje hdr. 

Nic więcej do niego oprócz TV nie będzie podpinane.

Nie masz dekodera TV ani żadnego odtwarzacza? A co jest źródłem sygnału przesyłanego do TV? Przecież to wszystko musisz połączyć do amplitunera. Zwykle podłącza się te urządzenia do wejść hdmi amplitunera a wyjściem hdmi z amplitunera łączysz TV.

TV ma HDMI ARC, amplituner też ma HDMI ARC. To nie wystarczy do tego co potrzebuje?

Przeczytaj w google jak działa ARC i do czego służy. A w praktyce nie działa to z każdą konfiguracją audio o czym przekonałem się na własnej skórze. Jak oglądam choćby Netfliksa czy youtuba na TV to dźwięk nie jest przesyłany do amplitunera i musiałem podpiąć optyka z TV do amplitunera mimo włączonej opcji ARC.

2 godziny temu, radmorek napisał:

Podaj jakie województwo, to może uda się znaleźć coś w pobliżu, żebyś odsłuchał przed zakupem

Podkarpackie, Rzeszów

34 minuty temu, daniel-de napisał:

Jak ostatnio kupiłeś TV 4k to pewnie obsługuje hdr.

Nie masz dekodera TV ani żadnego odtwarzacza? A co jest źródłem sygnału przesyłanego do TV?

Tak ma HDR

Dekoder wbudowany w TV (do TV cyfrowej naziemnej),  Internet podpięty do TV dla Netflix i HBO oraz programy TV ze światłowodu. Jednak zależy mi tylko na dobrym głosie przy oglądaniu Netflixa i HBO. Nic więcej do amplitunera nie będzie podłączone.

Tu masz w samym Rzeszowie do odbioru, nie wiem czy do posłuchania i jest to solidny ampli KD, jeżeli wszystko sprawne, to powinien Cię zadowolić i ciężko go będzie pobić, troszkę cena mogła by być niższa

Ukryta Zawartość

gdybyś upierał się przy czymś "nowszym z bajerami", to masz w okolicy

Ukryta Zawartość

ale to już niższa liga ale możesz posłuchać dla porównania.

I na szybko, nic innego, lepszego w dobrej cenie na razie nie znalazłem, jeśli chodzi o kolumny, no i około 100km od Rzeszowa

Ukryta Zawartość

A tu masz na miejscu taki "zestaw bieda", żeby posłuchać jako całość aby wiedzieć czego oczekiwać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dekoder wbudowany w TV (do TV cyfrowej naziemnej),  Internet podpięty do TV dla Netflix i HBO oraz programy TV ze światłowodu. Jednak zależy mi tylko na dobrym głosie przy oglądaniu Netflixa i HBO. Nic więcej do amplitunera nie będzie podłączone.

Jak tak to podłącz TV kablem optycznym z amplitunerem i po sprawie. W takim wypadku jak już uprzesz się na 5.1 to poszukaj mocniejszy amplituner najlepiej obsługujący kolumny 4-16 ohm 

Kiedyś miałem taki i z czystym sercem mogę polecić. Jest mocny i radzi sobie z trudnymi kolumnami.

Ukryta Zawartość

Ciekawa propozycja od Onkyo:

Ukryta Zawartość

Amplitunerów na rynku wtórnym jest tak dużo, że spokojnie coś wybierzesz. Patrz na pobór mocy to mówi więcej niż deklarowana moc na kanał.  Nie będziesz używał wejść hdmi to nie ma obawy, że płytka pójdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, radmorek napisał:

Tu masz w samym Rzeszowie do odbioru

Ślicznie dziękuje za pomoc.

10 godzin temu, daniel-de napisał:

Patrz na pobór mocy to mówi więcej niż deklarowana moc na kanał.

Możesz to rozwinąć? Pobór mocy im większy tym lepiej czy gorzej? 

Godzinę temu, bogdan375 napisał:

Możesz to rozwinąć? Pobór mocy im większy tym lepiej czy gorzej? 

Dla portfela gorzej ale wyższy pobór mocy wskazuje, iż urządzenie jest mocniejsze i będzie w stanie poradzić sobie z trudniejszymi kolumnami. Oczywiście to tylko jedna strona medalu bo tych czynników jest więcej. Ten pobór jest szczytowy więc nie ma co się martwić, że zabiją nas rachunki za prąd ale wskazuje na to, iż układ zasilania wzmacniacza jest porządny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.