Skocz do zawartości
IGNORED

Cewki powietrzne a Qts głośnika

wojbyl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety jestem zielony w temacie ale prośba do fachowców czy zmieniając

cewki w zwrotnicy cewki rdzeniowe 1mH Rc-0,6Ohm na cewki powietrzne 1mH ale z rezystancją

Rc-0,3Ohm nie zmieni się Qts głośnika. Pytam dlatego że gdzieś wcześniej

wyczytałem że tak. Jeżeli tak to też zmieni się jego charakterystyka na

początku pasma. Bardzo bym prosił o wyjaśnienie biegłych w temacie.

Pzdr

Wojciech B.

Efekt zmiany dołu pasma bedzie podobny jak powiekszenie obudowy i nastrojenie jej wyżej niż optymalna. Ale przy 0,3om róznicy praktycznie nie ma to znaczenia. Mało prawdopodobne żeby powstały jakies niekorzysne zjawiska

Dzięki śliczne za szybką odpowiedz.

"Zmieni się i mozna to łatwo obliczyć, tyle że raczej niewiele."

Bartek01 móbłbyś poprzeć to jakimiś wzorami w celu sprawdzenia, będę wdzięczny.

Pzdr

Wojciech B.

Qes' = Qes * (Re+Rl/Re) (Rl to rezystancja szeregowa cewki zwrotnicy a Re to rezystancja cewki głośnika)

Qts'=1/((1/Qes')+(1/Qms))

Jak zmienisz rdzeniową 0.6 ohm na powietrzną 0.3 ohm to problemu nie ma (w filtrze woofera rzecz jasna), Qts spadnie, a ja tak w ogóle w takiej sytuacji kupiłbym tańszą powietrzną nawiniętą cieńszym drutem żeby zostać przy starym Rl oraz Qts (przy okazji zmniejszą się pojemności pasożytnicze i objętość samej cewki - dla wielkich 12AWG cewka może zmniejszyć objętość obudowy)

>wojbyl

Twoje pytanie dotyczyło zmian na dole pasma,ale ja chciałbym Cię uprzedzić,że zmiana charakterystyki w górze pasma głośnika niskośredniotonowego może być znacznie bardziej słyszalna. Wynika to ze wzrostu efektywności całego toru niskośredniotonowego. Może być konieczna korekta tłumienia głośnika wysokotonowego aby efektywności obu torów wyrównać.

Pozdrowienia.

Hemi, nie mieszaj koledze, przy średnich częstotliwościsach impedancja głośnika jest 50, 100% i więcej większa od znamionowej i 0.3 oma na cewce przy 12 omach (8 ohm + 50 %) to różnica 4 procent lub nawet mniej przy wyższychczęstotliwościach, a suma reaktancji cewki L i głośnika plus opór omowy to będzie pewnie killakdziesiąt omów przy 1 kHz. Zmiana będzie mniejsza niż 0.3 dB. Policz sam zobaczysz, nie trzeba zmieniać eektywności sekcji wysokootnowej. Najwieksza różnica będzie w basie i po to się to robi by go polepszyć - zmniejszając "reystancję wtrąceniową cewki" polepszamy jej dobroć i zmniejszamy tłumienie w paśmie przepustowym filtra.

>Molibden

Mój poprzedni wpis powstał po przykrych doświadczeniach,które chciałbym krótko opisać dla jasności sprawy.

Wykonałem prowizoryczną zwrotnicę z tanich części w celu przeprowadzenia testów odsłuchowych z jednoczesnym strojeniem. Układ dwudrożny III rzędu,cewki powietrzne drutowe,kondensatory MKT,rezystory ceramiczne. Po kilku tygodniach słuchania i dobierania elementów uznałem,że wreszcie jest OK. Kupiłem porządne części o wartościach uprzednio dobranych. Cewki taśmowe,kondensatory MKP,rezystory metalizowane. Pięknie to wszystko polutowałem, wmontowałem do skrzynek,otworzyłem piwo,włączyłem sprzęt i... kaszanka. Było zdecydowanie źle. Kilka dni dalszych testów, główkowania,pomiarów cewek starych i nowych i nic. Wartości wszystkich elementów nowej zwrotnicy były identyczne jak w starej a grać nie chciało.Wreszcie trochę rozpaczliwa zmiana wartości rezystorów tłumika tweetera i zagrało.

Rezystancja starych cewek wynosiła 0,6 i 0,4 oma, natomiast nowych 0,35 i 0,22 oma.

Przekonałem się na własnej skórze (uszach), że taka różnica rezystancji cewek ma istotny wpływ na charakterystykę zespołu w zakresie częstotliwości średnich i wymaga przestrojenia zwrotnicy.

W basie nie odczułem różnicy.

Jeśli zamieszałem to przepraszam.

Pozdrowienia.

Hej Hemi!

No tak, III rząd to już nie taka prosta sprawa... takie filtry mają duże tłumienie i widocznie te zmiany stały się bardziej słyszalne niż przy innych rzędowościach w zwrotnicach... trudno się je stroi bo są bardziej wrażliwe na dobór wartości elementów. Pewnie też rozrzut wartości rezystorów był inny i po porzejści na metalizowane nałożyło się to z efektem zmiany cewek.

Weszliśmy w pewne szczególy które w Twoim przypadku okazały się znaczące.

Przypuszczam, że te pierwsze cewki mogły mieć też nieco inne wartości indukcyjności, niż nominalnie podano. Nie wiem czy tak było, jeśli mierzyłeś również ich indukcyjnośc to się orientujesz jakie mogły być różnice.

W ogólnym przypadku, np. filtrów I i II rzędu zmniejszenie RDC cewek jest porządane. Przychylam się co do tego, ze małe zmiany rezystancji (czy to rezystorów, czy cewek) najbardziej będzie słychać na głośniku wysokotonowym.

Widzę, że niezłą robotę wykonałeś przy swoich zwrotnicach. Ja mam już dośc grzebania i projektowania nawet II rzędu, choć już w zasadzie je skończyłem, postanowiłem przejść na konstrukcje aktywne przy najbliższej okazji.

Również pozdrawiam!

zgadza się, nawet wykonanie zwrotnicy 2 rzędu sprawia trochę kłopotu, szczególnie przy obcinaniu niskich częstotliwości w głośniku średnio i wysokotonowym; szczególnie jeśli chcemy dokonać podziału dośc nisko a rezonans głośnika leży niedaleko i impedancja dla mniejszych częstotliwości znacznie rośnie, bez pomiarów i dobierania elementów może być nieciekawie. Przy aktywnej zwrotnicy dowolnego rzedu otrzymujemy charakterystykę jak z książki ( pod warunkiem stosowania dokładnych elementów), i w prosty sposób można zmienić wzmocnienie lub dodatkowa korekcję zmniejszającą wadę głośnika.

W trakcie usuwania konta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.