Skocz do zawartości
IGNORED

z opical na analog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich
Moje pytanie jest nie tyle jak podłączyć ale o jakość dźwięku ?  (podłączę wyjściem optycznym z telewizora   FIIO D3 D03K TAISHAN )
Kupiłem wzmacniacz Yamahy a s-700 do tego kolumny STX-250 
Np. podpinając do telewizora pendrive z muzyką w jakości 320kbs, FLAC jakość będzie dobra ?

https://www.audiostereo.pl/topic/149393-z-opical-na-analog/

Co za problem sprawdzić, chyba że nie posiadasz tego Fiio jeszcze. 

Dupska pewnie nie urwie ale może Ci się będzie podobać takie granie. 

Dlatego napisałem aby samemu sprawdzić ponieważ zaraz wpadnie tu Jasio i Misiu napiszą żebyś dał sobie spokój. 

Powinno być całkiem przyzwoicie; staraj się użyć jak najkrótszych kabli RCA pomiędzy Fiio, a Yamahą.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Powinno być całkiem przyzwoicie; staraj się użyć jak najkrótszych kabli RCA pomiędzy Fiio, a Yamahą.

pomyślałem żeby fio zamontować w wzmacniaczu i może gdzieś z niego jeszcze pobrać zasilanie jak się da .

Wolał bym wyrzeźbić sobie bezstratne kabelki, ale można spróbować.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Używałem pomocniczo Fiio D3 i jak na swoje zadanie i cenę sprawdzał się świetnie. 

Nie polecam montowania go w wzmacniacz. Więcej szkody i ryzyka niż to warte. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

9 godzin temu, Monika.J napisał:

Np. podpinając do telewizora pendrive z muzyką w jakości 320kbs, FLAC jakość będzie dobra ?

to jest pojęcie względne. Dla jednego dobra, dla drugiego kiepska i każdy może mieć rację. Pytanie powinieneś zadać: "czy dla Ciebie będzie dobra" i na to pytanie tylko sam możesz sobie odpowiedzieć podłączając i słuchając.

Pozdrawiam ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

9 godzin temu, Monika.J napisał:

Zależy od TV jak spełnia się w funkcji transportu, ale 320 nie powala. Najprościej przetestuj ? 

podłączyłem pendriva do telewizora z plikiem FLAC i wygląda to tak
na ekranie tel. mogę wybrać : MUZYKA,FILM,ZDJĘCIA,INNE.
Wchodzę do katalogu muzyka są zwykłe mp3 ale nie widzi plików FLAC.
wchodzę do katalogu inne i wyświetla pliki FLAC, które się odtwarzają.
Więc wydaje mi się że wszystko jesty ok.
Nie wiem czy dobrze myślę skoro odtwarza już FLAC to chyba nie kompresuje je do gorszego formatu i przez optical będzie dźwięk w dobrej jakości ?
Jak się mylę to proszę o poprawę.

Dołączę tabelkę,którą przesłał mi serwis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Będzie dobrej, bo dla wielu osób i wielu średnich sprzętów 320 i FLAC są nie do odróżnienia. Spoko.

No i korekta po kolejnym wejściu do katalogu muzyka widzi już pliki FLAC nie wiem czym było spowodowane iż za pierwszym razem nie było może dłużej wczytywało ? w końcu to nie jest sprzęt z wysokiej półki.

Ja bym odpuścił sobie korzystanie z tv w roli czytnika plików. Jest w sprzedaży od cholery niedrogich komputerków na androidzie, ktore można obsługiwać wygodnie telefonem, czy tabletem, będzie taki lepszy w roli czytnika, dodatkowo dając możliwości odbioru radia internetowego, tv, itp z sieci. Będzie też nieporównywalnie wieksza możliwość obsługi różnych, nawet dość egzotycznych, plików audio (i video). No i do słuchania muzyki nie trzeba będzie włączać tv. 

W dniu 3.03.2020 o 15:00, porlick napisał:

Ja bym odpuścił sobie korzystanie z tv w roli czytnika plików. Jest w sprzedaży od cholery niedrogich komputerków na androidzie, ktore można obsługiwać wygodnie telefonem, czy tabletem, będzie taki lepszy w roli czytnika, dodatkowo dając możliwości odbioru radia internetowego, tv, itp z sieci. Będzie też nieporównywalnie wieksza możliwość obsługi różnych, nawet dość egzotycznych, plików audio (i video). No i do słuchania muzyki nie trzeba będzie włączać tv. 

Cześć, własnie z tego co ja wiem to jest najtańsze chromecast audio (jest optyk) ~110zł, potem ieast jest za 500zł (jest optyk), dalej yamaha wxad10  (jest optyk) ~640zł, nie ma nic pomiędzy niestety.

@porlick Znasz coś fajnego?

A ta raspberry to trzeba samemu składać, programować itp.? Nie widziałem nigdzie gotowych produktów, może i warto by się zainteresować tym?

15 minut temu, ssstruna napisał:

A ta raspberry to trzeba samemu składać, programować itp.?

Cała z tym zabawa ?

Z drugiej strony, jest gotowiec- robi go Bryston, a kosztuje prawie 4 tysie. ?

Natomiast w sprawie komputerów na Androidzie- sam miałem jakiś czas temu GoClevera Cineo 200 z "kombajnem multimedialnym" XBMC. Cenowo, pomiędzy Chromecastem, a iEastem.

17 godzin temu, ssstruna napisał:

Cześć, własnie z tego co ja wiem to jest najtańsze chromecast audio (jest optyk) ~110zł, potem ieast jest za 500zł (jest optyk), dalej yamaha wxad10  (jest optyk) ~640zł, nie ma nic pomiędzy niestety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 167 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 399 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no tej m5 nie biorę pod uwagę, bo nie ma optyka 

zostaje albo 110zł albo 400zł, chociaz ten link nie sprawia dobrego wrażenia, zdaje isię, że tylko gniazdo ethernet go różni od chromecasta

Edytowane przez ssstruna
23 godziny temu, ssstruna napisał:

A ta raspberry to trzeba samemu składać, programować itp.? Nie widziałem nigdzie gotowych produktów, może i warto by się zainteresować tym?

Zdecydowanie mniej problemowy jest Daphile - instalujesz i działa... przynajmniej powinno. Koszt to 100-300pln.

W dniu 3.03.2020 o 13:39, S4Home napisał:

FLAC - TV - Optyk? Bez sens.
TV to na pewno ograniczenie transportu na wyjściu.

Sugerujesz, że TV poddaje dane konwersji zanim wypuści je przez optyk? Eee...

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

2 godziny temu, ssstruna napisał:

no tej m5 nie biorę pod uwagę, bo nie ma optyka

Na stronie iEAST jest informacja o wyjściu optycznym

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Sugerujesz, że TV poddaje dane konwersji zanim wypuści je przez optyk?

Mój TV na wyjściu optycznym zawsze wysyła sygnał 48 kHz, nawet jeśli odtwarza pliki 44,1 kHz. Z danych technicznych telewizora Moniki.J wynika, że posiada kodeki audio MP3, WMA i AAC. Więc skoro odtwarza pliki FLAC, to musi je konwertować na inny format.

Ukryta Zawartość

Racja, coś się zamotałem. Klikam S4 serduszko na zgodę.

Ps.

Już wiem co się zamotałem: pisałem o optyku - myślałem o usb.

Edytowane przez szymon1977

Raspberry 3b się nada? Miałoby być połączone z smsl 10 po USB a on ma dsd i 384kHz pcm. Da radę? W necie jest info ze 3b+ ma lepsze USB ale to będzie jakaś różnica? USB to USB?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

38 minut temu, ssstruna napisał:

Raspberry 3b się nada?

Jeśli obawiasz się składania i programowania, to lepszym wyborem może być Daphile. Możesz spróbować bez inwestycji, na komputerze, który używasz na codzień.