Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 400zł małej mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chce wejść w przygodę z audio i zakupić swoje pierwsze stereo. Stwierdziłem, że najpierw zakupie wzmacniacz, który wytestuję, ew wymienie, a później dokupię kolumny.

Szukam wzmaka max 50w na kanał / 8ohm, o względnie dobrym brzmieniu, jestem młody i nie miałem okazji się osłuchać, nawet u mnie w mieście nie ma żadnych komisów audio etc.

Jak mogę zdefiniować oczekiwiane brzmienie jeśli niczego nie słuchałem? Myślę że wyraziste wokale i ogólna przejrzystość sceny.

Słucham głownie rocka, czasem jakieś indie, zdarzy się hiphop.

Odsłuch z komputera z auxa, raczej zgrane pliki flac/wav, rozważę dac'a w przyszłości, pokój ~5x3m

A i jeszcze, miło by było gdyby wzmak zaciekawiał nie tylko brzmieniem, ale także wyglądem (i tutaj szanowne Nady, meh, chyba że nie znajde niczego równie dobrego pod względem audio)

Co powiecie o seriach Sony TA oraz Pioneer SA?

W dniu 2.03.2020 o 14:42, chvsc77 napisał:

Odsłuch z komputera z auxa, raczej zgrane pliki flac/wav, rozważę dac'a w przyszłości, pokój ~5x3m

Absurd puszczać muzykę po aux. Zainwestuj w najprostszego używanego DAC i zobaczysz jaka będzie różnica na plus.

Jak mogę zdefiniować oczekiwiane brzmienie jeśli niczego nie słuchałem? Myślę że wyraziste wokale i ogólna przejrzystość sceny.

Słucham głownie rocka, czasem jakieś indie, zdarzy się hiphop.

Popatrz na starsze NAD'y  ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ten droższy, mimo, że poza budżetem ma za to pilota

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Oprócz, jak zwykle dobrych propozycji audioburaka, dorzuciłbym, tak bardzo nielubianej na forum marki, Technics SU-A700 MKII lub MKIII bądź w tej cenie jak uda Ci się coś znaleźć z Yamahy serii AX. Ewentualnie, jak możesz dorzucić/wziąć na raty, może spróbuj w salonie/sklepie odsłuchać maleństwo Topping MX3, ma chyba wszystko co potrzebujesz.

Zakupione, poszło na Denona PMA250 w cenie 150zł.

Będę jeszcze szukał na zagranicznych ogłoszeniach nad'ów w okazyjnych cenach i "obracał" różnymi wzmakami aby znaleźć swoje brzmienie.

7 godzin temu, S4Home napisał:

Absurd puszczać muzykę po aux. Zainwestuj w najprostszego używanego DAC i zobaczysz jaka będzie różnica na plus.

Zostawiłem troche kasy na Dac'a. Polecisz coś w kwocie 150-200zł? Jeśli warto, to może być używany.

18 minut temu, chvsc77 napisał:

Zakupione, poszło na Denona PMA250 w cenie 150zł.

Będę jeszcze szukał na zagranicznych ogłoszeniach nad'ów w okazyjnych cenach i "obracał" różnymi wzmakami aby znaleźć swoje brzmienie.

Zostawiłem troche kasy na Dac'a. Polecisz coś w kwocie 150-200zł? Jeśli warto, to może być używany.

Dragonfly Black/Red, ENCORE MDSD

że najpierw zakupie wzmacniacz, który wytestuję, ew wymienie, a później dokupię kolumny.

A na czym wytestujesz skoro kolumny masz dopiero dokupić?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

13 godzin temu, chvsc77 napisał:

Fiio D03 Taishan - ale to nic specjalnego. Szukaj iFi lub Toppinga(podstawowych modeli), coś drożej znajdziesz DAC Magic 100 - używki to nawet poniżej 400zł.

18 godzin temu, Bukaj napisał:

Dragonfly Black/Red, ENCORE MDSD

Nie lepiej coś z wyjściami RCA?

11 godzin temu, Misio38 napisał:

A na czym wytestujesz skoro kolumny masz dopiero dokupić?

Mam stary zestaw taty 2.1 Jamo s10, ale pewnie po czasie zainwestuje w coś lepszego

2 minuty temu, chvsc77 napisał:

Nie lepiej coś z wyjściami RCA?

Mam stary zestaw taty 2.1 Jamo s10, ale pewnie po czasie zainwestuje w coś lepszego

Do kompa jak znalazł. 

Poszukaj Cambridge audio dacmagic 100 , on jest z wyjściami RCA. Pod niego możesz jeszcze podłączyć np. TV, odtwarzacz CD, PS4 

6 godzin temu, S4Home napisał:

Fiio D03 Taishan - ale to nic specjalnego. Szukaj iFi lub Toppinga(podstawowych modeli), coś drożej znajdziesz DAC Magic 100 - używki to nawet poniżej 400zł.

Gwoli ścisłości, zakładając że kupię tego fiio, bo na nic innego mnie aktualnie nie stać, to wtedy sygnał z minijacka (jedyne wyjscie audio w kompie) na wejście coaxialne w dacu? 

1 godzinę temu, Bukaj napisał:

Do kompa jak znalazł. 

Poszukaj Cambridge audio dacmagic 100 , on jest z wyjściami RCA. Pod niego możesz jeszcze podłączyć np. TV, odtwarzacz CD, PS4 

Nie ten budżet:/

Poszukaj jednak używki Dragonfly Black. Za sto kilkadziesiąt złotych znajdziesz, a od taishan raczej lepszy.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

25 minut temu, chvsc77 napisał:

Gwoli ścisłości, zakładając że kupię tego fiio, bo na nic innego mnie aktualnie nie stać, to wtedy sygnał z minijacka (jedyne wyjscie audio w kompie) na wejście coaxialne w dacu? 

W używanych powinieneś znaleźć...  Ew to Co.podalem wyżej na USB czyli Dragonfly Black/Red, ENCORE MDSD...

Szukaj używek. Wszystko jest lepsze niż z wyjścia liniowego w komputerze 

3 godziny temu, chvsc77 napisał:

Nie

Jezeli nie masz wyjścia optycznego, to pozostaje Ci tylko usb.Minijack to wyjście liniowe, nie cyfrowe.Czyli dac musi mieć wejście usb.

4 godziny temu, chvsc77 napisał:

A przechodząc do tego FIIO to jest dobry do łączenia TV z wzmakiem

15 godzin temu, chvsc77 napisał:

Masz tylko mini-jack w kompie? 
Najlepiej by było gdybyś zakupił coś z UBS -typu B, w ten czas brzmienie poprawi się znacząco. Używka DAC Magic była by najlepszym rozwiązaniem.

Edytowane przez S4Home
W dniu 5.03.2020 o 09:46, S4Home napisał:

Masz tylko mini-jack w kompie? 
Najlepiej by było gdybyś zakupił coś z UBS -typu B, w ten czas brzmienie poprawi się znacząco. Używka DAC Magic była by najlepszym rozwiązaniem.

Tylko mini-jack, więc pozostaje sygnał po usb. Poluje aktualnie na tego dragonfly black.

Godzinę temu, chvsc77 napisał:

Poluje aktualnie na tego dragonfly black.

Tez mam dragonfly black, do laptopa. Całkiem fajnie to chodzi, łatwo się instaluje ( właściwie sam się instaluje), i przejmuje rolę karty muzycznej. I od razu widać kiedy działa, bo robal zmienia kolor z czerwonego na niebieski.

Ukryta Zawartość

A co powiecie o tym ustrojstwie? Cena zachęca i zbiera to nawet pozytywne recenzje w necie.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, chvsc77 napisał:

Tylko mini-jack, więc pozostaje sygnał po usb. Poluje aktualnie na tego dragonfly black.

Za taką cenę masz Topping D10 który według mnie jest znacząco lepszy ? Na pewno nie krzyczy tak górą. 

Koledzy chcą podpowiedzieć zgodnie ze sztuka, ale biorąc pod uwagę Twój budżet i doświadczenie powiem tak: teraz nie kupuj żadnego DACa ani podobnego urządzenia. Kup kabel RCA - mini jack za niemniej niż 20 i nie więcej niż 30 zł. Wyjmij z szuflady stary telefon z Androidem, zainstaluj na nim spotify, podłącz na wieczne lądowanie i połącz ze wzmacniaczem. Będzie wykonawca poleceń Twojego normalnego telefonu ze spotify (premium dla studentów jest chyba za 10 zł). Podzialaj na tym aż dozbierasz do 400 zł i kup używana Yamahe WXAD-10 (nowa to jakieś 650 chyba). To urządzenie rozwiąże Twoje problemy ze źródłem na co najmniej dwa lata. Masz tam wbudowany spotify, wystarczająco dobry DAC i wyjścia RCA, w całości do obsługi ze smartfona. Dalej interesują Cię kolumny lub inne wzmaki.

11 minut temu, thorpo napisał:

Koledzy chcą podpowiedzieć zgodnie ze sztuka, ale biorąc pod uwagę Twój budżet i doświadczenie powiem tak: teraz nie kupuj żadnego DACa ani podobnego urządzenia. Kup kabel RCA - mini jack za niemniej niż 20 i nie więcej niż 30 zł. Wyjmij z szuflady stary telefon z Androidem, zainstaluj na nim spotify, podłącz na wieczne lądowanie i połącz ze wzmacniaczem. Będzie wykonawca poleceń Twojego normalnego telefonu ze spotify (premium dla studentów jest chyba za 10 zł). Podzialaj na tym aż dozbierasz do 400 zł i kup używana Yamahe WXAD-10 (nowa to jakieś 650 chyba). To urządzenie rozwiąże Twoje problemy ze źródłem na co najmniej dwa lata. Masz tam wbudowany spotify, wystarczająco dobry DAC i wyjścia RCA, w całości do obsługi ze smartfona. Dalej interesują Cię kolumny lub inne wzmaki.

Ja polecam na początek kupienie Dragonfly Black, znacząco podwyższy to jakość, niz kupienie taniego kabla RCA - mini Jack za 30zl i podłączenie go do telefonu i wzmacniacza.

Po analogu to zastosowalbym tylko tuner FM i gramofon ,a nie laptop czy smartfon...

Kabel mini jack - RCA za 20-30 zł jest mu potrzebny i w Twoim rozwiązaniu i będzie kosztować dokładnie tyle samo, najtańszego nie można, bo popsuje brzmienie nawet sprzętu za 500 zł. Telefon z szafy, to rozwiązanie tymczasowe, większość telefonów ma lepszą jakość na wyjściu mini-jack niż laptopy, takie rozwiązanie kosztuje go wtedy zero na początek. Potem ma się przesiąść na granie po RCA - RCA.

Inwestowanie w DACa, który ma tylko wyjście mini-jack jest dla kogoś o takim budżecie stratą pieniędzy, bo nie ma żadnej opcji rozbudowy. Nie oceniam jakości tego DACa samej w sobie, bez dwóch najszybciej zapewni poprawę brzmienia, ale nie jest najlepszym rozwiązaniem w kontekście strategi rozplanowania kosztów w czasie. Z tego DACa AQ za czas bliższy niż późniejszy i tak będzie musiał się przesiąść na jakiś zewnętrzny streamer RCA.

Jeśli pójdzie moją drogą, to szybciej uzbiera na rozsądne, funkcjonalne, wygodne źródło, które z nim zostanie na dłużej.

Audioquest DragonFLy Black nowy to 300 zł (nie widziałem używanego)

Yamaha WXAD-10 używana chodzi co jakiś czas po 400-450 zł, może sobie pograć z telefonu aż taka się pojawi przez jakiś czas, a potem się przesiąść. Przy tym chociaż żaden z tej Yamahy cud, to jakościowo i funkcjonalnie i tak starczy do systemu aż skompletuje resztę toru za 5 tys. zanim będzie musiał wymienić ją na coś lepszego. 

Tylko, że kolega chvsc77 słucha muzyki z laptopa więc ten Dragonfly będzie w sam raz dla niego . A jeśli chodzi o kable, nawet kabel za 10 zł z DACem zagra lepiej niż kabel za 100zl bez DACa. Tu masz wyjście cyfrowe a tu analogowe. 

Kupi kabelek w późniejszym czasie za 50/60zl i może sobie tak śmiało grać. 

Najlepszą i najtańsza opcja jest zrobienie sobie takie kabelka samemu na bazie YTDY 0,5mm z jednej strony 

Ukryta Zawartość

A z drugiej  

Ukryta Zawartość

Wystarcza chęci i będzie spoko kabelek. Ten kabel polecam również jako wlasnie IC , zworki do wzmacniacza jak i głośnikowe. Dużo o tym było na tym forum .

Kupi kabelek w późniejszym czasie za 50/60zl i może sobie tak śmiało grać. 

Najlepszą i najtańsza opcja jest zrobienie sobie takie kabelka samemu na bazie

YTDY 0,5mm 

Ukryta Zawartość

z jednej strony 

Ukryta Zawartość

Z drugiej  

Ukryta Zawartość

Wystarcza chęci i będzie spoko kabelek. Ten kabel polecam również jako wlasnie IC , zworki do wzmacniacza jak i głośnikowe. Dużo o tym było na tym forum .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, aktualnie to wygląda tak, że zakupiłem denona pma250 niskim kosztem (był do drobnych napraw) i podłączyłem ten system 2.1 Jamo, (kabel mini jack-2x rca też, jakiś budżetowy za 30zł, nieco lepiej wyglądający od przeciętnego w tej kwocie). Kolega wspominał o puszczaniu muzyki z telefonu, ale nie interesuje mnie ta opcja, ani ze swojego, ani ogarnianie jakiegoś używanego tylko dlatego, że ma lepszy sygnał wyjściowy niż karta dźwiękowa z laptopa. Poza tym nie mogę się ograniczyć tylko do spotify, bo słucham także muzyki której tam po prostu nie ma. Względem poprzedniej mini wieży, gra to o wiele lepiej, ale wierzę że po zastosowaniu daca odczuję zauważalną różnicę. Póki co nie rozważam rozbudowy tego zestawu, ten pokój jest po prostu za mały i słaby akustycznie, za 2 lata pewnie wyjadę na studia i odsprzedam sprzęt, także dziękuję za propozycje kolego thorpo, ale z propozycji streamera podziękuję (póki co). Wracając do tego dragonfly blacka, ciężko dostać używkę, a zwykle cena wacha się w okolicach 220-250zł, trochę dużo, dlatego podrzuciłem tą chińską propozycje. Z tego co czytałem ES9018K2M potrafi fajnie zagrać. Co sądzicie? 

• Pokaż nowe odpowiedzi