Skocz do zawartości
IGNORED

Który z wzmacniaczy technicsa jest lepsz

wzmachol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie do osób które słuchały obydwu wzmacniaczy a mianowicie su a700 i su v620. Który z nich jest lepszy ogólnie rzecz biorąc a który ma coś lepszego czego nie ma drugi. Tylko proszę nie pisać że technics to szajs bo to już wile razy było pisane a ja bym naprawdę chciał się dowiedzieć który z tych dwóch jest lepszy. dziękuję i pozdrawiam.

Porownywalem te wzmaki dawno temu podczas moich fascynacji technicsem. Jesli pamietam na SU-V700A jest wielce audiofilskie oznaczenie Class AAAAAAAAAAAAAAA ;-)

Generalnie z tego co pamietam widzialem mala roznice na korzysc SU-V700... troche wiecej swobody, ciut lepszy bas i troszeczke mniejsze zapiaszczenie gory (ale dalej wyrazne). Poza tym z dzisiejszej perspektywy widze glowna wade - calkowity brak przestrzeni u obu. Za to dynamika w tej klasie cenowej spoko.

Aha - jak wszystkie wzmaki z tej polki na trudniejszych obciazeniach bedzie 'plywal'...

Pozdr.

wzmachol -> SU-700 ma stopnie wejsciowe pracujace w klasie A (wyjsciowe juz nie) - tak przynajmniej pisal producent. To na pewno zwieksz pobor mocy. 200 W to maksymalny pobor co znaczy, ze SU-700A moze miec porownywalny albo wiekszy niz SU-V620 max peak power. Pamietaj, ze moc to jedna z najczesciej manipulowanych wielkosci w dokumentacji.

Ta moce 2x45 i 2x70 to pewnie przy 1kHz podana...

Pozdr.

wzmachol -> i z calego serca odradzam oba - nie dlatego, ze Technics "to szajs" tylko dlatego, ze w tej cenie pewnie dasz rade znalezc cos bardziej intrygujacego. Moim zdaniem oba SU to sprzet dla dresiarza, ktory chce, zeby mu lupalo. Sorry za gorzka prawde :-)

sie ma łacze sie z Tobą w bólu bo tez mam technicsa tyle ze su-a909 wiec model w wiele wyzszy lubie ta firme pasuje mi jej dźwiek i przeszedłem juz chyba przez wszystkie modele i na Twoim miejscu wziąłbym 700 pomimo ze starsza to parametry ma lepsze.pozdro

jar1 -> ok - postaram sie uscislic. Brak kontroli basu i ogolna poducha to jasne. A to "siorbanie" to efekt takiego zmulenia i "za wolnego startu informacji ze srednicy". Najjaskrawiej poczulem to na 2 nagraniach:

1. Missa Solemnis w realizacji P.Herrewege - 2 track - "Gloria" chor w pewnym momencie wchodzi dosc ostro co slychac na dobrej koncowce - na Technicsie zbiera sie ze 2-3 takty i jeszcze czuje sie brak spojnosci.

2. Rezurekcja Mahlera (mam wersje Bernsteina z New York Philharmonic) - final - prowadzace wokale (na przemian B.Hendricks i Christa Ludwig) slychac dobrze ale troche zmatowione ale kiedy zaczyna im towarzyszyc chor to brzmi jak papka - dokladnie jakby ktos "siorbal" herbate z kubka :-)))

Uwierz mi - dramat. Niestety zaden konkurent Technicsa z jego przedzialu nie poradzi sobie z tym lepiej...

bilans prosty jesli i to i to to technics ta sama klasa to to ja bym byl za 700 bo ma ciut mocnijesza koncowke , ale jesli juz technics to lepiej te najwyzsze modele 800 albo 900 one maja czym napedzic kolumny , te nowsze sa szajowate raczej , dlatego wtym przypadku kierowlbym sie moca koncowki jaka w nim siedzi

a moze sie myle z ta koncowka nie ma akurat v 620 w spisie ale apropo technicsa polecam ta strone do weryfikacji danych :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dozyc rzetelnie podaja przejrzyj sobie , np SU V9 to jest maszynka godna uwagi ale juz praktycznie nie dostepna w dzisiejszych czasach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

700 co prawda starszy model niz 620 (ta wogóle mój koleś ma do sprzedania 707 to juz jest maszyna o niebo lepsza -bambusowe kondensatory vbo i takie tam bajery) ale pracuje juz w klasie AA a 620 tylko w A. jesli chodzi o dźwiek to przepasci nie ma 700 ma lepszy basik i dźwiek jest bardziej szczegółowy natomiast ani jeden ani drugi nie zachwyca.jezeli ja miałbym wybrac przy załozeniu ze sa w tej samej cenie i stanie to 700. a jezeli juz tak lubisz technicsa ( ja go lubie bardzo) to moze dołóż sobie do takiej 707 tu różnica bedzie na pewno słyszalna

yorku -> mniemam, ze klase "AA" uwazasz za lepsza - dlaczego? Czym sie rozni od klasy A?

Czym sie rozni "new class A" od klasy A ? Zawsze mnie te pytania nurtowaly...

Pozdr.

O właśnie. Dobre pytanie, mnie też ono nurtuje. Może ktoś wie i może wyjaśnić te wszystkie typy: new class A, mos class AA, czy tak jak w starszych modelach new class AA. Oczywiście w wydaniu technicsa.

wzmachol -> jedno moge powiedziec od razu - wszystkie technicsowskie klasy AA itp. maja niewiele wspolnego z rzeczywista klasa A.

Istnieje pewna systematyka klas pracy wzmacniacza i kryterium jest punkt pracy elementu wzmacniajacego. Istnieja klasy:A, AB , B , D , T. Nie ma czegos takiego jak klasa AA - to tylko znak marketingowy Technicsa.

=> wzmachol

Powiem krótko: trzymaj się z dala od wzmaków Technicsa, szczególnie tych z ostatnich serii - to nędzne pitu-pitu z wyschniętymi bambusowymi kondziołkami, możesz mi wierzyć, zjadłem zęby na Technicsach i też kiedyś byłem nimi zaślepiony ;-)

No to się uśmiałem, yorku, co zrobił Ci kolega wzmachol że wpychasz go w takie gówno ?

Zwykły NAD za 300-400 PLN zmiata nawet te dzielone potwory Technicsa, na każdym kroku. W klasie AA jest wzmacniacz mocy. Tak jak w każdym wzmacniaczu. Plus dodatkowo jest zastosowany szybki wzmacniacz napięciowy wzorcowy. Jeśli mowa o prawdziwej klasie w jakiej pracuje końcówka w tym „trupie” to jest to klasa „B”. Później na wyjściu jest taki fajny mostek, w którym są łączone wyjścia wzmacniaczy i sprzęzenia zwrotne. Gra to podle i nie za bardzo jest co tuningować. Różne wynalazki, typu flat amp (SU-A700), i tragiczny w nowych nazywa się to chyba VGCA czy jakoś, sztucznie podbijany i niby odszumiany dźwięk.

a FUUUUUUUUJJJ…..

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

wzmachol > Wzmacniacze technicsa mają na kanał 2 wzmacniacze tzn. pierwszy o mocy kilku wat z dosyc dużym prądem spoczynkowym jak na taki wzmacniacz (może miec tranzystory mocy mosfet ,wtedy jest to klasa mos AA) który jest połaczony przez mostek rezystorowy do obciążenia (wyjscie na głośniki) i jednocześnie podaje sygnał na wejscie wzmacniacza dużej mocy (np. układ hybrydowy SVI3205)który pracuje w klasie o małym prądzie spoczynkowym (klasa B) i oddaje moc również na wyżej wspomniany mostek rezystorowy, z którego jest też pobierane sygnał do pętli sprzężenia zwrotnego (każdy wzmacniacz ma też własną pętle sprzężenia zwrotnego).W teori rozwiązanie ciekawe ale w praktyce to za bardzo niewyszło tzn. układ SVI przez to że pracuje w klasie B(głęboka pętla sprzężenia) jest dosy wolny i ma małe pasmo co powoduje ze cały wzmacniacz gra głucho i nie odtwarza mikrodetali, pozatym zastosowanie mostka powoduje duży spadek współczynnika tłumienia na wyjsciu , jedyna zaleta to teoretyczne małe straty własne wzmacniacza.Klasa new A jest zrobiona na jednym układzie hybrydowym (pewnie żeby obniży cene) czyli cały wzmacniacz w 1 układzie

• Redaktorzy

Oj, yorku, yorku, "pracuje już nie w klasie A, tylko w AA"... i tak dalej. Pomieszanie z poplątaniem. Jak kiedyś jakaś firma (ale już nie świętej pamięci Technics, chyba że się odrodzi) wprowadzi rozwiązanie o nazwie class AAA, to dopiero będzie radość!

Dziękuję za wszystkie informacje.

mariusz05> Twoim zdaniem który układ jest lepszy: new A czy AA. Na radiatorze w su v620 jest jedna duża końcówka o oznaczeniu H+ a poniżej RSM(bądź RSN-nie widać za dobrze)3306A. Czy możesz coś o tym powiedzieć. Dziękuję

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.