Skocz do zawartości
IGNORED

problem z doborem odpowiednich odległosc

yorku

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam problem z doborem odległosci pomiedzy głośnikami i pomiedzy głosnikami a mna/czy te długosci maja byc równe tworzac trójkat równoboczny? przy duzej odległosci miedzy kolumnami wokal przestaj byc na srodku tylko przechodzi do kolumn tak ma byc?lapiej jest zwiekszyc odległosc słuchajacego od kolumn czy zmniejszysc? posiadam dosc duze głosniki jamo 590 i chyba mam za mały pokój dla nich bo 20 m2.czekam na porady thx

Pokoj za duzy to dla nich nie jest. A jesli chodzi o odleglosc to optymalna teoretycznie przyjmuje sie 2m-2,5m. Natomiast wazne jest zeby byly odpowiednio daleko od sciany odsuniete co najmniej 0,5m. No i po bokach tylez samo co najmniej. Odleglosc sluchacza nie musi byc taka sama jak odleglosc miedzy kolumnami tutaj juz na sluch. natomiast dobrze zeby sopranowy byl na wysokosci twoich uszu kiedy sluchasz muzyki wtedy scena lepsza. Aha no i dobrze miec za soba jakis element ktory by odbijal te dzwieki np sciane. Ja osobiscie roznych plyt lubie sluchac z roznych odleglosci od kolumny zaleznie od tego co bardziej chce uslyszec. A za szeroko to napewno scena zniknie po prostu bedziesz mial dwa osobne slyszalne zrodla dzwieku.

thx problem w tym ze moge tylko zwiekszac odległosc miedzy kolumnami bo ja siedza na kanapie przy samej scianie.jedynym tłumiacym elementem w pokoju jest owa kanapa dosc spora siegajaca wysokosci kolumn. a czy jest sens ustawiac kolumny pod skosem w kierunku słuchajacego czy maja byc na wprost?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... a poczytałeś chociażby to ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma czegos takiego jak bi wire we wzmacniaczu. Chyba niezbyt uwaznie ogladales obrazki i czytales. Bi wire polega na tym ze do osobnych zaciskow w kolumnach mozesz podlaczyc osobne kabelki ktore wychodza z tych samych zaciskow we wzmacniaczu. Chodzi oczywiscie o pary i o sygnal tonow wysokich i srednioniskich. Przejrzyj jeszcze raz ten artykul. A bi wire polecam jak najbardziej. Roznica jest spora.

za szybko zadałem pytanie bo później przeczytałem ten artykuł i juz wszystko wiem (moj wczesniejszy wzmacniacz miał opcje bi wire/bi amp i mial własnie podwójne zaciski dla tonów wysokich i dla tonów niskich a obecny ma pojedyncze wiec zastanawiałem sie czy to bedzie działało a teraz juz wiem ze tak) Jeśli pozwolisz ostatnie pytanie a moge podłaczyc kolomny o podwójnych zaciskach w ten sposób ze np wysokie tony do głośników A a niskie tony do głośników B ??chyba z oporem moze byz cos nie tak?

ok wszytsko po kolei.obecnie mam wzmacniacz technicsa 909 dzielony osobno koncówka mocy osobno przedwzmacniacz, kolumny mam jamo d 590 sa 4 ohmowe i podłaczone sa teraz bi wire z tym ze kable łacza sie w koncowce mocy tak jak radzi ten koles. pytanie czy wsadzajac ta druga pare kabli np od głosnikow niskotonowych od drugiego zestawu zaciskow w kocowce opisanego jako speakers B otrzymam lepszy dźwiek biorąc takze pod uwage ze zalecany opór kolumn przy speakersach A+B wynosi od 8-16 ohmow a moje głosniki sa 4 ohmowe (ps w artykule autor miał chyba na mysli wzmacniacze majace tak jak w moim poprzednim dwie pary zaciskow jedne do wysokich tonow duga do niskich i te funkce właczało sie osobno a nie 2 pary zaciskow A i B) ps poprzedni wzmacniacz to tez technics sa-ax7

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.