Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo A-9150 a amplitunery serii TX-8050, 8150, 8250, 8390 itp

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie ten wzmacniacz. Opinie raczej pochlebne zbiera, lecz jakoś nie mogę strawić, że to tylko chyba 30W na kanał przy 8 Om.
Patrząc do środka zasilacz wydaje się być wielkości amplitunera Onkyo TX-8050. Onkyo TX-8050 chwali się wyższą mocą, choć i tak nie wiem czy temu wierzyć. Nigdzie nie znalazłem pomiarów tych klocków - zero, null w całej sieci.
Onkyo TX-8050 wydaje się być natomiast zbudowany o wiele lepiej niż późniejsze modele. W TX-8150 mamy radiator z blachy po konserwach a w TX-8050 pełny odlewany - niby nic takiego ale jednak.
Kondensatory we wzmacniaczu A-9150 są większe (10000uF) niż w amplitunerach serii TX - też mała różnica ale jednak zawsze na korzyść wzmacniacza stereo. Wszystkie jednak amplitunery mają podaną moc o wiele większą niż wzmacniacz.
Pobór mocy:
Onkyo A-9150 = 160W
Onkyo TX-8050 = 295W
Onkyo TX-8150 = 220W
Onkyo TX-8250 = 220W
Onkyo TX-8390 = 340W - trudno mi w to uwierzyć zwłaszcza, że w sieci żadnych zdjęć rozbieranych ani serwisówki namierzyć nie idzie. Poza tym ten model mnie nie interesuje ze względu na HDMI, które do niczego mi niepotrzebne a Onkyo zawsze miało problem z padającymi modułami HDMI.
Onkyo TX-8270 = 260W - jak wyżej i poza tym w środku wygląda żałośnie.

Oczywiście info o poborze mocy na tabliczce znamionowej jest żadnym wyznacznikiem. Diabli wiedzą co producenci mają na myśli podając te informacje. Czy to jest pobór max czy pobór jakiś tam, jak mierzony itp. Mam wrażenie, że każdy piszę na tabliczkach co producentowi się podoba. Poza tym ekologia i może producenci boją się podawać prawdziwych danych o prądzie ?
W każdym razie jest to jakieś info, a na ile wiarygodne to cholera wie.

Z tych wszystkich powyżej budową wybija się czysty wzmacniacz A-9150. Jednak noty katalogowe (o ile im ufać) mówią zupełnie coś innego.
Tak więc czy miał ktos do czynienia ze wzmacniaczem A-9150 i porównywał go do jakiegoś amplitunera z serii TX? Gdzie dostaniemy lepszą kontrolę na basie, gdzie jest mniej góry? Który oferuje zejście dźwięków do poziomów 'subsonicznych'? No i czy rzeczywiście w tym A-9150 mamy tak małą moc?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

75 W na kanał. Tylko ciekawe jak przy max 160W z sieci...

Ale dane danymi heed ma 45W a daje rade z m30 dynaudio.

• 3 miesiące później...

Mam onkyo 8390 którym zastąpiłem wcześniejsze 8050. Różnice to oczywiście Hdmi w tym wypadku 2 wyjścia to przydatna rzecz bo mam projektor i tv. Jakość dźwięku jest porównywalna i moim zdaniem nie warta dopłaty. Moc amplitunera jest jakby niższa - wcześniejsze onkyo 8050 grało ustawione np. Na 20db to w 8390 mam mniej więcej tą samą głośność przy 32db. Trochę to dziwne bo onkyo kojarzyło mi się z dużym zapasem mocy a tu przeskok raczej e tył. Wkurza mnie odłączanie subwoofera w trybie Pure audio i Direct. Wcześniejsze onkyo miałem cały czas w Pure audio i grało z subem, a w 8390 nie można tego zmienić. Aplikacja do sterowania wreszcie działa sprawnie i super że jest chromecast. To w sumie tyle jak na spostrzeżenia po kilku dniach.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

W dniu 22.02.2020 o 18:52, AndrzejPiaseczno napisał:

75 W na kanał. Tylko ciekawe jak przy max 160W z sieci...

Ale dane danymi heed ma 45W a daje rade z m30 dynaudio.

Forum audiostereo a ludzie nie widzą co to stereo oraz jak działa umowa zasilający wzmacniaczy.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Forum audiostereo a ludzie nie widzą co to stereo oraz jak działa umowa zasilający wzmacniaczy.
To proszę wytłumacz nam.

Zapewne Onkyo zrobiło sobie kilka podobnych amplitunerów, zwiększając im pojemność kondensatorów i mocy trafa. Ale to chyba nie tajemnica, że wielu producentów tak działa. Nie ma co się przejmować małą mocą. W nie dużych pokojach i tak "będzie hulać"