Skocz do zawartości
IGNORED

Wygłuszenie drzwi, nie mogę spać przez lokatorów

awp1v1

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam w pokoju jakieś zapewne ekonomiczne, tanie drzwi(puste i z okienkami takimi, załączam zdjęcie), przez co współlokatorzy często budzą mnie we wczesnych godzinach porannych(dużo przed moją zaplanowaną porą wstania), lub nie mogę zasnąć nocą. Słyszę nawet nie mój budzik dobiegający z dalekiego pokoju.

Dodam, że jestem studentem i jakieś długoterminowe nieodwracalne rozwiązania nie wchodzą w grę raczej. Mieszkam tu do czerwca, ale sen dla mnie to rzecz święta. Proszę o rozwiązania typu jakieś maty, pianki, wygłuszacze, cokolwiek co mogłoby pomóc. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Mieszkamy w 4 i nie tylko ja mam ten problem.

wymiary:

szerokość 90 cm

wysokość: 2 m

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

te drzwi pokojowe to porazka ,  a ze nie mozesz wymienic zainstalowac wytłumienia,

wiec prowizorka  powiesic 1- 2koce,  przeciez nie bedziesz wieszał  styropianu

kiedys był modny do  waletowania`,

a do tego moze byc pianka gruba na 10 cm, dobrze przystawiona

Większym problemem niż liche drzwi jest ich nieszczelność i barak progu. Idealnym rozwiązaniem były by drzwi ze specjalną uszczelką i progiem opadającym montowanym w dolnej części skrzydła. Doraźnie można dookoła drzwi przykleić odpowiednią uszczelkę tj. taką która wypełni przerwę pomiędzy drzwiami i ościeżnicą i jeszcze pozwoli na ich zamknięcie. Natomiast szczelinę pomiędzy drzwiami i podłogą można prowizorycznie uszczelniać na noc np. jakimś "rękawem" wypełnionym piaskiem. Jeżeli płycina z szybkami jest również nieszczelna to pozostaje rozwiązanie już trochę ingerujące w drzwi jeżeli właściciel się zgodzi w postaci płyty ze sklejki  lub szyby przyklejonej  na silikon do drzwi.

Drzwi są w porządku. Jak je uszczelnisz to zakłócisz wentylację. Szybki natomiast dobrze odbijają dźwięk. Ale mam dla ciebie dobrą radę. Weź dziekankę i idź do wojska. Tam nauczysz się życia i tolerancji.

W dniu 20.02.2020 o 19:10, andrzejzet napisał:

Wersja błyskawiczna to stopery do uszu z apteki po 3,2 PLN. Używam latem jak śpię przy otwartych oknach, to działaaaa

Działa ale jest męczące i można łatwi złapać infekcję ucha , ja używam takich BHP  na wyjazdach roboczych jak koleś obok chrapie 

W dniu 22.02.2020 o 16:43, WARMSTONE napisał:

Drzwi są w porządku. Jak je uszczelnisz to zakłócisz wentylację. Szybki natomiast dobrze odbijają dźwięk. Ale mam dla ciebie dobrą radę. Weź dziekankę i idź do wojska. Tam nauczysz się życia i tolerancji.

Hahahah co to za odpowiedź! Tak się składa, że jestem żołnierzem i nie wiem jak u Ciebie na jednostce, ale u nas używają organu znajdującego się pod czaszką i wiedzą, że regeneracja to podstawa, a kultura snu innych to nie tyle co grzeczność, co obowiązek. Jeśli Ty tolerujesz, jak Ciebie ktoś budzi, to widać właśnie oznaki niewyspania po tych "dobrych radach".

W dniu 18.02.2020 o 12:50, awp1v1 napisał:

Proszę o rozwiązania typu jakieś maty, pianki, wygłuszacze, cokolwiek

psychiatra - nerwicę się leczy. 

12 hours ago, bolo_senor said:

psychiatra - nerwicę się leczy. 

Bolo - powstrzymaj się od ferowania wyroków, szczególnie w sprawie czyjegoś zdrowia. Masz problem z poczuciem własnej wartości i aby się dowartościować lubisz znajdować choroby u innych czy jesteś dyplomowanym psychiatrą który rozpozna obiawy choroby po wpisach na forum?

Avp1v1 - nie ma dobrego rozwiązania ponad te które były już opisane - uszczelnić drzwi a pod próg rękaw z piaskiem. Jeśli chcesz to możesz się pobawić w pianki izolujące na same drzwi ale to za ładnie nie wygląda - a jak to dla ciebie jest istotne to trudno coś innego.

gruby koc lub lepiej gruba pluszowa zasłona troszkę pomoże, ale cudów nie oczekuj.

Acha - no i jeszcze możesz zwiększyć masę drzwi - powinny przepuszczać mniej wyższych tonów - sam pomyśl co jest możliwe w tym zakresie.

PS. to jesteś w końcu studentem czy żołnierzem?

30 minut temu, avilla napisał:

Bolo - powstrzymaj się od ferowania wyroków, szczególnie w sprawie czyjegoś zdrowia.

nie chodzi o jakąś złośliwość z mojej strony , tak objawia się nerwica. 

koce i inne głupoty ci nie pomogą. Jedynie korki coś warte.

39 minut temu, bolo_senor napisał:

nie chodzi o jakąś złośliwość z mojej strony , tak objawia się nerwica. 

Nie wszyscy mają mocny sen i łatwo się budzą, gdy dochodzą do nich dźwięki kręcących się młodych ludzi, którzy często nie liczą się z innymi i zachowują się jakby tylko oni byli na świecie, rozmawiając głośno ze sobą, zamykając głośno drzwi itp. Wystarczy kilka nieprzespanych nocy, zmęczenie i stres, a układ nerwowy jest jeszcze bardziej podatny na hałasy i koło się zamyka.

Wracając jeszcze do wpisu kolegi WARMSTONE że "Drzwi są w porządku. Jak je uszczelnisz to zakłócisz wentylację. " to chyba nie wie, że do prawidłowej wentylacji pomieszczeń stosuje się kratki wentylacyjne i rozszczelnione, lub uchylone okna, a nie szpary w drzwiach.

31 minutes ago, bolo_senor said:

koce i inne głupoty ci nie pomogą. Jedynie korki coś warte.

Dociążenie i uszczelnienie drzwi oraz jakaś pianka izolacyjna może coś dać, tylko czy to napewno tylko „drzwi z dykty” - czy ściany przypadkiem też nie są „z papieru”? ?

1 minute ago, jamelo said:

Wracając jeszcze do wpisu kolegi WARMSTONE że "Drzwi są w porządku. Jak je uszczelnisz to zakłócisz wentylację. " to chyba nie wie, że do prawidłowej wentylacji pomieszczeń stosuje się kratki wentylacyjne i rozszczelnione, lub uchylone okna, a nie szpary w drzwiach.

A tu akurat miał rację - kratki wentylacyjne często instaluje się tylko w pomieszczeniach mokrych (kuchnia, łazienka) a rozszczelnia się okna w pokojach. Wtedy powietrze wpada w pokojach i wylatuje przez kratki w mokrych zabierając parę wodną i zapachy ze sobą. To zdaje się jest nawet zgodne z warunkami, ale dawno nie sprawdzałem.

18 minut temu, avilla napisał:

A tu akurat miał rację - kratki wentylacyjne często instaluje się tylko w pomieszczeniach mokrych (kuchnia, łazienka) a rozszczelnia się okna w pokojach. Wtedy powietrze wpada w pokojach i wylatuje przez kratki w mokrych zabierając parę wodną i zapachy ze sobą. To zdaje się jest nawet zgodne z warunkami, ale dawno nie sprawdzałem.

W budynkach budowanych przed II w.św. był obowiązek podłączania kratek went. we wszystkich pom. "mokrych" i pokojach, potem  tylko w " mokrych" , a obecnie zgodnie z (PN-83/B-03430) na początku dwutysięcznego roku zmieniono jednak ten zapis i zakres pomieszczeń, w których powinny być kratki, został powiększony. Obowiązujący w tym zakresie przepis normy wentylacyjnej brzmi :
2.1.1.b) Układ wentylacji mieszkań powinien zapewniać co najmniej usuwanie powietrza zużytego z kuchni, łazienki, oddzielnego ustępu, ewentualnego pomieszczenia bezokiennego (składzik, garderoba), pokoju oddzielonego od tych pomieszczeń więcej niż dwojgiem drzwi, pokoju znajdującego się na wyższej kondygnacji w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego. Natomiast większość Polaków i tak muruje okna szczelnie na noc i jakoś żyją, a przy uchylonym oknie i tak jest ograniczona cyrkulacja powietrza.

4 godziny temu, jamelo napisał:

Wracając jeszcze do wpisu kolegi WARMSTONE że "Drzwi są w porządku. Jak je uszczelnisz to zakłócisz wentylację. " to chyba nie wie

Kolega WARMSTON wie z całą pewnością, że z całą pewnością do funkcjonowania wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej potrzebne jest dziursko. W tym wypadku pod drzwiami. Uprzedzając mędrkujących, można zrobić nawiew i wywiew w jednym pomieszczeniu.

Z tą nerwicą to wynika ona ze złośliwości i bezsilności. Gdyby studentowi fajne laseczki szczebiotały pod drzwiami z rana nie miałby nic przeciwko. Z kolei gdyby wojak był w realu  takim chojrakiem jak w necie to wyszedłby w opadających gaciach, wypłacił parę liści hałasującym leszczom i poszedł dalej spać. A tak co? Złorzeczy po cichutku, obgryza paznokcie, może nawet płacze.

10 godzin temu, jamelo napisał:

"Drzwi są w porządku

możesz kupić drzwi klatkowe pełne , zamontować i zabrać je przy przeprowadzce. Bądź namówić właściciela , skoro wynajął ci pokój , to drzwi powinny być zamykane i nie przeszklone bo w końcu trzymasz tam swoje rzeczy. 

drugie rozwiązanie to gęsta gąbka tapicerska , tak 15 / 20 cm grubości ewentualnie grubszy materac piankowy zawiesić na rogach drzwi , nie zostawiając szczeliny przy podłodze. 

A wentylacją się nie przejmuj , nie udusisz się ?. potrzebna jest tylko w kuchni i łazience. 

Do końca nie wygłuszysz ale ograniczysz hałas.

11 godzin temu, bolo_senor napisał:

A wentylacją się nie przejmuj , nie udusisz się ?. potrzebna jest tylko w kuchni i łazience. 

21 godzin temu, jamelo napisał:

był obowiązek podłączania kratek went.

Katastrofa. Myślałem, że każdy dorosły człowiek zdaje sobie sprawę na czym polega wentylacja. A tu dwóch mądrali kojarzy wentylację jeno z kratkami.

Kratki są zabezpieczeniem otworu kanału wentylacyjnego wywiewnego umieszczonego w pomieszczeniu tzw.mokrym. Kanał musi mieć odpowiednią średnicę i długość oraz pozycję pionową. 

Jak taki kanał zrobicie w  pokoju to będzie zaciągał zapachy i wilgotne powietrze z wc i kuchni.   A tak zaciąga z nawiewników i nieszczelności okien świeże powietrze, które płynie sobie przez pokój, pod drzwiami przez korytarz do kuchni i wc. Mam nadzieję, że pomogłem i wylajkujecie mnie zbiorowo.

To wytłumacz mi mądralo jak działała wentylacja w starych kamienicach i w wielu budynkach budowanych do lat 60-tych, gdzie w każdym pokoju były kratki wentylacyjne i jakoś nie zaciągały zapachów i wilgotnego powietrza z wc i kuchni. Później zaniechano tych rozwiązań z przyczyn czysto ekonomicznych.

28 minut temu, jamelo napisał:

To wytłumacz mi mądralo jak działała wentylacja w starych kamienicach i w wielu budynkach budowanych do lat 60-tych, gdzie w każdym pokoju były kratki wentylacyjne i jakoś nie zaciągały zapachów i wilgotnego powietrza z wc i kuchni. Później zaniechano tych rozwiązań z przyczyn czysto ekonomicznych.

Osobiście nie spotkałem się z kanałem wentylacyjnym w pokoju, przy piecach kaflowych zaczadzenie murowane. Mogą się takie trafić z uwagi na przeróbki, przebudowy, zmianę przeznaczenia kuchni wykonane przez podobnych tobie dyletantów. Miałeś grzecznie  podziękować i polajkować a nie marudzić.

36 minut temu, WARMSTONE napisał:

Osobiście nie spotkałem się z kanałem wentylacyjnym w pokoju, przy piecach kaflowych zaczadzenie murowane.

Widać mało w życiu widziałeś, a ja z racji mojej profesji schodziłem tysiące takich lokali robiąc inwentaryzacje arch-budowlane. 

Zapomniałem dodać, że w okolicy paleniska kanał wentylacyjny to jak najbardziej, może widziałeś mieszkania gdzie zlikwidowano piece i wydaje się, że to zaplanowana wentylacja pomieszczeń. Odnoszę jednak wrażenie iż wentylacja w kamienicach to rarytas kiedyś wystarczyły nieszczelne okna i cug z komina spalinowego.

Nie ma co się licytować i tak większość u większości Polaków okna są zamykane na na noc na full przez 3/4 roku. Kiedyś, gdy okna były  nieszczelne nie było problemu ale przy większości dzisiejszych z PCV wentylacja pomieszczeń i tak działa nieefektywnie. 

Faktycznie w życiu widziałem mieszkań w kamienicy ze 20. Z wami to jakoś dziwnie, student, żołnierz, architekt. Tak czy inaczej objaśniłem jak działa wentylacja, po co jest szparsko pod drzwiami i czekam na lajki.

8 minut temu, jamelo napisał:

wentylacja pomieszczeń i tak działa nieefektywnie.

Latem to zazwyczaj nie działa. Wentylacja mechaniczna to artykuł pierwszej potrzeby. Student jakby w nocy się dotlenił to mógłby wstawać razem z sublokatorami.

2 godziny temu, WARMSTONE napisał:

Myślałem, że każdy dorosły człowiek zdaje sobie sprawę na czym polega wentylacja.

a ja myślałem , że każdy dorosły człowiek potrafi już czytać ze zrozumieniem.

Kup "tapicerka do drzwi". Dołóż więcej pianki i przyklej, żeby nie zniszczyć drzwi. Jeśli wejdzie, to uszczelka na ościeżnicę i jak radzili koledzy, próg z "kiszki z piaskiem". 

Rozumiem ciebie, sam kiedyś też przez to przechodziłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.